Gedeeltelijke hertelling stemmen Mexico

Meer dan de helft van de 143.000 Mexicaanse stembussen wordt geopend om de stemmen opnieuw te tellen. Er zijn inconsistenties geconstateerd, zei Edmundo Jacobo van de Mexicaanse kiescommissie woensdag. Volgens Jacobo worden 78.012 stembussen geopend en de stemmen herteld. De hertelling is mogelijk donderdag al afgerond.

De autoriteiten hertellen ook 61 procent van de stemmen voor de senaatsverkiezingen en zestig procent van de stemmen voor de verkiezingen voor het huis van afgevaardigden, zei Jacobo.

Onder de Mexicaanse wet moeten stemmen worden herteld wanneer er inconsistenties zijn in de uiteindelijke uitslagen, wanneer er minder dan een procentpunt verschil is tussen de nummers één en twee of wanneer alle stemmen in de stembus voor één kandidaat zijn.

Op basis van de voorlopige telling van 99 procent van de stemmen is Enrique Peña Nieto van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) tot winnaar uitgeroepen. Hij kreeg 38 procent van de stemmen. De linkse Andres Manuel Lopez Obrador van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), kreeg 32 procent van de stemmen. Die zei eerder al de verkiezingsuitslag te zullen aanvechten. Zijn campagneteam nam naar eigen zeggen 113.855 onregelmatigheden waar in de stembureaus.

"Dit is een schandaal (...) Ze kochten miljoenen stemmen", zei Lopez Obrador dinsdag over de PRI. "Het is een nationale vernedering."

Deze week werden de geruchten over het kopen van stemmen verder gevoed toen bleek dat duizenden mensen naar supermarkten kwamen met cadeaubonnen die ze vlak voor de verkiezingen van de PRI zeiden te hebben gekregen. Sommigen zeiden tegen journalisten dat ze een kopie van hun identiteitskaart moesten inleveren alvorens ze de cadeaubon kregen.