Goud kan eindelijk bezinken bij Zonderland

Epke Zonderland begint zich een week na zijn gouden medaille op de Olympische Spelen pas goed te beseffen welke prestatie hij heeft neergezet. De turner liet zijn tranen de vrije loop toen hij in de Ridderzaal werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

"Als je dan iedereen ziet zitten die je zo enorm geholpen heeft. Dat maakte me wel emotioneel." Die emoties voelde de rekstokspecialist niet toen hij in de North Greenwich Arena na zijn schitterende oefening het goud kreeg omgehangen. "Het besef begint blijkbaar nu pas te komen. Ik zie nu wat ik in en buiten Nederland heb losgemaakt."

Ook de moeizame route richting de Spelen is Zonderland niet vergeten. "Het is zeker niet altijd makkelijk geweest. Gelukkig kreeg ik in die periode veel steun van het thuisfront", blikt hij terug op de juridische strijd met Jeffrey Wammes. "Ach, er is altijd wel ergens een conflict en nu was ik daar toevallig bij betrokken."

Ondanks zijn titel is de 26-jarige Fries niet automatische verzekerd van startrecht op de volgende Olympische Spelen, in 2016 in Rio de Janeiro. "De titelverdediger is niet automatisch geplaatst. Ik zal me op het WK voorafgaand aan die Spelen weer gewoon moeten zien te kwalificeren. Maar daar ben ik nu absoluut nog niet mee bezig hoor."

Zonderland heeft nog enkele drukke dagen voor de boeg. Hij wordt donderdag gehuldigd in Heerenveen, waar hij turnt bij TSH. Een dag later wachten festiviteiten in zijn geboorteplaats Lemmer.