Kamer wil definitief af van weigerambtenaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil definitief af van het fenomeen van de weigerambtenaar: trouwambtenaren die vanwege gewetensbezwaren weigeren twee homo's of lesbiennes te trouwen. Maar hoe de fracties hun verschillende voorstellen in een Kamerdebat donderdag opéén lijn brengen, is nog niet duidelijk.

De VVD maakte woensdag bekend dat ze nu toch via de wet wil voorkomen dat een trouwambtenaar uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten. Een ambtenaar van de burgerlijke stand, of een kandidaat voor die functie, is in de ogen van de liberalen gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.

Jeanine Hennis en Brigitte van der Burg van de VVD stellen voor die verplichting toe te voegen aan de nieuwe wet die de positie van de ambtenaren gelijk moet trekken met die van andere werknemers. Die wet werd ingediend door CDA en D66. Eerder zag Hennis zich, zeer tegen haar zin maar vanwege afspraken met regeringspartner het CDA, genoodzaakt om tegen een ander plan van GroenLinks over de weigerambtenaar te stemmen.

De PvdA wilde ook al in de ambtenarenwet van D66 en CDA opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. D66 en CDA vinden dat hun ambtenarenwet daar niet voor bedoeld is en zo 'gekaapt' wordt.

Nu komt er nog een initiatiefwetsvoorstel van D66 bij. De Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra willen het gemeenten onmogelijk maken nog weigerambtenaren te benoemen. Het wetsvoorstel regelt ook dat homo's overal kunnen trouwen. In elke gemeente moeten ten minste twee ambtenaren van de burgerlijke stand zijn die niet weigeren.

D66 wil gemeenten niet dwingen hun weigerambtenaren te ontslaan, maar de gemeenten die dat wel willen, krijgen het gemakkelijker. Het wetsvoorstel van D66 regelt namelijk dat bij een ontslagprocedure geen beroep meer gedaan kan worden op een bepaling in de Algemene wet gelijke behandeling.