Zorgmedewerkers tegen nieuwe cao

Vrijwel alle medewerkers van verpleeghuizen en de thuiszorg, 96 procent, wijzen de onlangs tot stand gekomen cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg af. Dat blijkt uit een referendum dat Abvakabo FNV onlangs hield onder twintigduizend medewerkers uit deze sector.

Onder de nieuwe cao staan de handtekeningen van de werkgevers en van drie kleine vakbonden uit de sector. Samen vertegenwoordigen die minder dan vier procent van de zorgmedewerkers. Abvakabo FNV, dat meer dan tien procent van de medewerkers voor wie de cao gaat gelden vertegenwoordigt, was er niet bij betrokken.

De vakbond legde de cao via een referendum niet alleen aan zijn leden maar aan alle medewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg voor. Abvakabo FNV vindt dat uit de nieuwe cao geen waardering blijkt voor zorgmedewerkers. Door een te hoge werkdruk en een doorgeslagen flexibilisering zou de kwaliteit onder druk staan. Daarnaast vindt Abvakabo FNV dat een cao-akkoord met deze kleine vakbonden geen draagvlak kent.

Leden van Abvakabo FNV hebben zelf een akkoord opgesteld. Hierin staat onder meer dat er meer medewerkers moeten worden aangenomen in de verpleeghuizen en dat er meer waardering moet komen voor de zorgmedewerkers. Abvakabo FNV hoopt door middel van acties af te dwingen dat zorginstellingen het akkoord gaan onderschrijven.

Dinsdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie die moet verhinderen dat de nieuwe cao algemeen verbindend wordt verklaard.