Iran wil nu wel hulp voor slachtoffers aardbeving

Iran wil graag hulp uit het buitenland ten behoeve van de slachtoffers van de dubbele aardbeving die het land afgelopen weekeinde trof. Iran komt terug op de eerdere boodschap dat het land geen buitenlandse hulp nodig heeft.

Vicepresident Mohammad Reza Rahimi zei dinsdag dat Iran er klaar voor is om hulp van buitenaf te ontvangen, aldus het Iraanse staatspersbureau IRNA. Dit is een teken dat de autoriteiten moeite hebben met de nasleep van de bevingen. De Iraanse Rode Halvemaan liet maandag nog weten geen buitenlandse hulp nodig hebben. Diverse landen en organisaties boden hulp aan, maar de Rode Halvemaan zei zelf alle benodigde hulp aan de getroffen gebieden te kunnen bieden.

Bij de dubbele aardbeving van zaterdag kwamen 306 mensen om het leven. Meer dan drieduizend mensen raakten gewond, van wie er inmiddels zo'n tweeduizend uit het ziekenhuis zijn ontslagen. De stadjes Ahar, Haris en Varzaqan in de provincie Oost-Azerbeidzjan, werden zwaar getroffen. Zeker twaalf dorpen werden volledig met de grond gelijk gemaakt, terwijl meer dan vierhonderd dorpen aanzienlijke schade opliepen. Inmiddels hebben de Iraanse autoriteiten zo'n vijftigduizend ontheemden opgevangen.