[Tour] Greipel winnaar vierde etappe

André Greipel heeft de vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto-Belisol wist een valpartij op drie kilometer van de streep te ontwijken en won voor Alessandro Petacchi en de Nederlander Tom Veelers, die knap derde werd.

Een schok ging er door de wielerwereld toen bleek dat Michael Morkov vandaag eens niet bij de ontsnapping van de dag zat. Dit keer waren het Yakuya Arashiro, David Moncoutié en Anthony Delaplace die wegsprongen en ruim acht minuten voorsprong kregen.

De sprintersploegen hadden echter weer goed gerekend en leken de vluchters zonder problemen terug te halen. Ware het niet er nog een klein klimmetje was op tien kilometer van de finish. Daarop gingen vijf renners, waaronder Philip Gilbert en Sylvain Chavanel er vandoor, maar wisten niet weg te komen. Ook een aanval van Wout Poels met Chavanel en Samuel Dumoulin kende geen goed einde en werden op vier kilometer van de streep ingelopen.

Op een kleine drie kilometer van de streep ging het mis door een grote valpartij waarbij Bradley Wiggins en Mark Cavendish betrokken waren. Er bleef een klein groepje over, waarbij Lotto-Belisol goed vertegenwoordigd was. Hun sprinter André Greipel maakte het vervolgens dan ook sterk af en won voor Alessandro Petacchi en Tom Veelers, die weer een sterke sprint neerzette.

De toppers bleven zonder tijdsverlies aangezien de val binnen drie kilometer van de streep was. Of ze ook allemaal ongeschonden uit de strijd zijn gekomen moet later blijken. Wel blijft Fabian Cancellara leider in de Tour de France.

Uitslag vierde etappe 

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 André Greipel Dui Lotto-Belisol 5:18.32
2 Alessandro Petacchi Ita Lampre-ISD z.t.
3 Tom Veelers NED Argos-Shimano z.t.
4 Matthew Goss Aus Greenedge z.t.
5 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
6 Jonathan Cantwell Aus Saxo Bank z.t.
7 Daryl Impey Zaf Greenedge z.t.
8 Kris Boeckmans Bel Vacansoleil z.t.
9 Edvald Boasson Hagen Noo Sky z.t.
10 Ruben Perez Spa Euskaltel z.t.

Algemeen klassement na vierde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 20:04.02
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19