Grens Gaza geopend om Suikerfeest

Egypte heeft dinsdag de grensovergang met Gaza heropend. De grensovergang bij Rafah gaat drie dagen lang open in verband met het Suikerfeest, het einde van de ramadan, dat dit weekeinde wordt gevierd. Dat hebben de autoriteiten van Gaza bekendgemaakt. Er worden wel beperkingen gesteld aan wie er de grens mogen oversteken.

Vorige week sloot Egypte de grens, nadat islamitische opstandelingen een aanval hadden uitgevoerd op een groep militairen in de Sinaï, waarbij zestien Egyptenaren de dood vonden. Ook ruim honderd smokkeltunnels onder de grens tussen Egypte en Gaza werden afgesloten. Volgens Egypte kregen de aanvallers hulp vanuit Gaza. Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, ontkent dit. Of de grens weer volledig wordt opengesteld na het Suikerfeest valt nog te bezien.

De minister van binnenlandse zaken van Gaza, Fathi Hamad, heeft eerder geëist dat de grensovergang volledig wordt geopend. Hij zei dat Gaza heeft geleden onder het beleid van de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak en dat het nu niet nog meer moet lijden. Hamad riep op tot een ander beleid. "Palestina moet worden gezien als een prioriteit. Als jullie dat niet doen, dan moeten jullie je koers verleggen."

Reda Fahmi, die voorzitter is van de Palestijnse commissie van de Moslimbroederschap in Egypte, zei dat na de aanslag van vorige week de Egyptische staatsveiligheid boven de Palestijnse kwestie gaat. Veiligheidstroepen gaan zich nu richten op het ontmantelen van het smokkelnetwerk aan beide kanten van de grens. "Dit is een hoofdpijndossier waar we van af moeten", aldus Fahmi. Het opzetten van een legale handelsroute vereist echter 'uitgebreide studie en onderzoek'.