Tientallen doden bij aanslagen Afghanistan

Bij diverse aanslagen in het noorden en zuidwesten van Afghanistan zijn dinsdag zeker 46 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de politie gezegd.

In de noordelijke provincie Kunduz werd een motor tot ontploffing gebracht op een drukke markt. Zeker tien mensen, onder wie vijf kinderen, vonden hierbij de dood.

Eerder op de dag werden er meerdere zelfmoordaanslagen gepleegd in Zaranj, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Nimroz. Deze aanslagen kostten aan zeker 36 mensen het leven. Voorts vielen er minstens 110 gewonden.

Volgens de politie waren er bij het geweld in Zaranj meer aanvallers betrokken. Zeker is dat drie van hen erin slaagden hun bomvest tot ontploffing te brengen. Maandagavond wist de politie twee extremisten dood te schieten die bomaanslagen in de zin hadden en dinsdagochtend werden er nog eens drie gearresteerd.

In Nimroz, in het zuidwesten van Afghanistan, was het tot voor kort relatief rustig. Pas de laatste tijd is er een toename van geweld. Zo schoot zaterdag een Afghaanse politieman in een afgelegen district in Nimroz elf van zijn collega's dood.