Wilde staking buschauffeurs Den Haag

Onder buschauffeurs van HTM in Den Haag is woensdagochtend een wilde staking uitgebroken. Tientallen chauffeurs zijn gestopt met het rijden van hun routes en naar het hoofdkantoor van HTM gereden. Ook hebben ze met bussen de trambanen geblokkeerd.

De chauffeurs zijn het niet eens met de aanbesteding van het stadsvervoer die werd gewonnen door HTMbuzz. In dat bedrijf werkt de Haagse stadsvervoerder samen met busmaatschappij Qbuzz.

Harald Hameleers, directiewoordvoerder van HTM zegt dat de actievoerders willen dat de situatie bij het oude blijft. Gisteren is via internet een actieoproep gedaan. Volgens Hameleers verwachtte HTM de overhandiging van een petitie. De vervoerder had niet verwacht dat de chauffeurs het werk zouden neerleggen.

In de Tweede Kamer is deze maand een motie aangenomen die regelt dat het openbaar vervoer in de grote steden niet meer aanbesteed hoeft te worden. Dat heeft er volgens Hameleers voor gezorgd dat chauffeurs denken dat de aanbesteding teruggedraaid kunnen worden. "Maar dat is niet mogelijk. Als je een etappe van de Tour de France hebt gewonnen, kan je die ook niet teruggeven. Zo werkt dat niet."

Reizgersorganisatie Voor Beter OV schrijft in een brief aan de HTM-directie dat de stakende chauffeurs moeten worden ontslagen omdat dit de zoveelste wilde staking is: "Voor Beter OV onderschrijft het stakingsrecht in Nederland, maar vindt dat de regels daaromtrent in acht moeten worden genomen. Tijdige aankondiging van een staking is daarbij een vereiste. Nu staan passagiers in de brandende zon te vergeefs op hun OV te wachten. Mensen die naar het ziekenhuis moeten voor een ingreep, lukt dat niet. Met dank aan de HTM-chauffeur die maling heeft aan de klant."