Novarama-baas haalt uit naar freemium games

Op een conferentie over mobile games in Barcelona heeft Dani Sánchez-Crespo, CEO van de ontwikkelstudio Novarama, flink uitgehaald naar de zogenaamde freemium games. Hij claimde dat ontwikkelaars van dat soort spellen de hele gamesindustry 'vernederen'.

Hij ging in zijn speech zelfs zo ver om te beweren dat games die het freemium model gebruiken helemaal geen games genoemd mogen worden. "Als je zo'n app koopt, is dat geen game. Je denkt dat het een game is, maar dat is het niet. Het is een veredelde manier van verhuren," vertelde Sánchez-Crespo via zijn vertaler. Hij noemde het systeem ook wel een 'taxi-model': games waar je bij aanschaf niets voor hoeft te betalen, maar waar je nooit echt eigenaar van bent.

Freemium games zijn games waar in principe niets voor betaald hoeft te worden. Bij veel games kan er echter wel echt geld gebruikt worden om extra's en uitbreidingen aan te schaffen. Één van de succesvolste freemium games op het moment is World of Tanks.

Sánchez-Crespo legde vooral de nadruk op het verschil in kwaliteit dat er zou bestaan tussen freemium games en 'premium console games'. "Ik krijg er de kriebels van als ik zie dat zowel Farmville als Uncharted een 'game' wordt genoemd," aldus Sánchez-Crespo.

Novarama, de ontwikkelstudio van Dani Sánchez-Crespo, legt zich vooral toe op 'Augmented Reality'-titels. De studio heeft een deal met Sony en heeft als onderdeel daarvan één van de eerste titels voor de PS Vita gemaakt: Reality Fighters.