Karadzic vrijgesproken van één genocide-aanklacht

Het Joegoslaviëtribunaal heeft Radovan Karadzic donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op en de verdrijving en vervolging van moslims en Kroaten in Bosnische stadjes door Servische troepen tussen 1992 en 1995. De tweede aanklacht tegen Karadzic wegens genocide, die op duizenden moslimmannen en -jongens in Srebrenica, blijft overeind, evenals een tiental andere aanklachten.

De aanklagers hebben onvoldoende bewijsmateriaal aangedragen om te komen tot een veroordeling wegens genocide in de Bosnische stadjes, zei voorzittend rechter Oh-Gon Kwon.

In mei rondden de aanklagers de presentatie van hun bewijsmateriaal af. Eerder deze maand verzocht Karadzic de rechters van het tribunaal de aanklachten tegen hem te verwerpen. Het requisitoir van de aanklagers is nergens op gebaseerd, aldus de voormalige Bosnisch-Servische leider.

Karadzic (67) ontkent schuld en zegt dat hij niet had kunnen voorzien dat er in 1995 in Srebrenica duizenden moslimmannen en -jongens zouden worden omgebracht. Ook zei hij dat hij niets van de massamoord wist, zelfs niet op het moment dat deze plaatsvond.

Karadzic was in juli 1995 president van de separatistische Republika Srpska, die later krachtens de Dayton-akkoorden opging in Bosnië en Herzegovina. Datzelfde jaar werden hij en de voormalig Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic aangeklaagd. Beiden sloegen op de vlucht. Pas in 2008 werd Karadzic gearresteerd. De arrestatie van Mladic liet vervolgens nog drie jaar op zich wachten.

Het proces tegen Karadzic, dat in 2009 aanving, wordt later dit jaar vervolgd. Vanaf 16 oktober presenteert de verdachte zijn eigen bewijsmateriaal. Als Karadzic schuldig wordt bevonden kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen.


Karadzic vrijgesproken van één genocide-aanklacht (Foto: Novum)