Schippers wil door met vrije tandartstarieven
Edith Schippers (VVD) ziet er niets in om direct te stoppen met het experiment met vrije tarieven bij tandarts, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Dat is onzorgvuldig, betoogde de minister van Volksgezondheid donderdag tijdens een debat over het experiment.
Eerder deze week werd al duidelijk dat de Kamer het experiment beu is. Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek namelijk dat de tarieven in het eerste kwartaal gemiddeld zo'n zes procent zijn gestegen. Die stijging vindt ook Schippers te groot, en ze gaf tandartsen en mondhygiëniste dan ook een laatste waarschuwing. De prijzen moeten voor het einde van het jaar omlaag, anders beëindigt zij het experiment.
De Kamer wil zo lang niet wachten. Attje Kuiken (PvdA) zei meteen 'de rotte kies' te willen trekken. "We moeten hier van af en wel zo snel mogelijk", zei ook Linda Voortman (GroenLinks). Ook het CDA was kritisch. "Het valt ons niet mee." De regeringspartij wil wachten tot september, om op basis van de halfjaarcijfers een oordeel te kunnen vellen.
VVD'er Anne Mulder wees erop dat de cijfers van de NZa nog voorlopig zijn en het daarom nog te vroeg is om conclusies te trekken. Niettemin staan ook bij hem de 'signalen op rood'. Ook de PVV wil dat er een direct eind komt aan de proef met marktwerking. Fleur Agema (PVV) hielp de tegenstanders aan een meerderheid.
Schippers wees erop dat de Tweede Kamer toestemming heeft gegeven voor een experiment van drie jaar, en dat het dan wel heel voorbarig is om op op basis van cijfers over drie maanden de stekker eruit te trekken. De tandartsen zijn pas net klaar met het aanpassen van hun systemen. Ook zijn de cijfers van de NZa nog zeer voorbarig.
Zij riep de Kamer daarom op om in elk geval tot november te wachten met een definitief besluit. Dan zijn meer cijfers beschikbaar. Per direct stoppen is sowieso niet mogelijk, zei de bewindsvrouw. De NZa moet eerst nieuwe tarieven vaststellen en de tandartsen moeten hun systeem weer aanpassen. Daar is zeker vier maanden voor nodig.
Het is ook niet zorgvuldig naar de tandartsen toe. "Je kunt niet naar de sector zeggen, we hebben ons even bedacht en u zoekt het verder maar uit." Op zijn vroegst in november zou het experiment dan kunnen worden stopgezet. De bewindsvrouw wees ook nog op de positieve effecten van het experiment. Zo heeft de kwaliteitsontwikkeling een 'enorme impuls' gekregen en is er meer transparantie gekomen over de tarieven.
Schippers wist de Kamer niet te overtuigen. Kuiken kondigde aan een motie te zullen indienen waarin zij het kabinet oproept om per direct te stoppen met het experiment.