Cellen in Nederland zitten weer vol

Een nieuw cellentekort dreigt. Gemiddeld is 95 procent van de cellen bezet en soms zitten alle cellen vol, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht in het AD.

Jarenlang had Nederland een cellenoverschot. Toenmalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak besloot in 2009 acht gevangenissen te sluiten.

De bezettingsgraad is volgens de woordvoerder ook hoger geworden door een grotere pakkans. De vollere cellen zouden nog niet tot problemen hebben geleid.

Wel moeten maatregelen worden genomen. "We gaan vaker meerdere gedetineerden in één cel plaatsen. Ook gaan we de reservecapaciteit in gebruik nemen", zegt de woordvoerder. Het kost volgens hem wat tijd dat op te starten. "Het gaat vaak om leegstaande cellen die we opnieuw moeten inrichten."

Omdat eerder sprake was van een cellenoverschot, zijn gedetineerden uit Belgiëi in een gevangenis in Tilburg geplaatst. Het is echter geen optie hen terug te sturen. "Hier zijn afspraken over gemaakt en die kun je niet zomaar opzeggen."

De hoge bezettingsgraad is volgens hem eigenlijk een goede zaak. "Het is efficiënter om volle gevangenissen te hebben dan gebouwen die voor een groot deel leeg staan."


Cellen in Nederland zitten weer vol (Foto: Novum)