Twitter doet uitbarsting Vesuvius herleven

"De goden moeten over de aarde zwerven. Ik voelde de grond vanmorgen trillen." Zo luidde de eerste tweet van Plinius Maior. Niet zo vreemd, zul je wellicht denken, ook godsdienstwaanzinnigen mogen technologie gebruiken. Maar de oude Plinius is al meer dan negentien eeuwen dood.

Plinius Maior werd tijdelijk weer tot leven gewekt, in de vorm van een twitteraccount. Daarin beschreef hij in real-time, van tien uur 's morgens op vrijdag tot iets voor zevenen op zaterdagmorgen, de gebeurtenissen tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 a.D. Toen trok hij aan het hoofd van een vloot naar Pompeii, om hulp te bieden aan de getroffenen daar. Hij heeft deze heldendaad met de dood moeten bekopen.

Dat zijn naam niet uit de annalen der geschiedenis is gewist, is vooral te danken aan zijn neefje en erfgenaam, Plinius Minor. Deze schreef in een uitgebreide brief aan de Romeinse historicus Tacitus wat er gedurende die noodlottige uren gebeurd is, op basis van zijn eigen observaties en getuigenissen van overlevenden.

Het Twitteraccount werd geschapen in het kader van een tentoonstelling over Pompeii in de Amerikaanse stad Denver.