Politiebond: haken en ogen aan spijkermatten

De Nederlandse Politiebond ziet haken en ogen aan de inzet van spijkermatten om voortvluchtige verdachten eerder te kunnen stoppen. De bond vreest dat de veiligheid van agenten erdoor in gevaar kan komen en is bang voor 'ongewenste neveneffecten' als zware ongelukken. Individuele agenten zouden hiervoor niet aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld.

Agenten moeten wanneer een auto met hoge snelheid op ze afkomt met gevaar voor eigen leven een spijkermat neerleggen, zegt vicevoorzitter van de vakbond Jan Willem van de Pol. "In Amerika is dit al zo vaak fout gegaan dat men daar gestopt is met het inzetten van deze spijkermatten. Nu gaan wij in Nederland, waar de infrastructuur nog dichter is, juist beginnen met deze matten."

Volgens de bond is het belangrijk dat de inzet van spijkermatten zorgvuldig wordt afgewogen. "In dat geval zouden de spijkermatten op enig moment wel kunnen werken."

De politie is woensdag begonnen met een proef met spijkermatten. In totaal zijn 144 politieauto's in de regio's Zeeland, Brabant, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland uitgerust met de matten.