Ambassadeurs Wit-Rusland op matje geroepen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de ambassadeur van Wit-Rusland op het matje geroepen. Daarmee protesteert Nederland tegen de uitwijzing van alle Zweedse diplomaten uit Wit-Rusland, laat hij dinsdag weten. Ook de andere EU-lidstaten hebben de ambassadeurs van het land ontboden.

Wit-Rusland heeft alle Zweedse diplomaten in Minsk uitgewezen omdat de Zweedse ambassadeur kwaad bloed zou hebben gezet door een bespreking te hebben met de Wit-Russische oppositie. De ambassadeur zelf is ook gesommeerd het land te verlaten. Bovendien moet Zweedse ambassade voor het einde van de maand gesloten zijn.

Nederland heeft bij de ambassadeur van Wit-Rusland ook geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden waaronder politieke gevangenen worden vastgehouden en opnieuw gepleit voor hun onmiddellijke vrijlating. Rosenthal heeft verder zijn 'ernstige bezorgdheid' overgebracht over de gevangenneming van Anton Ruryapin, een journalist die foto's op het internet had geplaatst van een PR-stunt voor meer democratie.

De EU-lidstaten heroverwegen momenteel hun politieke contacten met Wit-Rusland, dat te boek staat als de laatste dictatuur van Europa. Ook worden de sancties tegen het land geëvalueerd. De huidige diplomatieke crisis en de zorgwekkende binnenlandse politieke situatie worden daarbij meegewogen, aldus Rosenthal.