VVD loopt in op SP

De VVD loopt in op de SP. Dat blijkt dinsdag uit een peiling van TNS Nipo. Zat er vorige week nog een gat van zeven zetels tussen beide partijen, inmiddels is het verschil gereduceerd tot een zetel. De partij van Emile Roemer zou als er nu verkiezingen werden gehouden 34 zetels in de wacht slepen en de partij van Mark Rutte 33.

Vorige week stond de SP nog op 37 zetels en de VVD op dertig. Ook het gat tussen PvdA en SP is kleiner geworden. De PvdA stijgt twee zetels en komt daarmee uit op negentien plekken in de Tweede Kamer. Het CDA, GroenLinks, D66 en SGP staan min of meer op hetzelfde aantal zetels als vorige week.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond afgelopen zondag vergrootte de SP zijn voorsprong op de VVD nog juist met vier zetels. De socialisten stegen bij De Hond van 34 naar 37 zetels, terwijl de liberalen een zetel inleverden en uitkwamen op 31.

TNS Nipo meldt verder dat net als aan het begin van de zomervakantie een derde van alle kiezers zo goed als zeker is van de eigen voorkeur. Relatief zeker zijn de kiezers die nu een voorkeur uitspreken voor CDA, ChristenUnie, VVD en PVV. Ongeveer 55 procent geeft aan dat de kans dat ze daadwerkelijk op deze partij gaan stemmen zo goed als zeker is.

PvdA- en SP-kiezers zijn iets minder zeker van hun zaak met respectievelijk 45 en 38 procent. Aanhangers van D66 en GroenLinks zijn het minst zeker van hun keuze. Van deze stemmers zegt respectievelijk slechts 24 en tien procent zeker te zijn van hun zaak.