Drankconsumptie blijft dalen

Nederlanders hebben ook in 2011 weer minder sterkedrank gedronken. In totaal werd in Nederland 63,9 miljoen liter gedistilleerde drank verkocht, 1,1 miljoen liter minder dan in 2010. Dat heeft het Productschap Dranken woensdag bekendgemaakt.

De consumptie van sterkedrank in Nederland daalt al jaren. Alleen in 2008 bleef die stabiel. De afnemende populariteit van jonge jenever is de belangrijkste oorzaak van de dalende consumptie. Met een afzet van 12,4 miljoen liter blijft de drank, die vooral geliefd is bij oudere mannen, nog wel met afstand het populairst.

Hoewel de totale afzet van sterkedrank met 1,6 procent afnam, werd wel meer buitenlandse gedistilleerde drank verkocht. Whisky is zo'n populaire buitenlandse drank, en staat met een consumptie van 9,5 miljoen liter op plaats twee. Likeur, rum en wodka volgen op plaats drie, vier en vijf.

De bierconsumptie nam vorig jaar ook af, zo werd dinsdag bekend. In totaal dronken Nederlanders 23,6 miljoen hectoliter bier, tegenover 23,9 miljoen in 2010.