Petten start materiaaltesten voor kernfusiereactor

De kernreactor in Petten is donderdag begonnen met het testen van materialen die mogelijk gebruikt gaan worden in de experimentele kernfusiereactor ITER, die in het Franse Cadarache wordt gebouwd. Kernfusie is potentieel een zeer goedkope energiebron, aangezien de brandstof uit zeewater kan worden gewonnen.

Bij kernfusie worden lichte atoomkernen samengesmolten, waarbij energie vrijkomt. Dit proces, hetzelfde als in sterren, vindt plaats bij een temperatuur van honderdvijftig miljoen graden. Bij dit soort temperaturen verandert materie in plasma, een heet gas van geladen deeltjes. Het reactorvat moet van binnen met speciale gekoelde tegels zijn bekleed om de warmte en straling binnen te houden.

Rusland en China hebben beide testwanden ontwikkeld. In Petten worden de komende twee maanden diverse wandonderdelen getest. Er wordt onder meer gekeken hoe het materiaal reageert op de grote hoeveelheid neutronen die vrijkomt bij kernfusie. Vervolgens gaan de wandonderdelen naar een Duits onderzoekscentrum waar de wandonderdelen aan extreem hoge temperaturen worden blootgesteld.