Politie: 'Meer overleg bij kraakacties'

De politie wil in de toekomst in situaties waarin niet duidelijk is of een pand gekraakt wordt, of al gekraakt is, meer tijd nemen voor intern overleg voordat over wordt gegaan tot actie.

Dit schrijft korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in een evaluatie van de ontruiming van een pand in de Simon Stevinstraat in Oost, eerder dit jaar. Op videobeelden die van deze ontruiming opdoken was te zien dat de politie hard ingreep bij de kraakactie. Het ingrijpen kwam de politie op veel kritiek te staan, waarna een uitgebreide evaluatie volgde. Een woordvoerder noemde het politie-optreden vorige week al 'onprofessioneel'.

Uit de evaluatie blijkt nu dat de politie lange tijd niet zeker was of er sprake was van een voltooide kraakactie, of een poging tot kraken. Toen de officier van dienst dit wilde controleren werd hij ingesloten en moest de politie voor het eerst geweld toepassen. Na verschillende waarschuwingen greep de politie opnieuw in. Bij de actie werden 38 mensen opgepakt.

De evaluatie stelt dat er onduidelijkheid bestaat bij agenten over wat te doen bij het op heterdaad betrappen van krakers. Volgens de kraakwet mogen krakers die op heterdaad betrapt worden direct worden opgepakt, terwijl de politie bij kraakacties in het verleden juist erg terughoudend optrad.

In het geval van de Simon Stevinstraat was er daarom behoefte geweest aan de inzet van meer leidinggevend personeel, staat in de evaluatie te lezen. Om situaties zoals in Oost in de toekomst te voorkomen geeft Aalbersberg aan dat er meer tijd zal worden genomen voor intern overleg, voordat de politie ingrijpt bij een kraakactie.

Overigens stelt Aalbersberg ook dat de hele situatie voorkomen had kunnen worden als de politie juist sneller tot arrestaties was overgegaan.

Burgemeester Van der Laan laat schrijft dat er naar aanleiding van het politieoptreden 11 aangiften zijn gedaan en 6 klachten zijn ingediend. 'Op dit moment is het onderzoek naar de aangiften nog gaande, waardoor hierover geen nadere informatie gegeven kan worden', aldus Van der Laan.

Volgende week donderdag wordt de evaluatie behandeld in de Commissie Algemene Zaken.