Expats behouden Nederlands paspoort

Expats met twee paspoorten kunnen hun Nederlandse paspoort behouden. De VVD en het CDA hebben zich donderdag uitgesproken voor een voostel van D66-Kamerlid Gerard Schouw om te voorkomen dat Nederlanders die in het buitenland wonen, hun paspoort verliezen.

Het plan van het kabinet om dubbele paspoorten af te schaffen, leek ook Nederlanders in het buitenland te treffen. Met steun van de VVD en CDA is er nu een Kamermeerderheid om een uitzondering te maken voor expats en hun kinderen. PvdA en GroenLinks waren al eerder voor het D66-plan.

Expats vreesden ongewild voor de keuze gesteld te worden tussen het paspoort van het land waar ze werken of het Nederlandse paspoort. Een petitie om 'de roof van het Nederlandse staatsburgerschap' te voorkomen werd bijna 25.000 keer ondertekend.

Expats hebben in de aanloop naar de verkiezingen al meer aandacht gekregen. Zo staat de op nummer 25 van de lijst van D66 Eelco Keij, een Nederlandse New Yorker, die de belangen van expats wil behartigen. VVD-Kamerlid Joost Taverne opende een helpdesk voor hulp aan expats bij stemmen vanuit het buitenland.