Voorlopig geen homo's terug naar Irak

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurt voorlopig geen homoseksuele asielzoekers terug naar Irak. Dat heeft minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De IND neemt geen beslissingen in asielprocedures totdat Leers een besluit heeft genomen over het terugsturen van homo's naar Irak en de Tweede Kamer dat heeft goedgekeurd. Leers wil zo snel mogelijk een besluit nemen. De aanleiding is een nieuwe analyse van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin staat dat het nergens in Irak mogelijk is openlijk homoseksueel te zijn zonder gevaar te lopen.

De homobelangenorganisatie COC Nederland pleitte er eerder deze week voor geen homo's meer uit te zetten naar Irak. In hun land van herkomst worden zij het slachtoffer van discriminatie en systematisch geweld. De autoriteiten beschermen hen niet, maar zouden juist meewerken aan geweld tegen homo's.

Homoseksuele asielzoekers uit Irak gelden nu als 'kwetsbare minderheidsgroep'. Ze komen daardoor relatief snel in aanmerking voor asiel. Het COC vindt dit niet voldoende, omdat afwijzing van een asielverzoek en uitzetting naar Irak tot de mogelijkheden blijft behoren.