De twee gezichten van Sony

Zojuist is de persconferentie van Sony op gamescom afgerond en iedereen die het gevolgd heeft zag mijn negatieve reacties over onder andere Tearaway en de Vita als controller voor PS3. Later draaide mijn mening weer richting het positieve dankzij bijvoorbeeld Rain en Until Dawn.

Sony is wat dat betreft een beetje een vreemd bedrijf. Aan de ene kant geven ze me het gevoel dat ze ALLES kopiëren dat er maar te kopiëren valt. Van motion controls in de Sixaxis-controller en PlayStation Move tot LittleBigPlanet Karting en het gebruik van Vita als controller voor PlayStation 3. Het zijn zaken die we allemaal al eerder gezien hebben en in een betere uitvoering.

Daarnaast was de ondersteuning voor PlayStation Vita tot vandaag eigenlijk dramatisch, maandenlang is er geen interessante grote game uitgekomen en het leek alsof deze mooie handheld een veel te vroege dood zou sterven.

Vandaag was daar echter de persconferentie op gamescom en mijn vertrouwen in Sony is in één klap weer hersteld. De games die op zowel PS3 als Vita uitkomen kun je in één keer kopen zonder extra kosten en er werden veel games getoond, iets wat op de E3 ontbrak. Het mooiste nieuws kwam echter in de vorm van een aantal nieuwe games die aangekondigd werden. Hiervan noem ik er twee.

Als eerste is er Until Dawn, een survival horror game. An sich niets wereldschokkends, maar de trailer zag er ontzettend goed uit. Zowel qua graphics als qua sfeer en spanning. Dit lijkt me zeker een game om in de gaten te houden nu Resident Evil definitief de actiekant op lijkt te gaan.

Daarnaast was er Rain, een PSN-game die zo sfeervol is dat je er van binnen gewoon warm van wordt, ondanks de regen in de game. Ik weet nog niet zo goed wat ik van de game zelf moet verwachten, maar de trailer heeft mijn interesse gewekt. Als afsluiter van de conferentie (Call of Duty tel ik niet mee, doe even normaal) kregen we een nieuwe trailer van The Last of Us. Dat dit een knaller wordt wisten we al wel, maar het wordt maar weer eens bevestigd. 

Aan het eind laat Sony me achter met een positief gevoel over de toekomst van PlayStation. Ze doen gekke dingen en ik zal het bedrijf nooit begrijpen, maar zolang ze vette games blijven maken, vind ik het wel prima.