Acht landen minder corrupt dan Nederland

Slechts acht landen ter wereld zijn minder corrupt dan Nederland, zo stelt de zogenaamde corruption perceptions index van 2012. Meest corrupt zijn Afghanistan, Noord Korea, en Somalië.

Transparency International ordende in de index zoals ieder jaar de landen van de wereld van minst corrupt naar het meest corrupt. De eerste plek wordt gedeeld door Denemarken, Finland en Nieuw Zeeland. Nederland deelt de negende plek met Canada. Onze buurlanden doen het ook niet slecht: Duitsland is nummer 13, België nummer 16.

Opvallend is de plek van Griekenland. Het land, dat veelvuldig beschuldigd wordt van een losse financiële moraal, staat slechts 94e, onder landen als Italië (72) en China (80), en is daarmee meteen het meest corrupte EU-land. De lijst wordt afgesloten door Afghanistan, Noord Korea en Somalië, die tezamen op de laatste plek staan.

De volgorde wordt bepaald door een score op 100: hoe hoger de score, hoe minder corrupt het land. Een land met een score onder de 50 wordt beschouwd als een corrupt land. Tweederde van de 176 gepeilde landen mogen zich daaronder rekenen. Enkele landen werden door gebrek aan informatie niet meegenomen in de lijst.

Transparency International, een zelfbenoemde anticorruptiewaakhond, publiceert ieder jaar de corruption perceptions index. Omdat corruptie per definitie niet geregistreerd wordt, gebruikt men andere indicatoren, zoals peilingen onder het volk over corruptie. Vandaar waarschuwt men ook dat de lijst niet de pretentie heeft 100% accuraat te zijn.

Men wil slechts corruptie aan de kaak stellen, en overheden confronteren met de corruptie in hun land, die volgens Transparency International verregaande gevolgen kan hebben: "Corruptie vernielt levens en gemeenschappen, en ondermijn landen en instituten. Het genereert woede die samenlevingen verder dreigt te destabiliseren en gewelddadige conflicten te verergeren."