FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 augustus 2012

Wildcard US Open voor Hewitt

Lleyton Hewitt heeft een wildcard gekregen voor de US Open. Dat maakte de organisatie van het laatste grandslamtoernooi van het jaar dinsdag bekend. De Australische oud-nummer een van de wereld won in 2001 de titel in New York. Zijn huidige 134e positie op de ranglijst is echter niet voldoende om direct toegelaten te worden.

De wildcard voor Hewitt is het gevolg van een overeenkomst met de Australische tennisbond. Een vergelijkbare overeenkomst met de Franse bond leverde Guillaume Ruffin een plaatsje in het hoofdtoernooi op.

De overige wildcards werden aan Amerikanen vergeven. Oudgediende James Blake krijgt er een, net als studentenkampioen Steve Johnson. Ook de jonkies Jack Sock, Denis Kudla en Denis Novikov werden toegelaten. Rajeev Ram, de nummer honderd van de wereld, was de laatste die een wildcard kreeg.


Wildcard US Open voor Lleyton Hewitt (Foto: Novum)

FOK!verkiezingen: De Libertarische Partij

De verkiezingscampagnes zijn weer in volle gang. FOK! heeft alle politieke partijen benaderd met de vraag of ze bereid zijn een vragenlijst in te vullen of een interview te geven. Maar dat willen we niet alleen! Daar willen we de FOK!users natuurlijk graag bij betrekken. Daarom geven we jullie de gelegenheid om vragen te stellen aan politici.

De eerste partij die, bij monde van Bart Voorn, bereid is om ons FOK!kers te woord te staan is de Libertarische Partij. Bart Voorn is de jongste kandidaat voor de Libertarische Partij en staat als nummer 9 op de kandidatenlijst. Na twee jaar lang bij de JOVD te hebben gezeten richtte hij samen met enkele libertariërs uit de Jonge Democraten het Libertarisch Jongeren Platform op, de allereerste libertarische jongerenorganisatie in Nederland. Naast zijn politieke bezigheden studeert hij economie en politicologie aan Amsterdam University College. Het verkiezingsprogramma van de Libertarische Partij is hier te vinden.

We hebben de dealine op vrijdagavond gesteld, om Bart genoeg gelegenheid te geven jullie vragen te beantwoorden. Daarna maken we een selectie en leggen hem de geselecteerde vragen voor. Leuke, opmerkelijke, scherpe vragen, alles is mogelijk.

In dit topic op het forum kan je al je vragen kwijt, en inspiratie opdoen van andere FOK!kers. Discussie kan natuurlijk gewoon onder dit bericht.Brand los!

VVD wil langstudeerboete niet direct schrappen

De VVD is niet van plan de langstudeerboete per direct te schrappen. Dat zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in reactie op het nieuws dat het CDA zich tegen de boete keert. Volgens Dijkhoff zou het direct schrappen van de langstudeerboete een gat in de begroting veroorzaken.

De boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA en gaat 1 september in. De VVD was al langer niet meer voor de boete en gaf al eerder aan de maatregel te willen terugdraaien.

Dinsdag zei CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht dat de boete wat hem betreft van tafel gaat. Eerder was het CDA nog altijd wel voor de langstudeerboete.

Volgens Dijkhoff is de langstudeermaatregel er vooral op verzoek van het CDA gekomen. Dat die partij er nu toch van af wil stappen, is volgens het Kamerlid echter geen reden de boete per direct te schrappen. "We hebben afspraken gemaakt en daar houden wij ons aan. We steunen de wetgeving zoals die er nu is."

Dat het CDA ineens van mening verandert, betekent volgens Dijkhoff niet dat de wetgeving om het aan te passen er ook meteen is. "Het kan ook niet begrotingstechnisch gezien."

De politieke jongerenorganisaties van D66, GroenLinks, PvdA en VVD eisten samen met CNV Jong en FNV Jong en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na de uitspraken van Van Haersma Buma duidelijkheid over de langstudeerboete. De organisaties willen dat de Kamer terugkomt van het reces om over de kwestie te praten. "Als blijkt dat zo'n ingrijpende maatregel niet langer kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, is het tijd om te zorgen dat er gestemd wordt over het voortbestaan van de langstudeerboete."

Volgens ISO-voorzitter Thijs van Reekum kan het nu zo zijn dat studenten die toevallig in het collegejaar 2012-2013 uitlopen, de boete wel moeten betalen. "Terwijl studenten die volgend jaar starten niet met een langstudeerboete geconfronteerd worden. De student mag niet de dupe worden van een onzeker politiek klimaat."

Spermasmokkel levert kind op voor gevangene

Een Palestijns echtpaar heeft een kind gekregen. Op zich is dat niet zo opmerkelijk, maar de bevruchting was dat wel. Die vond namelijk niet plaats via de normale manier, maar nadat er sperma van de man de gevangenis uit was gesmokkeld. De man zit een gevangenisstraf van 27 keer levenslang plus 25 jaar uit. Dat meldt HLN.

Zodra de twee kinderen van de 31-jarige vrouw het huis uit zouden gaan, zou de vrouw alleen achterblijven en dat vond de man zielig voor haar. Ook kan zijn vrouw hem vrijwel nooit bezoeken; sinds zijn arrestatie in 1998 heeft zij hem maar vier keer mogen zien. Daarom bedacht hij dat hij met behulp van een Palestijnse arts zijn vrouw via een smokkelroute toch zwanger kon maken.

De man leverde zijn deel van de voortplantingsinspanningen dus in de gevangenis, waarna het zaad illegaal werd overgebracht naar een kliniek, waar zijn vrouw er zo'n twaalf uur later mee geïnsemineerd werd. Plannen om op die manier kinderen te krijgen zijn wel vaker bedacht, maar zijn tot nu toe nog nooit gelukt.

Het pasgeboren jongetje heeft de naam Mohammed meegekregen. Niet uit creatieve luiheid, maar als eerbetoon aan een vriend van de vader die bij gevechten tegen Israëliërs om het leven is gekomen.

Je bent onzichtbaar in Rain

Wat zou je toch doen als je onzichtbaar zou zijn? Dat kunnen we meemaken in Rain, een nieuwe IP van Sony Japan die exclusief in ontwikkeling is voor PlayStation Network. In Rain spelen we als een jongen die onzichtbaar is voor alles en iedereen, behalve als je goed oplet terwijl er regen op je valt.

Buiten een trailer is er op dit moment niet veel vrijgegeven van de game, behalve dat de game een behoorlijke noir sfeer bezit. Een release is op dit moment ook niet vrijgegeven.

Filemon Wesselink vindt zichzelf niet gevat genoeg

Filemon Wesselink is extreem kritisch op zichzelf. De presentator kan naar eigen zeggen bijna geen programma's van zichzelf terugkijken 'omdat ik altijd vind dat het beter kan'.

"Dan denk ik: dit is saai, hier stel ik geen kritische vraag en hier ben ik niet gevat genoeg", vertelt Wesselink aan Nieuwe Revu. "Ik zie alles. Als ik een halfuur van mezelf heb gezien, ben ik helemaal kapot. Dat kan ik 's avonds niet even ter ontspanning doen."

De presentator, die later dit jaar een tweede seizoen opneemt van De Week Van Filemon, was niet altijd tevreden over de eerste serie van dat programma. "Ik vond de filmpjes waarin ik zelf de grap moest maken of het initiatief moest nemen minder leuk dan dat ik ergens was waar het 'gebeurde'", legt hij uit. "Eigenlijk kan ik helemaal niet zo veel."

De 33-jarige Wesselink zou graag wat positiever over zichzelf denken. "Dat doe ik te weinig en dat is echt zonde. Ik moet het tegen mezelf zeggen: geniet nou eens. Ik zou eigenlijk dolgelukkig moeten zijn."

Aveline moordt er op los in Assassin's Creed III: Liberation

Vandaag is er een nieuwe trailer vrijgegeven van Assassin's Creed III: Liberation, die exclusief in ontwikkeling is voor PlayStation Vita. De trailer bevat veel gameplaybeelden waarin Aveline de Grandpré, het hoofdpersonage, een aantal man afmaakt zonder problemen.

Assassin's Creed III: Liberation speelt zich af in New Orleans tussen de jaren 1765 en 1780. In de game spelen we met Aveline de Grandpré, een vrouw van Frans-Afrikaanse afkomst. Assassin's Creed III: Liberation is in ontwikkeling bij Ubisoft Sofia en moet op 30 oktober in de winkels liggen voor PlayStation Vita.

Mathijsen speelgerechtigd voor Feyenoord

Joris Mathijsen kan per direct uitkomen voor Feyenoord. De transfer van de verdediger van Málaga naar de Rotterdammers is vandaag afgerond, waardoor hij zaterdag al in actie kan komen.

Feyenoord had al overeenstemming met Málaga en wachtte op de vrijgave door de Spaanse club. De papieren hiervoor kwamen vandaag binnen, waardoor Mathijsen tegen Heerenveen aan kan gaan treden. Ook kan hij volgende week donderdag in de Europa League tegen Sparta Praag spelen.

Final Fantasy VII voor pc is weer te koop

Vorige week verscheen Final Fantasy VII per ongeluk in de online store van Square Enix, maar verdween kort daarna op mysterieuze wijze. Nu is de game weer verkrijgbaar. Tot 12 september betaal je maar 9,99, daarna is de aanbieding afgelopen en kost Final Fantasy VII weer 12,99.

Final Fantasy VII voor de pc is geen remake, maar een heruitgave met enkele nieuwe features zoals achievements, een nieuw opslagsysteem en de Character Booster waarmee je je levenspunten, magiepunten en geld kunt aanvullen. Klik hier om naar de online winkel van Square Enix te gaan.

Met dank aan Shiard voor de submit!

Weinig verrassingen in Cincinnati

Het ATP 1000-toernooi in Cincinnati heeft tot nu toe tot weinig verrassingen geleid. In de eerste ronde wonnen vrijwel alle favorieten.

De in goede vorm verkerende Tommy Haas was David Nalbandian in drie sets de baas, na een matchpoint overleefd te hebben in de tweede set. Hij won met 6-7 (0), 7-6 (4) en 6-3. Ook Marin Cilic, Pablo Andujar en Viktor Troicki bereikten de tweede ronde.

Sam Querrey was vandaag in drie sets te sterk voor de Oostenrijkse Jürgen Melzer. Ook Kei Nishikori deed wat van hem verwacht werd; de Japanner versloeg de Spaanse Marcel Granollers eenvoudig met 6-1 en 6-2. Marcos Baghdatis wist zich met 6-4 en 6-1 van de Colombiaanse Alejandro Falla te ontdoen.

Lucky loser Jeremy Chardy verraste wel de als zestiende geplaatste Andy Roddick, in twee sets; 7-6 (4) en 6-3. Ook de geplaatste Alexandr Dolgopolov, de winnaar van het ATP-toernooi in Washington, werd in twee sets verslagen. Hij verloor met twee keer 1-6 van de Russische Nikolay Davidenko.

Ook Lleyton Hewitt wist enigszins tegen de verwachtingen in te presteren. De Australiër wist de Russische Mikhail Youzhny met tweemaal 6-4 te verslaan. Brian Baker verschalkte in de eerste ronde nog de Duitse Philipp Kohlschreiber, maar moest in de vandaag gespeelde tweede ronde zijn meerdere erkennen in Bernard Tomic. De Australiër won met 6-4 en 6-3 van de Amerikaan.

Hersenetende amoebe doodt 9-jarige jongen

In Amerika is een 9-jarig jongetje overleden nadat hij tijdens het zwemmen in een meer besmet was geraakt met een hersenetende amoebe. Twee jaar eerder overleed al een 7-jarig meisje door eenzelfde besmetting. Dat meldt ABC News.

Voordat de jongen ziek werd en stierf zwom hij, net als het meisje twee jaar eerder, in Lily Lake bij Stillwater in Minnesota. Het meer is inmiddels verboden gebied.

In de Verenigde Staten zijn tussen 1962 en 2011 zo'n 123 gevallen bekend van de infectie,
 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Twee gewonden bij steekpartij in Blerick

In Blerick zijn dinsdagavond twee mensen gewond geraakt bij een steekpartij. Een man raakte zwaargewond en is overgebracht naar een ziekenhuis. Een vrouw liep lichte verwondingen op aan een hand en is ook naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Een man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident.

De steekpartij vond omstreeks 20.15 uur plaats op de Dautzenbergstraat. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie roept getuigen op zich te melden.

Belg smokkelt Algerijn op brommer

Op de A2 bij Eijsden is dinsdag een Belg opgepakt, die achterop zijn brommer een Algerijn Nederland binnen probeerde te smokkelen. De Belg verzette zich tegen zijn arrestatie en vernielde daarbij de motorkap van een auto van de marechaussee.

De Belg werd rond 16.50 uur betrapt. Hij reed op zijn brommer vanuit België in de richting van Maastricht. Achterop zat een man die volgens eigen zeggen uit Algerije komt. De passagier had echter geen identiteitspapieren bij zich.

De vermoedelijk illegale man is in vreemdelingenbewaring gesteld. De Immigratie- en Naturalisatiedienst onderzoekt waar hij vandaan komt. Tegen de Belg wordt proces-verbaal opgemaakt.

Exclusieve horror game voor de Move

Sony heeft vandaag een nieuwe horror spel bekendgemaakt exclusief voor de Move van PS3. Hij zal Until Dawn heten en volgens Sony wordt het een typische tiener-horror game.

De Britse game studio, Supermassive Games, gaat Until Dawn maken. Supermassive Games is onder andere bekend van twee van de tien Doctor Who: The Eternity Clock games. Je zal zeven verschillende characters kunnen kiezen en natuurlijk bestuur je ze via je Move controller.

Clasie haakt geblesseerd af bij Jong Oranje

Middenvelder Jordy Clasie kan woensdag niet meedoen in het oefenduel van Jong Oranje en Jong Italië. De Feyenoorder heeft last van liesklachten. De technische staf besloot geen risico te nemen en Clasie vertrok dinsdag naar huis. Bondscoach Cor Pot roept geen vervanger op en werkt met een zeventienkoppige selectie toe naar de wedstrijd in Leeuwarden.

Clasie is niet de eerste die geblesseerd af moet zeggen bij Jong Oranje. Eerder kon Pot ook al geen beroep doen op Bram Nuytinck, Kelvin Leerdam, Jeffrey Gouweleeuw en Georginio Wijnaldum. Voor hen riep Pot wel vervangers op.

Huisdieren vechten voor hun leven in Tokyo Jungle

Op de gamescom zijn meer beelden vrijgegeven van de game Tokyo Jungle. De mensheid is op mysterieuze wijze verdwenen en alle dieren zijn aan hun lot overgelaten. Kuikentjes, dinosaurussen, nijlpaarden en meer moordlustige beesten strijden om te overleven.

Als speler kun je allerlei dieren uitkiezen om mee te spelen zoals krokodillen, honden, katten en dinosaurussen. Je moet jagen, eten en voortplanten: alles om te overleven. Je kunt skills vrijspelen of je krijgt deze door kleding te dragen. Door missies te volbrengen ontdek je waarom de mensheid is verdwenen. Deze missies kun je alleen of co-op met een vriend doen, en jouw survival skills worden bijgehouden in online leaderboards.

Tokyo JungleTokyo Jungle
Tokyo JungleTokyo Jungle

'Assange krijgt asiel in Ecuador'

President Rafael Correa van Ecuador heeft besloten om oprichter Julian Assange van onthullingssite WikiLeaks asiel te verlenen. Dat zeggen functionarissen binnen de regering van Ecuador, meldt de Britse krant The Guardian dinsdag.

Assange zit sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador, waar hij politiek asiel aanvroeg. Maandag zei Correa tegen de staatstelevisie dat hij deze week een besluit zou nemen over de asielaanvraag. Het blijft onduidelijk of zo'n besluit Assange in staat stelt het Verenigd Koninkrijk te verlaten en naar Ecuador te vliegen, of dat het niet meer dan een symbolisch gebaar zal blijken.

'Assange krijgt asiel in Equador'
'Assange krijgt asiel in Equador' (Foto: ANP)

'Spice Girls gaan weer voor reünie'

De Spice Girls hebben na hun optreden tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen wel oren naar een nieuwe toer. Volgens een ingewijde probeert Mel B een tournee van de grond te krijgen.

"Geri Halliwell, Mel C en Emma Bunton willen allemaal meedoen, maar Victoria doet moeilijk", zegt een bekende van de zangeressen tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online. "Vicky zegt dat ze het momenteel te druk heeft met haar modelabel en haar verplichtingen als moeder van vier kinderen en vrouw van David Beckham. Het lijkt erop dat ze geen trek heeft in een reünietoer."

Mel B zou de toer voor eind dit jaar willen plannen, wanneer ook de musical Viva Forever in première gaat in Londen. Liedjes van de Spice Girls staan centraal in die voorstelling. "Het hoeft geen wereldtoer te worden die maanden duurt", aldus de bron. "Maar ze zouden optredens kunnen geven in steden als Los Angeles, New York, Chicago en Londen om de musical te promoten. Ze zijn er klaar voor, met of zonder Posh Spice."

De Spice Girls, die in de jaren negentig wereldwijd doorbraken en hits als Wannabe scoorden, gingen in 2001 uit elkaar. In 2007 kwamen de vijf leden kort bij elkaar voor een toer door vijf landen.

Maximaal jaar cel voor 15-jarige moordenaar

Als de 15-jarige Rotterdammer die de politie oppakte voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van de 17-jarige Turkse Seriban Akpinar in de Maasstad, schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal een jaar celstraf krijgen.

De rechter kan hem wel nog een zogeheten pij-maatregel opleggen, ofwel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen'. Dan krijgt hij maximaal 7 jaar, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk.

Dat zegt een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De politie Rotterdam doet nog uitgebreid onderzoek naar de zaak en wil om die reden niets inhoudelijks zeggen. Op de vraag of er mogelijk sprake is van eerwraak, zegt de politiewoordvoerster dat op dit moment niets wordt uitgesloten.

Stallone pakt leven op na overlijden zoon

Sylvester Stallone probeert zijn leven weer op te pakken na de dood van zijn zoon. "Het is moeilijk, heel moeilijk", zegt de acteur over de 36-jarige Sage, die een maand geleden dood werd aangetroffen in zijn huis in Los Angeles.

"Het is verschrikkelijk." De 66-jarige Stallone krijgt veel steun van zijn vrienden en familie. "Hopelijk heelt tijd alle wonden", zegt hij tegen ABC-show Good Morning America, in het eerste interview na het overlijden van Sage. "Ik denk dat het belangrijk is om verder te gaan met je leven. Anders raak je in de knoop."

De doodsoorzaak van Sage is nog onbekend. Hij werd geboren uit het eerste huwelijk van Sylvester Stallone.

Minardi ziet in Räikkönen grootste concurrent Alonso

Gian Carlo Minardi ziet in Lotus-coureur Kimi Räikkönen de belangrijkste uitdager voor Fernando Alonso die momenteel het Formule 1-kampioenschap leidt. De Ferrari-coureur heeft 48 punten voorsprong op de Fin die dit jaar zijn rentree in de sport maakte.

Lotus heeft als enige van de topteams dit seizoen nog geen race gewonnen, maar dat is voor Minardi geen belemmering. "Spa-Francorchamps is het echte keerpunt van dit prachtige seizoen, een van de mooiste jaargangen uit de recente geschiedenis. Tot nu toe heeft geen coureur of team zich qua snelheid duidelijk losgeweekt bij de rest, al heeft Alonso wel een voorsprong van veertig punten."

"Vijf coureurs kunnen de titel voor zich opeisen en Kimi Räikkönen zou wel eens het grootste gevaar voor Ferrari kunnen zijn. Jammer genoeg heeft het hem niet altijd meegezeten en zijn kwalificaties moeten ook beter. Maar Kimi is agressief en presteert constant. Alonso is echter in topvorm en hij heeft elke mogelijkheid benut, mede dankzij een betrouwbare Ferrari. Daardoor kan de Scuderia zich honderd procent concentreren op de ontwikkeling van de wagen."

Vrouwen krijgen eigen stad in Saudi-Arabië

Een industriële stad exclusief voor werkende vrouwen. Dat is wat het Saudische regime zeer binnenkort uit de grond hoopt te stampen in de oostelijke stad Hofuf.

De stad zal geheel door vrouwen gerund worden, van vrouwelijke directeurs tot vrouwelijke werknemers. Er zullen zo'n 5000 werkplaatsen voorhanden komen, vooral in de textiel-, farmacie- en voedselindustrie. Daarnaast moeten er voorzieningen komen voor het opleiden van de vrouwen.

Saudi-Arabië staat bekend om z'n strenge zedenwetten, die effectief de vrouwen segregeren van iedere man die geen verwant is. Het regime is echter een andere weg ingeslagen. Vrouwen zullen mogen stemmen in de verkiezingen van 2015, vrouwen mogen sinds kort werken in lingeriewinkels. Toch is op dit moment is nog steeds slechts 15% van de werkende mensen in Saudi-Arabië vrouw. De werkeloosheid onder vrouwen is hoog, en seksuele discriminatie is virulent.

Het plan was een initiatief van een groep vrouwelijk ondernemers die vrouwen een betere kans op de jobmarkt willen geven. Zakenvrouw Hussa Al-Aun zegt: "De nieuwe industriële stad moet een gespecialiseerd trainingscentrum hebben om vrouwen hun talenten te doen helpen ontwikkelen en om ze te trainen in de fabrieken te werken. Dit is essentieel om werkeloosheid onder onze vrouwelijke afgestudeerden te verminderen."

De Saudische Industrieel Eigendom Authoriteit (Modon), die de stad ontwikkelt, voldoet hiermee aan de oproep van de overheid om vrouwen een grotere rol te laten spelen in de opbouw van het land. "Ik denk zeker dat vrouwen hun efficiëntie op vele gebieden kunnen tentoonspreiden en duidelijk kunnen maken welke industriën het best passen bij hun interesses, natuur, en vermogens", zei Modon's adjunct-directeur-generaal, Saleh Al-Rashid.

Parkeren zal in ieder geval geen probleem worden, want autorijden is er voor vrouwen nog steeds verboden.

Van Grunsven kijkt alweer uit naar Rio

De kans bestaat Anky van Grunven in 2016 in Rio de Janeiro aan haar achtste Olympische Spelen begint. Dat zal volgens Van Grunsven, die in Londen met de dressuurploeg haar negende olympische medaille won, dan moeten gebeuren met het paard Upido.

"We hebben de draad alweer opgepakt met Upido", zei Van Grunsven over het paard waarmee ze eigenlijk in Londen al wilde deelnemen. Het paard bleek echter meer tijd nodig te hebben om aansluiting te vinden met de wereldtop, waarop besloten werd nog één keer met Salinero naar de Spelen te gaan. "We focussen ons nu weer op Upido. Of ik naar Rio wil? Als Upido goed is, sluit ik dat niet uit."

CD: Dead Can Dance - Anastasis

Voor een band die in de jaren tachtig meesterwerken afleverde als Spleen And Ideal en Within The Realm Of A Dying Sun, stuk voor stuk albums die zich mogen scharen onder het rijtje bepalende gothicalbums (samen met werk van onder andere The Cure, Bauhaus en labelcollega's Cocteau Twins), is het imponerend om te zien hoe zij anno 2012 nog steeds uit diezelfde creatieve energiebron weten te putten. Anastasis mag dan wel een Griekse vertaling voor herrijzenis zijn, zodra de eerste theatrale klanken en galmende zang van Brendan Perry vrijkomen lijkt het er allesbehalve op dat dit hun eerste album in zestien jaar is. Ze lijken nooit weg geweest te zijn.

Dead Can Dance - Anastasis

Goud kan eindelijk bezinken bij Zonderland

Epke Zonderland begint zich een week na zijn gouden medaille op de Olympische Spelen pas goed te beseffen welke prestatie hij heeft neergezet. De turner liet zijn tranen de vrije loop toen hij in de Ridderzaal werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

"Als je dan iedereen ziet zitten die je zo enorm geholpen heeft. Dat maakte me wel emotioneel." Die emoties voelde de rekstokspecialist niet toen hij in de North Greenwich Arena na zijn schitterende oefening het goud kreeg omgehangen. "Het besef begint blijkbaar nu pas te komen. Ik zie nu wat ik in en buiten Nederland heb losgemaakt."

Ook de moeizame route richting de Spelen is Zonderland niet vergeten. "Het is zeker niet altijd makkelijk geweest. Gelukkig kreeg ik in die periode veel steun van het thuisfront", blikt hij terug op de juridische strijd met Jeffrey Wammes. "Ach, er is altijd wel ergens een conflict en nu was ik daar toevallig bij betrokken."

Ondanks zijn titel is de 26-jarige Fries niet automatische verzekerd van startrecht op de volgende Olympische Spelen, in 2016 in Rio de Janeiro. "De titelverdediger is niet automatisch geplaatst. Ik zal me op het WK voorafgaand aan die Spelen weer gewoon moeten zien te kwalificeren. Maar daar ben ik nu absoluut nog niet mee bezig hoor."

Zonderland heeft nog enkele drukke dagen voor de boeg. Hij wordt donderdag gehuldigd in Heerenveen, waar hij turnt bij TSH. Een dag later wachten festiviteiten in zijn geboorteplaats Lemmer.

FC Den Bosch een uitduel zonder publiek

FC Den Bosch moet binnenkort een uitduel zonder publiek spelen. De Brabanders kregen die straf opgelegd door de KNVB naar aanleiding van ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijd tegen Willem II in de nacompetitie. Ook moeten de Bosschenaren een boete van vijfduizend euro betalen, maakten ze bekend.

Directeur Peter Bijveld van Den Bosch noemt de straf gepast en alleszins redelijk. "We moeten er echter, naar mijn mening, wel voor oppassen dat we bezoekers van een voetbaltheater (gaan) zien als onlosmakelijk onderdeel van een bepaalde club. We moeten de daadwerkelijke daders aanpakken en hard veroordelen, niet de goedwillenden."

Den Bosch stelt al zestien mensen een stadionverbod op te hebben gelegd. De club is bijna klaar met het onderzoek naar de gebeurtenissen in Tilburg.

Langere celstraf, maar geen tbs voor badkuipmoord

Een 48-jarige vrouw uit Nijmegen is dinsdag door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op een 65-jarige plaatsgenoot in 2010. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de vrouw vorig jaar nog tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van het slachtoffer in zijn badkuip. Justitie eiste in hoger beroep diezelfde straf.

Het hof oordeelde wel dat de vrouw schuldig was aan de moord, maar achtte niet bewezen dat tbs met dwangverpleging op zijn plaats was. Een psycholoog en psychiater die de vrouw onderzochten kwamen niet tot een eenduidig oordeel over haar geestelijke gesteldheid. Het hof zegt daarom niet overtuigd te zijn van tbs als straf, maar wil wel dat de vrouw lange tijd niet vrijkomt. Om die reden werd de celstraf verhoogd tot vijftien jaar.

Samen met een man stopte de vrouw in mei 2010 medicijnen in het bier van het slachtoffer. Toen hij sliep, verruilden de twee zijn auto voor cocaïne. Daarop gingen ze terug naar de woning van het slachtoffer en probeerden ze hem te verdrinken in een badkuip. Toen dat niet lukte staken zij op het slachtoffer in.

Rellen in Amiens

In het Noord-Franse Amiens zijn jongeren maandagavond aan het rellen geslagen. Zij trokken mensen achter het stuur van hun auto vandaan om vervolgens met de auto weg te scheuren en staken een school en een jongerencentrum in brand. Tegen de tijd dat de relschoppers dinsdagochtend waren uitgeraasd waren zeventien politieagenten gewond geraakt.

"De confrontaties waren zeer, zeer gewelddadig", zei de burgemeester van Amiens, Gilles Dumailly. Volgens Dumailly waren de spanningen tussen politie en bewoners de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Er hadden zich al vaker ongeregeldheden voorgedaan, maar maandagavond sloeg de vlam pas echt in de pan.

Zo'n honderd jongeren smeten vuurwerk naar de politie en schoten met hagelgeweren op agenten, die er pas in slaagden een einde te maken aan de rellen toen de plaatselijke politie versterking van federale politie-eenheden had gekregen. Er werden geen arrestaties verricht.

Minister van binnenlandse zaken Manuel Valls bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de stad. De situatie was toen nog steeds zeer gespannen. Een groepje mensen probeerde door het cordon van beveiligers rond Valls te breken en schold de minister uit.

De spanningen in Amiens komen voort uit de woede onder de relschoppers over de politie. Die is volgens hen verantwoordelijk voor de dood van een jonge motorrijder vorige week. Volgens Valls kwam de man om bij een verkeersongeluk.

Valls, die zelf in het verleden in het parlement een probleemgebied vertegenwoordigde, schoot op een gegeven moment ook uit zijn slof. "Schieten op een agent? Een school in brand steken? En dan je vragen stellen bij deze (politie-, red.) troepen? Dat is ontoelaatbaar", zei hij op een persconferentie. "Er is geen excuus voor het schieten op agenten en het in brand steken van openbare gebouwen."

Eerder deze maand werd een lijst gepubliceerd van vijftien Franse districten die als probleemgebied werden gekenschetst. Amiens is een van de vijftien. De regering zei dat deze vijftien gebieden bijzondere aandacht behoeven en dat er meer geld in zal worden gestoken. Dumailly zei te hopen dat renovatie van de verpauperde woonblokken en meer openbare dienstverlening tot een verbetering van de situatie zullen leiden.


Rellen in Amiens (Foto: Novum)

Hamburg erkent islamitische feestdagen

Het stadsbestuur van Hamburg heeft besloten islamitische feestdagen officieel te erkennen. Hamburg is de eerste stad in Duitsland die hiertoe heeft besloten.

Het besluit vloeit voort uit een overeenkomst tussen het stadsbestuur en lokale moslimgroepen. De stad heeft in het verleden vergelijkbare overeenkomsten gesloten met christelijke en joodse organisaties. Burgemeester Olaf Scholz zei te hopen dat Hamburg als voorbeeld zal dienen voor andere steden.

Hamburg telt tienduizenden islamitische inwoners.

Terstalls Deal krijgt megapremière

De nieuwe film Deal van regisseur Eddy Terstall gaat op een bijzondere manier in première. De romantische komedie is op maandag 10 september vanaf 10.30 uur de hele dag doorlopend te zien in de bioscoop van EYE Amsterdam.

De cast en crew van Deal zijn de hele dag in EYE aanwezig om het publiek te woord te staan en regisseur Terstall geeft na elke voorstelling een Q&A.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat er in Nederland zo´n grote publiekspremière van een nieuwe film wordt georganiseerd. Voor een klein bedrag extra kunnen alle bezoekers ook het premièrefeest bijwonen dat die maandagavond plaatsvindt. Op deze party treedt onder meer saxofonist Benjamin Herman op, die de soundtrack van de film heeft verzorgd.

Deal is de tiende film van Terstall, die eerder onder meer Simon en Rent-A-Friend maakte. De komedie gaat over een onschuldig gesprek over een hypothetische onenightstand tussen een jongeman (Teun Kuilboer) en een barmeisje (Roberta Petzoldt) dat volledig uit de hand loopt.

Deal is vanaf donderdag 13 september door het hele land te zien. Twee weken later is de film ook al beschikbaar via UPC video-on-demand.

Filmregisseur Eddy Terstall

Grote bom uit WOII gevonden in Warschau

Zo'n twintig mensen in het centrum van de Poolse hoofdstad Warschau zijn dinsdag geëvacueerd vanwege de vondst van een vijfhonderd kilo zware bom uit de Tweede Wereldoorlog. De bom werd onder de stoep gevonden, aldus de politie.

Bouwvakkers die bezig waren een waterleiding te repareren vonden de bom. De mensen die geëvacueerd werden waren veelal ouderen en gehandicapten. Poolse militairen maken zich op om de bom buiten de stad te 'neutraliseren', aldus een politiewoordvoerster.

Eerste beelden van Call of Duty: Black Ops Declassified

Vandaag zijn de eerste beelden verschenen van Call of Duty: Black Ops Declassified, een game exclusief voor PlayStation Vita. Call of Duty: Black Ops Declassified moet eind dit jaar uitkomen voor PS Vita.

De game speelt zich af tussen Black Ops en Black Ops 2. De game maakt gebruik van het touschreen, en bevat een multiplayer voor maximaal acht gamers. In de multiplayer zijn onder andere Team Deathmatch en Kill Confirmed te spelen, op maps die exclusief gemaakt zijn voor de game.


Snackbarovervaller krijgt zeven jaar

Een 29-jarige man is dinsdag veroordeeld tot zeven jaar cel voor het plegen van overvallen op vestigingen van McDonald's in Alkmaar en Schagen. De rechtbank in Alkmaar acht Carlos A. ook schuldig aan overvallen op snackbars aan de Muiderwaard en de Europaboulevard in Alkmaar, mishandeling en wapenbezit.

De vier overvallen vonden in oktober en november plaats. De man zou met zijn praktijken ruim 2150 euro buit hebben gemaakt.

De man droeg tijdens zijn arrestatie een jas die identiek is aan die van de dader van de overvallen. Daarnaast is op een van de overvallen plekken een schoenspoor aangetroffen, dat afkomstig is van de linkerschoen van A. Ook is bij een doorzoeking van zijn woning geld gevonden dat vermoedelijk bij de overvallen is buitgemaakt.

A. moet van de rechtbank ook schadevergoedingen van duizend en 750 euro betalen aan personeelsleden van McDonald's.

[Upd] Killzone Mercenary naar PS Vita

[Update 20:19] Een trailer van Killzone Mercenary is vanaf nu beschikbaar, dat hieronder valt te bekijken.

[Origineel bericht] Killzone komt naar PlayStation Vita in de vorm van Killzone Mercenary. In de korte trailer die getoond werd zagen we dat het hier vooral gaat om geld dat je verdient met het omleggen van vijanden.

Dankzij het touchscreen is het mogelijk om op brute manieren je vijanden te doden, die verschillende beloningen moet opleveren. In Killzone Mercenary nemen de mensen het eindelijk op tegen de Helghast. Je neemt de controle over een huursoldaat die het opneemt tegen de Helghast.

Vrouwen ADO Den Haag grijpen naast Supercup

De vrouwen van ADO Den Haag hebben dinsdag de wedstrijd om de Supercup van de nieuwe BeNeLiga verloren. Standard Luik won het duel met 1-0. De Supercup ging tussen de kampioen van Nederland en België van vorig seizoen. Het enige doelpunt kwam op naam van de Nederlandse Vanity Lewerissa. 

Om het niveau van het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen is de BeNeLiga in het leven geroepen. Het gaat om een proef van drie jaar. De vrouwenvoetbalteams uit Nederland en België spelen tot de winterstop een competitie binnen de eigen landsgrenzen. De beste vier ploegen van elk land zullen na de winterstop strijden om het kampioenschap. 

Schadelijke paprikakever in Westland aangetroffen

Bij een paprikateler in het Westland is de schadelijke snuitkever pepper weevil aangetroffen. Voor zover bekend is de kever, die oorspronkelijk in het zuiden van de Verenigde Staten en Midden-Amerika voorkomt, niet eerder in Europa waargenomen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dinsdag.

De teler meldde de aanwezigheid van de kever zelf op 19 juli. Hoe het dier in de kas is gekomen, is niet bekend. Ook bij een naastgelegen bedrijf is de kever hoogstwaarschijnlijk aangetroffen.

De schadelijke paprikakever kan in Nederland dankzij de lage wintertemperatuur niet overleven, maar kan zich wel in kassen vestigen. Binnen twintig dagen ontwikkelt het beestje zich in grote aantallen van ei tot vruchtbare volwassene.

Bloemknoppen of jonge vruchten waar larven in zitten vallen vaak voortijdig af. Ook oudere vruchten worden aangetast. Door de snelle vermenigvuldiging kan er volgens het ministerie grote economische schade ontstaan.

Om verdere verspreiding in Nederland te voorkomen wordt de kever uitgeroeid. Na de vondst heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de afzet van het bedrijf stilgelegd, de plantenresten gecontroleerd en de resten vervolgens onder toezicht afgevoerd. Inmiddels is begonnen met het ruimen van de kas, die na een quarantaineperiode van een aantal weken weer wordt vrijgegeven.

Een kwart van de schade van de teler wordt door de overheid vergoed. De schade van de teler valt eigenlijk onder het bedrijfsrisico, maar volgens staatssecretaris Henk Bleker (CDA) is sprake van een uitzonderlijke situatie. "Vanwege het grote economische risico wordt de kever met de zwaarst mogelijke bestrijding uitgeroeid", aldus het ministerie.

Enorme hennepkwekerij opgerold in kassen Bleiswijk

De politie heeft dinsdagochtend een gigantische hennepkwekerij ontdekt in een groot kassencomplex in Bleiswijk. In de kassen zijn twaalfduizend planten en negentigduizend stekjes gevonden, meldt de politie.

De kwekerij werd aangetroffen tijdens doorzoekingen die de politie dinsdag deed in een grootschalig onderzoek naar drugs- en mensenhandel. Ook drie woningen in Den Haag, een woning in Nieuwe Pekela en een bedrijfspand in Waddinxveen werden doorzocht.

In totaal zijn tien mensen aangehouden met de Turkse, Bulgaarse en Nederlandse nationaliteit. Ze worden verdacht van mensenhandel, hennepteelt en werken in een hennepkwekerij.

De hoofdverdachten hielden zich volgens de politie niet alleen bezig met grootschalige hennepteelt en -handel, maar maakten zich waarschijnlijk ook schuldig aan uitbuiting, een vorm van mensenhandel. De Inspectie SZW onderzoekt of de mensen in de kassen uit vrije wil werkten. De aanleiding voor het onderzoek was de ontdekking van een grote hennepkwekerij in Roelofarendsveen in augustus vorig jaar. In een kassencomplex werden na een tip duizenden hennepplanten en 150.000 hennepstekken aangetroffen. Die kwekerij bleek onderdeel te zijn van een grotere organisatie, die de politie en justitie nu denken te hebben opgerold.

Bertens kansloos in Cincinnati

Tennisster Kiki Bertens is dinsdag kansloos onderuit gegaan in Cincinnati. In de eerste ronde van het masterstoernooi in de Verenigde Staten bleek Sesil Karatantcheva met 6-2 en 6-1 te sterk. Karatantcheva had zich net als Bertens via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi geslagen. In het kwalificatietoernooi was de Kazachse ook al Arantxa Rus de baas.

Bertens had vanaf het begin nauwelijks iets in te brengen. Karatntcheva brak de Wateringse direct twee keer en kwam zo op 3-0 voor. Bertens brak nog eenmaal terug, maar ook Karatancheva sloeg nogmaals toe en won de eerste set met 6-2. In het tweede bedrijf hield Bertens in de eerste game haar opslag. Het zou haar laatste game worden.

Bij het challengertoernooi in het Italiaanse Cordenons werd Thomas Schoorel dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde. De Amsterdammer gaf Simone Bolelli uit Italië een set lang goed weerstand: 7-5 en 6-1.

Staking Spaanse clubs afgewend

Het voetbalseizoen in de Primera División kan gewoon van start gaan. Dertien Spaanse clubs hebben hun dreigement tot staking teruggenomen. De clubs dreigden met een boycot vanwege de verdeling van het televisiegeld.

Tijdens een vergadering heeft een bemiddelaar de gemoederen bedaard, maar de onvrede blijft. Barcelona en Real Madrid krijgen namelijk nog steeds vijftig procent van de inkomsten en dat schiet de andere clubs in het verkeerde keelgat. Een boycot zoals vorig seizoen (toen de spelers-cao niet doorkwam) is er dit seizoen dus niet.

De dertien clubs waarover het gaat, zijn Athletic Bilbao, Atlético Madrid, Sevilla, Real Betis, Celta de Vigo, Espanyol, Getafe, Granada, Real Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Real Sociedad en Real Zaragoza.

Media Molecule werkt aan Tearaway voor PS Vita

Media Molecule, de ontwikkelaar achter LittleBigPlanet, werkt aan een nieuwe IP voor PlayStation Vita. Tearaway is een platformer dat geheel gemaakt is van papier, inclusief het hoofdpersonage Iota. Iota is een klein papieren figuur, waarmee we op avontuur gaan in een papieren wereld.

Iota heeft een speciaal bericht voor je, maar om dat te ontdekken moet je Iota helpen om de echte wereld te bereiken. Tearaway maakt gebruik van de opties die PlayStation Vita te bieden heeft. Met het touchscreen kun je bijvoorbeeld je vinger gebruiken, waarna je vinger in de wereld van Tearawy komt. Maak foto's met je camera om personages te helpen of gebruik je microfoon om Iota te laten schreeuwen.

PlayStation Mobile vervangt PlayStation Suite

PlayStation Suite is niet meer, het geheel wordt omgedoopt tot PlayStation Mobile. Deze overkoepelende software voor smartphones, tablets en PlayStation Vita zorgt voor gemakkelijkere releases voor mobiel plezier.

Op elk 'PlayStation Certified'-apparaat, zoals de Xperia Play en Sony Tablet S, en op PlayStation Vita kun je straks games spelen van zowel Indie-developers en grote uitgevers. Sony maakte tevens bekend dat de Wikipad ook de PlayStation certificering krijgt.

FOK!filmtips van de dag: Crocodile Dundee

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het hier.

crocodile dundee 1

Vanavond is het weer eens ouderwets genieten van een heerlijke Australische komedie. Om 20.30 uur is namelijk weer eens de film Crocodile Dundee te zien op RTL7. Een Amerikaanse reporter (Linda Kozlowski) trekt de binnenlanden van Australië in op zoek naar de legendarische Mick 'Crocodile' Dundee (Paul Hogan). De man schijnt een aanval van een krokodil overleefd te hebben en ze wil hem daarom graag interviewen. Als Mick haar over het leven in de grote stad hoort praten besluit hij om met haar mee te gaan naar New York. Al snel blijkt dat Mick grote moeite heeft om zich aan te passen aan het leven in de Big Apple, wat tot de meest hilarische situaties leidt.

crocodile dundee 2

Een heerlijke film waarbij je het verstand op nul kan zetten en genieten maar. Mocht je na één film nog niet genoeg Hogan hebben gehad, om 22.30 uur is ook het tweede deel van de Crocodile Dundee-trilogie te zien op RTL7, waarin de krokodillenfluisteraar met behulp van een bende zijn ontvoerde vriendin moet zien te redden. Bij lange na niet zo grappig als de eerste film trouwens.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

VVD loopt in op SP

De VVD loopt in op de SP. Dat blijkt dinsdag uit een peiling van TNS Nipo. Zat er vorige week nog een gat van zeven zetels tussen beide partijen, inmiddels is het verschil gereduceerd tot een zetel. De partij van Emile Roemer zou als er nu verkiezingen werden gehouden 34 zetels in de wacht slepen en de partij van Mark Rutte 33.

Vorige week stond de SP nog op 37 zetels en de VVD op dertig. Ook het gat tussen PvdA en SP is kleiner geworden. De PvdA stijgt twee zetels en komt daarmee uit op negentien plekken in de Tweede Kamer. Het CDA, GroenLinks, D66 en SGP staan min of meer op hetzelfde aantal zetels als vorige week.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond afgelopen zondag vergrootte de SP zijn voorsprong op de VVD nog juist met vier zetels. De socialisten stegen bij De Hond van 34 naar 37 zetels, terwijl de liberalen een zetel inleverden en uitkwamen op 31.

TNS Nipo meldt verder dat net als aan het begin van de zomervakantie een derde van alle kiezers zo goed als zeker is van de eigen voorkeur. Relatief zeker zijn de kiezers die nu een voorkeur uitspreken voor CDA, ChristenUnie, VVD en PVV. Ongeveer 55 procent geeft aan dat de kans dat ze daadwerkelijk op deze partij gaan stemmen zo goed als zeker is.

PvdA- en SP-kiezers zijn iets minder zeker van hun zaak met respectievelijk 45 en 38 procent. Aanhangers van D66 en GroenLinks zijn het minst zeker van hun keuze. Van deze stemmers zegt respectievelijk slechts 24 en tien procent zeker te zijn van hun zaak.

Huntelaar in basis Oranje, Van Rhijn debuteert

Louis van Gaal heeft vanavond zijn elf basisspelers voor de oefeninterland tegen België bekend gemaakt. De meest opvallende naam in deze opstelling is de naam van Ajacied Ricardo van Rhijn.

Daarnaast is er ook een basisplek voor Klaas-Jan Huntelaar weggelegd, waardoor Robin van Persie op de bank zal starten. Tijdens het afgelopen EK voetbal, dat in Polen en Oekraïne werd gehouden, kreeg de aanvaller van Arsenal telkens de voorkeur boven de voetballer van Schalke 04.

Voor Van Rhijn wordt de ontmoeting met België bijzonder. De verdediger van Ajax speelde pas achttien wedstrijden voor de Amsterdammers, maar staat nu dus al in Oranje. Daarnaast speelt Rafael van der Vaart tegen De Rode Duivels voor de 100e keer in Oranje.

Daarnaast werd Wesley Sneijder tot aanvoerder van het Nederlands elftal gebombardeerd. De wedstrijd staat voor morgenavond op de rol.De opstelling:

Maarten Stekelenburg; Ricardo van Rhijn, Joris Mathijsen, John Heitinga, Jetro Willems; Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart; Luciano Narsingh, Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben.


Ricardo van Rhijn debuteert in Oranje (Foto: Pro Shots)

Twee voor de prijs van één bij Sony

Sony heeft aangekondigd dat games die speelbaar zijn op zowel PS3 als PS Vita in een nieuw kostmodel gaan vallen. Onder de naam 'Cross Buy' krijg je twee games voor de prijs van één.

De eerste game die gebruik gaat maken van Cross Buy is PlayStation All-Stars Battle Royale. Koop je de PS3-versie, dan kun je de Vita versie gratis downloaden. De andere games die vallen onder deze Cross Buy zijn Sly Cooper 4 en Ratchet & Clank Q Force, beide zijn dus ook speelbaar op Vita.

Tientallen doden bij aanslagen Afghanistan

Bij diverse aanslagen in het noorden en zuidwesten van Afghanistan zijn dinsdag zeker 46 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd.

In de noordelijke provincie Kunduz werd een motor tot ontploffing gebracht op een drukke markt. Zeker tien mensen, onder wie vijf kinderen, vonden hierbij de dood.

Eerder op de dag werden er meerdere zelfmoordaanslagen gepleegd in Zaranj, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Nimroz. Deze aanslagen kostten aan zeker 36 mensen het leven. Voorts vielen er minstens 110 gewonden.

Volgens de politie waren er bij het geweld in Zaranj meer aanvallers betrokken. Zeker is dat drie van hen erin slaagden hun bomvest tot ontploffing te brengen. Maandagavond wist de politie twee extremisten dood te schieten die bomaanslagen in de zin hadden en dinsdagochtend werden er nog eens drie gearresteerd.

In Nimroz, in het zuidwesten van Afghanistan, was het tot voor kort relatief rustig. Pas de laatste tijd is er een toename van geweld. Zo schoot zaterdag een Afghaanse politieman in een afgelegen district in Nimroz elf van zijn collega's dood.

Buurt is naaktloper zat

In Heerhugowaard is al enige tijd een naaktloper actief en de buurt waar hij zijn hobby uitoefent is hem inmiddels meer dan zat. De man is al meerdere keren door de politie aangesproken, maar daarbij ontkende hij telkens alles. Dat laat RTV N-H weten.

De man zou niet altijd volledig naakt rondlopen, maar soms ook de moeite nemen om zich in een SM-pakje te hijsen. Af en toe zou hij in lingerie op pad gaan. De man filmt zijn avonturen met een webcam die hij voor zijn raam geplaatst heeft, maar de beelden zijn tot nu toe gelukkig nog niet opgedoken.

Maanvis gespot voor kust Egmond aan Zee

Voor de kust van Egmond aan Zee is een levende maanvis waargenomen. Volgens natuurcentrum Ecomare is het heel bijzonder om in de zomer een levende maanvis voor de Nederlandse kust te zien.

De bemanning van een kustwachtcentrum zag de ongeveer 65 centimeter hoge vis zwemmen. "Het dier was springlevend", meldt Ecomare dinsdag.

Maanvissen komen in alle wereldzeeën voor, maar zijn volgens het natuurcentrum voor de Nederlandse kust zeldzaam. In de winter spoelen wel eens dode maanvissen aan. De dieren kunnen vier meter hoog worden. "Dus de Egmondse maanvis was een kleintje." Maanvissen eten kwallen. "Dat komt goed uit want er zijn nu veel Amerikaanse ribkwallen in zee", aldus Ecomare.

Maanvis in zijn typische zwemhouding
Maanvis in zwemhouding (Foto: U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration)

Van Rijsselberghe richt zich nu op kitesurfen

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe kroonde zich op de Olympische Spelen in Londen tot laatste kampioen in de RSX-klasse. Over vier jaar in Rio de Janeiro wordt zijn geliefde onderdeel vervangen door kitesurfen.

Van Rijsselberghe is vastbesloten de overstap te wagen. "Ik ga er binnenkort eens voorzichtig mee aan de slag." Volgens de surfer uit Texel is de overstap te vergelijken met een moutainbiker die voor het wielrennen op de weg kiest. "Het materiaal is anders, maar de techniek is min of meer hetzelfde. Ik ga het in ieder geval proberen."

De huldigingen naar aanleiding van zijn gouden plak gaan Van Rijsselberghe voorlopig niet vervelen. "Het is toch prachtig dat mensen speciaal voor ons hier naartoe komen", laat hij na de huldiging van alle medaillewinnaars in de Ridderzaal in Den Haag weten. "Ik word donderdag nog gehuldigd op Papendal en zaterdag op Texel. Dat vind ik heel speciaal. Die mensen ken ik al mijn hele leven."

Ambassadeurs Wit-Rusland op matje geroepen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de ambassadeur van Wit-Rusland op het matje geroepen. Daarmee protesteert Nederland tegen de uitwijzing van alle Zweedse diplomaten uit Wit-Rusland, laat hij dinsdag weten. Ook de andere EU-lidstaten hebben de ambassadeurs van het land ontboden.

Wit-Rusland heeft alle Zweedse diplomaten in Minsk uitgewezen omdat de Zweedse ambassadeur kwaad bloed zou hebben gezet door een bespreking te hebben met de Wit-Russische oppositie. De ambassadeur zelf is ook gesommeerd het land te verlaten. Bovendien moet Zweedse ambassade voor het einde van de maand gesloten zijn.

Nederland heeft bij de ambassadeur van Wit-Rusland ook geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden waaronder politieke gevangenen worden vastgehouden en opnieuw gepleit voor hun onmiddellijke vrijlating. Rosenthal heeft verder zijn 'ernstige bezorgdheid' overgebracht over de gevangenneming van Anton Ruryapin, een journalist die foto's op het internet had geplaatst van een PR-stunt voor meer democratie.

De EU-lidstaten heroverwegen momenteel hun politieke contacten met Wit-Rusland, dat te boek staat als de laatste dictatuur van Europa. Ook worden de sancties tegen het land geëvalueerd. De huidige diplomatieke crisis en de zorgwekkende binnenlandse politieke situatie worden daarbij meegewogen, aldus Rosenthal.

Toivonen wil geen vertrek forceren

Het einde van het transferwindow nadert, maar de geruchten rondom een vertrek van Ola Toivonen bij PSV lijkt steeds verder aan te zwellen. Toch is de Zweed er niet op uit om een vertrek bij de Eindhovense formatie te forceren.

"Als de juiste club komt, dan ben ik bereid de stap te maken", liet Toivonen vanuit Stockholm, waar de aanvaller zich met de nationale ploeg van Zweden voorbereid op een oefeninterland tegen Brazilië, aan Voetbal International weten. "Ook ik wil ooit bij een grotere club in een grotere competitie spelen."

Toivonen hoeft dus niet hoognodig weg uit Eindhoven. "Als ik nog een jaar bij PSV moet spelen om dat te realiseren, is dat voor mij geen probleem. Ik heb het goed naar mijn zin in Eindhoven."

Tot op heden is er nog geen concrete belangstelling voor Toivonen. Het Turkse Trabzonspor informeerde wel naar de aanvaller en deed zelfs een bod, maar de Zweed zag het avontuur niet zitten. De andere ploeg die achter de voetballer aanzit, Rubin Kazan, beperkte zich tot op heden tot twee telefoontjes.

Als een ploeg over de diensten van Toivonen wil beschikken, dan moet deze een forse zak geld meebrengen. PSV liet eerder namelijk weten pas te willen praten bij een bedrag dat ruim boven de tien miljoen euro ligt.

[GC] Sony-persconferentie

Ook Sony houdt een persconferentie die over enkele minuten zal beginnen. Bekijk de persconferentie hier of lees hier onder mee met onze Live-Blog. De gamescom gaat morgen van start en duurt tot zondag.

20:08 De persconferentie is voorbij en we krijgen de eerste trailer voor COD: Black Ops Declassified

20:06 We kijken naar een nieuwe trailer van The Last of Us

20:04 Puppeteer wordt getoond in gameplaybeelden en ziet er in zijn geheel... apart uit

20:02 Puppeteer speelt zich af in een magisch theater waarbij het verhaal zich op het toneel afspeelt

20:01 De andere titel van JapanStudio is Puppeteer

20:00 De eerste game is Rain, een PSN-game waarbij het hoofdpersonage en de andere personages alleen zichtbaar is in de regen

20:00 Het gaat nu over op JapanStudio met twee nieuwe games.

19:58 Halfnaakte vrouwen, shotguns, dode dieren, skeletten en freaky personages zetten de toon

19:57 Until Dawn is nu in beeld, we spelen met zeven personages die de nacht moeten overleven

19:54 We zien gameplaybeelden van hoe de Move de standaardcontroller vervangt

19:53 FIFA 13 krijgt ondersteuning voor PS Move

19:52 Disney komt ook naar Wonderbook

19:49 Walking with Dinosaurs van de BBC komt ook naar Wonderbook

19:46 Moonbot komt met een Wonderboek genaamd Diggs Nightcrawler, een kinderdetective

19:45 We krijgen een trailer van Wonderbook's eerste boek, Book of Spells dat ons naar de wereld van Harry Potter brengt

19:44 We schakelen nu over naar Wonderbook

19:43 Cloud-opslag gaat van 150 mb naar 1 gig voor plus-leden

19:42 Red Dead Redemption wordt de game van september bij PlayStation Plus

19:41 We schakelen over naar PlayStation Plus

19:37 Op de PS Vita krijgen gamers een iets ander beeld waardoor ze dingen iets anders zien in LittleBigPlanet 2 en dat meer gameplaymogelijkheden met zich meebrengt

19:34 Er komt cross-controller mogelijkheden voor LittleBigPlanet 2 als DLC. Dit zorgt ervoor dat de PS Vita een controller kan worden voor de PS3 en je samen met een vriend op een normale PS3-controller kan spelen.

19:33 Sony komt met PS3 Essentials zoals Uncharted en zullen rond de 19 euro kosten

19:32 De PS3 komt nu aan bod

19:29 PlayStation Mobile is ook voor de gewone gamer en bied verschillende games aan van verschillende ontwikkelaars

19:28 Komende herfst komt PlayStation Mobile, dit zijn tools die er voor zorgen dat ontwikkelaars makkelijk voor Android kunnen ontwikkelen.

19:27 Het gaat om de game Killzone: Mercenary en is exclusief voor de Vita en is een FPS

19:26 We zien een trailer van een nieuwe game van Guerrilla Games

19:24 We krijgen een trailer van Tear Away te zien

19:22 Jouw vingers zijn zichtbaar als ze acties doen in de wereld. Zoals het doden van vijanden.

19:21 De 3D-game is een buddy-story met een hoofdpersonage dat een persoonlijk verhaal voor jou heeft

19:19 Tear Away is een adventure-game die om papier gaat en is voor de Vita

19:18 Media Molecule kondigt een nieuwe game aan

19:17 Voor het einde van het jaar meer dan zestig titels beschikbaar voor PS Vita

19:16 Er komt een PS Vita-bundel met het wifi-model van de Vita en Black Ops Declassified

19:15 We schakelen nu over naar COD: Black Ops Declassified voor de Vita

19:13 We krijgen een nieuwe kijk op de Assassin's Creed III-versie voor de Vita

19:11 Battle Royale wordt onderdeel van de cross buy-feature.. koop de PS3-versie, krijg de vita-versie gratis.

19:10 We zijn overgeschakeld naar PlayStation All-Stars Battle Royale en krijgen veel gameplaybeelden te zien

19:09 LittleBigPlanet komt samen met het wifi-model van de Vita voor €249

19:08 Trailer voor Little Big Planet Vita die op zijn best is op de handheld

19:07 PS Vita staat centraal in deze conferentie

19:06 Jim Ryan legt de visie uit van PlayStation en hoe we tegenwoordig naar gaming kijken

19:05 Jim Ryan komt op het podium, geen idee wie het is.

19:04 De trailer met mix van alle bekende PlayStation-games (ook multiplatform) die er aan gaan komen is nog bezig

19:02 De show is van start met een trailer van verschillende games en een lekker bass er onder.

19:00 De aftelklok staat op 00:00:00:00, dat betekent dat we over enkele momenten van start gaan.

Dead Space 3 begin februari in de winkel

De actiegame Dead Space 3 ligt vanaf 8 februari in de winkel voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dat heeft uitgever Electronic Arts dinsdag bekendgemaakt. In het spel kunnen gamers alleen of gezamenlijk een buitenaardse invasie bestrijden. Naast dit is er ook meer informatie over de wapens.

De uitgever heeft namelijk ook bekendgemaakt dat spelers hun eigen wapens in de game kunnen samenstellen. Wapens kunnen gecombineerd worden, waardoor bijvoorbeeld een geweer en een kettingzaag één wapen worden.

Dead Space 3 is een van de spellen van de uitgever die begin volgend jaar uitkomt. Het schietspel Army of Two 3 komt een maand later op de markt. Dit jaar heeft Electronic Arts onder meer Battlefield 3: Premium Edition en Medal of Honor Warfighter in petto.


Dead Space 3 begin februari in de winkel (Foto: Novum)

Man gooit urine over vrouw

Een Engelse vrouw heeft bij het wachten op het vertrekken van haar trein ongewild een zogenoemde 'golden shower' te verwerken gekregen. Een onbekende man gooide een flesje urine de trein in waarbij de inhoud van het flesje op het hoofd en de kleren van de vrouw terecht kwam.

De vrouw zat in de trein aan het open raam toen het flesje naar binnen geworpen werd. De vrouw rook vrij snel dat de vloeistof die ze daarbij over zich heen kreeg urine was.

De Britse spoorwegpolitie is op zoek naar de man om hem te kunnen vragen naar zijn beweegredenen. Een foto van de dader is te zien op de website van The Daily Mail.

Caldas blijft bondscoach hockeyvrouwen

Max Caldas heeft bekendgemaakt aan te blijven als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De succestrainer liet dit aan NUsport weten vanuit de Ridderzaal waar hij vanwege het olympische succes een koninklijke onderscheiding opgespeld heeft gekregen.

"Ik was er in januari tijdens de Champions Trophy al uit met de bond, maar moest het stil houden. Tot vandaag dan. Mooier dan dit kan niet. Dat ik zou worden onderscheiden had ik totaal niet verwacht. Dit krijg je van het volk en dat maakt het ontzettend speciaal. Ik stond te trillen op mijn benen. Gelukkig stonden er wat mensen naast mij op het podium, want anders lag ik zo op de grond."

Caldas werd van het feest in Den Haag emotioneel. "Dat ik in Argentinië ben geboren en in Nederland een lintje krijg, maakt het natuurlijk wel extra bijzonder. Dit had ik niet durven dromen." Hij voegde er aan toe dat wat hem betreft zijn lintje niet alleen voor hemzelf is. "De hele staf verdient eigenlijk een lintje. Ik sta dan wel aan het hoofd, maar doe het zeker niet alleen. Dat we in Londen goud hebben gewonnen is een fantastische teamprestatie."

Caldas weet nog niet hoe lang hij nog bondscoach zal zijn. Hij moet daarover nog onderhandelen met de hockeybond.

Surface-tablet van Microsoft mogelijk 199 dollar

Er gaan talloze geruchten het wereldwijde web over die betrekking hebben op de mogelijke verkoopprijzen voor de Surface-tablets van Microsoft met Windows 8 en RT. De eerste geruchten noemden een hoge prijs, maar vandaag wordt 199 dollar genoemd.

J.T. Wang, topman van Acer, heeft namelijk gezegd dat Microsoft de prijzen van Surface moet aanpassen aan die van de overige hardwarefabrikanten als Acer en Lenovo. Zij maken ook tablets en computers met Windows 8 en een te lage prijs voor Surface zou dramatisch zijn voor de opbrengsten van derde partijen. Wang ziet daarom liever niet dat Microsoft een tablet op de markt zet van 199 dollar, maar hoopt dat ze in de categorie 499 - 599 dollar liggen.

Microsoft heeft officieel enkel nog maar gezegd dat de prijzen vergelijkbaar zijn met technisch gelijkwaardige tablets. Binnenkort komt Google met Nexus 7, een 7"-Android-tablet voor 199 dollar en Microsoft kijkt uiteraard ook naar die concurrentie. Verwacht officiële mededelingen over prijzen en beschikbaarheid in september of oktober, vlak voor de launch op 26 oktober.

L.L. Sánchez wint Clásica San Sebastián

Luis León Sánchez heeft voor de tweede keer de Clásica San Sebastián gewonnen. De Spanjaard in dienst van de Rabobankploeg ging op negen kilometer voor de streep er vandoor en kwam solo over de meet. Simon Gerrans won de sprint van de achtervolgende grond. Gianni Meersman werd derde. Beste Nederlander was Bauke Mollema op de vijfde plek. 

In het begin van de koers ging het duo Javier Aramendia en Adrian Palomares er vandoor. Het koppel kreeg een maximale voorsprong van 11.45 minuten. Nadat beide renners waren ingehaald was er een kopgroep met Sánchez, maar ook Mollema en Robert Gesink zaten mee.

Toen Sánchez op negen kilometer voor de streep de favorietengroep achter zich liet, ging Mollema mee in de achtervolgende groep. Daar fungeerde hij uitstekend als stoorzender, terwijl mannen als Richie Porte en Joaquim Rodriguez probeerden het gat naar Luisle te dichten. 

De achtervolgende groep kwam niet meer dichterbij en de Spaans kampioen tijdrijden won voor de tweede keer deze wedstrijd. Het is de zesde overwinning voor Sánchez dit seizoen. Hij won eerder dit jaar al een etappe in de Tour de France, twee etappes in Romandië en verder een dagzege in Paris–Nice en Castilla y León. 

CDA ook tegen langstudeerboete

Het CDA keert zich tegen de langstudeerboete. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei dinsdag tijdens een lijsttrekkersdebat dat plaatsvindt in Utrecht dat de boete wat hem betreft van tafel gaat. Voorheen was het CDA voor de langstudeerboete.

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom reageerde opgetogen. "Dan is die boete hiermee van tafel." Ook D66-leider Alexander Pechtold en GroenLinks-leider Jolande Sap waren blij met de toezegging van Buma.

ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob was minder enthousiast. Hij is wel voorstander van de langstudeerboete en laakte de 'draai' van Buma. "Het is niet onredelijk om van studenten te vragen dat ze binnen een bepaalde tijd afstuderen." Slob vindt het sociale leenstelsel een grotere bedreiging voor studenten dan de langstudeerboete.

De boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA. De VVD is al langer niet meer voor en wil de maatregel terugdraaien.

John Travolta geëerd op filmfestival in Zürich

John Travolta krijgt op het filmfestival van Zürich Golden Eye Award. De Amerikaanse acteur ontvangt de oeuvreprijs op 20 september bij de première van Oliver Stone's Savages waarin hij een rol speelt. Dat maakte het festival dinsdag bekend.

Savages is de openingsfilm van het filmfestival. Naast Travolta spelen ook Salma Hayek, Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively en Benicio del Toro rollen in de drugsfilm. Het filmfestival van de Zwitserse stad eert ook Hollywoodproducent Jerry Weintraub. Het festival wordt gehouden van 20 tot en met 30 september.


John Travolta geëerd op filmfestival in Zürich (Foto: Novum)

Egypte hangt 14 islamisten op

Een Egyptische rechtbank heeft dinsdag 14 islamisten ter dood veroordeeld wegens moord. Zij hadden vorig jaar een bank en een politiepost op het Sinaï-schiereiland overvallen en zeven mensen gedood. De rechters bepaalden dat het vonnis door ophanging wordt voltrokken.

De islamisten zijn leden van de beweging Tawhid wal Jihad (Monothéisme en Heilige Oorlog). Op de Sinaï aan de grens met Israël is het ook nu onrustig. De regering in Caïro heeft moeite daar haar centraal gezag te doen gelden. Eerder deze maand doodden islamisten aan de grens met Israël 16 Egyptische grenswachten.

Penelopé en Monica Cruz spelen met Mario

Nintendo gebruikt de laatste jaren behoorlijk wat bekende acteurs en actrices voor hun commercials. Na bijvoorbeeld Nicole Kidman (Nintendo DS) en Robin en Zelda Williams (Zelda Skyward Sword) is het nu de beurt aan Penelopé en Monica Cruz.

De twee zusjes spelen samen New Super Mario Bros. 2 voor Nintendo 3DS en hangen er een spannende verkleed-weddenschap aan. Bekijk de sexy dames in de onderstaande commercial.

Battlefield 3 krijgt Premium Edition

Voor de aantal mensen die Battlefield 3 nog niet hebben gekocht, komt EA met een uitgebreid pakket. Battlefield 3: Premium Edition bevat namelijk de game zelf, inclusief alle DLC die uit is. Alle aankomende DLC voor Battlefield 3 is ook gratis te downloaden indien je in bezit bent van Battlefield 3: Premium Edition, die in september uit moet komen en een prijskaartje van €60 krijgt.

Systeemvereisten Dishonored bekendgemaakt

Bethesda heeft bekendgemaakt wat je in huis moet hebben om de aankomende game Dishonored te spelen. In het onderstaande overzicht kun je zien of je aan de vereisten voldoet om de game te gaan spelen in oktober als hij verschijnt.

pc-versie:

Minimum Spec:
OS: Windows Vista / Windows 7
Processor: 3.0 GHz dual core or better
Memory: 4 GB system RAM
Hard Disk Space: 9 GB
Video Card: DirectX 9 compatible with 512 MB video RAM or better (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)
Sound: Windows compatible sound card

Enhanced for:
64-bit
multi-core

Recommended Spec:
OS: Windows Vista / Windows 7
Processor: 2.4 GHz quad core or better
Memory: 4 GB system RAM
Hard Disk Space: 9 GB
Video Card: DirectX 9 compatible with 768 MB video RAM or better (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)
Sound: Windows compatible sound card

console-versie:

Xbox 360 óf PlayStation 3

Half-Life 3 niet aanwezig op Gamescom

Nadat er een document opdook waarin Half-Life 3 tussen de aanwezige games op gamescom stond blijkt nu dat dit een fout (of slechte grap) is. De game zal niet aanwezig zijn op gamescom en iedereen kan weer haten op Valve.

Origineel bericht: 
Het lijkt erop dat de langverwachte game Half-Life 3 aanwezig zal zijn op de gamescom komende week. In een officieel document waarin alle games staan die aanwezig zullen zijn op de beurs staat ook de derde game in de Half-Life-franchise genoteerd.

Het documentje, dat je hier kunt zien, laat duidelijk zien dat Valve met een game op de Duitse beurs zal staan. Aangezien fans al jaren wachten op deze game geloven ook de meest doorgewinterde Half-Life-gamers nog niet direct dat dit gaat gebeuren. Het is nu enkel afwachten geblazen.

valve

Ook gynaecologen merken recessie

De recessie is merkbaar in de spreekkamer van gynaecologen en verloskundigen. Dat zegt gynaecoloog Bertho Nieboer van het UMC St Radboud in Nijmegen. "Veel stellen wachten met zwanger worden omdat de baan van een van de twee partners op de tocht staat."

Ook merkt hij dat zwangeren soms te lang wachten met bellen naar een gynaecoloog of een verloskundige als ze bijvoorbeeld bloedverlies of buikpijn hebben. "Dan hoor je meteen te bellen. Maar vrouwen wachten regelmatig tot na vijven. Ze willen niet eerder van hun werk weggaan omdat ze bang zijn dat dat gevolgen heeft voor hun positie", aldus Nieboer.

Harde cijfers zijn er nog niet, maar volgens Nieboer is het rustiger in zijn vak dan voor de recessie. "Dat merken verloskundigen ook", voegt hij eraan toe.

De landelijke vereniging van Gynaecologen (NVOG) zegt het beeld overigens niet te herkennen.

Walvis in haven Rotterdam

In de haven van Rotterdam zwemt sinds dinsdagmiddag een walvis rond. Het dier werd rond 14.30 uur gespot door een patrouillevaartuig van het Havenbedrijf.

Volgens de bemanning gaat het om een bultrug van acht tot negen meter lang. De walvis oogt dartel. Het dier duikt en draait rondjes. De boot van het Havenbedrijf probeert het dier met de geluiden van de scheepstoeter en de schroeven van de vaargeul weg te krijgen.

Het is de tweede keer dit jaar dat een levende bultrug wordt gespot voor de Nederlandse kust.

Hamilton en McLaren dicht bij nieuw contract

Formule 1-coureur Lewis Hamilton staat op het punt een nieuw contract te tekenen bij McLaren. Dat heeft directeur Jonathon Neale dinsdag tegen SkySports gezegd. "We komen dichterbij en natuurlijk zijn we in gesprek."

De 27-jarige Hamilton werd onlangs nog nadrukkelijk gelinkt aan Red Bull en Mercedes, maar zijn kansen op een vertrek lijken gering. Mark Webber tekende al een nieuw contract bij Red Bull, terwijl ook Schumacher lijkt door te gaan bij Mercedes.

De wereldkampioen van 2008 lijkt daar overigens niet mee te zitten. Op de vraag of Hamilton en McLaren beide een nieuwe deal willen, antwoordde Neale resoluut: 'zeer zeker'. "We werken hard om tot overeenstemming te komen", vervolgde hij.

Hamilton rijdt sinds 2007 voor McLaren. Momenteel staat hij vierde in de strijd om de WK-titel, 47 punten achter Fernando Alonso van Ferrari. Toch heeft Neale nog vertrouwen in een tweede titel voor Hamilton. "Wiskundig is het nog steeds mogelijk. We hebben een snelle auto. Hij was beter in vorm dan die van Ferrari tijdens de laatste race."

Nina Brink-gedupeerden hebben geld terug

Twaalfduizend particuliere beleggers hebben vorige maand eindelijk een vergoeding gekregen voor de schade die ze hebben geleden rond de beursgang van het internetbedrijf World Online in 2000. Dat bevestigde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dinsdag na berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad.

De beleggers hebben het koersverlies dat ze na hun aankoop van World Online hebben geleden vergoed gekregen, plus een renteopslag. Naar schatting hebben honderdduizend tot 150 duizend particulieren indertijd aandelen World Online gekocht.

Alleen de twaalfduizend VEB-leden onder hen kwamen echter in aanmerking voor de schadevergoeding, die is uitbetaald door Royal Bank of Scotland, als rechtsopvolger van de zakendivisie van ABN AMRO, en Goldman Sachs. ABN AMRO en Goldman begeleidden indertijd de beursgang van World Online.

Volgens het Algemeen Dagblad is de Stichting Consumentenclaim, die vijfduizend World Online-beleggers vertegenwoordigt, ook in onderhandeling met de twee banken over een schikking. Beleggers gingen tijdens en vlak na de beursgang van World Online voor miljarden euro's het schip in, omdat de koers van het aandeel instortte. Topvrouw Nina Brink bleek haar eigen aandelen al voor de beursgang voor een fractie van de introductieprijs van de hand te hebben gedaan.

Ervaring Kamerleden gehalveerd

Het gemiddelde aantal jaren ervaring van de Nederlandse Tweede Kamerleden is in acht jaar tijd gehalveerd. De Kamerleden die nu in een Kamerzetel bezetten, hebben gemiddeld nog geen vier jaar in de Kamer zitting gehad. Dat schrijft Trouw vandaag.

De afname in ervaring was al langere tijd gaande, maar in de laatste acht jaar is het ineens stukken sneller gegaan. De oorsprong daarvan zou gezocht kunnen worden in de opkomst en ondergang van de LPF.

Na de twee Paarse kabinetten werd de landelijke politiek door met name Pim Fortuyn kwalijk genomen veel te ver van de burgers af te staan. De Haagse kaasstolp zou het contact met de samenleving totaal verloren zijn.

Na de moord op Fortuyn waren enkele van zijn ideeën door de rest van de landelijke politiek omarmd. Het streven naar  ‘nieuwe politiek’ werd breed gedragen en veel partijen probeerden middels verjonging de banden met de bevolking weer aan te halen.

Ook nadat de LPF door interne strubbelingen uit het politieke landschap verdwenen was, bleven veel van de vernieuwingsprincipes doorklinken. Toen enkele jaren geleden de PVV ontstond, werd politieke ervaring nog vaker als een nadeel gezien. De afkeer die mensen hadden van de zogenoemde plucheklevers richtte zich met name op de politici die jaar na jaar in de Kamer zitting namen. Partijen probeerden daarop te anticiperen door uit te stralen dat er mensen vanuit het hele land en uit alle lagen van de bevolking in de politiek terecht kwamen, waarmee de suggestie van betrokkenheid met de burgers moest worden gewekt.

De politieke verhoudingen veranderen tegenwoordig zo snel, dat vrijwel iedere partij probeert om zo dynamisch mogelijk te zijn.  Sinds Paars I heeft geen enkel kabinet immers meer de eindstreep gehaald, dus verkiezingen liggen altijd op de loer. Ook dat zou een rol kunnen spelen in het verdwijnen van ervaring.

Kritiek op het verdwijnen van ervaring uit de Kamer is er genoeg. Een gebrek aan politieke ervaring zou Kamerleden bijvoorbeeld vatbaarder maken voor beïnvloeding door lobbyisten. Ook zouden nieuwe Kamerleden tegenwoordig een te sterke scoringsdrang hebben, omdat ze vrij snel van de lijst verdwijnen als ze niet zichtbaar zijn voor de bevolking.

Vroeger kon het jaren duren voordat een nieuw Kamerlid zijn maidenspeech hield. Volgens voormalig Kamerlid Wim van de Camp zijn de eerste vier jaar van het Kamerlidmaatschap een duurbetaalde stage, omdat je als nieuw Kamerlidmaatschap die tijd kwijt bent aan het leren van de procedures en te zien op welk moment en op welke manier er dingen bereikt kunnen worden.

Voorstanders van de verjonging zijn er ook. Zo zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet eerder dit jaar al aan dat er wat haar betreft een veel betere afspiegeling van de Nederlandse bevolking in de Kamer zitting zou moeten nemen. Een van haar woordvoerders laat namens Verbeet weten:  “Het is in toenemende mate voor politieke partijen belangrijk om mensen in fractie te halen die met twee benen in de maatschappij staan.

Zutphen betreurt commotie om 'twitterverbod'

De gemeente Zutphen betreurt de ophef die is ontstaan om een brief die de gemeentesecretaris stuurde naar een twitteraar die zich kritisch over ambtenaren had geuit. Dat heeft burgemeester Arnold Gerritsen dinsdag laten weten in een schriftelijke verklaring.

"Wij willen geen twitterverbod, maar wel dat mensen respectvol met elkaar omgaan", meldt Gerritsen. Hij zegt dat de gemeente geen problemen heeft met kritische tweets, maar wel met berichten waarin ambtenaren met naam en toenaam worden genoemd. Gerritsen neemt geen afstand van de brief. Volgens de burgemeester is de brief uit zijn verband gerukt. Hoe dat kan als de brief integraal beschikbaar is laat de beste man in het midden.

Dinsdag ontstond ophef toen bleek dat gemeentesecretaris Boy Janssen een inwoner van Zutphen per brief had gekapitteld vanwege kritische tweets. De gemeente en haar ambtenaren wensen met respect behandeld te worden, gaf Janssen de man te verstaan. Hij ontbood hem voor een gesprek op het stadhuis. Hoe de gemeente aan de persoonsgegevens van de Twitteraar is gekomen is onbekend.

De tweets waren afkomstig van een inwoner van de 'duurzame' wijk De Teuge. De woningen zijn daar aangesloten op een collectief verwarmingssysteem, maar dat werkt al jaren niet, waardoor bewoners veelal in de kou zitten. 

Over een oplossing voor dit probleem wordt al jaren geruzied. In de gewraakte tweets werden enkele ambtenaren bij naam genoemd. Ook zouden ze 'boter op het hoofd hebben'.

Duitse klimmer overleeft week in ijsspleet

Een Duitse bergbeklimmer van 70 jaar is dinsdag in de Oostenrijkse Alpen door reddingswerkers uit een 20 meter diepe gletsjerspleet gered, waarin hij naar eigen zeggen een week geleden was gevallen. Hij was lichtgewond, maar wel onderkoeld en uitgeput. De politie noemde het ongelofelijk dat de man nog in leven is.

De bejaarde klimmer begon een week geleden met een tocht vanuit een hut in Tirol op 3000 meter hoogte. Hij gleed op een gegeven moment uit en kwam in de spleet terecht. Andere bergbeklimmers hadden zijn hulpkreten gehoord en alarm geslagen. De man is per helikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck overgebracht.

Seks-stemwijzer online

Wie wil weten hoe de verschillende politieke partijen over seksualiteit denken, kan sinds dinsdag terecht bij de online Stemwijzer Seksualiteit. Initiatiefnemers kenniscentrum seksualiteit Rutgers WPF en GGD Nederland hopen hiermee een breed publiek aan het denken te zetten over het onderwerp.

Net als bij de 'echte' stemwijzer moeten stellingen worden beoordeeld, maar alleen over thema's als weigerambtenaren, de pil in het basispakket en vaderschapsverlof. Gevraagd wordt onder meer of condooms gratis moeten worden uitgedeeld aan jongeren en of tieners op hun zestiende verplicht langs de schoolarts moeten om over seksualiteit te praten.

Vervolgens is te zien met welke politieke partij de meeste overeenkomsten zijn. De tien grootste partijen is gevraagd om commentaar. Alleen de PVV heeft dat nog niet gegeven; de opvatting van de partij van Geert Wilders is daarom gebaseerd op basis van het verkiezingsprogramma en andere uitingen van de PVV.

Lintje voor gouden olympiërs

Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en de Nederlandse hockeysters zijn als beloning voor hun gouden medaille op de Olympische Spelen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kregen het lintje in de Ridderzaal in Den Haag opgespeld door minister van Sport Edith Schippers (VVD).

De andere goudenmedaillewinnaars Marianne Vos en Ranomi Kromowidjojo werden na hun prestaties van vier jaar geleden in Beijing al koninklijk onderscheiden. Om ze niet met lege handen naar huis te laten gaan, kregen ze van Schippers een speciaal beeldje overhandigd.

Naast de sporters werden ook coaches Jacco Verhaeren en Max Caldas benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van de hockeysters werd dinsdag alleen aanvoerster Maartje Paumen onderscheiden. Haar ploeggenoten krijgen hun lintje later tijdens een huldiging in hun eigen gemeente.

De onderscheiden sporters hielden een kort dankwoord. Gouden turner Zonderland raakte daarbij overmand door emoties, waarna hij onder luid applaus het podium verliet.

Minister-president Mark Rutte sprak met trots over de prestaties van de Nederlanders. "Jullie hebben veel enthousiasme losgemaakt bij de mensen thuis, zoals gisteren in Den Bosch duidelijk te zien was. Maar jullie hebben Nederland ook in Londen op de kaart gezet. Thuiskomen met twintig medailles. Dat is geweldig."

BRDC wil Silverstone verhuren

De British Racing Drivers' Club zal het circuit Silverstone mogelijk geheel of gedeeltelijk gaan verhuren, zo meldt The Telegraph. De reden hiervoor is dat de BRDC geld nodig heeft om de faciliteiten rond het circuit te verbeteren. Bovendien kunnen zo alle bouwplannen gerealiseerd worden.

BRDC-voorzitter Stuart Rolt: "We hopen voor het einde van het jaar een deal voor heel Silverstone te hebben gesloten of met verschillende partijen in gesprek te zijn over de verhuur of verkoop van delen van de grond die niet bij het circuit zelf horen." De BRDC zal een gebied van driehonderd hectare niet zelf ontwikkelen, maar aan de markt overlaten. Zo moeten er hotels, een campus en een business park komen en de infrastructuur verbeteren, waardoor toeschouwers ook met slecht weer snel van en naar de baan kunnen.

Kwakoe dreigt weer een debacle te worden

De oppositie in stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft verbolgen gereageerd op het vroegtijdige einde van het Zomerfestival 2012, beter bekend als Kwakoe.

Het CDA laat bij monde van Henk de Boer weten te vrezen voor nieuwe imagoschade voor het stadsdeel. 'Het is diep treurig', stelt De Boer. 'Het imago van Zuidoost heeft opnieuw een flinke klap gekregen'.

De Boer wijst ook naar portefeuillehouder Muriël Dalgliesh, die wat hem betreft eerder in had moeten grijpen. 'Dalgliesh zit nu diep in het moeras. Zij moet gaan verantwoorden hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is duidelijk een hopeloze situatie geworden. Ze had eigenlijk na een week de stekker er al uit moeten trekken'.

D66-OZO legt de verantwoordelijkheid vooral bij de organiserende stichting Kofoe. 'Het is duidelijk dat de stichting óf de boekhouding niet op orde heeft, óf geen verstand heeft van geld. Of allebei natuurlijk', stelt Mart van der Wiel. Maar ook de politiek krijgt er van langs. 'Ik las dat de eigenaar van Witte Tenten zichzelf een domme ondernemer vond, omdat ze in zee is gegaan met Kwakoe. Nou, dan bestaan er ook domme politici. Dit krijgt politiek zeker nog een staartje!'

Eddy Meyer, fractievoorzitter van de VVD in het stadsdeel, vindt ook dat de overheid de hand in eigen boezem moet steken. 'Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de overheid ja. De voorwaarden voor de vergunning zijn namelijk gewoon verkeerd. Zo mogen de mensen gratis naar binnen en moet het festival per se door een partij uit Zuidoost georganiseerd worden. Wij hebben hier als VVD al jaren moeite mee'.

Maandag maakte tentverhuurder Witte Tenten bekend een kleine week voor het einde van Kwakoe te beginnen met het afbreken van het festivalterrein. Dit na een conflict met Kofoe over de financiële huishouding van het festival. De voorzitter van de standhoudersvereniging spande hierop een kort geding aan tegen dit besluit. De uitspraak van dit kort geding is dinsdag na 14.00 uur.

Kofoe en Witte Tenten komen dinsdag nog één keer bij elkaar voor een verzoeningspoging.

De problemen rond Kwakoe stapelden zich al enige tijd op. Nadat vorig weekend het voetbaltoernooi wegens geldgebrek al werd afgelast, en stadsdeel Amsterdam Zuidoost garant moest staan voor 60.000 euro, werd donderdag de manifestatietent al afgebroken. Een woordvoerder van Zuidoost laat weten dat er van de 60.000 euro garantstelling al 19.000 euro is uitgekeerd. 'Maar wij gaan er van uit dat we dit geld gewoon terugkrijgen', aldus de zegsman.

[GC] Electronic Arts-persconferentie

Over enkele minuten begint de gamescom-persconferentie van Electronic Arts en FOK!games zal een live-blogje bijhouden van dit evenement. Mensen die willen meekijken kunnen hier terecht. De gamescom duurt van woensdag tot en met zondag.

17:24 De persconferentie is voorbij.

17:20 FIFA 13-demo komt 11 september

17:19 Een nieuwe mode genaamd Matchday. Deze mode brengt echte wereldgebeurtenissen in het voetbal naar het commentaar in FIFA 13.

17:15 Geen enkele wedstrijd is hetzelfde in FIFA 13, de online-mode is verbeterd.

17:12 FIFA Ultimate Team wordt getoond, een succesvolle mode in de FIFA-reeks. De mode krijgt een makkelijkere toegang voor onbekende spelers.

17:11 FIFA Online 3 wordt getoond... maar komt alleen in Korea uit... logisch

17:10 We zijn terug bij EA Sports

17:09 Dead Space 3 komt 8 februari 2013 uit in Europa.

17:06 We zien het hoofdpersonage in de problemen op zijn ruimteschip en in de ruimte zelf

17:05 Mensen kunnen hun eigen wapens maken in het spel, we krijgen een gameplaydemo te zien

17:04 Dead Space 3 komt ten tonele

17:03 We krijgen een preview van een nieuwe reclame voor het spel

17:02 We kunnen frequente updates verwachten de komende tijd en vanaf vandaag is er een nieuw evenement in het spel 'The Grand Acquisition'

17:01 Star Wars wordt dit najaar Free to Play. 

17:00 Star Wars: The Old Republic komt ten tonele met enkele nieuwe updates over het spel

16:58 Nog een Crysis 3-trailer

16:56 Als je door een boog of mes gedood wordt respawn je als Hunter en moet je ook op de overgebleven personages jagen, de mode is voor zestien spelers.

16:55 We zien twee van de negen spelers als Hunter spelen en jagen op de andere spelers met een mooi nanosuit en een boog.

16:54 We krijgen negen mensen ten tonele die een nieuwe multiplayer-mode gaan tonen genaamd Hunted.

16:53 Ontwikkelaar van Crytek komt ten tonele

16:52 Crysis 3 wordt getoond in trailer.

16:51 Trailer wordt getoond met nieuwe beelden van onder andere Armored Kill en een klein beetje van Aftermath

16:49 In september komt Battlefield 3 Premium Edition, je krijgt een Battlefield 3-game en een Premium-abonnement.

16:48 Armored Kill komt begin september eerst voor PS3 Premium-gebruikers, Aftermath in december en Endgame komt in maart 2013.

16:47  De overbekende prfffffttttt van Battlefield 3 komt in beeld.

16:46 SimCity World is een feature in SimCity, via SimCity.com kan je je registreren voor de bèta. SimCity komt naar de MAC

16:45 SimCity World laat spelers met elkaar verbinden waardoor spelers samen kunnen spelen.

16:44 SimCity laat je de stad bouwen die je wil dankzij de Glassbox-engine.

16:43 Maxis-ontwikkelaar komt SimCity tonen

16:42 Origin komt naar facebook, android, ios, Mac en krijgt verbeterde interface en achievements.

16:41 Origin heeft meer dan 21 miljoen gebruikers en 500 titels op de service.

16:40 De game laat ons een eigen Springfield maken en beheren.

16:39 The Simpsons: Tapped out, mobiele game, komt deze maand wereldwijd uit, vanaf vandaag uit in Duitsland

16:38 The Simpsons komen in beeld

16:37 Gameplaybeelden tonen veel explosies, altijd goed.

16:35 Ook Warfighter krijgt battlelog waarbij ongeveer elk land in de wereld gerepresenteerd kan worden.

16:34 We krijgen Medal of Honor: Warfighter te zien

16:33 Auto's kunnen kapot, 1 november is de releasedatum

16:32 Dubstep in de soundtrack... check.

16:31 Tijdens het racen zal de camera geen slowmotion beelden tonen van takedowns die je uitvoert.

16:30 We krijgen gameplaybeelden te zien. Er wordt een andere auto gevonden en binnen enkele seconden heb je een nieuwe auto in je bezit. Bij een kruispunt wordt een race gestart door een burnout te doen.

16:29 Nieuw in autolog is Cloud Compete, een manier om zonder te spelen ook punten te verdienen via iOS, Android etc...

16:28 Autolog 2.0 brengt meer informatie en brengt de foto van vrienden naar billboards waar je doorheen kan rijden.

16:26 NFS: MW moet nieuw leven in het genre brengen. Alle auto's zijn vanaf het begin beschikbaar als je ze kan vinden.

16:25 We horen het CSI-intro onder Need for Speed-Most Wanted.

16:24 NHL 13-demo komt volgende week, 13 september komt de game.

16:22 Nieuwe aanpassingen aan de engine waardoor realisme beter er uit komt en dingen zoals snelheid, momentum en andere realistische overgangen.

16:21 NHL 13 krijgt nieuwe mode GM Connected, 30 teams online in competitie met aparte rollen voor coaches.

16:20 Blah Blah over hoe goed EA Sports en de NHL-franchise is

16:18 NHL 2013 wordt getoond... met een ontwikkelaar als ijshockeyer

16:17 Peter Moore komt ten tonele en wordt weggebonjourd

16:15 Destructie staat centraal in dit helikopterlevel

16:14 Slow-Motion schieten en één van de twee personages klimt in een helikopter terwijl de andere door het level heen loopt en gedekt wordt door zijn partner.

16:13 We zien co-op-gameplay en krijgen de overkill-mode te zien, als je deze in het spel activeert kan je meer destructie brengen.

16:12 Twee nieuwe personages, alpha en bravo. Game draait op Frostbite 2-engine, destructie staat centraal, krijgen nu eerste live demo.

16:10 Maart 2013 Army of Two: The Devil's Cartel

16:09 We zijn van start na feed-problemen, momenteel bekijken we Army of Two

16:05 Een mysterieuze meneer vraagt iedereen zijn elektronische apparatuur op stil te zetten... we gaan zo beginnen.

16:00 We kijken momenteel nog naar de zaal waar iedereen wacht tot het evenement begint. Ondertussen horen we vrolijke pop/rock muziek. Hebben jullie er zin in?

Christoph Waltz in sf-film van Monty Python-komiek

Christoph Waltz gaat een excentrieke computergenie spelen in The Zero Theorem. De sciencefictionfilm wordt geregisseerd door Monty Python-komiek Terry Gilliam, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Eerder werd al bekend dat Billy Bob Thornton verbonden is aan de film.

Het bizarre verhaal speelt zich af in de toekomst, waar camera's alles vastleggen. The Zero Theorem draait om de geniale kluizenaar Qohen Leth, de rol van Waltz. Hij werkt aan een mysterieus project dat het doel van het leven probeert te ontrafelen. Het genie wordt sporadisch bezocht door een geliefde en een rebel die hem een pak geeft waarmee hij in zijn eigen ziel kan rondreizen.

De Oostenrijkse Waltz won twee jaar geleden een Oscar won voor zijn bijrol in de oorlogsfilm Inglourious Basterds. De 55-jarige acteur heeft net de opnamen van Django Unchained erop zitten, die ook werd geregisseerd door Quentin Tarantino.

Gilliam werkt al een paar jaar aan de realisatie van The Zero Theorem. Hij debuteerde in 1975 als regisseur van Monty Pyhton and the Holy Grail. Later maakte hij films als de thriller Twelve Monkeys en de avonturenfilm The Imaginarium of Doctor Parnassus.

The Zero Theorem is al in preproductie. De opnamen van de film gaan 22 oktober van start.


Christoph Waltz in sf-film van Monty Python-komiek (Foto: Novum)

Het gevecht gaat verder in Street Fighter X Tekken

Vandaag is een nieuwe trailer verschenen van Street Fighter X Tekken voor PlayStation Vita. De trailer bevat veel uitleg en nieuwe opties die de game heeft op PlayStation Vita. Street Fighter X Tekken ligt vanaf 26 oktober in de winkels voor PlayStation Vita.

Daarnaast is bekendgemaakt dat het mogelijk is om op PlayStation Vita online tegen PlayStation 3-gamers te vechten. Alle DLC die tot op heden uitgebracht is voor PlayStation 3 is daarnaast ook te gebruiken voor de versie op PlayStation Vita. 

Opgevoerde brommers niet meer in beslag genomen

De politie neemt opgevoerde brommers niet langer in beslag. In plaats daarvan wordt het kenteken ingevorderd en krijgt de eigenaar naast een bekeuring twee weken de tijd om de brommer zelf in originele staat terug te brengen. Dit bespaart de politie een hoop tijd, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag bekend tijdens een werkbezoek aan Urk.

De nieuwe aanpak is een initiatief van de Urker politie. Opstelten neemt de werkwijze over in zijn strijd tegen de toenemende regeldruk bij de politie. Het moet leiden tot een forse afname van de administratieve lasten.

Landelijke invoering moet op jaarbasis een productiviteitswinst opleveren van 75 voltijdbanen. Hierdoor hebben agenten meer tijd voor het 'echte politiewerk': Boeven vangen.

De eigenaren van de opgevoerde bromfietsen krijgen hun kentekenbewijs pas terug als zij het materiaal inleveren waarmee de brommer was opgevoerd. Wanneer een opgevoerde brommer niet binnen twee weken in originele staat is teruggebracht, wordt het kentekenbewijs naar de RDW gestuurd en geschorst.

Big Smak bij McDrive Delft

Een bezoeker van de McDrive in Delft wilde wel érg graag zijn gratis glas hebben. Hij schoot met zijn auto met hoge snelheid het parkeerterrein over, om na meerdere verkeers- en reclameborden geramd te hebben tegen een hekje tot stilstand te komen.

Erg gehavend was hij gelukkig niet, want in afwachting van het losknippen door de brandweer stak hij rustig een sigaretje op. Hij is wel met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Onduidelijk is hoe dit ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Of hij zijn gratis glas nog heeft gekregen, is niet bekend.

Weer xenofoob geweld Griekenland

Het xenofobe geweld dat Griekenland in zijn greep houdt heeft mogelijk weer een slachtoffer gemaakt. Dinsdagochtend werd in Thessaloniki een 25-jarige Tunesiër doodgestoken, meldt de krant Ekathimerini.

De man werd met een scherp voorwerp in zijn buik gestoken, ook hier gaat het vermoedelijk om een mes. Hij is onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Een ooggetuige zag na het incident twee mannen met ‘een buitenlands uiterlijk’ wegrennen, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Het laatste half jaar zijn er, volgens een Griekse migrantenorganisatie, al bijna vijfhonderd aanvallen met raciale motieven geweest. Dat resulteert erin dat migranten bijna niet meer naar buiten durven uit angst om aangevallen te worden. “We zijn bang om buiten te komen”, zegt een immigrant die liever anoniem wil blijven. “Het is Ramadan en we worden uitgenodigd bij familie om te komen eten, maar we durven niet. Als we naar buiten gaan dan worden we gepakt door Gouden Dageraad of door de politie”.

De aanvallen worden toegedicht aan aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Om die partij de wind uit de zeilen te nemen heeft de Griekse overheid Operatie Xenios Zeus opgestart. Dat betekent dat er actief gezocht wordt naar immigranten die illegaal in het land zijn. Tot nu toe heeft dat geleid tot de arrestatie van 1596 illegalen.

Weer xenofoob geweld in Griekenland

Hitman: Absolution bevat multiplayer

Eindelijk is het zover, de kogel is door de kerk; Hitman: Absolution bevat een multiplayer. Dit heeft IO Interactive vandaag aangegeven, de multiplayer krijgt de naam 'Contracts' mee. De multiplayer is speelbaar op de gamescom en krijgen we morgen een trailer te zien van de multiplayer.

In 'Contracts' is het aan de gamer om te doen wat hij/zij zelf wilt, kies een level, kies tot een maximum van drie verschillende personages die je moet vermoorden, kies de wapens in het level en probeer dan onopvallend en zo snel mogelijk de personages te vermoorden.

Hoe sneller en hoe beter je de kills maakt, hoe meer geld je verdiend. Vergelijk daarna met je vrienden wie sneller is op een van de vele leaderbords in de game. Met het geld dat je krijgt kun je nieuwe wapens en kleding kopen. Zo is het dus mogelijk om een level te beginnen met 47 die bijvoorbeeld al een politie-outfit aan heeft.

Hitman


Roel Reiné maakt Amerikaanse worstelfilm

De Nederlandse filmregisseur Roel Reiné heeft alweer een nieuw project te pakken. De 43-jarige Brabander, die al bijna tien jaar in Hollywood werkt, gaat de worstelfilm 12 Rounds: Reloaded regisseren. Meervoudig worstelkampioen Randy Orton vertolkt de hoofdrol.

De 32-jarige Orton speelt een ambulancebroeder die in een dodelijk kat-en-muisspel belandt met een gewelddadig persoon uit zijn verleden. De opnames starten eind september in Vancouver. Het is de bedoeling dat 12 Rounds: Reloaded volgend jaar uitkomt.

Roel Reiné, die een Gouden Kalf won voor zijn debuut The Delivery, timmert hard aan de weg in Amerika. Hij levert elk jaar een film af en maakte titels als The Scorpion King 3, Death Race 2 & 3 en Pistol Whipped. De Nederlander werkte al met veel beroemde acteurs, onder wie Mickey Rourke, Sean Bean en Steven Seagal.

Het is de bedoeling dat Reiné komend jaar overigens weer een film in Nederland gaat maken, over zeeheld Michiel de Ruyter.

Roel Ren?a> 

Grens Gaza geopend om Suikerfeest

Egypte heeft dinsdag de grensovergang met Gaza heropend. De grensovergang bij Rafah gaat drie dagen lang open in verband met het Suikerfeest, het einde van de ramadan, dat dit weekeinde wordt gevierd. Dat hebben de autoriteiten van Gaza bekendgemaakt. Er worden wel beperkingen gesteld aan wie er de grens mogen oversteken.

Vorige week sloot Egypte de grens, nadat islamitische opstandelingen een aanval hadden uitgevoerd op een groep militairen in de Sinaï, waarbij zestien Egyptenaren de dood vonden. Ook ruim honderd smokkeltunnels onder de grens tussen Egypte en Gaza werden afgesloten. Volgens Egypte kregen de aanvallers hulp vanuit Gaza. Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, ontkent dit. Of de grens weer volledig wordt opengesteld na het Suikerfeest valt nog te bezien.

De minister van binnenlandse zaken van Gaza, Fathi Hamad, heeft eerder geëist dat de grensovergang volledig wordt geopend. Hij zei dat Gaza heeft geleden onder het beleid van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak en dat het nu niet nog meer moet lijden. Hamad riep op tot een ander beleid. "Palestina moet worden gezien als een prioriteit. Als jullie dat niet doen, dan moeten jullie je koers verleggen."

Reda Fahmi, die voorzitter is van de Palestijnse commissie van de Moslimbroederschap in Egypte, zei dat na de aanslag van vorige week de Egyptische staatsveiligheid boven de Palestijnse kwestie gaat. Veiligheidstroepen gaan zich nu richten op het ontmantelen van het smokkelnetwerk aan beide kanten van de grens. "Dit is een hoofdpijndossier waar we van af moeten", aldus Fahmi. Het opzetten van een legale handelsroute vereist echter 'uitgebreide studie en onderzoek'.

Politie zoekt notoire sigarettendief

De politie is op zoek naar een man die vanaf mei vorig jaar bij Sligro-groothandels door het hele land grote aantallen sigaretten heeft gestolen. De man ging er in alle gevallen op de fiets vandoor.

De man heeft altijd dezelfde aanpak. Hij parkeert zijn fiets, pakt een winkelkar en laadt verschillende spullen in. Vervolgens pakt hij sloffen sigaretten en stopt die in een sport- of rugtas. Hij laat de boodschappenkar staan, loopt zonder af te rekenen naar buiten en stapt op de fiets. Meestal vertrekt hij door de nooduitgang.

De politie heeft dinsdag beelden van de man verspreid in de hoop dat mensen hem herkennen.

Verhaeren beste Nederlandse coach tijdens Spelen

Jacco Verhaeren is verkozen tot beste Nederlandse coach tijdens de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, dinsdag bekend tijdens de feestelijke huldiging van de Nederlandse medaillewinnaars in de Ridderzaal in Den Haag.

De zwemcoach, die Ranomi Kromowidjojo naar twee gouden medailles leidde en het estafetteteam zilver zag winnen, kreeg de voorkeur boven turncoach Daniël Knibbeler. Paul van Ass van de hockeymannen, die de zilveren medaille wonnen, werd verkozen tot Bronzen Coach.

Verhaeren treedt hiermee in de voetsporen van Robin van Galen. Die pakte vier jaar geleden met de waterpolovrouwen goud in Beijing.

Anorthosis Famagusta uit Europa League gezet

De tuchtcommissie van de UEFA heeft de Cypriotische club Anorthosis Famagusta uit de Europa League gezet. Deze beslissing is genomen nadat door de rellen in Cyprus het duel met het Georgische Dila Gori moest worden gestaakt. Het gestaakte duel zal niet meer worden uitgespeeld. 

Dila Gori stond op het moment van staken met 3-0 voor. Anorthosis had het eerste duel met 1-0 gewonnen. Naast dat de Cypriotische ploeg uit de Europa League wordt gezet moet de club ook drie Europese thuisduels zonder publiek spelen en een boete van €50.000 betalen. In de  play-offs voor de Europa League zal Dila Gori het opnemen tegen het Portugese Maritimo. De eerste wedstrijd is op 23 augustus.

Politie jaagt op bende Zaltbommel

De politie maakt jacht op een bende die voor overlast zorgt in het Gelderse Zaltbommel en omgeving. Maandagnacht arresteerde de politie een 24-jarige verdachte. Dinsdagochtend zijn acht panden doorzocht.

De huiszoekingen vonden plaats in Zaltbommel, Arnhem, Breda en Rotterdam. Daarbij zijn vuurwapens, drugs en vals geld in beslag genomen. De 24-jarige verdachte werd opgepakt op de A12 tussen Arnhem en Utrecht.

De politie denkt de komende tijd meer verdachten te kunnen oppakken.

Winnaars jackpot willen 190 miljoen delen

De grootste jackpot van Europa, die vrijdagavond viel, is gewonnen door een gezin in Groot-Brittannië. Adrian en Gillian Bayford, ouders van twee kinderen, hebben een bedrag van maar liefst 190 miljoen euro bij de loterij EuroMillions gewonnen. Ze traden dinsdag in de openbaarheid.

De twee lieten dinsdag tijdens een persconferentie weten dat ze het geld niet alleen voor zichzelf zullen houden, maar ook vrienden en familie in hun geluk laten delen. Verder willen ze een bedrag overmaken naar een aantal liefdadigheidsorganisaties. Adrian liet weten dat hij op korte termijn ook een 'wat grotere auto' wil kopen, een Audi Q7.

Maar hij is niet van plan vanwege zijn plotselinge rijkdom zijn kleine platenzaak in Suffolk in het oosten van Engeland op te geven. Hun kinderen van 4 en 6 jaar willen ze verder een zo normaal mogelijke opvoeding geven.

Werkstraf geëist tegen NVU-voorzitter

Voorzitter Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie heeft dinsdag voor de rechtbank in Almelo een werkstraf van veertig uur tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie wil ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Kusters demonstreerde in mei vorig jaar met andere NVU'ers in Enschede tegen buitenlanders. Ze riepen leuzen als 'Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst'. Ook droegen ze de white power-vlag. Niet-blanken werden zo onmiskenbaar bestempeld als minderwaardig, stelt het OM.

Het OM noemt demonstreren een belangrijk recht, maar vindt dat in dit geval de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Volgens het OM is Kusters schuldig aan belediging van vreemdelingen en het aanzetten tot discriminatie.

Drie andere NVU-demonstranten komen later voor de rechter. De demonstratie, waar ruim zestig aanhangers van de NVU aan deelnamen, liep uit op een knokpartij met zo'n 250 extreemlinkse tegendemonstranten.


Werkstraf geëist tegen NVU-voorzitter (Foto: Novum)

Greenedge met Weening naar Vuelta

Pieter Weening verschijnt zaterdag voor de vierde keer in zijn carrière in de Ronde van Spanje. De 31-jarige Fries is door zijn ploeg Orica-Greenedge opgenomen in de negenkoppige selectie. Weening reed in 2004, 2006 en 2009 namens Rabobank al eens de Vuelta en noteerde in zijn laatste deelname met de 44e plaats in het eindklassement zijn beste resultaat.

"We hebben een goede mix van kennis en ervaring gecombineerd met een aantal getalenteerde jonge renners", zegt teammanager Shayne Bannan in de Australische krant Herald Sun. "Weening mag in een aantal etappes voor eigen kans gaan en datzelfde geldt voor Simon Clarke en Allan Davis." Weening reed vorige maand ook al de Tour.

Greenedge heeft met Clarke, Mitch Docker, Travis Meyer en Daniel Teklehaimanot vier debutanten opgenomen. Wesley Sulzberger, Julian Dean en Cameron Meyer completeren de Australische ploeg.

Wachtlijsten voor peuterspeelzaal

Voor peuterspeelzalen ontstaan in steeds meer gemeenten wachtlijsten. Dat komt onder meer door de bezuinigingen op de kinderopvang, zegt de MO-groep, de brancheorganisatie voor de welzijnssector.

Doordat kinderopvang duurder wordt, kiezen ouders er vaker voor hun kind aan te melden voor de peuterspeelzaal, waar een kind maar enkele uren per week naartoe gaat. Het aantal plaatsen daalt echter, doordat in veel gemeenten wordt bezuinigd op het welzijnswerk, waar de peuterspeelzalen onder vallen.

Volgens de MO-groep zijn wachtlijsten voor de peuterspeelzaal een slechte zaak. Vooral voor kinderen uit achterstandsgezinnen zijn peuterspeelzalen van grote waarde.

Trap in kruis door agente blijft ongestraft

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer doet geen verder onderzoek naar de Rotterdamse agente die een arrestant in het kruis schopte. Brenninkmeijer denkt niet dat verder onderzoek iets zal opleveren. Dat heeft hij dinsdag laten weten.

De verklaringen van ooggetuigen lopen uiteen. Ze sporen ook niet met die van de agente en haar collega. Brenninkmeijer denkt daarom dat hij niet meer kan achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. Hij heeft echter nog altijd de indruk dat de agente buitensporig geweld heeft toegepast, omdat er geen sprake was van noodweer.

In juni dook een filmpje op van een agente die een man hardhandig tegen de grond werkt en meerdere keren in het kruis schopt. Brenninkmeijer stelde daarop een onderzoek in. Het Openbaar Ministerie besloot eind juni dat de agente niet wordt vervolgd. Ook de politie heeft geen maatregelen genomen.

Volgens Brenninkmeijer mag een agent iemand in het kruis schoppen uit zelfverdediging, maar niet bij een arrestatie. Brenninkmeijer start dit najaar een breder onderzoek naar politiegeweld.

Witwasser meldt zich voor ruim twee jaar cel

Een 49-jarige witwasser heeft zich maandag bij de politie in Den Haag gemeld omdat hij nog ruim twee jaar cel moet uitzitten. Geheel vrijwillig ging dat echter niet. De politie zat hem op de hielen en had de afgelopen dagen al bij enkele vermoedelijke verblijfplaatsen invallen gedaan.

De man werd bij die invallen niet aangetroffen. Uiteindelijk koos hij volgens de politie eieren voor zijn geld en gaf hij zich aan. Hij moet nog 729 dagen voor witwassen zitten en 97 dagen voor diefstal.

Amerikaanse betaalde 25 jaar voor straatverlichting

Een energiebedrijf in de Amerikaanse staat Connecticut heeft na 25 jaar een van zijn klanten een bedrag van ruim tienduizend dollar terugbetaald. De vrouw, Grace Edwards, had zonder dat te weten jarenlang elke maand 35 dollar betaald voor de openbare verlichting in haar straat.

Edwards kwam erachter dat zij betaalde voor de stroom die de lantaarnpalen verbruikten toen een koper voor haar huis in het plaatsje Cheshire vroeg naar de elektriciteitsrekeningen. Energiebedrijf Connecticut Light & Power verklaarde dat het met een projectontwikkelaar die voor Edwards in het huis woonde overeengekomen was dat hij zou betalen voor de straatverlichting.

Het bedrijf weigerde in eerste instantie dan ook het geld terug te betalen, maar gaf uiteindelijk toe toen een consumentenorganisatie zich met de zaak bemoeide.

Kim fantaseert over bejaard leven met Kanye

Na twee mislukte huwelijken weet Kim Kardashian zeker dat ze de ware heeft gevonden. De 31-jarige realityster fantaseert al over een leven als bejaarde met haar vriend Kanye West aan haar zijde.

"Als dit leven erop zit en we zijn allebei tachtigers, wil ik nog steeds gemeenschappelijke interesses hebben waar we over kunnen praten", doet Kardashian uit de doeken in een interview met New York Magazine. "Dat is iets waar ik tot nu toe te weinig waarde aan heb gehecht in een partner."

De realityster heeft het met de rapper vaak over mode. "Als ik een vergadering over ontwerpen heb, of hij heeft er een, praten we over hoe die verliepen. Dat is cool, want je gaat makkelijker de diepte in met iemand die weet waar je het over hebt."

Kardashian en West kennen elkaar al jaren, maar zijn sinds april een stelletje. Sindsdien staan de roddelbladen vol met de wildste verhalen over de twee. Kardashian trekt zich daar niets meer van aan. "Ik was altijd druk bezig met alles en hield alles in de gaten, maar nu doet het me niets meer. Ik ben zo veel rustiger."

[Upd] FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Er zijn vandaag perioden met zon en in de loop van de dag neemt de kans op een regen of onweersbui toe, met een kleine kans op hagel. Verder is het met een graad of 25 aangenaam warm maar zou het ook flink benauwd kunnen worden. 

Na de onverwachte buien in het westen en midden van het land gisteren lijkt het er op dat de kans op een bui vandaag een stukje groter is, hoewel niet op uitgebreide schaal. Buien kunnen plotseling ontstaan en weer oplossen. Het is echter onmogelijk aan te geven waar en wanneer en of er uberhaupt regen uit de lucht valt, hoewel de buien vandaag een lichte voorkeur lijken te hebben voor het zuiden en een deel van het midden van het land. Waarschijnlijk niet op grote schaal maar voornamelijk wat losse buien. Gaat er net een bui vallen, dan kan deze wel zwaar uitpakken. Onweer uiteraard, en de kans op hagel is ook niet geheel afwezig. De meerderheid zal het waarschijnlijk wel droog houden. Maar daar zit het hem juist in hè? Hij zou maar net boven jouw hoofd vallen. We houden je in elk geval op de hoogte vandaag.

Update 14.15 uur

Er hangen op dit moment enkele pittige buien boven Noord Holland (Alkmaar regio) en Zuid-Holland. (regio Leiden) Hier zit ook wat onweer tussen. Deze buien zullen komende uren zich nog wel iets meer ontwikkelen en dan richting het oosten trekken. 

Dan nog even een kleine waarschuwing voor iedereen die besluit vandaag aan het strand te gaan liggen; de reddingsbrigade waarschuwt voor aflandige wind. Het wordt aangeraden vooral niet te ver de zee in te gaan in verband met de verraderlijke stroming door de oostenwind. Ook bestaat er in de middag een kleine kans op wind van zee, zodat het op het strand in de loop van de middag frisser kan worden. Meer informatie kun je hier lezen.

Nederland
Meer weer op FOK!

Voor de eerstejaarsstudenten die in Utrecht gaan studeren is er vandaag de Utrechtse Introductie Tijd. Dit is een gratis festival dat je tot en met donderdag kunt bezoeken om kennis te maken met je medestudenten, de verschillende instellingen, de studentenverenigingen en de stad Utrecht zelf. De toekomstige studenten zouden wel eens goed nat kunnen regenen want ook in Utrecht is er flinke kans op een korte hevige bui met mogelijk zelfs onweer, maar met een middagtemperatuur van rond de 25 graden wordt het er wel behoorlijk warm en zou het zelfs wat benauwd kunnen zijn. Klik hier voor meer informatie over de UIT.

Utrechtse Introductie Tijd
Meer weer op FOK!

Morgen meer kans op buien maar met temperaturen van 26 tot zelfs 30 graden wel de warmste dag van deze week. 

Wij zouden graag zien waar onze leden vandaag uithangen en daarom kun je een jouw leukste kiekje submitten onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Submit hier je vragen over het weer en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

uitzicht NoordwijkUitzicht in Noordwijk aan Zee (Foto: Pien85)

Bronovo-ziekenhuis erkent prostaatblunder

Het Haagse ziekenhuis Bronovo erkent dat het verantwoordelijk is voor het verwijderen van de prostaat van een kerngezonde man. Bij de man was prostaatkanker vastgesteld, maar de diagnose bleek te zijn gebaseerd op onderzoek van weefselmateriaal van een ander.

"Bronovo betreurt de verwisseling en de gevolgen die dit voor de patiënt heeft", laat het ziekenhuis dinsdag weten in een schriftelijke verklaring. Het ziekenhuis aanvaardt de aansprakelijkheid. De aansprakelijkheidsverzekeraar gaat de schadeclaim van de man afwikkelen. Volgens het ziekenhuis zijn er geen fouten gemaakt bij andere patiënten.

Het AD meldde zaterdag dat de prostaat van de 63-jarige man was verwijderd doordat het Bronovo-ziekenhuis het weefsel van een ander had onderzocht. De man is vervolgens in een Duits ziekenhuis geopereerd. Hij is nu impotent en incontinent.

Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen maandag melding gemaakt van de kwestie bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook is een intern onderzoek ingesteld. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de protocollen in het laboratorium.
 


Ziekenhuis erkent prostaatblunder (Foto: Novum)

Liz Snoijink te horen in Asterix & Obelix

Liz Snoijink is in de Nederlandse versie van Asterix & Obelix bij de Britten te horen. De actrice spreekt de stem in van de Britse koningin Cordelia. Dat maakte distributeur Cinéart dinsdag bekend. Catherine Deneuve speelt de rol in de Franstalige film.

Snoijink verheugt zich op haar stemrol. "Ik ben al zo lang ik me kan heugen weg van Catherine Deneuve", zegt de actrice in een verklaring. "Ze ziet er prachtig uit als koningin van Engeland in de film. Daar wil ik graag mijn stem aan lenen."

Ook cabaretière Hanneke Drenth voegt zich bij de cast. Youp van 't Hek spreekt de stem in van Obelix en de Nederlandse acteur en presentator Patrick Martens neemt de stem van Asterix voor zijn rekening, zo werd eerder al bekend. In de film wordt de menhirhouwer gespeeld door Gérard Depardieu en Édouard Baer is te zien als Asterix. Ook Dean Saunders is in de film te horen.

In de film helpen Asterix en Obelix de Britse koningin bij het bestrijden van Julius Caesar. De 3D-film is vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.


Ook Liz Snoijink te horen in Asterix & Obelix (Foto: Novum)

Dotcoms buik reden voor arrestatie door commando's

De commandotroepen die Kim Dotcom, oprichter van Megaupload, arresteerden werden volgens de Nieuw-Zeelandse politie ingezet omdat de 165 kilo zware Dotcom een oud-medewerker zou hebben mishandeld met zijn buik. Ja, echt.

In januari werd Dotcom met veel machtsvertoon, gewapende commando's, helikopters, honden en tientallen agenten gearresteerd op zijn landgoed, nadat de FBI had besloten dat MegaUpload.com gestopt diende te worden. 

De 'buikaanvalklacht' zou afkomstig zijn van een video-editor die in dienst was van Dotcom. Deze verklaarde tegenover de politie dat Dotcom hem 'met zijn buik tegen de linkerschouder' te lijf was gegaan.

Amerika wil dat Dotcom wordt uitgeleverd en wil drie andere medewerkers van de site, waaronder een Nederlandse programmeur, berechten wegens onder meer internetpiraterij, witwaspraktijken en copyrightschending.

Een Nieuw-Zeelandse rechter beoordeelt op dit moment de rechtmatigheid van de inval van justitie op het landgoed van Dotcom. Vorige week verklaarde Dotcom dat hij tijdens de inval door politieagenten werd geschopt en geslagen.
 


De Hollywoodachtige arrestatie van Dotcom

Lijkwagenbestuurster sterft op weg naar begrafenis

In Los Angeles is een lijkwagenbestuurster overleden terwijl ze met een lijk achterin op weg was naar een begrafenis. Voorbijgangers hadden de politie gewaarschuwd nadat ze een lichaam levenloos over het stuur gezakt zagen.

Het voorval vond plaats in het stadsdeel Beverly Hills, vlakbij het Beverly Hills Hotel rond 3 uur 's middags.

De politie geeft aan dat het onderzoek nog in volle gang is, maar dat het erop lijkt dat de vrouw een natuurlijke dood is gestorven. Er werden geen sporen van geweld aangetroffen. De lijkschouwer zal nog autopsie verrichten.

De identiteit van de vrouw is niet vrijgegeven.

Nederlandse korte film naar Amerikaans festival

De Nederlandse korte film Navarro's Promise is geselecteerd voor het Los Angeles International Short Film Festival. Het drama is de enige Nederlandse korte film die is geselecteerd voor het festival, dat wordt gehouden van 6 tot en met 13 september.

De film van Joris Debeij en Yfke van Berckelaer won eerder al de prijs voor beste documentaire op het Sunscreen Festival in Florida. De film gaat over de bejaarde Luis Navarro, wiens dochter en kleindochter in 1993 werden vermoord in Los Angeles. De politie heeft de zaak nooit opgelost maar Luis is zelf op onderzoek uitgegaan. De documentaire duurt negen minuten.

"We zijn dolgelukkig dat Navarro's Promise is geselecteerd voor het LA Shortfest", laten de filmmakers weten in een verklaring. "De moord op Luis Navarro's dochter en kleindochter heeft hier plaatsgevonden en hoe meer bekendheid we hier aan het verhaal kunnen geven, hoe meer dat hem kan helpen in zijn missie de zaak alsnog opgelost te krijgen."


Nederlandse korte film naar Amerikaans festival (Foto: Novum)

Vrouw smokkelt hertenpenissen

Op een luchthaven in Rusland werd onlangs een Chinese vrouw aangehouden met een zeer opmerkelijke bagage-inhoud. De vrouw had een stel hertenpenissen in haar handbagage verstopt.

"De vrouw probeerde de geslachtsdelen het vliegtuig in te krijgen. Het is verboden lichaamsdelen van dieren te exporteren", liet een douanebeambte aan persbureau Ria Novosti weten.

Vermoedelijk waren de geslachtsdelen bedoeld om als afrodisiacum gebruikt te worden. De vrouw moest haar piemels inleveren en kan nog een boete opgelegd krijgen.

Ontvoerde Nederlander in handen Abu Sayyaf

Een Nederlander en een Zwitser die in februari in het zuiden van de Filipijnen werden ontvoerd, worden vastgehouden door terreurorganisatie Abu Sayyaf in een bolwerk in de jungle. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten dinsdag gezegd.

De Filipijnse politie zei dat de twee een maand geleden gezien werden met gewapende lieden van Abu Sayyuf in de jungle bij het bergdorp Patikul in de provincie Sulu.

De twee vogelaars, Ewold Horn en de Zwitser Lorenzo Vinciguerra, werden in februari ontvoerd door gewapende mannen toen ze op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi. Het tweetal werkte als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

Belgen zonder aanvoerder Kompany tegen Oranje

Vincent Kompany ontbreekt woensdag in de oefeninterland van België met het Nederlands elftal. De aanvoerder van de Rode Duivels kampt met een lichte kuitblessure. Ploeggenoot Eden Hazard is nog een twijfelgeval. De aanwinst van Chelsea heeft last van zijn bilspier en liet uit voorzorg dinsdag de training schieten.

Bondscoach Marc Wilmots heeft in overleg met Manchester City besloten Kompany te sparen. De centrale verdediger speelde zondag de Community Shield tegen Chelsea en is nog niet fit genoeg om twee wedstrijden in drie dagen te spelen. Kompany wordt centraal achterin vervangen door Daniel van Buyten van Bayern München, vertelde Wilmots.

De Derby der Lage Landen wordt woensdagavond gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Louis van Gaal maakt zijn rentree als coach van het Nederlands elftal. Hij is de opvolger van Bert van Marwijk, die na een teleurstellend verlopen EK zijn conclusies trok en opstapte.

Toch geen boete zieke studenten

Studenten die om medische redenen meer dan een jaar studievertraging hebben opgelopen, hoeven geen langstudeerboete te betalen. Dat heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) dinsdag tijdens een bestuurlijk overleg met studentenorganisaties toegezegd.

Bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) waren diverse klachten binnengekomen van studenten die ziek zijn of ziek waren geweest en nu toch ineens een rekening voor de langstudeerboete van ruim 3000 euro kregen.

Geen langstudeerboete voor zieke studenten
Geen langstudeerboete voor zieke studenten (Foto: ANP)

Wiegel stopt na 28 jaar als boegbeeld brouwers

VVD-coryfee Hans Wiegel legt het voorzitterschap van de belangenvereniging voor Nederlandse brouwers neer. Hij was 28 jaar het boegbeeld van de brouwers, meldt Nederlandse Brouwers.

"Wiegel heeft zijn voorzitterschap politiek daadkrachtig en met een goed gevoel voor menselijke verhoudingen ingevuld", zegt directeur Cees-Jan Adema. "Onder zijn voorzitterschap hebben we roerige tijden gekend maar hebben we als sector ook veel bereikt."

De 71-jarige Wiegel stopt op 1 oktober. Later dit jaar moet bekend worden wie de nieuwe voorzitter wordt.


Wiegel stopt na 28 jaar als boegbeeld brouwers (Foto: Novum)

De tracklist van Rock Band Blitz

Harmonix heeft bekendgemaakt welke 25 liedjes er in Rock Band Blitz zullen zitten. De game is vanaf 29 augustus te downloaden en zal zo'n twaalf euro kosten via het PSN en zo'n 1200 MSP via XBLA. Bekijk de tracklist hieronder waarvan alle nummers ook in Rock Band 3 speelbaar zijn.

 • The All-American Rejects – “Kids in the Street”
 • Avenged Sevenfold – “So Far Away”
 • Barenaked Ladies – “One Week”
 • Blink-182 – “Always”
 • Collective Soul – “Shine”
 • Elton John – “I’m Still Standing”
 • Fall Out Boy – “A Little Less Sixteen Candles, A Little More ‘Touch Me’”
 • Foo Fighters – “These Days”
 • Foster the People – “Pumped Up Kicks”
 • Fun. featuring Janelle Monáe – “We Are Young”
 • Great White – “Once Bitten Twice Shy”
 • Kelly Clarkson – “Stronger (What Doesn’t Kill You)”
 • Kool & The Gang – “Jungle Boogie”
 • Iron Maiden – “The Wicker Man”
 • Living Colour – “The Cult of Personality”
 • Maroon 5 – “Moves Like Jagger”
 • My Chemical Romance – “Sing”
 • Pink – “Raise Your Glass”
 • Queen – “Death on Two Legs”
 • Quiet Riot – “Metal Health (Bang Your Head)”
 • Shinedown – “Diamond Eyes (Boom-Lay Boom-Lay Boom)”
 • Red Hot Chili Peppers – “Give It Away”
 • Rick Springfield – “Jessie’s Girl”
 • Soundgarden – “Spoonman”
 • Tears for Fears – “Shout”

[Upd] Vergil maakt zijn opwachting in Devil May Cry

[Update 12:46] Ondertussen heeft Capcom de trailer vrijgegeven, die hieronder valt te bekijken.

[Origineel bericht] Vergil, de broer van Dante krijgt een grote rol in de reboot van Devil May Cry. Dat heeft Capcom aangegeven in een persconferentie. Vergil is een tweelingbroer van Dante, zoon van Sparda en Eva en was eerder te zien in Devil May Cry 3. Vergil valt te herkennen aan zijn witte haar en zijn Yamato zwaard.

In Devil May Cry krijgt Dante hulp van Vergil, waarin Dante in een groep, The Order, wordt toegevoegd. The Order neemt het op tegen demonen die de mensen lastig vallen in de wereld van Devil May Cry. The Order bevat diverse mensen, waaronder Kat, die samenwerken, om de demonen te verslaan.

Naast de aankondiging is er op de persconferentie ook een trailer vrijgegeven waarin Dante en Vergil hun krachten bundelen om diverse demonen te verslaan. De trailer zal ongetwijfeld op de gamescom vrijgegeven worden. Devil May Cry moet 15 januari in de winkels liggen voor PlayStation 3 en Xbox 360.


Capcom kondigt Remember Me aan

Capcom heeft tijdens hun gamescom-persconferentie een nieuwe game genaamd Remember Me aangekondigd. De game speelt zich in de toekomstige stad van Parijs af in het jaar 2084.

In het spel speel je met een dame genaamd Nilin, een voormalige jager op herinneringen. Ze kon deze herinneringen verwijderen of aanpassen als dat nodig was voor haar baan. Nu is Nilin gevangen genomen en haar geheugen kwijt. Aan de speler de taak om uit te zoeken wat er allemaal gebeurd is en waarom. De game komt in 2013 uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Rus en Bertens bereiken hoogste ranking ooit

Tennissters Arantxa Rus en Kiki Bertens hebben hun hoogste notering op de wereldranglijst behaald. Rus steeg deze week drie posities en mag zich nu de mondiale nummer 61 noemen. Bertens klom van tachtig naar 71, een verbetering van een positie ten opzichte van haar hoogste ranking tot nu toe.

Rus en Bertens plaatsten zich vorige week allebei via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi in Montreal. Bertens strandde vervolgens in de tweede ronde tegen Caroline Wozniacki, terwijl Rus meteen in haar eerste wedstrijd sneuvelde. De derde Nederlandse tennisster in de top honderd, Michaëlla Krajicek, steeg ook. Ze klom van 82 naar 81.

Victoria Azarenka voert nog altijd de wereldranglijst aan, gevolgd door Maria Sharapova en Agnieszka Radwanska. Petra Kvitova klom door haar toernooizege in Montreal van zes naar vijf, terwijl verliezend finalist Na Li de top tien binnenkwam.

De wereldranglijst werd later dan normaal geactualiseerd, vanwege het door regen uitgelopen toernooi van de Canadese stad.


Rus en Bertens bereiken hoogste ranking ooit (Foto: Novum)

Spiders komt met Mars: War Logs

Ontwikkelaar Spiders heeft bekendgemaakt dat in 2013 het spel Mars: War Logs moet uitkomen. De game moet een cyberpunk RPG gaan worden met Roy Temperance in de hoofdrol. De game speelt zich af op Mars en door problemen is water schaars.

De game moet een uitgebreide selectie aan perks, skills en andere vaardigheden hebben zodat Roy ontwikkeld kan worden op de manier zoals jij dat wil. De game moet in 2013 uitkomen voor PSN, XBLA en Windows.

Iran wil nu wel hulp voor slachtoffers aardbeving

Iran wil graag hulp uit het buitenland ten behoeve van de slachtoffers van de dubbele aardbeving die het land afgelopen weekeinde trof. Iran komt terug op de eerdere boodschap dat het land geen buitenlandse hulp nodig heeft.

Vicepresident Mohammad Reza Rahimi zei dinsdag dat Iran er klaar voor is om hulp van buitenaf te ontvangen, aldus het Iraanse staatspersbureau IRNA. Dit is een teken dat de autoriteiten moeite hebben met de nasleep van de bevingen. De Iraanse Rode Halvemaan liet maandag nog weten geen buitenlandse hulp nodig hebben. Diverse landen en organisaties boden hulp aan, maar de Rode Halvemaan zei zelf alle benodigde hulp aan de getroffen gebieden te kunnen bieden.

Bij de dubbele aardbeving van zaterdag kwamen 306 mensen om het leven. Meer dan drieduizend mensen raakten gewond, van wie er inmiddels zo'n tweeduizend uit het ziekenhuis zijn ontslagen. De stadjes Ahar, Haris en Varzaqan in de provincie Oost-Azerbeidzjan, werden zwaar getroffen. Zeker twaalf dorpen werden volledig met de grond gelijk gemaakt, terwijl meer dan vierhonderd dorpen aanzienlijke schade opliepen. Inmiddels hebben de Iraanse autoriteiten zo'n vijftigduizend ontheemden opgevangen.

Martin Scorsese vindt scenarist voor Sinatra-film

Martin Scorsese heeft Billy Ray gevraagd een scenario te schrijven voor zijn biografische film over zanger Frank Sinatra. Scorsese regisseert de film en Tina Sinatra, de dochter van de beroemde zanger, coproduceert. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Ray is bekend van scenario's als de avonturenfilm The Hunger Games en het misdaaddrama State of Play. Scorsese is al een tijdje bezig om de biografische film over The Voice van de grond te krijgen. Met het aanstellen van Ray lijkt het filmproject meer vorm te krijgen.

Wanneer Sinatra in productie moet gaan, is nog onbekend. Scorsese werkt momenteel nog aan de opnamen van het drama The Wolf of Wall Street. Daarnaast heeft de 69-jarige regisseur nog een historisch drama op de planning.

Yogagoeroe India beëindigt hongerstaking

De charismatische yogagoeroe Baba Ramdev heeft zijn hongerstaking dinsdag beëindigd. Zijn strijd tegen corruptie bij de Indiase overheid zet hij naar eigen zeggen echter voort.

Ramdev dronk dinsdag een glas vruchtensap en maakte daarmee een einde aan een hongerstaking die hij donderdag begonnen was. Hij begon de hongerstaking om de Indiase regering onder druk te zetten om de miljoenen die met corruptie zijn vergaard en weggezet bij buitenlandse banken terug te halen naar India. Ramdev zei tegen zijn duizenden aanhangers dat ze de regerende Congrespartij uit het zadel moeten wippen.

'Sheen binnenkort weer verslingerd aan Twitter'

Charlie Sheen gaat binnenkort toch weer twitteren. De acteur, die vorige maand afscheid nam van het sociale medium, keert volgens entertainmentwebsite TMZ terug 'omdat hij zijn fans mist'.

"Hij mist de interactie", doet een ingewijde uit de doeken. "En hij wil graag met zijn fans praten over de belangrijke dingen in het leven." Sheen nam afscheid van het medium omdat het hem niet meer bevredigde.

Volgens een ex was de 46-jarige acteur lange tijd verslaafd aan Twitter. "Hij postte zelfs berichtjes terwijl we seks hadden", deed pornoster en 'ex-goddess' Bree Olson vorige maand uit de doeken.

Sheen meldde zich vorig jaar maart voor het eerst op Twitter. Dankzij zijn 'tigerblood'-periode had hij binnen 48 uur al een miljoen volgers. Sheen postte geregeld grappige, snerende berichten, ook over zijn privéleven. Voortaan zou de acteur van plan zijn enkel nog 'professioneel' te twitteren.

Zach Galifianakis stiekem getrouwd

Zach Galifianakis is een getrouwd man. De 42-jarige acteur, vooral bekend van de The Hangover-films, beloofde zaterdag eeuwige trouw aan de 29-jarige Quinn Lundberg. Dat bevestigen twee ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

Galifianakis en Lundberg trouwden in Vancouver. "Het was een superintieme ceremonie", weet een bekende. "Het duurde maar dertig minuten, om vijf uur 's middags stond iedereen weer buiten." Na de ceremonie volgde een receptie in een nabijgelegen restaurant.

Dat Galifianakis afgelopen weekeinde zou trouwen, lekte eind juni uit. Entertainmentsite Celebuzz wist de hand te leggen op een uitnodiging. "Zach heeft een tekening van zichzelf en zijn aanstaande gemaakt", vertelde een ingewijde destijds over de uitnodiging. "Hij is een kleine trol, zij een mooie, lange, blonde prinses."

Twitteraars krijgen blafbrief van Zutphen

Als je denkt dat je zomaar wegkomt met negatief getwitter over een gemeente als het pittoreske Zutphen, heb je het behoorlijk mis. In Zutphen kun je op gesputter van de gemeente rekenen, zo melden een aantal inwoners van de wijk de Teuge. Die ontvingen een blafbrief van de gemeente (pdf) waarin staat dat de gemeente niet gediend is van het negatieve toontje in de tweets van burgers over het duurzaamheidsproject in hun eco-wijk.

In de brief roept de gemeente de burgers op om zich in de toekomst te beperken 'tot de inhoudelijke aspecten'. Ook worden deze mensen uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. Dat bij verhindering telefonisch contact op moet worden genomen voor een nieuwe afspraak doet sterk vermoeden dat er van enige vrijwilligheid hierin weinig sprake is.

De woningen in de wijk zijn aangesloten op een warmtesysteem dat niet blijkt te werken. De bewoners zaten jarenlang in de kou en willen het liefst een eigen verwarmingssysteem. Die aanpassing kost ongeveer 1,3 miljoen euro.

De geadresseerden zijn onaangenaam verrast door de brief en vinden niet dat ze met hun berichten te ver zijn gegaan. De gemeente Zutphen was niet bereikbaar voor commentaar op deze naar monddood maken riekende vorm van overheidscensuur.

Hoe de gemeente achter de identiteit van de twitteraars is gekomen en of hierbij op illegale wijze gebruik is gemaakt van de gemeentelijke administratie is nog niet bekend.


Of u komt langs, óf u komt langs.

Volleyballers in kwalificatie World League

De Nederlandse volleyballers kunnen toch meedoen aan de kwalificatie voor de World League. De volleybalbond heeft dit vandaag laten weten. Oranje won afgelopen seizoen de European League en verdiende ticket voor de voorronde van de prestigieuze competitie, maar vanwege de hoge kosten was het niet zeker dat de ploeg zich in zou schrijven. 

"Het is een sportieve must om aansluiting te vinden met de wereldtop", lichtte Michel Everaert, directeur sport, toe. "De World League is een dure competitie, maar na overleg met de wereldvolleybalbond (FIVB) en het NOC*NSF hebben we besloten ons in te schrijven voor deze competitie."

Bondscoach Edwin Benne is blij met het besluit. "Het team heeft geweldig gepresteerd door de European League te winnen en is er klaar voor om te gaan acteren op het hoogste niveau. De wil is er, de weg nu ook."

 De mannen spelen op 24 en 25 augustus in Rotterdam hun eerste kwalificatiewedstrijden tegen de Dominicaanse Republiek. Als er gewonnen wordt volgt eveneens in Rotterdam op 1 en 2 september de ontmoeting met Portugal. Als voorbereiding worden er drie oefenduels gespeeld tegen Finland.

Chelsea-speler Affane op proef bij Roda JC

Roda JC heeft de 18-jarige Zweedse jeugdinternational Amin Tareq Affane van Chelsea op proef. De club uit Kerkrade beslist aan het eind van de week of ze Affane willen huren van de Londense club. 

In Londen is Affane een speler van het tweede elftal. Roda JC heeft zich dit seizoen al versterkt met doelman Filip Kurto, de verdedigers Abel Tamata en Tamas Kader, middenvelder Danilo het aanvalsduo Mikolaj Ledeynski en Krisztian Nemeth.

Tropisch weekend in zicht

Komend weekend kan de temperatuur oplopen tot meer dan 30 graden. Mogelijk gaat zaterdag of zondag de boeken in als de eerste landelijke tropische dag van deze zomer. Dat voorspelt weeronline.nl.

Van een landelijke tropische dag wordt gesproken als het in De Bilt 30 graden of warmer wordt. Tot nu toe heeft dat zich deze zomer nog niet voorgedaan. Wel is het op andere plaatsen dertig graden of meer geweest.

Volgens weeronline.nl is komend weekeinde kans op temperaturen van dertig graden of meer in het hele land. "Mogelijk bereiken we dan ook voor het eerst deze zomer de 30 graden in De Bilt en kunnen we spreken van de eerste officiële tropische dag van het jaar", zegt een woordvoerder.

Dinsdag en woensdag gaat de warmte gepaard met enkele regen- en onweersbuien. Daarna is er volop ruimte voor de zon. Donderdag blijft het kwik steken op zo'n 23 graden, maar vrijdag wordt het 26 graden.

Het tropische weekend dreigt te worden afgesloten met een onweersbui op zondagavond. Na het weekend wordt het minder warm, maar blijft het prima zomerweer. Pas later volgende week is er kans op een weeromslag.

'Jackass' Bam Margera gearresteerd op vliegveld

Bam Margera is zondag in de boeien geslagen op een vliegveld in de Amerikaanse staat North Carolina. De Jackass-ster zou dronken zijn geweest en overlast hebben veroorzaakt, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Bam werd enkele uren vastgehouden op de luchthaven nadat hem de toegang tot een vliegtuig was ontzegd. Medewerkers weigerden de 32-jarige aan boord te laten omdat hij naar alcohol rook en aan de lopende band vloekte. Toen Bam in de boeien werd geslagen, zou hij nog meer tekeer zijn gegaan, waarna de politie werd ingeschakeld.

Bam laat TMZ weten dat hij inderdaad luidruchtig en erg vervelend was, maar beweert dat hij niet te veel gedronken had. De alcohollucht was volgens hem slechts een restje van een feestje. Bam mocht een paar uur later wel aan boord en belandde zonder incidenten op zijn eindbestemming.

'Assaidi wil 1,6 miljoen per jaar bij Ajax'

Oussama Assaidi wil met een transfer naar Ajax wel de hoofdprijs pakken qua salaris. Voetbal International meldt dat de vleugelspeler 1,6 miljoen euro per jaar wil verdienen bij de Amsterdammers. Ajax zelf wil niet verder dan 1,1 miljoen gaan. Het is in elk geval een stuk hoger dan de 350.000 euro die hij nu jaarlijks in Heerenveen opstrijkt.

Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola was maandag in elk geval niet positief gestemd over een mogelijke transfer. "Het verschil tussen vraag en aanbod is te groot op dit moment. Bovendien zijn er ook clubs uit het buitenland geïnteresseerd in Oussama", zei hij aan hetzelfde VI.

Selecties AG2R en Euskaltel voor Vuelta

AG2R heeft voor de Vuelta a España John Gadret en Nicolas Roche opgenomen in de selectie. Van Roche is al bekend dat hij na dit seizoen verkast, maar dat is voor de Franse ploeg geen reden om hem thuis te laten.

De Iers/Franse Roche rijdt volgend jaar voor Saxo Bank. Hij krijgt Gadret mee in de ploeg, de man met wie hij twee jaar geleden in de Tour de France stevig mee overhoop lag, nadat de Fransman hem geen wiel leende.

Euskaltel-Euskadi stelt Igor Antón aan als kopman. Zijn seizoen is afgestemd op de Vuelta. Voormalig beloftewereldkampioen Romain Sicard maakt zijn debuut in een grote ronde, net als Mikel Landa. Voor de Baskische Euskaltelploeg wordt het een speciale ronde van Spanje. De start heeft dit jaar plaats in Pamplona en de eerste vier etappes zich volledig of grotendeels af op Baskische bodem.

Selectie AG2R: Maxime Bouet, John Gadret, Ben Gastauer, Blel Kadri, Lloyd Mondory, Matteo Montaguti, Rinaldo Nocentini, Christophe Riblon en Nicolas Roche.

Selectie Euskaltel-Euskadi: Igor Antón, Gorka Verdugo, Amets Txurruka, Juanjo Oroz, Mikel Astarloza, Rubén Pérez, Romain Sicard, Iván Velasco en Mikel Landa

Brawn: "W03 zal goede basis vormen"

Het Formule 1-team Mercedes zal de huidige W03 gaan gebruiken als basis om de auto van volgend te gaan ontwikkelen. De Duitse renstal won dit seizoen met Nico Rosberg de Grand Prix van China en zat er enkele malen goed bij, maar andere keren zakte de auto door het ijs.

Volgens teambaas Ross Brawn heeft de auto geen grote tekortkomingen, zo laat hij aan O Estado de S.Paulo weten. "We zijn wat moeilijkheden tegen gekomen, maar we hebben ons ook verbeterd ten opzichte van vorig jaar. En we hebben met deze wagen een goede basis voor het ontwerp van de auto voor 2013, wanneer de regels in essentie hetzelfde blijven. We gaan dan ook verder met de ontwikkeling van de W03, want die kennis kunnen we volgend jaar toepassen."

Utrechter Van der Hoorn loopt gebroken neus op

Mike van der Hoorn ligt na één competitiewedstrijd in de Eredivisie al in de lappenmand. De centrale verdediger van FC Utrecht blijkt in het duel tegen Feyenoord (0-1 verlies) zijn neus te hebben gebroken.

Het is nog niet bekend of Van der Hoorn komende zaterdag de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo zal gaan spelen. Mocht hij in actie komen dan zal dit waarschijnlijk met een masker op zijn.

Ferrari: "Geprofiteerd van weersomstandigheden"

Ferrari-coureur Fernando Alonso gaat na elf van de twintig races aan de leiding in het Formule 1-wereldkampioenschap. De Spanjaard leidt volgens technisch directeur Pat Fry niet alleen dankzij de F2012, maar ook dankzij de weersomstandigheden waar de Italianen van geprofiteerd hebben.

Fry sprak hierover met Autosport. "Ik denk niet dat we kunnen ontkennen dat het weer ons dit jaar gunstig gezind is geweest. Als het in Maleisië bijvoorbeeld niet had geregend, dan was die race vast heel anders afgelopen. Daarnaast heeft het ons ook geholpen dat het tijdens de kwalificaties voor de races in Engeland en Duitsland heeft geregend, want hoewel we in droge omstandigheden zeker niet de snelste zijn op zaterdag, hebben we in Engeland en Duitsland sterk kunnen presteren omdat het daar op zaterdag regende."

Alonso boekte in die drie races twee zeges en werd in Engeland tweede. Daarnaast won de Spanjaard in Valencia. Dat Alonso het goed doet in natte omstandigheden is geen geluk volgens Fry. "Je moet er namelijk alsnog zelf het beste van zien te maken en dat vereist veel hard werk. De weersomstandigheden zijn bovendien voor iedereen hetzelfde en waar het ons is gelukt om van de regen te profiteren, is dat veel andere teams niet gelukt."

Minder dan de helft Mass Effect 3-gamers speelt de game uit

Mass Effect 3, het laatste deel uit de trilogie, is maar door 42% van de gamers ook daadwerkelijk uitgespeeld. Dat heeft Fernando Melo, director van online development, bij BioWare aangegeven. Het percentage valt een stuk lager uit dan Mass Effect 2, die door 56% van de gamers is uitgespeeld.

Wel is het percentage van Mass Effect 2 dit jaar wat groter geworden, gezien veel gamers hun Shepard hebben geïmporteerd naar Mass Effect 3. Toch is het percentage aardig, gezien andere BioWare-games veel lager scoren. Mass Effect werd uiteindelijk door 40% van de gamers uitgespeeld, terwijl Dragon Age: Origins niet verder kwam dan 36%. Als laatste werd Dragon Age 2 door 41% van de gamers uitgespeeld.

Petrov niet bezorgd over 2013

Caterham-coureur Vitaly Petrov maakt zich geen zorgen over waar hij komend jaar zal gaan racen. De Rus is tevreden over hoe het seizoen bij zijn huidige werkgever verloopt en verwacht dat hij ook voor 2013 een aanbieding krijgt van de renstal van Tony Fernandes.

Petrov sprak met de Russische media. "Ik verwacht na augustus meer te weten over volgend jaar. Er wordt op het moment druk gespeculeerd over volgend seizoen en het geroddel houdt waarschijnlijk nog wel tot het einde van het seizoen aan, maar het belangrijkste voor mij is dat Caterham tevreden over mij is. Dat heeft het team in de media laten weten en ook tegen mij persoonlijk gezegd."

"Als er geruchten zouden gaan dat ik mijn stoeltje bij Caterham zou kunnen verliezen, zou ik waarschijnlijk wel zenuwachtig zijn. Maar ik behaal goede resultaten en werk goed samen met het team. Ik zie dus niet in waarom ik mij zorgen zou moeten maken over volgend jaar."

Orthodoxe joden vervagen vrouwen met speciale brillen

De relatie tussen ultraorthodoxe joodse mannen in Israël en het vrouwelijk schoon is altijd moeizaam geweest. De joodse mannen willen geen contact hebben met vrouwen met wie ze niet getrouwd of verwant zijn.

Vandaar dat ze staan op gesegregeerde bussen, voetpaden en gebieden in hun wijken. Tevens roepen ze vrouwen op zich bescheiden te kleden, met lang mouwen, rokken tot op de enkels, en een hoofddoek of pruik om het haar te bedekken. Maar helaas voor deze mannen, en tot grote vreugde van uw verslaggever, zijn er nog steeds een hoop dames die zich minder dan zedig kleden, in korte rokjes en strakke shirtjes.

Gelukkig hebben de onofficiële zedigheidspatrouilles daar iets op gevonden: ze verkopen sinds kort brillenglazen die het zicht vervagen! Met deze brillenglazen kan een man niet verder dan een paar meter voor zich uit kijken, zodat hij nog ziet waar hij loopt. Zolang hij op voldoende afstand blijft, hoeft de ultraorthodoxe jood niet langer naar schaarsgeklede dames te kijken.

Voor de echte die-hards die onverhoopt hun zelfverkozen segregatie moeten verbreken, zijn er nog andere opties. Zo kan men kiezen voor mutsen en oogkleppen die het perifeer zicht blokkeren.

Voor wie geïnteresseerd is, de glazen zijn voor 6 Amerikaanse dollars te koop.

Wie een paar speciale glazen heeft aangeschaft, kan hier even kijken of ze werken

Wie een paar speciale glazen heeft aangeschaft, kan hier even kijken of ze werken

'Gamers willen DLC op de eerste dag'

DLC dat op de release al te koop is zorgt vaak voor veel negatieve reacties. Ondanks de reacties blijkt dat de DLC toch vaak erg populair is en veel verkocht wordt. Dat geeft Fernando Melo, director van online development, bij BioWare aan.

De eerste reacties op DLC zijn meestal negatief, gezien gamers liever de DLC gewoon bij de game willen hebben. Maar ondanks de reacties, is de drang om de DLC te kopen toch aardig groot, en willen gamers de DLC meteen hebben. “Contrary to what you might hear on the internet, fans do want more content. They tend to say, ‘I want it now. The problem with day one content and the challenge around it is that the right answer for now is different for every player. There is no single right time, there is no single now. It’s subjective, and it’s unique to every player.”

Ondanks dat ontwikkelaars meestal aan DLC beginnen nadat de game voltooid is, of überhaupt een andere team gebruiken voor DLC blijken veel gamers dit nog altijd niet te accepteren. Het belangrijkste is voornamelijk om je community tevreden te houden, en ondanks een tevreden community, blijf je altijd een aantal overhouden die DLC niet accepteren. “If you have a consistent culture of how you’re communicating to your fans, that will increase the number of people that are more likely to believe in your explanation. You’re not lying to them, but they will take whatever you’re saying as like, ‘you’re lying to us.’ That will always be there. The only way that that’s going to go away is you fast forward a few more years, where this is just normal."

BioWare kwam afgelopen jaar met Mass Effect 3, waar op de release al DLC voor was te downloaden. Gamers die een collector's edition kochten kregen de DLC wel, de mensen met een normaal exemplaar kregen de mogelijkheid om de DLC te kopen op Xbox Live of PlayStation Network.

Negen plaatsen winst voor Bertens

Kiki Bertens is negen plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Wateringse tennisster is nu de nummer 71 van de wereld nadat ze vorige week de tweede ronde wist te halen in Montreak. 

Bertens haalde via de kwalificaties het hoofdtoernooi in Montreal. Ze sloeg zich ook met succes door de kwalificaties in Cincinnati. Ook Arantxa Rus verbeterde haar beste notering. Ze steeg van de 64ste naar de 61ste plek. Michaëlla Krajicek ging een plaats omhoog en staat nu 81ste. Bibiane Schoofs die afgelopen weekend de finale verloor in Koksijde staat 163ste. 

Robert Pattinson 'mist woordvoerder'

Robert Pattinson baalt van zijn gierigheid. De acteur nam nooit een woordvoerder in de armen. Nu zijn breuk met Kristen Stewart na haar slippertje breed wordt uitgemeten, mist Pattinson naar eigen zeggen een zegsman. "Mijn grootste probleem is dat ik gierig ben", grapte de acteur in het eerste interview na Stewarts biecht.

Pattinson was maandagavond te gast in The Daily Show, maar weigerde diep in te gaan op zijn stormachtige privéleven. Hoewel presentator Jon Stewart meerdere voorzetjes gaf, weigerde Pattinson te sneren naar Stewart. "Jongen, je bent beter af, zet haar aan de kant", probeerde Stewart. Pattinson reageerde niet, maar lachte breeduit.

Kristen Stewart, die sinds 2009 een relatie had met Pattinson, ging vorige maand met de billen bloot. Nadat foto's van haar en Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders verschenen, bekende de 22-jarige actrice dat ze vreemd was gegaan. Sindsdien hebben Pattinson en Stewart elkaar niet meer gesproken; onlangs was zij niet welkom bij de première van zijn nieuwe film Cosmopolis.

Gezocht: gemaskerde grappenmakers

De blauwe petten zijn maandagavond druk in de weer geweest met een speurtocht naar twee belhamels op een scooter. De onverlaten droegen een konijn- en varkensmasker en deden aan belletje trek bij bewoners van de Wetterwille en de Orion in Drachten.  

Geloof het of niet, de politie heeft hierbij zelfs burgernet ingeschakeld. Om 23.00 uur gisteravond zijn hierbij 811 inwoners verzocht om uit te kijken naar de kwajongens en het kenteken van de scooter te noteren. Tot op heden is er nog geen spoor van het rijtuig aangetroffen.

Van Gaal: "Niet over clubs praten"

Louis van Gaal hanteert strenge regels bij het Nederlands Elftal. Na de misgelopen kwalificatie voor het WK 2002 wil Louis van Gaal ditmaal niets aan het toeval overlaten. Hij gaat zijn spelers scherp controleren, veel contact onderhouden en hij legde een aantal basisregels vast.

Een daarvan is dat de Oranje-spelers niet over hun club mogen praten als ze bij Oranje zijn. "Van Gaal zei: 'je bent hier voor het Nederlands elftal en dan moet het daar over gaan'", licht Wesley Sneijder toe aan de Telegraaf. "Simpel toch?"

Voor een aantal spelers zal die regel een opluchting betekenen. Onder andere Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar zijn veelvuldig onderwerp van gesprek in transfernieuws.

A27 dicht door ongeluk

De A27 van Utrecht naar Gorinchem is afgesloten door een aanrijding tussen een vrachtwagen en een auto. Het verkeer wordt omgeleid via de A2 en de A15, meldt de ANWB. De afsluiting gaat naar verwachting tot het middaguur duren.

Het ongeluk gebeurde rond 08.15 uur ter hoogte van Lexmond. Een slachtoffer zou bekneld zijn geraakt. Er is onder meer een traumahelikopter ingezet. Rond 09.00 uur stond acht kilometer file.

De spits valt dinsdag vanwege de vakantie licht uit. In het hele land stond ongeveer vijftig kilometer file. Zoals gebruikelijk is het drukker dan maandag. Toen was van een spits nauwelijks sprake.

Kim-Lian nu ook serieus

Kim-Lian van der Meij laat dinsdagavond een andere kant van zichzelf zien. De presentatrice, vooral bekend als vrolijke spring-in-'t-veld, presenteert in het kader van TV Lab Het Temmen van de Feeks. Daarin begeleidt ze criminele dames die het willen maken in de theaterwereld. "Ik hoop dat het publiek me zo ook accepteert."

"Ik ben natuurlijk altijd energiek en vrolijk op tv, maar ik heb ook heus een andere kant", vertelt Kim-Lian aan Spits. "Ik kan ook luisteren en serieuze gesprekken voeren, maar die kant heb ik alleen nog nooit op televisie laten zien."

De 31-jarige actrice en presentatrice denkt dat de AVRO om twee redenen voor haar heeft gekozen. "Ten eerste heb ik met mijn musicalervaring natuurlijk een heel duidelijke link met theater. En ten tweede heb ik zelf bij de AVRO aangegeven dat ik mij als presentatrice graag wil ontwikkelen."

Daartoe krijgt Kim-Lian, die vanaf begin dit jaar een van de AVRO-gezichten is, alle kans. "Begin dit jaar zou ik vier programma's maken en dat zijn er nu al zeven." Daarom zegt Van der Meij, die vanaf september het presenteren van Strictly Come Dancing combineert met de musical Shrek, dat ze nog eens goed moet nadenken over volgend jaar. "Want hoe leuk het ook allemaal is, ik wil ook minimaal een paar dagen per week met mijn gezin doorbrengen."

'Messi, Ronaldo en Iniesta nog in race voor prijs'

Lionel Messi, Andres Iniesta en Cristiano Ronaldo zijn de drie overgebleven kandidaten voor de verkiezing van beste speler op de Europese velden. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca dinsdag. Robin van Persie overleefde de schifting niet. De spits van Arsenal behoorde als enige Nederlander tot de voorselectie van 32 kandidaten.

De UEFA, die de verkiezing organiseert, heeft het nieuws nog niet officieel bevestigd. De Europese voetbalbond had al aangekondigd dinsdag de lijst terug te brengen tot drie kandidaten. De uiteindelijke winnaar wordt 30 augustus bekendgemaakt.

Marca meldt ook dat van de afvallers Andrea Pirlo, Xavi, Iker Casillas het hoogst ingeschaald zijn. Zij eindigden respectievelijk als vierde, vijfde en zesde. Didier Drogba, Petr Cech, Radamel Falcao en Mesut Özil completeren de top tien.

Ronaldo en Messi behoorden vorig seizoen ook tot de laatste drie kandidaten en toen ging laatstgenoemde met de prijs aan de haal. Afgelopen voetbaljaargang scoorde Messi liefst vijftig maal in de Primera División. Ronaldo kwam tot vier treffers minder. De derde kanshebber, Iniesta, prolongeerde afgelopen zomer met Spanje de EK-titel.

Een beroepspanel van 53 journalisten uit de bij de UEFA aangesloten landen mag zijn stem uitbrengen.

Clint Eastwood in gesprek voor Expendables 3

Niemand minder dan de 82-jarige Clint Eastwood is in onderhandelingen voor The Expendables 3. Dit maakte The Expendables 2-producer Avi Lerner in een interview met Total Film bekend.

Lerner heeft naast Eastwood nog meer grote helden op de korrel. "We hebben Clint Eastwood benaderd, we hebben een personage in gedachten voor hem. Verder praten we met Harrison Ford. [En we willen] Wesley Snipes als hij terug uit de gevangenis komt. Ik geef je nog een naam, we hebben Nicholas Cage om [een van de personages] te spelen." Cage is op dit moment de enige nieuwe naam die Lerner kan bevestigen.

De producent is echter nog niet klaar met zijn sterrenlijst. "We gaan verder Mickey Rourke terugbrengen. (...) Ik vind Mickey leuk. En natuurlijk, alle huidige sterren komen terug."

Voordat we van dit spektakel kunnen genieten hebben we eerst The Expendables 2 in het vooruitzicht. Op 16 augustus is de film met Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Chuck Norris, Terry Crews, Randy Couture, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger te zien.

Kvitova boekt in Montreal eerste toernooizege 2012

Tennisster Petra Kvitova heeft haar eerste toernooizege van het jaar te pakken. De 22-jarige Tsjechische schreef het masterstoernooi in Montreal op haar naam door in de finale Na Li in drie sets te kloppen: 7-5, 2-6 en 6-3. Kvitova boekte zodoende de achtste toernooizege uit haar carrière.

Voor Li was het alweer de derde verloren eindstrijd van het jaar. De Chinese leek in de tweede set juist de beste papieren te hebben. Ze won de eerste zestien punten en dwong uiteindelijk een derde set af. In de beslissende set werd ze echter bij 2-3 gebroken, waarna Kvitova drie games later met een ace de wedstrijd uitmaakte.

De finale was door de hevige regenval uitgesteld tot maandag plaatselijke tijd.

Zieke studenten krijgen alsnog langstudeerboete

Studenten die door ziekte studievertraging oplopen, krijgen toch een langstudeerboete opgelegd. Het kabinet had beloofd dat voor hen een uitzondering zou worden gemaakt, maar de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) concludeert uit een inventarisatie van klachten dat dit niet gebeurt, schrijft Spits dinsdag.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) licht studenten volgens de LSVb verkeerd voor. Op de site van het DUO staat dat de langstudeerboete op medische gronden kan worden kwijtgescholden. Deze uitzonderingsregel is echter nog niet in de wet opgenomen.

Ook bestuurders in studentenraden zouden langstudeerboetes hebben gekregen terwijl zij ook zouden worden uitgezonderd. Daarnaast zijn er andere uitzonderingsgevallen die toch zijn beboet.

De LSVb heeft dinsdag een afspraak met staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) om deze 'schrijnende' gevallen te bespreken.


Toch langstudeerboete voor zieke studenten (Foto: Novum)

Sexy Milla op Resident Evil: Retribution 3D-poster

Krijg je maar geen genoeg van Milla Jovovich? Wij ook niet, daarom plaatsen wij hierbij de nieuwe poster voor Resident Evil: Retribution 3D waarin Milla in een strak pakje klaar voor de actie is.

Het T-virus van The Umbrella Corporation blijft de Aarde beheersen. Het ooit zo levendige landschap met wereldwijde populatie is veranderd in een bevolking met vleesetende monsters en ondoden. De laatste hoop van de mens ligt bij Alice (Milla Jovovich), die in het hart van Umbrellas meest geavanceerde afdeling. Stukje bij beetje ontdekt Alice meer van haar verleden in een immens complex. Zonder enige veilige plaats op Aarde besluit de vechtersbazin de verantwoordelijken van het virus op te sporen en te straffen. Deze dollemansrit brengt Alice de hele wereld over, van Tokyo tot Washington DC, van Moskou tot New York. Gesteund door nieuwe en bekende vrienden moet Alice lang genoeg proberen te overleven in een wereld zonder toekomst. Het aftellen is begonnen.

Resident Evil 3D: Retribution verschijnt op 3 oktober in de bioscoop.

RE:R

Co-op in Team Fortress 2

Valve heeft bekendgemaakt dat er vanaf morgen een co-op-mode in Team Fortress 2 toegevoegd zal worden. De update, Mann vs Machine, laat vijf spelers het opnemen tegen hordes van vijanden in verschillende rondes.

Tussen de rondes door kunnen spelers hun uitrusting verbeteren en zich klaarmaken voor de volgende ronde. Valve maakt de komende dagen meer en meer informatie bekend maar wat er al is kan je via deze website bekijken. Bekijk hieronder de trailer voor de nieuwe mode.

Gamer wordt commentator in Black Ops 2

Gamers kunnen op elk gewenst moment wedstrijdcommentaar leveren bij het schietspel Call of Duty: Black Ops 2. Dit werkt zowel live als met opnames van reeds gespeelde wedstrijden. Andere gamers kunnen op hun beurt meeluisteren met het commentaar via pc en smartphones. Dat schrijft gameweblog Joystiq dinsdag.

Twee commentatoren kunnen verslag doen van een wedstrijd. Tijdens hun verslag zijn ze vrij bepaalde spelers te volgen, mee te luisteren met de gesprekken van de gamers en kunnen ze statistieken opvragen.

Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 is een van de paradepaardjes van uitgever Activision dit jaar. De game ligt 13 november in de winkel voor onder meer de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Gamer wordt commentator in Black Ops 2

Stelling: Sla inbrekers je huis uit

In de media zijn regelmatig verhalen te horen en lezen over mensen die inbrekers aangevallen hebben. Vaak gaat het bericht er juist om dat de bewoners worden aangeklaagd vanwege excessief geweld. De PVV wil nu de bewijslast omdraaien zodat er bewezen moet worden dat er te veel geweld is gebruikt, waarbij nu nog bewezen moet worden dat het juist niet te veel was.

De stelling van vandaag luidt daarom als volgt:

"Inbrekers mogen een huis uitgeslagen worden zonder dat de bewoner hiervoor aangeklaagd kan worden."

'WNF steekt geld vooral in reclame'

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en zijn moederorganisatie WWF geven enorm veel geld uit aan reclame en marketing. Een veel kleiner deel wordt daarwerkelijk besteed aan natuurbeschermingsprojecten. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

De natuurorganisatie zou volgens een rapport van de Groene Rekenkamer misleidend te werk gaan. Van elke binnengekomen euro gaat maar 55 cent naar daadwerkelijke natuurprojecten. 

Volgens het WNF gaat 81 procent naar natuurbescherming. De Groene Rekenkamer zegt dat het slechts om 55 procent gaat. "Bijna alle activiteiten bij het WNF heten natuurbescherming”, zegt onderzoeker Rypke Zeilmaker. "Campagnes en advertenties die de WNF-visie vermarkten en het promoten van WNF-initiatieven vallen er allemaal onder. Volgens de definitie beschermt het WNF dus ook de natuur als er met kinderen wordt geschaatst op de Jaap Edenbaan, gekleed in ijsbeermutsen en -pakken, onder de campagnetitel ’IJsbeer In Nood’".

In een reactie stelt een WNF-woordvoerster dat alle jaarrekeningen door accountants zijn gecontroleerd. "En er zijn zware criteria gesteld aan hoe we rapporteren. Maar posten als publiciteit en personeelslasten worden zeker wel gezien als natuurbeschermingswerk. Marketing en communicatie zijn essentieel voor ons.

'Eritrese Nederlanders afgeperst door consulaat'

Eritrese Nederlanders worden al bijna twintig jaar afgeperst door het Eritrese consulaat in Den Haag. Maandelijks moeten ze twee procent van hun inkomen afstaan aan het dictatoriale regime van Isaias Afewerki. Wie niet betaalt, wordt bedreigd, geïntimideerd en krijgt geen consulaire diensten. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van slachtoffers.

Een anonieme ondernemer vertelt dat hij alleen mocht afreizen naar zijn moeder als hij een betalingsachterstand in de 'belasting' alsnog betaalde. Het bedrag werd destijds geschat op 620 euro. Daarna liet hij het geld maandelijks afschrijven, maar toen hij later wilde afreizen naar zijn ernstig zieke broer moest hij toch een 'betalingsachterstand' van 780 euro betalen.

Het consulaat zou illegalen en zwartwerkers regelmatig aanbieden een geheime bankrekening te openen. Hun illegaal verdiende geld blijft dan verborgen voor de Nederlandse autoriteiten. Het komt volgens de Eritrees-Nederlandse journalist Habtom Yohannes echter regelmatig voor dat het gespaarde geld op zo'n rekening plotseling is verdwenen.

Culturele festivals die in Nederland worden georganiseerd zouden vooral zijn bedoeld om oorlogsgelden te innen. Zo'n festival stond afgelopen weekeinde gepland in Zaandam, maar nadat de zaaleigenaar was gewaarschuwd is het geannuleerd. Het festival is verplaatst naar Amsterdam en Rotterdam.

Uit een VN-rapport van vorige maand blijkt dat Eritrese consulaten wereldwijd dezelfde tactieken gebruiken. Consulaire diensten worden geweigerd en familieleden in Eritrea worden bedreigd als niet wordt betaald.

Eritrea heeft een slechte naam door grootschalige mensenrechtenschendingen. Ook wordt het land verantwoordelijk geacht voor het bewapenen van de Somalische radicaalislamitische beweging Al Shabab en oppositiegroepen in Ethiopië.

Volgens ruwe schattingen leven ruim een miljoen mensen als vluchteling of balling buiten Eritrea. Hoeveel geld zij samen afstaan is niet bekend. In Nederland wonen naar schatting veertienduizend Eritreeërs.

Nieuwe beelden Frankenweenie

Er zijn drie nieuwe plaatjes vrijgegeven voor Tim Burtons Frankenweenie. De film is gebaseerd op de gelijknamige korte film van Burton uit 1984 en zal later dit jaar te zien zijn in de Nederlandse bioscopen.

Waar het originele Frankenweenie nog een live action film was in kleur, maakt de nieuwe zwart-wit film gebruik van stop-motion en 3D en worden de stemmen onder andere verzorgd door Martin Landau, Christopher Lee en Winona Ryder.

De film vertelt het verhaal van de jonge Victor, die besluit om zijn geliefde en pas overleden hond Sparky weer tot leven te wekken. De situatie leidt echter tot onverwachte wendingen wanneer blijkt dat Victors omgeving zijn gemankeerde experiment niet accepteert.

Frankenweenie draait vanaf 18 oktober in de bioscoop

Politie doodt 'China's gevaarlijkste man'

De politie in China heeft dinsdag een man doodgeschoten die in de staatsmedia wordt afgeschilderd als de "gevaarlijkste man van China". Dat meldde staatspersbureau Xinhua in de nacht van maandag op dinsdag.

De 42-jarige Zhou Kehua wordt verdacht van negen moorden. Politieagenten schoten hem dood in Shapingba, een bergachtig gebied bij de stad Chongqing in het zuidwesten van het land. Daar hield hij zich schuil sinds hij vrijdag een vrouw en een politieagent zou hebben doodgeschoten.

Zijn dood betekent het einde van een massale klopjacht. Justitie in Chongqing had een beloning van 500.000 yuan (ruim 61.000 euro) uitgeloofd voor de tip die tot de aanhouding van Zhou zou leiden.

Zware aardbeving Japan en Rusland

Een aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter heeft dinsdag de kustgebieden in het oosten van Rusland en het noorden van Japan getroffen.

Dat meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven. Vooralsnog zijn er geen berichten over gewonden en schade. Het epicentrum van de beving lag meerdere honderden kilometers onder grond in de zee van Okhotsk.

CDA: toch niet bezuinigen op kinderopvang

Op de kinderopvangtoeslag moet toch niet worden bezuinigd. Bij een te dure kinderopvang worden tweeverdieners met kinderen gedwongen om een van hun banen op te zeggen. Dat zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op Radio 1.

In het door de partij ondertekende Kunduz-akkoord en in het regeerakkoord staat dat de kinderopvangtoeslag vanaf volgend jaar moet worden versoberd. Nu zegt Buma dat de staat een derde van de kosten moet blijven vergoeden.

Kylie genomen door Van Damme

De sexy, kleine, Australische actrice slash zangeres slash popdiva, heeft van Jean-Claude van Damme, de muscles from Brussels, mogen proeven. De twee deden het op de set van de film Street Fighter in 1994.

Van Damme bekende de affaire tegenover de Britse krant The Guardian. In 2007 suggereerde hij al dat de twee een relatie hadden gehad, maar kon zich nu kennelijk niet langer stil houden.

"Ja, OK. Ja, ja, ja, het is gebeurd. Ik was in Thailand en we hadden een affaire. Lieve kusjes en prachtige seks. Het zou abnormaal zijn geweest als we het niet hadden gedaan. Ze is zo mooi en zo charmant" aldus de trotse Belg.
 


Zo keek kylie na seks met JCVD (foto: Novum)

Lijsttrekkers treffen elkaar voor het eerst

De lijsttrekkers van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie treffen elkaar dinsdagmiddag in Utrecht voor het eerste onderlinge debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. De komende weken zullen er nog vele volgen.

Dinsdag is de organisatie in handen van het Utrechtsch Studenten Corps. Het debat staat daarom in het teken van het onderwijs. Onderwerpen die Diederik Samsom, Sybrand Buma, Alexander Pechtold, Jolande Sap en Arie Slob zullen bespreken zijn onder meer de boete voor langstudeerders, de bekostiging van het hoger onderwijs en de ov-kaart voor studenten.

De lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV) doen niet mee. Zij kiezen er voor zich zo laat mogelijk in de verkiezingsstrijd te mengen.

'Student komt vaak niet rond zonder ouders'

De meeste studenten komen niet rond zonder financiële steun van hun ouders. Zes op de tien studenten krijgen geld van hun ouders: uitwonenden gemiddeld 233 euro per maand en thuiswonenden 100 euro per maand. Dit komt neer op respectievelijk 25 en 19 procent van hun totale inkomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek onder 2942 hbo- en wo-studenten door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Uitwonende studenten hebben elke maand gemiddeld 915 euro aan inkomsten, thuiswonenden 535 euro. Hun grootste inkomstenbron is de studiefinanciering, maar twee derde komt alleen rond doordat de ouders belangrijke uitgavenposten voor hun rekening nemen. Het gaat hierbij vooral om collegegeld, de zorgverzekering en studieboeken. Bijna zeven op de tien studenten hebben naast hun studie een bijbaantje. Gemiddeld levert dit 354 euro per maand op.

,,We kunnen deze cijfers jammer genoeg nog niet vergelijken met eerdere jaren, maar deze analyse laat wel zien dat de rol van ouders cruciaal is in de financiële situatie van studenten", aldus een woordvoerster van het Nibud. Ongeveer 6 procent van de ondervraagde studenten kan zelfs bij de ouders terecht voor een lening.

Ouders blijken ook via de opvoeding of als adviseur belangrijk voor de financiële situatie van hun kinderen. Zo komt uit het onderzoek naar voren dat ruim een derde van de studenten die niet lenen, deze keuze heeft gemaakt omdat ouders dat afraden.

Studenten die vinden dat zij tijdens hun opvoeding goed ingelicht zijn over geldzaken (ongeveer 75 procent), gaan volgens het Nibud daarom beter met hun geld om dan studenten bij wie dat niet het geval is. Deze studenten sparen meer, komen makkelijker rond en houden hun administratie beter bij dan studenten die naar eigen zeggen een minder goede financiële opvoeding hebben gehad.

'Student komt vaak niet rond zonder ouders'
'Student komt vaak niet rond zonder ouders' (Foto: ANP)

Megaupload mogelijk snel terug

Kim Dotcom, de oprichter van het met belachelijk machtsvertoon door de FBI offline gehaalde Megaupload.com, hint op een mogelijk terugkeer van de website. Dotcom zou hiernaar wellicht hebben gehint in een tweet.

"Ik weet waar jullie op zitten te wachten en het komt eraan! Nog dit jaar. Beloofd. Groter. Beter. Sneller. 100 procent veilig en niet te stoppen", aldus de oprichter van Megaupload op Twitter.

Hoewel de Duitser niet specifiek duidelijk maakt dat hij een vergelijkbare site of de bestaande site wil gaan lanceren, is in ieder geval duidelijk dat het niet om Megabox gaat. Deze nieuwe muziekdienst werd eerder aangekondigd en Dotcom stelt dat zijn tweet daarop niet van toepassing was.

Dotcom kondigde al aan te werken aan Megabox; een muziekdienst waarbij gebruikers hun MP3-bestanden kunnen uploaden naar de servers van de site. Vervolgens zijn de nummers te streamen op diverse apparaten. Dit kunnen ook bestanden zijn die bijvoorbeeld middels bitTorrent of usenet verkregen zijn, die zijn geript van youtube filmpjes enzovoort.

Bij een dienst als Spotify is het niet mogelijk je eigen bestanden te uploaden. In Megabox kunnen gebruikers ook nummers aanschaffen.

De zaak rond het neerhalen van Megaupload is inmiddels uitgesteld tot maart 2013 vanwege juridische problemen. Zo kunnen de verdachten die zich in Nieuw-Zeeland bevinden niet gedagvaard worden door de Verenigde Staten. Daarnaast zouden tijdens de huiszoekingen vele fouten zijn gemaakt, waren de huiszoekingsbevelen onwettig en ontkende de FBI eerder tegenover de Nieuw-Zeelandse politiek gewapende commando's te hebben ingezet tijdens de arrestatie van Dotcom, maar blijkt uit vrijgegeven beelden van de Nieuw-Zeelandse politie en beveiligingsbeelden van Dotcom zelf dat er tientallen zwaar bewapende commando's met honden en helicopters de arrestatie uitvoerden.

"Politie zelf agressief in Noordwijk"

De manier waarop de politie zich in Noordwijk opstelde, is mede de oorzaak geweest van de agressie die zaterdagavond daar ontstond. Dat heeft VVD-gemeenteraadslid Dennis Salman maandag gezegd tegen Omroep West. "Het woord uitlokking zou ik nog net niet gebruiken, maar het heeft er wel wat van weg."

De politie moest zaterdagnacht in Noordwijk een linie vormen om ervoor te zorgen dat ambulancebroeders bij een gewonde scooterrijder konden komen. Ongeveer honderd omstanders blokkeerden de weg en gooiden onder meer flessen naar de agenten. Met politiehonden en wapenstokken werden de omstanders uiteindelijk naar achteren gedreven.

Salman, die vertelde zelf niet als getuige aanwezig te zijn geweest maar wel met een aantal getuigen te hebben gesproken, zegt dat de politie volgens hem zich bijna agressief opstelde. Volgens het raadslid, dat tevens als dj werkt in discotheken, was de politie al ruim voor het incident met de scooterrijder in groten getale aanwezig met hondengeleiders. "Het is dus niet zo dat de politie op kwam draven om de hulpdiensten te helpen."

Het raadslid, dat al langer problemen zegt te hebben met de wijze waarop de politie op straat te werk gaat, vindt dat er onder meer wat mis is met de manier waarop agenten zich op straat opstellen. Ook aan de communicatie naar mensen toe zou het schorten.

Dick van Gooswilligen van de politie Hollands-Midden is het niet eens met de kritiek van het raadslid. "Er komt iemand met een scooter ten val en er lijkt sprake van ernstig hoofdletsel. De collega's die er zijn, normaal zo'n vijf tot zes man, bellen de ambulance. Samen met de portiers vroegen ze ruimte te maken voor de hulpverleners, waar een aantal mensen geen gehoor aan gaf."

De agenten waren volgens Van Gooswilligen vooral bezig de plaats veilig te maken. "Wij hebben ervoor gezorgd dat die ambulance er makkelijk doorkon. We zagen dat mensen dichterbij kwamen, en zelfs aan het slachtoffer gingen zitten. Het had heel slecht af kunnen lopen."

Toen de politie vroeg of mensen naar achteren wilden gaan, liep het volgens hem uit de hand. "In de groep zelf braken vechtpartijen uit tussen de mensen zelf, niet met agenten. Maar wij werden bekogeld."

De term uitlokking vindt Van Gooswilligen te ver gaan. "Wij hebben ook het liefst een rustige nacht."

De burgemeester van Noordwijk, de hoofdofficier van justitie en de districtschef van de politie spraken maandag hun 'diepe afkeuring' uit over de gebeurtenissen in het uitgaanscentrum van Noordwijk afgelopen weekend. De drie gaven aan veel respect te hebben voor de 'professionele wijze' waarop de politie en het ambulancepersoneel handelden. De politie gaat onder meer naar camerabeelden kijken om verdachten aan te kunnen houden.

Marathon Utrecht 2013 gaat niet door

Volgend jaar vindt geen Utrecht Marathon meer plaats. De organisatie heeft maandag besloten de stekker uit het evenement te trekken, omdat er niet genoeg geld meer voor is.

Organisator Gerard Peek stelt dat de gemeente voor komend jaar niet evenveel subsidie meer geeft als voorgaande jaren. "Ongelooflijk jammer", aldus Peek, die stelt dat het ontstane financiële gat niet te vullen is. "Op de kwaliteit van het evenement voor de lopers en de veiligheid met betrekking tot het parcours konden en wilden we geen concessies doen. Daarom is in overleg met hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht besloten te stoppen."

Aan het evenement, dat in 2013 weer op tweede paasdag had moeten plaatsvinden, doen jaarlijks twaalfduizend lopers mee.

'Nicolas Cage misdraagt zich niet in stripclub'

Nicolas Cage heeft afgelopen weekeinde een bezoek gebracht aan een stripclub. De 48-jarige acteur ging in Las Vegas naar een concert van Mötley Crüe en bezocht na afloop de tent Girls, Girls, Girls.

De Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft foto's weten te bemachtigen waarop de Lord of War-acteur poseert met de eigenaar van de striptent, Vince Neil. Volgens TMZ heeft Cage zich niet misdragen, zijn vrouw Alice was de hele avond bij hem.

Cage trouwde in 2004 met Alice Kim. Eerder beloofde hij eeuwige trouw aan Patricia Arquette en Lisa Marie Presley.

Katholieken boos om drankje

In Polen is er onder katholieken ophef ontstaan over een energiedrankje. Het zoete drankje draagt namelijk de naam Demon en dat gaat de katholieken in kwestie net even te ver.

Een Poolse katholieke organisatie roept nu dan ook op om alle producten van de producent ervan te boycotten. Het bedrijf achter Demon, Argos-Nova, zou het kwade promoten en uiteindelijk zelfs menselijke zielen vernietigen.

Er wordt daarnaast behoorlijk aanstoot genomen aan een van de vertegenwoordigers van het drankje. De producent heeft daarbij namelijk gekozen voor de zanger van de Poolse deathmetalband Behemoth, Adam Darski. Darski, die bekend staat onder de artiestennaam Nergal, kwam in het verleden al eens in opspraak toen hij tijdens een optreden met zijn band een bijbel verscheurde.

Darski heeft overigens al aangegeven dat een deel van wat hij verdient aan de reclamecampagne ten goede zal komen aan een leukemiefonds. Darski genas vorig jaar dankzij een beenmergtransplantatie van die ziekte.

Zwemtrainer beschuldigd van misbruik

Een trainer van de Duitse olympische zwemselectie moet zich dinsdag voor de rechter in Kiel verantwoorden wegens seksueel misbruik van een pupil. De officier van justitie beschuldigt hem ervan zich 18 keer te hebben vergrepen aan een destijds 16-jarig meisje. De ontucht vond plaats in de periode augustus 2004 tot maart 2006.

De zwemster had zich daartegen weliswaar niet verzet, maar het blijven volgens het OM strafbare feiten omdat zij aan de 'goede zorgen van de coach was toevertrouwd'. Deze heeft misbruik gemaakt van de situatie. De advocaat van de verdachte vindt de beschuldigingen onterecht. Het slachtoffer treedt in het proces op als getuige en mede-aanklaagster.

Eerste specs Windows 8-tablets bekend

Hoewel we nog tot eind oktober moeten wachten op de eerste Windows 8-tablets zijn er vandaag een aantal specificaties opgedoken van de serie tablets die draaien op een ARM-processor en het bijbehorende Windows RT, de tabletversie van Windows 8.

We weten nu bijvoorbeeld dat de batterij van de tablets (onder andere van Lenovo, Dell en Asus) zo'n 8 tot 13 uur HD video kunnen afspelen. Daarnaast zouden ze 320 tot 409 uur standby kunnen staan zonder dat ze opgeladen hoeven te worden. In deze standby-stand ben je overigens wel verbonden en worden updates voor het besturingssysteem en apps gewoon binnengehaald en toegepast.

Qua gewicht is er behoorlijk wat verschil, de lichtste tablet weegt 520 gram terwijl verwacht wordt dat de zwaarste WinRT-tablet 1200 gram aantikt. De afmetingen variëren voor de lengte van 263 mm tot 298 mm, voor de breedte komen ze op 168,5 mm tot 204 mm en de dikte varieert van 8,35 mm tot 15,6 mm.

Meer details worden verwacht in de komende maanden als de hardwarefabrikanten langzaam hun tablets en computers onthullen.

asusAsus prototype (l) en uiteindelijke versie (Bron: Microsoft)

EA ziet Windows wel zitten

Electronic Arts is momenteel in gesprek met Microsoft om meer mobiele games op de volgende versie van Windows te krijgen. Het betreft hier alle versies van Windows 8 (dus ook RT voor tablets) en Windows Phone 8.

EA ziet Microsoft als belangrijke partner in hun strategische plannen om de mobiele markt (verder) te veroveren. Eerder had EA ook al samenwerkingen met bijvoorbeeld Nokia. Peter Moore zegt het volgende over de samenwerking: "We’re working very closely with Microsoft to understand what their views on gaming navigation are. Anything that allows more platforms to be adopted quickly that have a gaming element is good for Electronic Arts."

Met de komst van Windows Store, voor zowel smartphones als tablets en computers, hoopt EA dat ze minder afhankelijk worden van 'echte' winkels en daarmee kosten besparen. Microsoft is ook druk bezig om games steeds belangrijker te maken door de Xbox Live-service overal in te integreren. Doordat deze service straks op je Xbox, computer, tablet en smartphone werkt heeft het een enorm bereik.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.