Rellen in Amiens

In het Noord-Franse Amiens zijn jongeren maandagavond aan het rellen geslagen. Zij trokken mensen achter het stuur van hun auto vandaan om vervolgens met de auto weg te scheuren en staken een school en een jongerencentrum in brand. Tegen de tijd dat de relschoppers dinsdagochtend waren uitgeraasd waren zeventien politieagenten gewond geraakt.

"De confrontaties waren zeer, zeer gewelddadig", zei de burgemeester van Amiens, Gilles Dumailly. Volgens Dumailly waren de spanningen tussen politie en bewoners de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Er hadden zich al vaker ongeregeldheden voorgedaan, maar maandagavond sloeg de vlam pas echt in de pan.

Zo'n honderd jongeren smeten vuurwerk naar de politie en schoten met hagelgeweren op agenten, die er pas in slaagden een einde te maken aan de rellen toen de plaatselijke politie versterking van federale politie-eenheden had gekregen. Er werden geen arrestaties verricht.

Minister van binnenlandse zaken Manuel Valls bracht dinsdagmiddag een bezoek aan de stad. De situatie was toen nog steeds zeer gespannen. Een groepje mensen probeerde door het cordon van beveiligers rond Valls te breken en schold de minister uit.

De spanningen in Amiens komen voort uit de woede onder de relschoppers over de politie. Die is volgens hen verantwoordelijk voor de dood van een jonge motorrijder vorige week. Volgens Valls kwam de man om bij een verkeersongeluk.

Valls, die zelf in het verleden in het parlement een probleemgebied vertegenwoordigde, schoot op een gegeven moment ook uit zijn slof. "Schieten op een agent? Een school in brand steken? En dan je vragen stellen bij deze (politie-, red.) troepen? Dat is ontoelaatbaar", zei hij op een persconferentie. "Er is geen excuus voor het schieten op agenten en het in brand steken van openbare gebouwen."

Eerder deze maand werd een lijst gepubliceerd van vijftien Franse districten die als probleemgebied werden gekenschetst. Amiens is een van de vijftien. De regering zei dat deze vijftien gebieden bijzondere aandacht behoeven en dat er meer geld in zal worden gestoken. Dumailly zei te hopen dat renovatie van de verpauperde woonblokken en meer openbare dienstverlening tot een verbetering van de situatie zullen leiden.


Rellen in Amiens (Foto: Novum)