'Eritrese Nederlanders afgeperst door consulaat'

Eritrese Nederlanders worden al bijna twintig jaar afgeperst door het Eritrese consulaat in Den Haag. Maandelijks moeten ze twee procent van hun inkomen afstaan aan het dictatoriale regime van Isaias Afewerki. Wie niet betaalt, wordt bedreigd, geïntimideerd en krijgt geen consulaire diensten. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van slachtoffers.

Een anonieme ondernemer vertelt dat hij alleen mocht afreizen naar zijn moeder als hij een betalingsachterstand in de 'belasting' alsnog betaalde. Het bedrag werd destijds geschat op 620 euro. Daarna liet hij het geld maandelijks afschrijven, maar toen hij later wilde afreizen naar zijn ernstig zieke broer moest hij toch een 'betalingsachterstand' van 780 euro betalen.

Het consulaat zou illegalen en zwartwerkers regelmatig aanbieden een geheime bankrekening te openen. Hun illegaal verdiende geld blijft dan verborgen voor de Nederlandse autoriteiten. Het komt volgens de Eritrees-Nederlandse journalist Habtom Yohannes echter regelmatig voor dat het gespaarde geld op zo'n rekening plotseling is verdwenen.

Culturele festivals die in Nederland worden georganiseerd zouden vooral zijn bedoeld om oorlogsgelden te innen. Zo'n festival stond afgelopen weekeinde gepland in Zaandam, maar nadat de zaaleigenaar was gewaarschuwd is het geannuleerd. Het festival is verplaatst naar Amsterdam en Rotterdam.

Uit een VN-rapport van vorige maand blijkt dat Eritrese consulaten wereldwijd dezelfde tactieken gebruiken. Consulaire diensten worden geweigerd en familieleden in Eritrea worden bedreigd als niet wordt betaald.

Eritrea heeft een slechte naam door grootschalige mensenrechtenschendingen. Ook wordt het land verantwoordelijk geacht voor het bewapenen van de Somalische radicaalislamitische beweging Al Shabab en oppositiegroepen in Ethiopië.

Volgens ruwe schattingen leven ruim een miljoen mensen als vluchteling of balling buiten Eritrea. Hoeveel geld zij samen afstaan is niet bekend. In Nederland wonen naar schatting veertienduizend Eritreeërs.