Geen gijzeling aan boord vliegtuig Vueling

Een vliegtuig dat om 14.15 uur geland is op Schiphol, heeft een gijzelnemer aan boord. Het vliegtuig komt uit Malaga. De bemanning houdt alle deuren dicht. Momenteel staat de marrechaussee klaar om aan boord van het vliegtuig te gaan.

Update 14.28 uur:
Volgens de piloot is alles 'normaal' aan boord. Hij wacht op verdere instructies. Het toestel is een Airbus van de Spaanse budgetmaatschappij Vueling met het vluchtnummer 8366. Er zijn 183 mensen aan boord. De hulpdiensten hebben inmiddels opgeschaald naar GRIP 3. 

Update 14.32 uur:
Er wordt door de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding bevestigd dat het gaat om een calamiteit, maar er kan nog niet officieel bevestigd worden dat het om een gijzeling gaat. 

Update 14.43 uur:
Op dichtbij.nl is een foto te zien hoe het vliegtuig geflankeerd wordt door een F16. Het toestel werd onder begeleiding van twee F16's richting de Polderbaan gebracht waar het toestel geland is. De maatschappij Vueling meldt het volgende: "De piloot had een ongebruikelijke aanpak toen het vliegtuig het land binnenkwam. Maar aan boord is alles normaal. In Nederland wordt dan automatische uitgegaan van een gijzeling, maar dat is niet zo", aldus Vueling.

Update 14.50 uur:
Een vrouw aan boord van het vliegtuig meldt het volgende aan de NOS: "Er is bijna niks aan de hand. Eerst vlogen we rondjes en toen hoorden we dat er niks aan de hand is. Nu moeten we wachten tot we naar buiten kunnen. Verder hebben we geen informatie, alles is rustig in het vliegtuig. Beetje chaos, alle kinderen willen er graag uit. Iedereen is er wel rustig onder, want iedereen weet dat er niks aan de hand is. [...] We worden over twintig minuten uit het toestel gehaald."

Voorlopig lijkt het alsnog te gaan dat de piloot geen radiocontact heeft gehad tijdens het binnenvliegen van het vliegruim en dat er mogelijk geen gijzeling aan de gang is. 

Update 14.54 uur:
Een woordvoerder van de Spaanse maatschappij Vueling heeft aan persbureau Reuters verklaard dat de berichten van een gijzeling zijn ontstaan door miscommunicatie tussen de piloot en de controletoren.

Update 14.58 uur:
Volgens diverse media en naar aanleiding van contact met een passagier is duidelijk geworden dat het niet gaat om een gijzeling aan boord van het Spaanse toestel VY 8366. Passagiers wachten nog totdat ze het toestel kunnen verlaten, maar dat zal niet lang meer duren.

Update 15.35 uur:
Volgens meegeluisterde communicatie door een vliegtuigspotter zag de gezagvoerder ineens een F16 meevliegen en vroeg aan de toren of hij soms gekaapt was. De passagiers zitten nog binnen. Volgens verslaggever Edwin van den Berg is er is een trap tegen het toestel aangezet en komen de passagiers er zo uit. Over de procedures die worden gevolgd om ieder risico uit te sluiten worden ondertussen al de nodige grappen gemaakt op Twitter, zoals dat het toestel nu wel gegijzeld wordt door de hulpdiensten.

Premier Mark Rutte is toen hij hoorde van het incident op Schiphol teruggekeerd naar Den Haag. Hij wilde daar het verdere verloop afwachten, maar is nu weer op weg naar Enschede voor zijn campagne-activiteiten.

Update 16.44 uur
De berichten over een gegijzeld vliegtuig op Schiphol blijken definitief vals alarm. Het ging om een miscommunicatie die ontstond nadat er geen radiocontact mogelijk was met de piloot van het toestel. Eerder bevestigde een passagier al tegen de NOS dat van een gijzeling geen sprake was. Later is wel een arrestatieteam het vliegtuig binnen gegaan uit voorzorg. De F-16's die opstegen vanaf Vliegbasis Volkel, gingen boven de Flevopolder door de geluidsbarrière, wat zorgde voor een harde knal op de grond. Een woordvoerder van de maatschappij benadrukt tot slot dat het vliegtuig op geen enkel moment in een gevaarlijke situatie heeft gezeten. Alle passagiers hebben inmiddels tegen 16.00 uur de Airbus verlaten en stapten in vier klaarstaande bussen.