Topman Barclays geeft rentefraude toe

De dinsdag afgetreden topman van Barclays, Bob Diamond, heeft toegegeven dat de bank in 2008 valse gegevens heeft aangeleverd over de rente die over leningen werd betaald. De bank probeerde hiermee de reputatie van de bank op de financiële markten hoog te houden om zo geld te kunnen blijven lenen, zei Diamond woensdag tegenover een Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Barclays voelde zich tot de stap gedwongen omdat andere banken nog lagere rentes hadden gemeld. Als een bank hogere rentes betaalt dan collega-banken, is dat een mogelijk indicatie voor financiële problemen. De Britse bank was tijdens de fraude in oktober 2008 net in onderhandeling met een investeerder uit Qatar.

De verschillende rentes die de banken betalen worden gebruikt om de leidende rentetarieven Libor en Euribor te berekenen. Door de manipulatie van Barclays zijn deze rentes beïnvloed. De twee tarieven hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen.

Barclays kreeg van de Amerikaanse en Britse beurswaakhonden boetes opgelegd vanwege de fraude. De bedrijfsaansprakelijkheid in de VS werd afgekocht. In totaal is de bank hiervoor al omgerekend 357 miljoen euro kwijt. Dinsdag kondigde de Britse justitie aan strafrechtelijke vervolging te overwegen.


Topman Barclays geeft rentefraude toe (Foto: Novum)