Van der Staaij neemt uitspraak terug

SGP-leider Kees van der Staaij heeft niet willen zeggen dat de kans op zwangerschap bij verkrachting relatief klein is. Dat heeft Van der Staaij dinsdagavond gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink.

"Dat is niet wat ik heb willen zeggen. Ik heb willen zeggen dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet om deze situaties gaat", zei Van der Staaij. Hij erkende zich te hebben gebaseerd op verouderd onderzoek, dat uitwees dat vrouwen hoogst zelden zwanger worden na verkrachting. Nieuwer onderzoek heeft aangetoond dat er geen verschil is met vrijwillige gemeenschap.

Van der Staaij noemde de discussie over cijfers en percentages een zijpad. Het gaat hem erom te benadrukken dat het bij het overgrote deel van de abortussen niet gaat om zwangerschap als gevolg van verkrachting. Dat wordt echter wel vaak als argument gebruikt door voorstanders van abortus, zei Van der Staaij. De SGP is tegen abortus onder alle omstandigheden.

Van der Staaij zorgde dinsdag voor ophef in politiek Den Haag met zijn uitspraken over zwangerschap en verkrachting. Tijdens een interview op RTL-Z werd hij gevraagd naar een reactie op de omstreden uitspraken van het Republikeinse Amerikaanse Congreslid Todd Akin. Die zei dat vrouwen na een verkrachting niet zwanger konden worden. Van der Staaij nam daar geen afstand van. "Dat is een feit, dat dat maar heel weinig gebeurt, maar neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren", antwoordde de SGP-leider.

Politici van veel andere partijen spraken schande van de uitspraken van Van der Staaij. "Walgelijk", zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. "Schandalig", oordeelde PvdA-Kamerlid Khadija Arib. Haar fractiegenoot Jetta Klijnsma stelde dat Van der Staaij alle vrouwen van Nederland excuses verschuldigd was.

Mona Keijzer, de nummer twee van het CDA, noemde de uitspraken van Van der Staaij in het RTL-programma Wat Nederland Kiest bizar en ongepast. "Het gaat voorbij aan wat verkrachting voor vrouwen betekent." Volgens Keijzer is het goed dat een verkrachte vrouw zelf kan bepalen wat voor haar de beste oplossing is.

ChristenUnie-voorman Arie Slob nam geen afstand van Van der Staaij. Hij zei in EenVandaag geen 'discussie over statistieken' te willen.

Volgens het Reformatorisch Dagblad werd Van der Staaij dinsdagavond op een campagnebijeenkomst beveiligd. Dat zou verband houden met zijn controversiele uitspraken.