Weer xenofoob geweld Griekenland

Het xenofobe geweld dat Griekenland in zijn greep houdt heeft mogelijk weer een slachtoffer gemaakt. Dinsdagochtend werd in Thessaloniki een 25-jarige Tunesiër doodgestoken, meldt de krant Ekathimerini.

De man werd met een scherp voorwerp in zijn buik gestoken, ook hier gaat het vermoedelijk om een mes. Hij is onderweg naar het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Een ooggetuige zag na het incident twee mannen met ‘een buitenlands uiterlijk’ wegrennen, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Het laatste half jaar zijn er, volgens een Griekse migrantenorganisatie, al bijna vijfhonderd aanvallen met raciale motieven geweest. Dat resulteert erin dat migranten bijna niet meer naar buiten durven uit angst om aangevallen te worden. “We zijn bang om buiten te komen”, zegt een immigrant die liever anoniem wil blijven. “Het is Ramadan en we worden uitgenodigd bij familie om te komen eten, maar we durven niet. Als we naar buiten gaan dan worden we gepakt door Gouden Dageraad of door de politie”.

De aanvallen worden toegedicht aan aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Om die partij de wind uit de zeilen te nemen heeft de Griekse overheid Operatie Xenios Zeus opgestart. Dat betekent dat er actief gezocht wordt naar immigranten die illegaal in het land zijn. Tot nu toe heeft dat geleid tot de arrestatie van 1596 illegalen.

Weer xenofoob geweld in Griekenland