Economen verwachten renteverlaging ECB

De Europese Centrale Bank verlaagt donderdag de rente voor de eerste keer naar beneden de één procent. Dat verwachten verschillende economen.

De centrale bank zou tot de verruiming van het monetaire beleid besluiten vanwege de escalerende crisis in de eurozone, die zelfs in Duitsland tot verzwakking van de economie aan het leiden is. Een lagere rente kan de economie aanzwengelen, omdat dit kan aanzetten tot investeren.

Economen geraadpleegd door Bloomberg verwachten een verlaging van de rente met een kwart procentpunt tot 0,75 procent. Economen bij Nomura rekenen zelfs op een renteverlaging van vijftig basispunten 'omdat een kwart procentpunt niet meer dan een symbolische verruiming zou zijn en weinig effect zal sorteren'.

De economen denken daarnaast dat de depositorente naar nul procent gaat. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de honderden miljarden euro's die banken momenteel bij de ECB parkeren worden opgenomen en in de kwakkelende economie worden gepompt.

Carsten Brezski, econoom bij ING, denkt dat de ECB het houdt bij een renteverlaging. Hij verwacht niet dat het permanente noodfonds ESM een banklicentie krijgt of dat het steunprogramma van staatsobligaties door de centrale bank wordt hervat. De ECB zou hiermee 'maximale druk op de Europese politici willen uitoefen' omdat de EU-top van vrijdag nog te weinig opleverde, aldus de econoom.


Economen verwachten renteverlaging ECB (Foto: Novum)