OM in hoger beroep tegen vrijspraak oud-rechters

Het Openbaar Ministerie in Utrecht gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Johannes Westenberg. De twee werden eind vorige maand door de rechtbank in vrijgesproken van meineed in de langslepende Chipsholzaak.

Justitie kan zich niet vinden in de onderbouwing van het vonnis over onder meer de verklaringen die de twee oud-rechters onder ede aflegden over hun onderlinge contacten. Het OM denkt dat er voldoende aanknopingspunten zijn om de zaak aan het gerechtshof voor te leggen.

Justitie had een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de 67-jarige Westenberg. Tegen de 65-jarige Kalbfleisch eiste het Openbaar Ministerie dezelfde werkstraf en daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

Volgens de rechtbank staat echter niet vast dat de twee tijdens een voorlopig getuigenverhoor in 2010 onder ede valse verklaringen hebben afgelegd over de vraag of ze met elkaar bevriend waren en of ze over de zaak hebben gesproken met elkaar. Ook acht de rechtbank niet bewezen dat Westenberg in 2006 ten onrechte heeft verklaard dat hij niet had gebeld met een advocaat in de zaak.

De zaak wordt in hoger beroep behandeld bij het gerechtshof in Arnhem.