FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 juni 2012

Nederland wereldkampioen robotvoetbal

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft zaterdag op het WK in Mexico City de finale gewonnen. Het studententeam won met 4-1 van Iran. Teamleider Robin Soetens zei dolblij te zijn, na vier keer als tweede te zijn geëindigd.

De door de studenten gemaakte robots voetballen helemaal zelfstandig. Soetens: "We hebben altijd te mooi willen spelen, maar nu hebben we echt geoefend op overspelen, het maken van een-tweetjes en positiespel."

Het team doet al sinds 2005 mee aan de RoboCup. "Nu hebben we echt wel laten zien dat Eindhoven bij de top hoort als het om roboticaonderzoek gaat", aldus Soetens.

De robotvoetbalcompetitie is opgezet om het roboticaonderzoek te verbeteren. Achter de schermen van de Nederlanders staan 20 teamleden paraat: studenten, promovendi en wetenschappelijke staf.

Nederland wereldkampioen robotvoetbal
Nederland wereldkampioen robotvoetbal (Foto: ANP)

Van Grunsven tweede in kür Rotterdam

Anky van Grunsven is bij het CHIO in Rotterdam tweede geworden bij de kür op muziek. Het was de eerste keer in dit olympisch kwalificatietraject dat Van Grunsven de beste Nederlandse was.

De zege ging in Rotterdam naar de Zweedse Tinne Vilhelmson-Silven met Don Auriello met een score van 78,450. Van Grunsven werd met Salinero tweede in 77,75. Imke Schellekens-Bartels werd met de jonge Toots derde. Nederlands kampioen Edward Gal eindigde op de vierde plaats.

River Plate terug op hoogste niveau

Een jaar nadat de Argentijnse grootmacht River Plate uit de hoogste Argentijnse voetbalcompetitie degradeerde, is de recordkampioen terug op het hoogste niveau. Dankzij twee doelpunten van de Franse oud-international David Trezeguet won de 33-voudig kampioen zaterdag op de slotdag van de competitie met 2-0 van Almirante Brown.

Met deze zege kroonde de club uit Buenos Aires zich tot kampioen van de Argentijnse tweede divisie. De 111 jaar oude club degradeerde vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie.

[1/4 finale] Uitslag Spanje - Frankrijk

Titelverdediger Spanje heeft zich geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap voetbal. In de kwartfinale versloeg het Frankrijk met 2-0 door twee doelpunten van Xabi Alonso.

Frankrijk begon extra defensief ingesteld aan de wedstrijd, maar dat kon niet verhinderen dat de Spanjaarden na bijna twintig minuten spelen op voosprong kwamen. Iniesta slaagde erin om Alba vrij te spelen, die kon vervolgens een verzet geven die door Xabi Alonso werd binnengekopt. De Fransen slaagden er niet om na de achterstand hun speelwijze om te gooien. Spanje bleef verreweg het meest in balbezit, al zorgde Frankrijk nog wel voor gevaar via een vrije trap van Cabaye. Cassilas bracht echter redding.

Bij het begin van de tweede helft waren er geen wissels, al ging Frankrijk wel aanvallender spelen. Debuchy was nog het dichtst bij het doelpunt, maar hij kopte een voorzet van Ribery net over het doel. Fábregas leek daarna het duel te beslissen, keeper Lloris hield zijn ploeg echter in de wedstrijd.

Met twee aanvallers voor twee middenvelders leek Frankrijk na een uur alles of niets te gaan spelen, echter leverde dit niet of nauwelijks kansen op. In de blessuretijd kreeg Spanje nog een penalty toen invaller Pedro werd neergehaald. Xabi Alonso, die zijn honderdste interland speelde, mocht zijn tweede doelpunt maken en bepaalde de eindstand op 2-0. In de halve finale mag Spanje het nu gaan opnemen tegen Portugal.

Gael Clichy in duel met Xabi Alonso (Foto: Pro Shots)

Spanje

2 - 0

Frankrijk

 19' Xabi Alonso
 90+1' Xabi Alonso(pen)
   
 
 Gele kaart: Ramos, (Spanje), Cabaye, Menez, (Frankrijk)
 
Stadion: Donbas Arena, Donetsk
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Arbeloa
Piqué
Ramos
Alba
Xavi
Busquets
Xabi Alonso
Silva (Pedro/65)
Fàbregas (Torres/67)
Iniesta (Cazorla/84)
  Lloris
Réveillère
Rami
Koscielny
Clichy
Cabaye
M'Vila (Giroud/79)
Malouda (Nasri/65)
Debuchy (Menez/64)
Benzema
Ribéry

Woningen gecontroleerd op foutje met warm water

Het Veenendaalse energiebedrijf DEVO laat komende week alle aansluitingen controleren, nadat vrijdag in een van de woningen een lek was ontstaan in de warmwaterleiding. Voorlopig is uit voorzorg de aanvoertemperatuur van heet water verlaagd naar 65 graden. Dat meldt Duurzame Energie Veenendaal-Oost (DEVO) zaterdag.

Volgens RTV Utrecht gaat het om ongeveer driehonderd woningen waarvan de aansluitingen worden gecontroleerd. Door het lek liepen volgens de regionale omroep een 35-jarige bewoonster en haar kinderen van 3 en 8 brandwonden op. Vanwege het lek was een plas gloeiend heet water ontstaan, waardoor het brandalarm afging. De vrouw en haar kinderen stapten daar in toen ze hun woning wilden verlaten. Een van de kinderen viel en liep verbrande billen op.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het lek veroorzaakt is door een menselijke fout, meldt DEVO. De koppeling zou niet helemaal goed op de leiding hebben gezeten, waardoor gedurende langere tijd water lekte.

De aanvoertemperatuur van het warme water wordt weer naar het oude niveau teruggebracht als alle woningen zijn gecontroleerd.


Woningen gecontroleerd op foutje met warm water (Foto: Novum)

Teams opperen verbod op bandenwarmers

De Formule 1-teams zijn druk bezig met kijken naar mogelijkheden om de sport aantrekkelijker te maken voor het publiek en tegelijkertijd ook kosten te besparen. Eén van de opties is een verbod op bandenwarmers voor regenbanden in 2013 en een algeheel verbod een jaar later.

Bandenfabrikant Pirelli wil volgens motorsportbaas Paul Hembery wel aan de plannen meewerken, mits ze spoedig bekrachtigd worden. "Het vereist planning en je moet het goed doen, dus als de teams het echt willen doen moeten ze snel beslissen. Voorheen waren het vooral de coureurs die bezorgd waren over hun veiligheid bij een verbod op bandenwarmers. Ons standpunt is dat we het kunnen doen, zodra we maar snel duidelijkheid krijgen. Het heeft namelijk impact op onze compounds."

"De gulden middenweg is volgend jaar al de bandenwarmers voor regenbanden verwijderen, omdat die eigenlijk overbodig zijn. De temperatuur is op de baan toch binnen de kortste keren uit die banden. En dan kunnen we voor 2014 de stap naar een algehele ban zetten."

Geweld Israël en Hamas weer opgelaaid

De chef-staf van het Israëlische leger heeft spoedberaad belegd om het geweld dat de afgelopen dagen is opgelaaid een halt toe te roepen. De Israëlische luchtmacht doodde in de Gazastrook zaterdag een Palestijnse strijder. Zeventien mensen raakten er door een serie luchtaanvallen gewond.

Luitenant-generaal Benny Gantz schreef de spoedvergadering volgens een ingewijde, die anonimiteit bedong, uit vanwege zijn zorgen over de toename van Palestijnse aanvallen. Strijders in Gaza vuurden van daaruit op zaterdag alleen al twintig raketten en mortiergranaten op Israël af. Dat salvo brengt het weektotaal op honderdvijftig.

De Israëlische luchtmacht trof zaterdagochtend behalve een Palestijnse militant op een motorfiets, ook een aantal gebouwen van Hamas, de beweging die in Gaza de lakens uitdeelt. Zeventien mensen, onder wie zowel strijders als burgers, raakten gewond.

Het Israëlische leger beweert 'terreurnesten' te hebben geraakt. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor alle aanvallen die vanuit de Gazastrook worden ondernomen.

Zaterdag raakte een Israëliër zwaargewond toen een uit Gaza afgevuurde raket insloeg in het dak van een werkplaats. Andere raketten troffen een school in de grensstad Sderot. Het bleef bij materiële schade, omdat de school voor het weekeinde gesloten was.


Geweld Israël en Hamas weer opgelaaid (Foto: Novum)

Nieuwe Griekse regering wil economie stimuleren

De nieuwe Griekse regering schrapt enkele belastingen, staakt ontslagrondes en neemt twee jaar extra de tijd voor de strenge bezuinigingen die Athene in ruil voor noodhulp zijn opgelegd. Dat staat in de regeringsverklaring die het kabinet van premier Antonis Samaras zaterdag heeft uitgebracht.

''We streven er in het algemeen naar niet verder te snijden in lonen en pensioenen, en de belastingen niet verder te verhogen'', meldt de regering-Samaras. Voor de rigoureuze begrotingshervormingen vraagt zij ten minste twee jaar langer de tijd, 'om de vraag, de ontwikkeling en de werkgelegenheid te stutten'.

''Zo kan het einddoel voor de begroting worden behaald zonder verder te korten op salarissen en pensioenen of publieke investeringen, maar door verkwisting in te tomen en de strijd aan te binden met de corruptie, de belastingontduiking'' en de zwarte handel.

De regering wil de btw voor de horeca en landbouwproducten verlagen. Verder wordt de werkloosheidsuitkering voor failliete zelfstandigen met een jaar verlengd. Samaras en consorten willen de belastingvrije voet voor lonen verhogen, en de recente verlagingen van het minimumloon ongedaan maken.

Samaras' Nea Dimokratia vormde na de winst in de parlementsverkiezingen van zondag een coalitie met de socialisten van de PASOK en de kleine partij Democratisch Links. Hoewel zij alle drie hebben verklaard de voorwaarden van het reddingsplan te steunen, willen ze elk opnieuw onderhandelen over enkele onderdelen van de overeenkomst.

Of de nieuwe regeringsploeg daarin slaagt, hangt af van de bereidwilligheid van Griekenlands internationale schuldeisers. De grootste onder hen, Duitsland, hamert er voortdurend op dat Athene aan de verplichtingen moet voldoen.

Glock mag gewoon starten in Valencia

Formule 1-coureur Timo Glock mag gewoon deelnemen aan de Grand Prix van Europa. De Duitser liet vandaag de kwalificatie in Valencia schieten vanwege buikgriep, maar heeft van de stewards toch startrecht voor de race gekregen, omdat hij in de trainingen liet zien snel genoeg te zijn.

Er is voor Glock nog wel een voorwaarde aan het startrecht verbonden, want de Marussia-coureur moet morgenochtend nog wel gekeurd worden door dokter Gary Hartstein. Mocht de Duitser weinig hinder meer ondervinden van de buikgriep dan is de laatste startplaats zijn deel.

[GP2] Uitslag Race 1 Valencia

Esteban Gutierrez heeft de incidentrijke eerste race van de GP2 Series in Valencia op zijn naam geschreven. De Mexicaan bleef in het havengebied van de Spaanse stad Marcus Ericsson en Luiz Razia voor. Giedo van der Garde werd twaalfde, terwijl Nigel Melker niet aan de streep kwam.

Het begin van de race was voor James Calado die al snel een voorsprong van vijftien seconden nam op de goed gestarte Van der Garde. De Nederlander kon al vrij snel het tempo van de Brit niet meer volgen en kwam na tien ronden binnen voor nieuwe banden na een tik te hebben gekregen van Gutierrez. Doordat de stop te veel tijd in beslag nam kwam hij op een zesde plaats weer de baan op. Daarna maakte de Nederlander door een foutje van de baan en na een tweede stop lag hij op een gegeven moment twintigste. Voor Melker was op dat moment de race al voorbij, doordat hij in de tweede ronde in de bandenstapels belandde.

Dat Van der Garde hierdoor zo ver terugviel had te maken met drie safetycarperiodes in korte tijd. Ook Calado had hier flink last van. Zijn voorsprong verdween als sneeuw voor de zon doordat in eerste instantie de achtervleugel van Tom Dillmann, waar Rodolfo Gonzalez overheen was gereden, opgeraapt moest worden.

De wedstrijd werd snel weer vrijgegeven, maar al in de zeventiende ronde kon de safety car opnieuw van stal worden gehaald nadat Felipe Nasr tempo verloor op de brug. De coureurs probeerden de Braziliaan in te halen, waarbij Joylon Palmer binnendoor ging en bij het aanremmen Fabrizio Crestani tegenkwam. Het zorgde voor een koprol bij de Italiaan. Na de herstart was er wederom een aanrijding, ditmaal tussen Gonzalez en Giancarlo Serenelli bij de chicane.

Wederom een safety car en Calado had geen andere optie dan te pitten. Hij gaf hiermee de zege weg en moest uiteindelijk genoegen nemen met een negende stek. Gutierrez kon zo winnen voor Ericsson en Razia.

G500 tevreden over eerste optreden bij VVD

De jongerenbeweging G500, die koers van politieke partijen van binnenuit wil veranderen door massaal lid te worden, heeft zich zaterdag voor het eerst op een partijcongres gemengd in de discussie. Sywert van Lienden, het gezicht van de beweging, keek na afloop tevreden terug op het congres van de VVD.

De jongeren dienden een motie in die oproept om na te denken over aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek. Ook al mochten de 150 jongeren zelf nog niet stemmen, toch kreeg de motie 41 procent van de stemmen. "Met ons erbij had de motie het gehaald. Dus we kunnen meerderheden vinden om taboes te doorbreken", zei Van Lienden tegen de NOS.

Op congressen van CDA en PvdA volgende week mogen de G500-jongeren wel stemmen. "Dit was een opwarmcongres, volgende week is voor het echie." Ook op het verkiezingscongres van de VVD eind augustus wil G500 zijn invloed daadwerkelijk uitoefenen en het verkiezingsprogramma van de liberalen "verbouwen".

Van Lienden noemde G500 duidelijk een vreemde eend in de bijt op de partijcongressen. Het was hem opgevallen dat de VVD'ers op het congres heel erg op elkaar lijken. En dat dat ook bij CDA en PvdA het geval is. "De partij is een monocultuur geworden."

G500 heeft op het moment rond de duizend leden die allemaal lid zijn van VVD, PvdA en CDA. Door hun lidmaatschap kunnen ze binnenkort op congressen stemmen over moties en resoluties. Zaterdag bij de VVD kon dat om procedurele redenen nog niet, vandaar dat G500 sprak van een generale repetitie.

G500 tevreden over eerste optreden bij VVD
G500 tevreden over eerste optreden bij VVD (Foto: ANP)

Dader steekpartij basisschool voortvluchtig

De politie is nog steeds op zoek naar de man die vrijdag een 30-jarige vrouw doodstak in de Rotterdamse basisschool Augustinus. Dat heeft een woordvoerder van de politie zaterdag gemeld.

De politie wil niet veel kwijt over de identiteit van de dader. "We zoeken gericht", laat de woordvoerder weten.

Bij de steekpartij raakte ook een 29-jarige vrouw gewond. Volgens de politie had de vrouw die gewond raakte een relatie met de voortvluchtige man. De vrouw die overleed was moeder van een leerlinge van de basisschool, aldus de politie.

Drukke carrière was oorzaak scheiding Katy Perry

Het drukke toerschema van Katy Perry was een van de voornaamste redenen van haar scheiding van Russell Brand. Dat onthult de zangeres in de muziekfilm Katy Perry: Part of Me, waarin ze openhartig is over haar privéleven.

In de documentaire, die op 5 juli uitkomt in de Verenigde Staten, is te zien hoe de 27-jarige Perry de vrije dagen tussen haar optredens gebruikte om tijd met Brand te kunnen doorbrengen. Toch ging het stel uiteindelijk uit elkaar.

De zangeres laat ook doorschemeren dat haar muziekcarrière voor spanning zorgde tussen haar en de 37-jarige Brand. "Ik dacht bij mezelf: als ik mijn levenspartner vind, hoef ik nooit meer te kiezen tussen hem en mijn carrière", vertelt ze volgens het Amerikaanse blad People in de film. "Later realiseerde ik me dat dat niet waar is. Het sprookje dat ik voor ogen had, bestaat niet."

Perry zegt in haar carrière en persoonlijk leven altijd alles te doen om iets te laten slagen, zo ook tijdens haar huwelijk. "Ik heb alles gedaan wat nodig was, maar het was niet genoeg."

Nederlander komt om bij spelletje in België

In de Dilbeekse deelgemeente Schepdaal in België is zaterdagmiddag een Nederlandse man omgekomen tijdens een spelletje airsoft, een soort paintball. De man zakte door een vloer en was op slag dood. Dat bevestigde de burgemeester van Dilbeek.

Het ongeluk gebeurde in een voormalige brouwerij, waar sinds een jaar airsoft kan worden gespeeld. Daarbij schieten deelnemers met luchtdrukpistolen op elkaar en vuren ze kleine plastic bolletjes af. De man zakte door de vloer en kwam enkele meters lager terecht. Hij overleed ter plekke. Het Brusselse parket heeft een onderzoek ingesteld.

Clay kan olympische titel niet verdedigen

Bryan Clay zal bij de Olympische Spelen later deze zomer in Londen zijn olympische titel op de tienkamp niet kunnen verdedigen. Tijdens de Amerikaanse trials werd Clay gediskwalificeerd op de 110 meter horden en kreeg daarom 0 punten voor dat onderdeel.

De olympisch kampioen van Beijing zakte, met nog vier onderdelen voor de boeg, naar de zestiende plaats. Alleen de beste drie mogen naar Londen.

Op de 110 meter horden toucheerde Clay de negende horde, verloor zijn evenwicht en vervolgens raakte Clay de tiende horde met zijn hand. Dat is niet toegestaan en daarom werd hij gediskwalificeerd.

Wereldreis eindigt na 2 mijl

Een Australisch stel dat zaterdag met de zeilboot vanuit Vlissingen vertrok voor een wereldreis, is niet ver gekomen. Midden op de Westerschelde kreeg de boot motorpech. De KNRM in Breskens moest te hulp schieten.

Het echtpaar durfde met de harde wind niet op het zeil terug naar de haven. Een reddingsboot schoot te hulp en begeleidde het zeiljacht naar de havenmonding van Breskens. Volgens de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij waren de Australiërs zo blij met de hulp dat ze een "mooi" bedrag doneerden.

Wereldreis eindigt na 2 mijl
Wereldreis eindigt na 2 mijl (Foto: ANP)

Vos niet ontevreden na rentree

Marianne Vos maakte vandaag bij de wegwedstrijd op het NK wielrennen haar rentree in het peloton. Vorige maand brak de wielrenster haar sleutelbeen in de Valkenburg Hills Classic door een botsing met een motorrijder.

Vanmiddag eindigde Vos als tweede achter Annemiek van Vleuten. Na afloop was Vos tevreden met haar rentree. "Ik heb wel pijn geleden maar dat kwam door de zwaarte van het parcours. Mijn sleutelbeen heeft zich prima gehouden. Annemiek heeft de zege verdiend, ze was in de finale simpelweg sterker."

Hockeymannen ten onder tegen Spanje

De Nederlandse hockeymannen hebben zaterdagmiddag hun tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in Düsseldorf met 2-0 verloren van Spanje. Oranje was het toernooi donderdag begonnen met een zege op België.

Spanje kwam al na vier minuten op voorsprong toen routinier Pol Amat een strafbal benutte. Het was een van de weinige hoogtepunten van de eerste helft. Na de pauze viel er iets meer te beleven, maar veel doelpunten leverde dat niet op. In de 48ste minuut kreeg Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar schutter Taeke Taekema vond de Spaanse goalie op zijn weg. Aan de andere kant deed Santi Freixa het even later beter. De sterspeler benutte de eerste en enige Spaanse strafcorner en verdubbelde de voorsprong.

In de slotfase kreeg Oranje nog drie strafcorners, maar de Spaanse keeper Francisco Cortes liet zich niet passeren. Eerder op de dag speelden Duitsland en België 3-3 gelijk. Duitslandaan de leiding met vier punten. Nederland en Spanje volgen met drie, terwijl de Belgen vooralsnog een punt wisten te vergaren.

Hockeyvrouwen weer met groot gemak langs China

De Oranjevrouwen hebben ook de derde wedstrijd tegen China winnend afgesloten. In Utrecht won de formatie van bondscoach Max Caldas zaterdagmiddag met 5-2 van de nummer twee van de vorige Olympische Spelen. Zondag spelen beide teams voor de vierde en laatste keer tegen elkaar.

Kelly Jonker zette Oranje zaterdag op het goede spoor. De spits van Amsterdam tekende na tien minuten voor de openingstreffer. Ellen Hoog, eveneens speelster van Amsterdam, verdubbelde na twintig minuten de voorsprong voor Oranje. Nadat China voor rust de spanning een beetje terugbracht op het scorebord, vergrootte Nederland in de tweede helft via treffers van Eva de Goede en Maartje Goderie de marge naar 4-1. Maartje Paumen zorgde voor het slotakkoord namens Oranje. China tekende kort voor het einde nog voor een tweede eretreffer. Het bleef bij 5-2. 

Sophie Polkamp, Joyce Sombroek en Margot van Geffen ontbraken bij Nederland. Polkamp miste ook de eerste twee ontmoetingen wegens een hamstringverrekking. Sombroek en Van Geffen bleven aan de kant, maar hebben geen fysieke klachten. De reservespeelsters in Londen Floortje Engels en Caia van Maasakker speelden wel mee.

Ook de eerste twee duels tegen China werden met ruime cijfers door Oranje gewonnen. Woensdag zegevierde Nederland met 4-1, een dag later liep de teller op tot 5-0. Zondagmiddag staat het laatste onderonsje op het menu. Dat duel vindt net als zaterdag plaats op het veld van Kampong.

Botsing komt Duitser duur te staan

Een botsing tegen een vangrail op de A1 bij Apeldoorn is een 44-jarige Duitse automobilist vrijdag duur komen te staan. De man bleek ruim twintigduizend euro contant geld in zijn auto te hebben liggen. Hoe hij aan dat geld kwam, kon hij niet uitleggen. De Duitser is vastgezet op verdenking van witwassen, meldt de politie.

De man botste rond 17.15 uur op de vangrail. Medeweggebruikers stopten op de vluchtstrook en belden de politie. Zij dachten dat de man te veel had gedronken, omdat hij voor het ongeluk al slingerend en met wisselende snelheden had gereden.

Uit een blaastest bleek dat de Duitser niet had gedronken. Toch moest hij mee naar een politiebureau, waar de man een valse naam opgaf. Agenten kwamen echter achter zijn identiteit en zagen dat de Duitse politie het rijbewijs van de man eerder heeft ingenomen.

De verdachte verklaarde volgens de politie dat hij erg moe was. Ook zou hij medicijnen hebben gebruikt. Van de man is een bloedmonster afgenomen om vast te stellen of het medicijngebruik zijn rijgedrag heeft beïnvloed.

Het aangetroffen geld en de dure Mercedes van de Duitser zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt nog of de twintigduizend euro met criminaliteit is verdiend.

Arrestatie om kilo wiet bij grote controle Zevenaar

Bij een grote controle op een camping en een recreatiepark in de gemeente Zevenaar is zaterdag een man met een kilo wiet opgepakt. Ook is een wietkwekerij ontdekt en is beslag gelegd op een aantal auto's, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Aan de controle werkten onder meer de douane, de marechaussee, de Belastingdienst, de politie en de gemeente mee. De politie inde vijf keer een openstaande boete van elk negenhonderd euro. Twee auto's werden in beslag genomen omdat met het chassisnummer van de voertuigen was geknoeid.

Verder werd een man die een zak gedroogde henneptoppen wilde verstoppen opgepakt. Bij nader onderzoek werd ook een wietkwekerij met zeventig planten ontdekt.

Daarnaast gaat de politie van drie vaartuigen waarbij met het registratienummer is geknoeid proberen te achterhalen waar ze vandaan komen. Van twaalf schepen wordt bekeken of ze misschien zijn gekocht met crimineel verkregen geld. De douane gaat voorts kijken of sterke drank die is aangetroffen bij een horecaonderneming illegaal is of niet.

De Belastingdienst constateerde bij een aantal mensen een belastingschuld van in totaal 120.000 euro. Daarvan werd 4080 euro direct afgerekend. Op zeven auto's werd vanwege een belastingschuld beslag gelegd. Verder gaat de fiscus drie ondernemingen aan een nader onderzoek naar de boekhouding onderwerpen.

Geen toernooi op blauw gravel in 2013

De ATP heeft zaterdag besloten dat er in 2013 geen evenementen op blauw gravel worden afgewerkt. Het besluit is genomen na de evaluatie van het toernooi in Madrid. Tijdens het toernooi vorige maand werd er op blauw gravel gespeeld.

"Ik geloof in de innovatie van de sport, maar ik denk dat het niet verstandig is dat er een vervolg komt op dit experiment", meldt directeur Brad Drewett op de website van de ATP''De bal was weliswaar beter zichtbaar op de televisie, maar helaas kon de kwaliteit van de baan niet tippen aan die van 'normale' gravelbanen. Er is meer ontwikkelingstijd nodig.''

Enkele topspelers klaagden steen en been over het initiatief in Madrid. Zo dreigde Rafael Nadal niet meer terug te komen als er nog eens op blauw gravel zou worden gespeeld. Het toernooi werd gewonnen door Roger Federer.

'Oranje-spelers blij met misser Robben'

Binnen Oranje was er blijdschap om de gemiste penalty van Arjen Robben namens Bayern München in de Champions League-finale. Dat vertelt een anonieme Oranje-speler aan De Telegraaf

Een kleine week na de laatste groepswedstrijd tegen Portugal (2-1 verlies) lijkt de beerput voor een groot gedeelte open te worden getrokken. Steeds meer berichten over gebeurtenissen binnen Oranje bereiken de media. De Telegraaf komt zaterdagochtend in een reconstructie eveneens tot een aantal verrassende geruchten.

Gemiste strafschop
Zo zou de gemiste strafschop van Arjen Robben in de Champions League-finale tussen Bayern München en Chelsea met blijdschap zijn waargenomen. "Stel je voor hoe hij hier zou zijn binnengekomen als hij die beker had gewonnen", zou een anonieme Oranje-international volgens de krant hebben gezegd. "Dan zou hij helemaal met zijn hoofd in de wolken lopen en zich van niemand meer wat aantrekken, laat staan een bal afspelen."

Ook het thuislaten van Urby Emanuelson, Adam Maher en Vurnon Anita met daartegenover het selecteren van Jetro Willems en Wilfried Bouma zou voor grote onvrede binnen de selectie hebben gezorgd. Bert van Marwijk wist kliekjesvorming en onderlinge irritaties niet in de kiem te smoren.

Fles drank
'Een fles drank op tafel tijdens een spelletje – na een wedstrijd – had de goedkeuring van Van Marwijk, maar bleek intern irritatie op te wekken', schrijft het dagblad. 'Het werd uitgelegd als het niet zo nauw nemen van de discipline en het doel om Europees kampioen te worden.'

Groot irritatiepunt was daarnaast het feit dat de bondscoach zijn eigen stelregel schrapte. Van Marwijk zei jarenlang dat spelers bij hun club moeten spelen, maar Ibrahim Afellay kreeg desondanks gewoon de kans om zich als basisspeler te bewijzen.

Problemen met 147 ICD's hartpatiënten

Bij 147 van 1029 Nederlandse hartpatiënten met een bepaalde Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD) was iets ernstig mis met hun apparaat. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC), meldt RTL Nieuws zaterdagavond.

De patiënten met een ICD met een bepaalde draad van fabrikant St. Jude Medical werden de afgelopen maanden op aanwijzen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) opgeroepen voor een radiologisch onderzoek. De kastjes, een soort pacemakers, worden onder de huid geplaatst en hebben draden die zijn verbonden met het hart. Het apparaat moet een stroomstoot afgeven bij hartritmestoornissen of bij een traag kloppend hart.

Volgens RTL Nieuws blijkt de isolatie van de draden die van het kastje naar het hart lopen makkelijk kapot te gaan. Als de isolatie kapot gaat, komen de draden bloot te liggen, waardoor kans ontstaat op kortsluiting. Het risico bestaat daardoor dat de ICD geen schok afgeeft als een patiënt een hartstilstand heeft.

Dat uit de eerste resultaten blijkt dat ruim veertien procent van de apparaten niet deugt, noemt voorzitter van de NVvC Martin Schalij schokkend. Normaal is bij minder dan een half procent van dergelijke apparaten volgens hem sprake van draadproblemen. "We hebben te maken met een groot probleem."

De fabrikant zou er vooralsnog van uitgaan dat bij slechts 0,64 procent van de apparaten iets mis is. Wel heeft een nieuwe versie van de ICD dikkere draden. In de VS zouden overigens al twintig mensen zijn overleden aan de gevolgen van de problemen met de pacemaker. Volgens Schalij is de IGZ onvoldoende in staat om slechte producten van de markt te weren. Eerder waren er al problemen in Nederland met borstimplantaten. "Als wij in Nederland een goede inspectie willen dan zal er meer mankracht moeten komen. En dan zullen er voor dit soort specifieke terreinen speciale mensen moeten komen die echt verstand van materialen hebben en daar zelf ook kennis van hebben."

Man schopt agent in gezicht

Een 32-jarige man heeft vrijdagavond in een woning in Varsseveld een agent in het gezicht geschopt. De agent raakte lichtgewond, de man is in een cel gezet, meldt de politie zaterdag.

Het incident vond rond 19.45 uur plaats. De agent had kort daarvoor bemiddeld in een ruzie waarbij de 32-jarige man betrokken was. Omdat de man nog wilde napraten, ging de politieman met hem mee naar zijn woning.

Daar werd de 32-jarige man erg agressief. Hij bedreigde de agent en schopte hem uiteindelijk. Nadat assistentie ter plaatse kwam, werd de man aangehouden. Hij zit vast voor nader verhoor.

Regenval zet Noord-Afghanistan blank

Plotselinge overstromingen hebben in Noord-Afghanistan zeker 37 levens geëist. Meer dan honderd huizen en honderden hectaren akkerland zijn verwoest en veel vee is verdronken. Dat maakten de Afghaanse autoriteiten en de Verenigde Naties zaterdag bekend.

Het water had zich opgehoopt na circa vijf dagen van gestage regenval en richtte in de provincie Ghor een ravage aan. Onder meer de hoofdstad Chaghcharan is getroffen. Het provinciebestuur zet zich schrap, want er zou nog meer neerslag op komst zijn.

Veel van de ongeplaveide, ingesleten wegen in het getroffen gebied staan blank en zijn onbegaanbaar geworden, berichtte de Dienst Humanitaire Zaken van de VN.

Vrachtwagen kantelt, dertig ton hout op A59

Een verbindingsweg van de A59 van Zonzeel naar Oss richting de A2 is zaterdag afgesloten nadat ter hoogte van het knooppunt Empel een vrachtwagen kantelde. Een wijkagent laat via Twitter weten dat dertigduizend kilo hout op de weg ligt en moet worden geborgen.

Bij het ongeval raakte niemand gewond. De afsluiting duurt nog tot 22.00 uur. Het verkeer wordt omgeleid via de A2 naar Nijmegen.

Oud-aanvoerder Noord-Ierland (48) overleden

Allen McDonald, voormalige aanvoerder van het Noord-Ierse nationale team, is plotseling overleden. Dit heeft de voetbalbond van het land bekendgemaakt. McDonald is slechts 48 jaar geworden.

McDonald speelde in zijn actieve loopbaan voornamelijk voor Queens Park Rangers en kwam 52 keer voor de nationale ploeg uit. Met die ploeg speelde hij mee op het WK van 1986.

Na zijn loopbaan was hij trainer bij Glentoran en het beloftenelftal van zijn land.

[1/4 finale] Vooruitblik: Spanje - Frankrijk

Vanavond wordt op het EK voetbal de derde kwartfinale gespeeld. Portugal en Duitsland zijn al zeker van een plekje bij de laatste vier. Daar komt na vandaag Spanje of Frankrijk bij. Hieronder volgt een vooruitblik.

Spanje en Frankrijk speelden in het verleden al 30 keer tegen elkaar. De zeges zijn in het voordeel van de Spanjaarden, maar op grote toernooien laten zij het afweten. De Fransen wonnen tijdens een EK of WK telkens van het land, dat dit jaar zijn Europese titel verdedigt.

Bovendien zijn de Fransen op hun best als er iets te winnen valt. Van de zes belangrijke wedstrijden won Les Bleus er namelijk vijf. Daarnaast werd nog één keer gelijk gespeeld. Bondscoach Vicente del Bosque hoopt vanavond op een ommekeer. "Ik hoop dat de periode van geluk voorbij is."

Bij Frankrijk ontbreekt alleen Philippe Mexès, vanwege een schorsing. De verdediger wordt vervangen door de onervaren Laurent Koscielny, die in het hart van de verdediging wordt geposteerd. De Spaanse formatie heeft geen blessures of schorsingen binnen de selectie en kan daarom de sterkste formatie neerzetten.



Vermoedelijke opstellingen:

Spanje:
Casillas, Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba, Busquets, Alonso, Xavi, Silva, Iniesta, Torres
 
Frankrijk:
Lloris, Debuchy, Koscielny, Rami, Evra, Cabaye, Diarra, Mvila, Menez, Benzema, Ribéry

Wint Spanje vanavond wél een belangrijke wedstrijd van Frankrijk? (Foto: Pro Shots)

Roddick onttroont Seppi in Eastbourne

Andy Roddick heeft het grastoernooi in het Engelse Eastbourne gewonnen. De voormalige nummer één van de wereld won in de finale opvallend eenvoudig van de Italiaan Andreas Seppi, die het voorbereidingstoernooi op Wimbledon vorig jaar op zijn naam schreef: 6-3 en 6-2.

Roddick revancheerde zich met de toernooizege voor zijn slechte optreden in Queen's. Daar werd hij vorige week al in de tweede ronde uitgeschakeld door Edouard Roger-Vasselin. Op Wimbledon is de Amerikaan in de eerste ronde gekoppeld aan de Brit Jamie Baker. Seppi stuit op Denis Istomin uit Oezbekistan.


Roddick onttroont Seppi in Eastbourne (Foto: Novum)

Bonnenregen na afsluiting A12

Bij een ongeval op de A12 bij Zoetermeer zaterdagmiddag heeft de politie 26 bonnen uitgeschreven voor tegen de richting in de afrit oprijden. Dat meldt de Zoetermeerse politie via Twitter. De politie noemt tegen de richting in de afrit oprijden gevaarlijk. De boetes bedragen elk 340 euro.

Vanwege het ongeval werd zaterdagmiddag de snelweg van Utrecht naar Den Haag afgesloten. De afsluiting zorgde voor zeker zes kilometer file. Bij het ongeval zou een motorrijder betrokken zijn. De A12 is inmiddels weer vrijgegeven.

Zevenklapper Twente in eerste oefenduel

FC Twente heeft zijn eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van trainer Steve McClaren was op bezoek bij de amateurs van sv Enter met 7-0 te sterk.

Twente werd in de tweede minuut in het zadel geholpen door een eigen doelpunt, waarna Glynor Plet en Joshua John voor rust nog het net vonden. Via Chris David, Mirko Born (2x) en Jurjan Mannes liep de nummer zes van de Eredivisie verder uit.

De Tukkers spelen nog drie oefenduels tegen clubs uit de regio. Op 8 juli is het Deense FC Nordsjaelland de eerste tegenstander van formaat.

Naakthond Mugly is 's werelds lelijkste

De Britse hond Mugly is zaterdag verkozen tot lelijkste hond ter wereld. Misschien gaf zijn naam de doorslag: die betekent zoveel als 'spuuglelijk'.

Zijn ongeëvenaard afzichtelijke uiterlijk leverde de 8-jarige Chinese naakthond een jaarvoorraad hondenkoekjes op, en zijn bazin omgerekend een kleine achthonderd euro. Mugly versloeg in de finale in Californië 28 andere lelijkerds van over de hele wereld.

Chinese naakthonden lijken in de wieg gelegd voor de lelijkheidswedstrijd. Mugly neemt de kroon over van Yoda, een kruising tussen een naakthond en een chihuahua.

"Ik kon niets uitbrengen toen ze Mugly's naam afkondigden", stamelde bazin Bev Nicholson na afloop. "Ik wist niet waar ik moest kijken. Ik beefde evenzeer als de hond."

De honden die naar de geuzentitel meedingen worden volgens de organisatoren beoordeeld op 'aangeboren lelijkheid, in zowel de ras- als de vuilnisklasse'.

Syrië: neerhalen Turks vliegtuig was ongeluk

Syrië pleegde met het neerhalen van een Turks militair vliegtuig geen vijandige daad, maar beging een ongeluk. Dat verzekert het Syrische ministerie van buitenlandse zaken.

Syrië beschermde 'zijn soevereiniteit' tegen een 'onbekend' vliegtuig dat zijn luchtruim schond, zei woordvoerder Jihad Makdisi zaterdag tegen de Turkse nieuwszender A Haber. Syrië besefte niet dat het toestel Turks was, en 'van vijandschap jegens Turkije was geen sprake'.

Volgens Makdisi helpt Syrië zijn buur bij de zoektocht naar de piloten en de berging van het vliegtuigwrak.

Turkije broedt volgens regeringsmedewerkers op vergeldingsmaatregelen, maar wat die dan zouden behelzen wil vooralsnog niemand zeggen.

Helmond Sport strikt trainer Meijers

Helmond Sport heeft Eric Meijers aangetrokken als nieuwe trainer. De 48-jarige oefenmeester maakt de overstap van Achilles'29, waarmee hij afgelopen seizoen algeheel amateurkampioen werd. Meijers tekende bij de eerstedivisionist een contract voor een seizoen, met een optie voor een extra jaar.

Meijers, die sinds 2002 aan het roer stond bij Achilles, kreeg de Rinus Michels Award voor amateurtrainer van het jaar. Bij Helmond is hij de opvolger van Hans de Koning, die naar FC Volendam vertrok. Meijers staat maandag voor het eerst op het trainingsveld.

Jongen bedreigt medewerker Jeugdzorg met mes

Een 16-jarige jongen uit Uden is vrijdagavond in Volkel opgepakt nadat hij eerder die middag in zijn ouderlijk huis een medewerker van Jeugdzorg met een mes had bedreigd. De jongen had een afspraak met een medewerker, die zag dat de jongen door het lint ging toen hij arriveerde, meldt de politie zaterdag.

De medewerker probeerde de jongen te kalmeren. De 16-jarige pakte echter een mes en bedreigde de werknemer van Jeugdzorg met de dood. De medewerker belde de politie, maar de jongen nam snel de benen.

Later op de dag zagen oplettende agenten de jongen toevallig lopen in Volkel. De tiener probeerde nog aan de agenten te ontkomen, maar dat lukte niet. De jongen is op een politiebureau in een cel gezet.

Leden TROS en AVRO ondersteunen fusie

De ledenraad van de TROS en de Verenigingsraad van de AVRO hebben zaterdag ingestemd met de fusieplannen van de twee omroepen. Dat hebben de omroepen zaterdag bekendgemaakt.

Een woordvoerster van TROS noemde de de steun van de leden een belangrijke mijlpaal in het fusieproces. Wel is volgens de omroepen de val van het kabinet een vertragende factor.

Volgens Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van de TROS, staat de omroep te trappelen om de fusie verder door te zetten. "De enige belemmering is het ontbreken van de wettelijke grondslag. Daarom willen we Den Haag aansporen om haast te maken", aldus Nijpels.

Leden TROS en AVRO ondersteunen fusie
Leden TROS en AVRO ondersteunen fusie (Foto: ANP)

Van Vleuten klopt Vos op NK

Annemiek van Vleuten is voor de eerste maal in haar carrière Nederlands kampioene op de weg geworden. De 29-jarige renster van Rabobank reed in de slotkilometers weg bij haar ploeggenote Marianne Vos, die op het NK haar rentree maakte na een sleutelbeenbreuk.

De voorbeslissing op het Nederlands kampioenschap viel al snel. Op het parcours met vier klimmetjes, dat vanochtend bij de beloften al erg zwaar bleek te zijn, kwam in de eerste ronde een kopgroep weg met daarbij Vos, Van Vleuten, Lucinda Brand, Amy Pieters en Anna van der Breggen. 

De voorsprong van het vijftal liep ronde na ronde op en in de achtergrond was het een waar slagveld. Halverwege de koers was de helft van de gestarte vrouwen al afgestapt. Vooraan moest Van der Breggen als eerste afhaken, waarna enkele rondes later ook Pieters het tempo niet meer kon volgen.

Met nog drie vrouwen over begon het spel van het aanvallen. Van Vleuten wist alleen weg te komen en toen de voorsprong een minuut bedroeg vond Vos de tijd gekomen om Brand achter te laten. De beste wielrenster van de wereld kwam na een lange achtervolging nog aansluiten bij ploeggenote Van Vleuten, maar op de laatste beklimming van het Duivels Bosch moest ze de winnares van de wereldbeker van vorig jaar toch weer laten gaan. Op een paar minuten werd Brand derde.

Duitser verdronken in jachthaven Stavoren

In de jachthaven van Stavoren is in de nacht van vrijdag op zaterdag een bejaarde Duitser verdronken. De 72-jarige man uit Meerbusch belandde in het water nadat hij in een kroeg in de Friese stad naar een voetbalwedstrijd had gekeken, meldt de politie zaterdag.

De man was samen met vrienden op de terugweg naar hun boot en viel door nog onbekende reden in het water. Hij verdween vrijwel direct onder water. Een toegesnelde agent sprong hem even later achterna en kon de man op het droge krijgen. De Duitser overleed later in een ziekenhuis.

Syrische president benoemt nieuwe regering

De Syrische president Bashar Assad heeft zaterdag een nieuw kabinet aangesteld. Hoewel hij na de parlementsverkiezingen van mei beloofde plaats in te ruimen voor ministers van andere partijen, bezetten partijgenoten van de president alle sleutelposten.

Riad Farid Hijab gaat de nieuwe regering leiden. De voormalige minister van landbouw is een prominent lid van Assads Baath-partij. De zittende ministers van defensie, buitenlandse en binnenlandse zaken behouden onder de nieuwe premier hun post.

De oppositie boycotte de parlementsverkiezingen van 7 mei. Het parlement geldt in Syrië als machteloos, omdat de president en een gesloten kring van adviseurs de dienst uitmaken.

Voorvechter homorechten in Kiev mishandeld

Een prominente Oekraïense voorvechter van homorechten is in het ziekenhuis opgenomen nadat hij in Kiev door homohaters in elkaar was geslagen. Taras Karasijtsjoek heeft naar eigen zeggen een hersenschudding en een gebroken kaak opgelopen.

Het kopstuk van Gay Forum zou donderdag zijn aangevallen door een groep onbekenden, die hem homofobe beledigingen naar het hoofd slingerden. De politie onderzoekt de zaak.

Vorige maand maakte een aanval op een ander lid van de homogemeenschap wereldwijd veel verontwaardiging los. Oekraïne lag in de aanloop naar het Europees kampioenschap voetbal onder vuur, omdat racisme en haat jegens minderheden er welig zouden tieren.

De Vakbeweging nieuwe naam FNV

De nieuwe naam van vakcentrale FNV is de Vakbeweging. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens het oprichtingscongres van de vernieuwde vakbeweging, de opvolger van de vakcentrale.

Eerder werd al bekend dat bijna alle bij de FNV aangesloten vakbonden meegaan naar de vernieuwde organisatie. FNV Mooi, vakbond voor pedicures, kappers en visagisten en Zelfstandigen in de Bouw gaan niet mee. Samen hebben zij ongeveer twintigduizend leden. Ouderenbond ANBO gaat ook zelfstandig verder.

Vorige week presenteerde kwartiermaker Jetta Klijnsma de definitieve plannen voor de beweging die de verscheurde FNV moet opvolgen. De bonden die zaterdag toetraden streven ernaar de Vakbeweging in mei volgend jaar van start te laten gaan.

Paszek wint toernooi Eastbourne

Tamira Paszek heeft vanmiddag het WTA-toernooi in Eastbourne op haar naam geschreven. De Oostenrijkse versloeg in de finale Angelique Kerber uit Duitsland met 5-7, 6-3 en 7-5.

Kerber was tegen Paszek lange tijd op weg naar haar derde toernooizege. Bij een 3-4 stand in de beslissende derde set liep Paszek een enkelblessure op. Een game later werkte de Oostenrijkse echter maar liefst vijf matchpoints weg.

Paszek kon vervolgens verder na een korte blessurebehandeling en met drie games op rij pakte ze haar derde toernooizege. Eerder won ze de toernooien in Portoroz (2006) en Quebec (2010). 

Pellizotti Italiaans kampioen op de weg

Franco Pellizotti heeft een dikke maand na zijn heroptreden in het peloton zijn eerste zege te pakken. De renner van Androni, die twee jaar geschorst was vanwege verdachte bloedwaarden, won het Itaiaans kampioenschap. Pellizotti hield Danilo di Luca en Moreno Moser af.

Op het parcours in Valsugana kwamen de sterkste renners vanzelf naar voren. Michele Scarponi probeerde het met een solo van ver, maar hij werd ingerekend door een sterk vijftal: Moser en Vincenzo Nibali van Liquigas, Giampaolo Caruso van Katusha, Di Luca van Acqua e Sapone en Pellizotti van Androni.

Scarponi moest zijn eerdere inspanningen bekomen en na een aanval bergop van Pellizotti moest ook Nibali eraf. De Dolfijn van Bibione, zoals de bijnaam van Pellizotti luidt, zag een eerste Italiaanse titel nooit meer in gevaar komen. Hij volgt op de erelijst Giovanni Visconti op.

Opstootje bij training selectie Portugal

Gisteren vond er een opstootje plaats tijdens de training van de Portugese selectie. Verdediger Miguel Lopes duwde Ricardo Quaresma tegen de grond, waarna Quaresma een natrappende beweging maakte. Ploeggenoten voorkwamen dat het opstootje uit de hand liep.

"Het is normaal dat zoiets een keer gebeurt tijdens een training", zo zei verdediger Ricardo Costa over het incident. "We gaan allemaal tot het randje, want we willen altijd winnen. Soms ga je dan net even over dat randje. Maar alles is uitgepraat, er is niks aan de hand."

Portugal bereikte afgelopen donderdag de halve finale van het EK voetbal.

Petrova verslaat Radwanska in finale Rosmalen

Nadia Petrova heeft de Unicef Open gewonnen. De 30-jarige Russische, die in Rosmalen als achtste was geplaatst, klopte de Poolse qualifier Urszula Radwanska in de finale in twee sets: 6-4 en 6-3. Petrova, de voormalige nummer drie van de wereld, leverde het hele toernooi geen set in.

Radwanska begon uitstekend aan de finale. Ze nam direct een break voorsprong, maar wist deze niet vast te houden. Een servicebreak aan het eind van de eerste set werd de jongere zus van wereldtopper Agnieszka vervolgens fataal. In de tweede set kwam Petrova niet meer in de problemen. Ze liep uit naar 4-1 en serveerde de wedstrijd even later uit.

Voor Petrova, momenteel de nummer 22 van de wereld, is het haar eerste titel op gras. In totaal staat de teller op elf toernooizeges op WTA-niveau.

'Kritisch rapport Zuidas achtergehouden'

Het rijk en de gemeente Amsterdam hebben een kritisch rapport uit 2003 over een miljardenplan voor de Zuidas geheimgehouden. Dat meldt het Parool, dat het rapport in handen heeft, zaterdag. Een oud-topambtenaar bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu zegt in de krant dat de conclusies op dat moment 'niet goed vielen'.

In het rapport werden de uitgangspunten van het plan om de ringweg en het spoor ondergronds te brengen en Amsterdam-Zuid en Buitenveldert via een tunnel met elkaar te verbinden in twijfel getrokken. Bovenop dit alles moest een nieuw stadshart verrijzen.

Het rapport bevatte adviezen van rijksbouwmeester Jo Coenen en architecten Vittorio Gregotti, Manuel de Sola-Morales en Kees Christiaanse. Ook directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel droeg er een steentje aan bij. In het rapport werd gesteld dat gezien de economische schommelingen de kosten en geraamde opbrengsten opnieuw tegen het licht moesten worden gehouden en werd een bescheidener aanpak voorgesteld.

Het ministerie en de gemeente hielden ondanks het kritische rapport vast aan het plan, maar vanwege bouwrisico's en financiële tekorten werd pas dit jaar definitief een besluit genomen. In dit besluit wordt uitgegaan van een bescheidener aanpak, waarbij de Zuidas in delen op de schop gaat. Ook blijft het spoor bovengronds en komt op de twee wegtunnels geen bebouwing.

Löw wil mol ontmaskeren

Gisteren voerde de bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, voor het kwartfinaleduel met Griekenland een aantal wijzigingen door in de basis. Een aantal uur voor aanvang van dat duel was dit al bekend bij de Duitse pers. Löw is daar niet blij mee en wil daarom proberen te achterhalen wie er heeft gelekt.

"De bondscoach heeft er ons over aangesproken. Hij was niet blij. Om 14.00 uur wist de pers het al. Er moet een lek zijn. Ik denk niet dat het iemand van de selectie is. Dat kan ik me niet voorstellen", zo zegt speler André Schürrle tegenover Sporza.

De bondscoach van de Duitsers, die zijn ploeg gisteren met 4-2 zag winnen van Griekenland, denkt dat een spelersmanager zijn mond voorbijgepraat heeft.

VVD-voorzitter doet wc-eendje

VVD-partijvoorzitter Benk Korthals verwacht in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september een lange en hete politieke zomer. Hij zei dat zaterdag op het voorjaarscongres van de VVD in Den Haag.

Het is in het belang van Nederland en in het belang van de partij dat de VVD weer de grootste wordt en met Mark Rutte opnieuw de premier levert, zei Korthals.

Hij prijst Rutte om zijn flair en deskundigheid en noemt hem iemand die zich in binnen- en buitenland bewezen heeft.

VVD-voorzitter: lange, hete politieke zomer
VVD-voorzitter: lange, hete politieke zomer (Foto: ANP)

Beachvolleybalteams dichtbij Olympische Spelen

De Nederlandse beachvolleybalmannen en -vrouwen hebben de finale bereikt van de Continental Cup. Als zowel de mannen als de vrouwen die finale morgen winnen, mogen Emiel Boersma/Daan Spijkers en Madelein Meppelink/Sophie van Gestel naar de Olympische Spelen.

De mannen versloegen in het Turkse Alanya in de halve finale Polen. Nadat Boersma/Spijkers en Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen hun eerste duel gewonnen hadden, sleepten Boersma en Spijkers het beslissende derde punt binnen door in drie sets van Kadziola/Szalankiewicz te winnen. Morgen wacht waarschijnlijk Noorwegen in de finale.

Ook de vrouwen verloren geen wedstrijd in de halve eindstrijd in Moskou. Meppelink/Van Gestel en Michelle Stiekema/Rimke Braakman zegevierden beiden in hun twee wedstrijden tegen Italië: 4-0. De tegenstanders in de finale komen uit Zwitserland of Rusland.

Mochten de beachvolleyballers morgen één of beide finales verliezen dan hebben ze op het wereldkwalificatietoernooi nog een kans. Van 26 juni tot en met 1 juli liggen zowel bij de mannen als de vrouwen nog voor twee landen olympische tickets klaar.

Rutte valt Roemer aan in congresspeech

Mark Rutte opende zaterdag tijdens het VVD-congres de aanval op SP-leider Emile Roemer. Hij hekelde de behoudzucht en het potverteren waar de socialisten volgens de VVD-leider voor staan. De toespraak van Rutte werd met luid applaus ontvangen door de aanwezige VVD-leden in het World Forum in Den Haag.

"Soms schrik ik zwetend wakker en zie Emile Roemer in het torentje zitten", zei Rutte. "Bij de voordeur hangt een pinautomaat, een flappentap van de staat die geleend geld uitspuugt en daarnaast hangt een grote rode brievenbus waaruit een charmante stem klinkt die veel lijkt op Holle Bolle Gijs: 'geld hier, geld hier'."

Volgens Rutte is Nederland niet 'gefinancierd op de pof, maar op keihard werken'. Hij beloofde de crisis niet te zullen opvangen door meer geld uit te geven, maar juist door de staatsfinanciën op orde te krijgen.

Van Lexmond wilde vriend niet bij debuut De Parade

Lieke van Lexmond wilde absoluut niet dat haar vriend Jurriaan Oerlemans haar bij de eerste voorstelling van het theaterstuk 'Ik Hou het Hier Niet Meer Uit' kwam bekijken.

De 30-jarige actrice speelde donderdag voor het eerst in het stuk van het reizende theaterfestival De Parade, dat tot en met augustus door Nederland toert.

Van Lexmond was naar eigen zeggen 'bloednerveus' voor het optreden. "Ik had zo'n buikpijn van de stress", zei ze vrijdag in RTL Boulevard. "Als hij dan ook in de zaal zit, wil ik me nog meer uitsloven en dan gaat het voor geen meter."

De actrice is dolblij met haar nieuwe liefde, met wie ze sinds begin dit jaar samen is. "Ik ben blij dat hij in mijn leven is, het is een ontzettend leuke tijd", jubelt Van Lexmond over haar dertien jaar oudere vriend. "Het is een hele bijzondere man en ik ben blij dat hij er is."

Wenger vindt Van Persie beste spits van EK

Robin van Persie was volgens Arsène Wenger de beste spits van dit EK. Ook begrijpt de trainer waarom Van persie tijdens het toernooi niet met de pers wilde praten.

"De emotie heeft de overhand gekregen", aldus de trainer van Arsenal in een interview met de Telegraaf. "De emotie is de analyse de baas. Dat komt ook door de wereld waarin we nu leven. Elk woord wordt uitvergroot en leidt door de snelheid van de media binnen enkele minuten tot een opinie. Bij miljoenen mensen." Wenger vindt het mooi om te zien hoe Van Persie met de problemen omgaat. Alleen de speler die de focus houdt, vindt hij, kan omgaan met druk. "Van praten of reageren, gaat een voetballer niet beter spelen."

Wenger is dan ook verbaasd over de kritiek op Van Persie, die afgelopen seizoen topscorer werd in de Premier League en gekozen werd tot Engels voetballer van het jaar. "Robin verdient meer krediet in Nederland dan hij nu krijgt. Robin van Persie was de beste spits op dit EK. Hij is stukken beter dan de spitsen van andere landen en ook beter dan Huntelaar."

Hodgson heeft nog geen shortlist

De Engelse bondscoach Roy Hodgson weet nog niet wie hij strafschoppen laat nemen als de wedstrijd tegen Italië morgen na honderdtwintig minuten gelijk staat.

De keuzeheer werd bevraagd naar aanleiding van het gerucht dat Cesare Prandelli al kenbaar heeft gemaakt wie de strafschoppen gaan nemen bij Italië. "Ik heb daar echt nog niet over beslist, dus er is geen speculatie over mogelijk. Ik weet nog niet eens of het na honderdtwintig minuten gelijk zal staan, laat staan wie er op dat moment nog in het veld staan."

Hodgson vindt de actie van Prandelli een teken van zwakte. "Ik ben optimistisch. Ik ga er niet van uit dat het op strafschoppen aan zal komen. Waarom zou ik ervan uit gaan dat we honderdtwintig minuten spelen, als de bal nog niet eens is aangeraakt?"

Italië en Engeland treffen elkaar in de kwartfinale van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De Italianen zullen, als het op strafschoppen aankomt, Andrea Pirlo, Thiago Silva, Mario Balotelli, Daniele de Rossi en Antonio di Natale naar voren schuiven.

[F1] Uitslag kwalificatie Valencia

Sebastian Vettel start morgen van poleposition voor de Grand Prix van Eurpoa. In Valencia bleef de Red Bull-coureur Lewis Hamiltom en Pastor Maldonado voor. Romai Grosjean en Kimi Räikkönen staan op plaats vier en vijf.

Timo Glock nam niet deel aan de kwalificatie, vanwege een buikgriep waar de Marussia-coureur mee kampt. In de derde vrije training eerder vandaag was de Duitser al de allerlangzaamste van het veld. De eerste kwalificatiesessie werd afgetrapt door de teamgenoot van Daniel Ricciardo (Toro Rosso). Doordat Glock niet deelnam, was hij ook de eerste afvaller van Q1. De andere afvallers waren Charles Pic (Marussia), Narain Karthikeyan (HRT), Perdo de la Rosa (HRT), Vitaly Petrov (Caterham), Mark Webber (Red Bull) en Jean-Eric Vergne (Toro Rosso). Mogelijk was het Red Bull Racing-team er niet goed in geslaagd de kapotte remmen van Webber op tijd te repareren, maar later bleek dat de DRS niet werkte.

Heikki Kovalainen kreeg te horen dat hij waarschijnlijk niet meer zou rijden in de tweede kwalificatiesessie, omdat zijn Caterham-team niet dacht de zeventiende plaats te verbeteren. Het venijn zat 'm in de staart in Q2, want beide Ferrari's gingen niet door naar de derde sessie. Kovalainen had nog wel een tijd neergezet, want Ricciardo was de eerste afvaller van Q2, gevolgd door Kovalainen, Segrio Pérez (Sauber), Fepile Massa (Ferrari), Michael Schumacher (Mercedes GP) en Fernando Alonso (Ferrari).

Romain Grosjean (Lotus) zette een hele snelle tijd neer, met de snelste sectortijden in sector 1 en 3. Maar die tijd werd toch weer verbeterd, door Pastor Maldonado (Williams), terwijl op dat moment Paul di Resta (Force India) en Sebastian Vettel (Red Bull) snelle sectortijden neerzetten. Vettel pakte daarmee de snelste tijd en de Duitser start morgen opnieuw van pole. Maast hem staat Lewis Hamilton (McLaren), en op de tweede startrij Maldonado en Grosjean. Plaats vijf is voor Kimi Räikkönen (Lotus), plek zes voor Nico Rosberg (Mercedes GP). De plaatsen zeven tot en met tien zijn respectievelijk voor Kamui Kobayashi (Sauber), Nico Hülkenberg (Force India), Jenson Button (McLaren) en Di Resta.

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vetel Red Bull 1.39.626 1.38.530 1.38.086 15
2 Lewis Hamilton McLaren 1.39.169 1.38.616 1.38.410 17
3 Pastor Maldonado Williams 1.38.825 1.38.570 1.38.475 21
4 Romain Grosjean Lotus 1.39.530 1.38.489 1.38.505 16
5 Kimi Räikkönen Lotus 1.39.464 1.38.531 1.38.513 16
6 Nico Rosberg Mercedes 1.39.061 1.38.504 1.38.623 17
7 Kamui Kobayashi Sauber 1.39.651 1.38.703 1.38.741 12
8 Nico Hulkenberg Force India 1.39.009 1.38.689 1.38.752 19
9 Jenson Button McLaren 1.39.622 1.38.563 1.38.801 16
10 Paul di Resta Force India 1.38.858 1.38.519 1.38.992 18
11 Fernando Alonso Ferrari 1.39.409 1.38.707   14
12 Michael Schumacher Mercedes 1.39.447 1.38.770   12
13 Felipe Massa Ferrari 1.39.388 1.38.780   14
14 Bruno Senna Williams 1.39.449 1.39.207   15
15 Sergio Perez Sauber 1.39.353 1.39.358   14
16 Heikki Kovalainen Caterham 1.40.087 1.40.295   11
17 Daniel Ricciardo STR 1.39.924 1.40.358   12
18 Jean-Eric Vergne STR 1.40.203     9
19 Mark Webber Red Bull 1.40.395     7
20 Vitaly Petrov Caterham 1.40.457     8
21 Pedro de la Rosa HRT 1.42.171     7
22 Narain Karthikeyan HRT 1.42.527     8
23 Charles Pic Marussia 1.42.675     10
24 Timo Glock Marussia geen tijd     0

Dronkenlap vraagt politie om hulp bij wraakactie

Een man die wraak wilde nemen op een aantal jongens die zijn fiets zouden hebben gestolen, heeft zaterdagochtend in Oss de fout gemaakt hulp te vragen aan de politie. De man vroeg aan agenten of zij de jongens hadden gezien, maar een van de agenten zag op dat moment dat een mes uit de zak van de man stak, meldt de politie zaterdag.

De dronken man sprak de agenten rond 04.15 uur aan op de Hooghuisstraat. De agent die het mes zag, vroeg de man het wapen af te geven. De verdachte realiseerde zich op dat moment zijn fout en rende weg. De agenten waren echter te snel en haalden hem in.

In de zak van de man bleek een beugel te zitten met daaraan drie messen. De man verklaarde dat hij de jongens die zijn fiets hadden gestolen te pakken wilde nemen. De man heeft de nacht in de cel moeten doorbrengen. Hem is daarnaast verteld dat hij in plaats van eigen rechter te spelen voortaan aangifte moet doen bij de politie.

CDA-top wil toch Brabander hoog op lijst

Het partijbestuur van het CDA heeft besloten dat er toch een Brabander hoog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen moet komen. Dat heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag gezegd op Radio 1, na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad.

Na het plotselinge vertrek van de nummer vier op de lijst, Elly Blanksma, was de eerste Brabander, Madeleine van Toorenburg, pas te vinden op plaats veertien. Zestien prominente CDA'ers uit Brabant riepen het partijbestuur vervolgens op om de lijst aan te passen.

Peetoom vindt dat die oproep terecht is. Volgens haar kan het niet dat Brabant zo slecht vertegenwoordigd is in de top van de lijst. "Nee, dat kan niet. We moeten volksvertegenwoordigers hebben uit alle hoeken en gaten", zei ze daarover.

Blanksma gaf haar positie op omdat zij burgemeester van Helmond kon worden. Volgens Peetoom kwam dat wel onverwacht, maar boos is ze niet. "Het was vertrouwelijk, dus ze mocht niets zeggen."

Op het partijcongres volgende week wil het CDA nu een wijziging van de lijst voorstellen. Hoewel de partij in de afgelopen jaren aan populariteit verliest in Brabant, is de provincie van oudsher een belangrijke regio voor de partij.

Boot zinkt op IJmeer, acht mensen te water

Acht mensen zijn zaterdagmiddag in het IJmeer te water geraakt nadar hun boot was gezonken. Dat meldt de Blaricumse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) via Twitter. De boot is inmiddels geborgen en de acht opvarenden zijn door de KNRM naar IJburg gebracht.

De reddingsdiensten werden rond 13.00 uur gewaarschuwd over de gezonken boot en de acht te water geraakte personen. Een passerende boot kon aanvankelijk vier mensen aan boord nemen. Een paar minuten later waren de reddingsdiensten ter plaatse en konden de opvarenden aan boord van een reddingsvaartuig worden genomen. Waardoor de boot zonk, is onbekend.

Özil heeft geen voorkeur voor opponent

Mesut Özil plaatste zich met Duitsland voor de halve finale van het EK. De spelverdeler van Real Madrid is blij met de manier waarop Die MannschaftGriekenland versloeg. Tegen de defensieve Grieken duurde het even voordat de Duitsers de weg naar het doel makkelijk wisten te vinden.

Özil had een prima aandeel in de 4-2 overwinning in de kwartfinale. Hij was goed voor twee assists. De middenvelder blikt terug op het toernooi tot dusver. "In mijn eerste wedstrijd tegen Portugal was ik niet in goeden doen. Maar tegen Griekenland heb ik prima gespeeld", vertelde hij op de website van de UEFA.

Hij speelde in dienst van zijn ploeg. "Ik kon mijn ploeggenoten goed vinden. Het was een mooie avond", ging Özil verder. In de halve finale is Engeland of Italië de tegenstander. "Wie ik liever tegenkom? Dat maakt mij niet zoveel uit."

"Ik heb maar één doel voor ogen. En dat is doorgaan naar de eindstrijd. In de finale willen we ons beste spel laten zien. We hebben de kwaliteiten binnen onze selectie om het ver te schoppen", besluit de lichtvoetige dribbelaar.

Kiesraad Egypte brengt zondag verkiezingsuitslag

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Egypte wordt zondag bekendgemaakt. Dat heeft de voorzitter van de Egyptische kiesraad zaterdag aangekondigd.

Veel Egyptenaren kijken met argusogen uit naar de uitslag, die lang op zich liet wachten. Onmiddellijk na de verkiezingsdag eiste Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, de overwinning op. Zijn rivaal Ahmed Shafiq, die geldt als de favoriet van het leger, vecht die bewering aan en beschouwt zichzelf als de winnaar.

De liberale partijen in Egypte hebben zaterdag de Verenigde Staten beticht van pogingen de uitslag van de presidentsverkiezingen naar hun hand te zetten. Washington zou de Opperste Raad van de Strijdkrachten bewerken om de macht aan de Moslimbroeders over te dragen, maar moet daarmee stoppen.

Dat staat in een verklaring van de liberale partijen die samen optrekken in het Egyptische parlement. De verklaring wrijft de Moslimbroederschap aan dat die de revolutie 'kaapt'.

Woensdag maande de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton het Egyptische leger 'de democratische machtswisseling te steunen, en zich terug te trekken door het gezag over te dragen'.

Youp van 't Hek lacht om uitnodiging dansshow

Youp van 't Hek lacht om zijn uitnodiging om mee te doen aan Strictly Come Dancing, de nieuwe dansshow van Reinout Oerlemans. De cabaretier werd vorige week door de AVRO benaderd voor het programma, dat in het najaar op de buis komt.

"Volgens mij is half Hilversum blind, doof en krankzinnig", schrijft Van 't Hek zaterdag in zijn column in NRC Handelsblad. "Ik, met mijn gymnastische lijf, ben gevraagd om mee te doen aan een dansprogramma dat een kijkcijferhit op de zaterdagavond moet worden!"

De 58-jarige cabaretier vindt het 'niet ongeestig' dat hij op de kandidatenlijst staat. "Ze hebben waarschijnlijk gedacht: al die artiesten zijn hoeren, die smachten naar aandacht en geld, dus dan zal die kleine bolle ook wel willen dansen."

Van 't Hek overweegt naar eigen zeggen mee te doen. "Moet alleen de muziek nog kiezen. Ik denk aan Dries Roelvink. Of indiaan Joan Franka", doet hij uit de doeken. "Maar het meest verheug ik me op mijn kleedkamer met zijn zestien verborgen camera's, die al mijn gênante danspasjes voor de spiegel stiekem opnemen. Ideetje van Reinout zelf. Of van Ruud Gullit. Ik kan niet wachten."

Ajax gunt Cvitanich bekerfinale

Dario Cvitanich heeft van Ajax toestemming gekregen om langer in Zuid-Amerika te blijven. De Argentijnse aanvaller, uitgeleend aan Boca Juniors, kan daardoor ook meedoen in de finale van de Copa Libertadores tegen Corinthians.

Boca bereikte eerder deze week de fnale van de Copa door Universidad over twee duels te verslaan. Cvitanich viel in beide duels in.

Het eerste duel in de finale is woensdag, de return in Sao Paulo op 4 juli. De huurovereenkomst van Cvitanich duurt tot en met 30 juni.

Glock niet in kwalificatie door buikinfectie

Timo Glock zal niet deelnemen aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Valencia. De Duitser rijder van Marussia kampt het hele weekend al met een buikinfectie en heeft op doktersadvies besloten niet te rijden.

Zijn team gaat er vooralsnog wel vanuit dat de Duitser, die het ronderecord op het stratencircuit in zijn bezit heeft, morgen wel van start kan gaan in de race.

Ferrer sterkste in finale Rosmalen

David Ferrer is voor de tweede keer de winnaar geworden van het ATP-toernooi van Rosmalen. De Spanjaard, nummer zes van de wereld, versloeg in de finale de kwalificatiespeler Philipp Petzschner met 6-3 en 6-4.

Ferrer, de winnaar van het toernooi in 2008, kende weinig problemen met de Duitse nummer 145 van de wereld. Petzschner kon geen vuist maken op de service van Ferrer en moest zelf hard werken zijn eigen servicegames binnen te houden. Na ruim een uur had Ferrer zijn vierde toernooizege van het jaar beet.

Spanje op zijn hoede voor Frankrijk

Spanje staat vanavond in de kwartfinale van het EK voor een lastige opgave. De regerend Europees en wereldkampioen neemt het op tegen Frankrijk, een land waarvan het nog nooit won op een groot toernooi.

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque loopt niet weg voor de favorietenrol, maar verzekert dat van onderschatting geen sprake zal zijn. "Frankrijk heeft Spanje vaak verslagen in belangrijke wedstrijden. We zullen zaterdag zien of we weer een stap vooruit hebben gezet en het verleden achter ons kunnen laten."

Waar Spanje in poule C als groepswinnaar uit de bus kwam, eindigde Frankrijk na een 2-0 nederlaag tegen Zweden in poule D als tweede. Sterren als Karim Benzema en Franck Ribéry wachten dit toernooi nog altijd op hun eerste doelpunt voor Les Bleus.

Sergio Ramos, ploeggenoot van Benzema bij Real Madrid, beseft dat het zomaar om kan slaan. "Karim blijft een geweldige voetballer. Hij werkt hard voor het team en maakt het verschil. Als je hem een minuutje uit het oog verliest, komt dat je duur te staan." De centrale verdediger is er dan ook niet gerust op. "Ik hoop dat hij een slechte dag heeft. Anders kan hij ons wel eens pijn gaan doen."

Hofland wint Nederlandse titel bij beloften

Moreno Hofland heeft de Nederlandse titel bij de beloften voor zich opgeëist. Op het lastige parcours in Kerkrade was de renner van het Rabobank Continental-team de beste van een kopgroep van vier. Hofland volgt daarmee Ramon Sinkeldam, tegenwoordig prof bij Argos-Shimano, op.

De finale werd gekleurd door Hofland, diens ploeggenoot Daan Olivier en de Cyclingteam De Rijke-renners Sjoerd Kouwenhoven en Bob Schoonbroodt. Hofland bleek over de beste benen te beschikken en hield Kouwenhoven, Olivier en Schoonbroodt af, die in die volgorde als tweede, derde en vierde over de streep kwamen.

Weening: "Rij om kampioen te worden"

Na jaren mee moeten werken in de grote Rabobank groep kan Pieter Weening morgen bij he Nederlands kampioenschap wielrennen voor zijn eigen kans rijden. De renner van GreenEdge is ook nog in de race om een ticket voor de Olympische Spelen, maar daar is hij niet mee bezig.

"Ik rijd om kampioen te worden", zei de renner tegen De Telegraaf. "Ik ga geen koers in een koers rijden om geselecteerd te worden. Weening is vanwege een eerder opgelopen blessure nog fris en dat liet de Fries merken in de Dauphiné, toen hij met de beste mee omhoog ging."

"Of ik nog kan verbeteren, kan ik moeilijk zeggen. In de Dauphiné zag ik mezelf verbeteren, maar ik vind het moeilijk om op basis van trainingen aan te geven of ik nog een stapje kan maken. De Tour zal dat uitwijzen. Al moet je daar ook rekening houden dat mannen als Evans en Wiggins zeker nog die stap zullen zetten. Ik ga me op basis van de Dauphiné zeker niet rijk rekenen voor de Tour."

Maar de focus is eerst nog op het NK, waarin Weening nu dus wel voor de titel kan rijden. De klimmer weet wel dat het lasig wordt. "Je moet tussen de tactiek van de grote ploegen proberen door te rijden. Sommige jongens stemmen hun koers op een bepaalde renner af. Dat ga ik zeker niet doen. Ik rijd puur op mijn gevoel."

'Laudrup wil Bakkal naar Swansea halen'

De nieuwe Swansea City-manager Michael Laudrup heeft interesse in Otman Bakkal. Dit melden Engelse media.

De 27-jarige aanvallende middenvelder, afkomstig uit de jeugdopleiding van PSV, werd het afgelopen seizoen verhuurd aan Feyenoord. Hij is nu transfervrij.

Overigens zou Swansea ook belangstelling hebben voor oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli . Krohn-Delhi, landgenoot van Laudrup, maakte indruk op het EK voetbal. Hij heeft nog een verbintenis voor een jaar bij zijn huidige club Brøndby IF.

Trailer: Dredd

Stripboeken zijn de afgelopen jaren veelvuldig verfilmd en regisseur Pete Travis doet met Dredd zijn duit in het zakje. Dredd is gebaseerd op het personage Judge Dredd uit 2000 AD, een verhaal wat zich in de toekomst afspeelt nadat de wereld slachtoffer is geworden van een oorlog en waar de politie de macht heeft. In oktober zal deze film te zien zijn, maar hier alvast de trailer.

Gynaecoloog vervolgd om medische misser

Een gynaecoloog van het Westfries Gasthuis in Hoorn moet zich voor de rechter verantwoorden voor fouten tijdens een bevalling in mei 2009. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vervolgt de man voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan de moeder en voor dood door schuld van haar baby, zo laat een woordvoerder zaterdag weten.

De verantwoordelijke gynaecoloog had vooraf afspraken gemaakt dat er zou worden ingegrepen met een keizersnede als de bevalling te lang zou duren. Dat gebeurde echter niet. De rest van het medische team werkte bovendien niet goed samen en het medisch dossier was onvolledig.

Justitie verwijt de gynaecoloog dat hij de moeder, een risicopatiënte, na de bevalling achterliet zonder duidelijke opdracht aan de verloskundige. "Thuis kon hij onvoldoende controle uitoefenen op de toestand van moeder en baby. Het OM meent dat hij daarmee het onverantwoorde risico heeft genomen dat hij te laat zou zijn met ingrijpen", aldus de zegsvrouw.

De baby overleed twee dagen na de bevalling. De ouders deden na het incident aangifte tegen de gynaecoloog, de verloskundige en het ziekenhuis. Na onderzoek besloot het OM alleen de gynaecoloog te vervolgen. De strafzaak begint op 11 september bij de rechtbank in Alkmaar.

Turkije kondigt 'vereiste' stappen tegen Syrië aan

Turkije zal de 'vereiste' stappen ondernemen tegen Syrië nu de regering in Damascus heeft bekend een Turks gevechtsvliegtuig te hebben neergehaald. ''Dit kan niet worden verdoezeld'', zei de Turkse president Abdullah Gül zaterdag.

Turkije onderzoekt volgens Gül de toedracht van het incident nog, en gaat na of het vliegtuig boven Turks grondgebied of Turkse wateren uit de lucht is geschoten. Het toestel stortte een kilometer of dertien uit de Syrische kust, voor de kuststad Latakia, in de Middellandse Zee. Volgens de Turkse pers speuren de Turkse en Syrische kustwacht samen naar de twee vermiste piloten.

''Ons onderzoek richt zich op de vraag of het vliegtuig binnen onze grenzen is neergehaald of niet'', verklaarde Gül. ''Omdat de gevolgen nogal ernstig kunnen zijn kunnen we geen duidelijkheid scheppen voor alle details tegen het licht zijn gehouden.'' Turkije is lid van de NAVO. De leden van het bondgenootschap hebben zich verplicht een aanval op een van hen als een aanval op hen allemaal te beschouwen.

De president zei voorts dat het heel gebruikelijk is dat straaljagers die op volle snelheid vliegen kortstondig het luchtruim van buurlanden schenden.

Vrijdagavond laat meldde de Syrische staatspers dat het leger een 'onbekend luchtdoel' had waargenomen, dat zich op geringe hoogte en hoge snelheid voortbewoog. ''De Syrische luchtafweer antwoordde met luchtdoelgeschut, en raakte het onmiddellijk. Het doelwit bleek een Turks vliegtuig, dat het Syrische luchtruim was binnengedrongen en behandeld werd zoals de wet in dergelijke gevallen voorschrijft.'', berichtte SANA.

Het incident heeft de spanningen tussen de beide buurlanden, die tot het uitbreken van de Syrische opstand in maart vorig jaar nauwe bondgenoten waren, steeds verder doen toenemen. De regering in Ankara is uitgegroeid tot een van de felste criticasters van het hardhandige optreden van Damascus tegen de oppositie.

Het neergehaalde vliegtuig, een F-4 van de Turkse luchtmacht, was opgestegen van een legervliegveld in de Turkse provincie Malatya. Ten zuidwesten van de provincie Hatay verdween het toestel van de radar. Hatay grenst aan Syrië.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wilde vrijdagavond niet bevestigen dat Syrië zich heeft verontschuldigd voor het neerhalen van het vliegtuig. Erdogan liet zich evenmin uit over de toedracht van de crash.

De Turkse krant Hürriyet schreef vrijdagmiddag dat de regering in Damascus de Turkse premier excuses had aangeboden voor het uit de lucht schieten van de F-4. Dat schreef het dagblad op gezag van een regeringsmedewerker, die anonimiteit had bedongen.

'PSV wil Zuiverloon aantrekken'

Gianni Zuiverloon geniet volgens Spaanse media belangstelling van PSV. De verdediger heeft geen zicht op een basisplek bij Real Mallorca. Volgens Diano de Mallorca wil PSV hem uit zijn lijden verlossen. Na Ronnie Stam en Gebre Selassie is de 25-jarige de derde optie voor de Eindhovenaren om de defensie te versterken.

Zuiverloon lijkt vooralsnog de enige haalbare opvolger voor Stanislav Manolev. Stam (Wigan Athletic) lijkt te duur, terwijl Gebre Selassie deze week bevestigde dat hij naar het Duitse Werder Bremen overstapt.

PSV kan de vierde Nederlandse werkgever van Zuiverloon worden. De rechtsback kwam eerder al uit voor Feyenoord, RKC Waalwijk en sc Heerenveen. Met zijn goede prestaties in Friesland dwong hij een transfer naar West Bromwich Albion af. Vorig seizoen stapte hij over naar Real Mallorca.

Messi gunt Spanje de EK-titel

Lionel Messi zag tot nu toe nog weinig van het EK 2012. Hij hoopt dat Spanje als winnaar uit de bus komt.

De Argentijnse sterspeler bivakkeert momenteel in Colombia voor een goed doel. "Ik moet toegeven dat ik niet bezig ben met het EK. Ik heb niet echt een favoriet, maar het zou mooi zijn als Spanje wint, omdat de meeste van mijn ploeggenoten daar spelen", vertelt Messi aan de pers.

Messi hield zijn mond wat betreft de kritiek van Cristiano Ronaldo. De Portugese vedette verweet de Barcelona-aanvaller dat hij slecht speelde op de Copa America in 2011. "Hoe ik over Cristiano's uitspraken denk? Daar heb ik niets over te zeggen."

Spanje is één van de favorieten om de EK-winst binnen te slepen. Het WK 2010 en het EK 2008 werden ook al door de Furia Roja gewonnen.

Fans verhinderen verkoop graf Elvis Presley

Fans van Elvis Presley hebben ervoor gezorgd dat het graf van de muzieklegende niet onder de hamer gaat. Veilinghuis Julien's Auctions ging akkoord met het afblazen van de veiling na protesten van onder meer de Nederlandse fanclub ElvisMatters.

"Het ging om de crypte waar Elvis begraven lag voor zijn lichaam uit veiligheidsoverwegingen naar Graceland werd overgebracht", zegt Michel van Erp, voorzitter van ElvisMatters. "Elk jaar trekken we met fans naar die crypte, waar nog steeds een bijzondere, pakkende sfeer hangt. Het idee dat op die plek ooit een onbekende zou rusten, was voor ons ondenkbaar."

Van Erp zegt het voortouw te hebben genomen voor een online petitie, die door meer dan tienduizend fans wereldwijd werd getekend. Ook reisde een delegatie af naar Memphis, waar het graf zich bevindt, om een protestbrief te overhandigen aan het management van de begraafplaats en Julien's Auctions. "We zijn ongelooflijk tevreden dat we deze volstrekt ongepaste verkoop hebben gestopt", aldus een blije Van Erp. "Deze plek zal nu voor altijd leeg blijven."

D66 kiest voor Europa en optimisme

D66 kiest in het zaterdag gepresenteerde verkiezingsprogramma onomwonden voor Europa. Volgens de democraten is meer Europese integratie essentieel voor welvaartsgroei en stabiliteit. Een politieke unie met betere controle vanuit het Europees Parlement is hiervoor cruciaal. Ook moet er een gekozen Europese president komen.

In het programma En Nu Vooruit pleit D66 voor één Europees depositogarantiestelsel, verplichte grotere buffers voor banken en een bankennoodfonds. Ook moet er Europees toezicht komen op de financiële sector. "Slecht functionerende banken moeten failliet kunnen gaan, zonder dat rekeninghouders en belastingbetalers voor dat risico opdraaien", bepleit de partij van Alexander Pechtold.

D66 wil dat de Europese begroting 'wordt aangepast aan de 21e eeuw'. Zo zou tien miljard euro niet meer naar de landbouw, maar naar investeringen in kennis en infrastructuur moeten gaan.

Het verkiezingsprogramma, dat tijdens het congres op 24 en 25 augustus definitief wordt vastgesteld, is overwegend optimistisch van toon. "Er zijn volop kansen voor meer welvaart, nu en voor toekomstige generaties", menen de democraten. "Nederland is een mooi land, met ambitieuze inwoners die wat van hun leven en de wereld willen maken. Veel mensen zijn het pessimisme beu en willen aan het werk."

D66 wil twee miljard investeren in kennis en onderwijs. Dat geld is onder meer bestemd voor leraren en docenten, die bijscholing en salarisverhoging kunnen krijgen. Universiteiten krijgen meer geld voor fundamenteel onderzoek. Daarnaast wil D66 en toegankelijke studiefinanciering met een sociaal leenstelsel waar studenten ook na hun 27e recht op hebben.

Verder pleit D66 het afschaffen van gratis schoolboeken en maatschappelijke stages, het samenvoegen van kindregelingen en de stroomlijning van bestuurslagen. Provincies moeten worden vervangen door landsdelen.

Als het aan D66 ligt wordt de hypotheekrenteaftrek in 22 jaar afgebouwd tot dertig procent, worden het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting afgeschaft en gaat de inkomstenbelasting omlaag. De groei van de zorguitgaven wordt beperkt tot zo'n drie procent per jaar door meer preventie, langer gezond thuis wonen, meer zorg in de buurt, hervorming van de AWBZ en meer kostenbeheersing in de curatieve zorg.


D66 kiest voor Europa en optimisme (Foto: Novum)

Uitslag derde vrije training Valencia

Jenson Button heeft in de derde vrije training van de Grand Prix van Europa de snelste tijd gereden. In Valencia bleef de Brit met 1:38,562 nipt Romain Grosjean voor. De derde tijd was voor Kimi Räikkönen, en de rest van het veld zat dicht bij elkaar. De top veertien zat binnen een seconde, Timo Glock viel een beetje uit de toon met de langzaamste tijd van 1:43,124.

Mark Webber had problemen met zijn remmen, en het Red Bull-team probeert de wagen op tijd weer klaar te hebben voor de kwalificatie van vanmiddag 14:00 uur.

Uitslag derde vrije training

# Rijder Team Tijd Verschil Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:38.562   17
2 Romain Grosjean Lotus 1:38.655 +0.093 18
3 Kimi Räikkönen Lotus 1:38.759 +0.197 18
4 Nico Hulkenberg Force India 1:38.819 +0.257 17
5 Paul di Resta Force India 1:38.892 +0.330 17
6 Sergio Perez Sauber 1:39.084 +0.522 20
7 Michael Schumacher Mercedes 1:39.141 +0.0579 15
8 Lewis Hamilton McLaren 1:39.178 +0.616 17
9 Felipe Massa Ferrari 1:39.318 +0.756 15
10 Pastor Maldonado Williams 1:39.357 +0.795 18
11 Kamui Kobayashi Sauber 1:39.358 +0.796 19
12 Fernando Alonso Ferrari 1:39.395 +0.833 15
13 Sebastian Vettel Red Bull 1:39.434 +0.872 13
14 Bruno Senna Williams 1:39.543 +0,981 13
15 Nico Rosberg Mercedes 1:39.946 +1.384 20
16 Jean-Eric Vergne STR 1:40.037 +1.476 17
17 Daniel Ricciardo STR 1:40.134 +1.572 20
18 Heikki Kovalainen Caterham 1:40.681 +2.119 15
19 Mark Webber Red Bull 1:41.282 +2.720 4
20 Vitaly Petrov Caterham 1:41.931 +3.369 15
21 Pedro de la Rosa HRT 1:42.758 +4.196 14
22 Charles Pic Marussia 1:42.815 +4.253 16
23 Narain Karthikeyan HRT 1:42.943 +4.381 14
24 Timo Glock Marussia 1:43.124 +4.562 16

Armstrong verbolgen over handelswijze USADA

Lance Armstrong vindt dat hij van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA geen eerlijke kans krijgt om zichzelf te verdedigen. Dat heeft de zevenvoudig Tourwinnaar via zijn advocaten laten weten. Armstrong is vooral verontwaardigd dat hij de bewijsstukken met belastende verklaringen niet mag inzien.

Het USADA startte onlangs een zaak tegen Armstrong. De antidopingwaakhond denkt bewijzen in handen te hebben dat de oud-wielrenner zich tijdens zijn carrière schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van epo, testosteron, groeihormonen en het ondergaan van bloedtransfusies. Als Armstrong schuldig wordt bevonden, kan hij zijn Tourzeges kwijtraken.

De zaak stoelt voor een groot deel op de anonieme getuigenissen van onder meer tien (oud-)wielrenners. Het USADA wil de identiteit van de personen niet vrijgeven om ze te beschermen tegen intimidaties. "Deze zaak is een schending van alle aspecten van een eerlijk proces", stelt het juridische team van Armstrong in een verklaring.

Een commissie van het USADA beslist binnenkort of er voldoende bewijs is om de zaak voort te zetten. "Ze kunnen alleen maar beslissen dat deze zaak moet worden geschrapt", vinden de advocaten van Armstrong. Ze benadrukken dat de renner ondanks talloze tests nooit op dopinggebruik is betrapt.


Armstrong verbolgen over handelswijze USADA (Foto: Novum)

Need for Speed-franchise is in handen van Criterion

Diverse ontwikkelaars hebben de laatste jaren gewerkt aan een Need for Speed-game.  Met Need for Speed Most Wanted brengt Criterion opnieuw een NfS-game uit, maar heeft daarnaast nu ook de gehele franchise overgenomen.

Onder andere Black Box en Slightly Mad Studios hebben gewerkt aan de franchise, maar ook Criterion heeft al een Need for Speed-game op haar naam staan. Criterion kwam eerder met Need for Speed Hot Pursuit wat een succes was, daarnaast is de ontwikkelaar ook bekend om de Burnout-franchise. Vanaf nu worden alle toekomstige Need for Speed-games gemaakt door Criterion. Wel geeft Criterion aan dat de ontwikkeling van toekomstige games mogelijk niet alleen door Criterion wordt gedaan. Het zou zo kunnen zijn dat andere ontwikkelaars samen met Criterion werken aan een Need for Speed-game.

Nu Criterion de franchise heeft overgenomen, is de vraag of gamers in de toekomst ooit nog een volwaardige BurnOut-game gaan zien. "Our stamp's going to be in everything you see in Need for Speed and Burnout going forward in the future. I think something big will have to happen soon to enable us to do some of the things we want to do", aldus Alex Ward, vice president van Criterion.

Criterion komt begin november met een reboot van Need for Speed Most Wanted, die voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc verschijnt. Daarnaast heeft DreamWorks aangegeven dat Need for Speed in 2014 op het witte doek te zien zal zijn.


Criterion

Stedin gaat stroomstoringen sneller oplossen

Stedin heeft een systeem ontwikkeld waarmee stroomstoringen sneller kunnen worden opgelost. Het zelfherstellende systeem moet bij problemen het netwerk binnen een minuut herstellen. De netbeheerder start maandag met een proef in het centrum van Rotterdam, zegt een woordvoerder zaterdag op Radio 1.

Sensoren geven bij een storing in het nieuwe systeem precies aan waar de fout ligt en passen het netwerk automatisch aan. Stroom wordt dan via een andere kabel omgeleid. Nu moeten monteurs dat handmatig doen. Bovendien zijn ze veel tijd kwijt aan de zoektocht waar de storing precies is. Het proces duurt nu zo'n honderd minuten.

Volgens de woordvoerder had het nieuwe systeem niet gewerkt bij de grote stroomstoring vrijdag in Nieuwegein. "Daar hadden ze niets aan gehad. Tegen dat natuurgeweld kunnen we nog niet op", aldus Stedin. De oorzaak van die storing ontstond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend huishoudens zaten urenlang zonder stroom.

Milieudefensie: duurzaamheidstop mislukt

De VN-duurzaamheidstop in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft geen enkele concrete afspraak opgeleverd over het afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen. Dat meldde Milieudefensie zaterdag, kort nadat de top was afgerond.

"Een aantal maatregelen die van levensbelang zijn voor het redden van de planeet, zijn onder invloed van het bedrijfsleven tandenloze compromissen geworden", aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

"De lidstaten blijken ook niet bereid om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de milieuschade en mensenrechtenschendingen die ze veroorzaken. Zelfs niet om hen te verplichten daarover te rapporteren", aldus Ritsema.

Cavani en Falcao op verlanglijstje City

Manchester City wil ruimte maken voor de komst van topaanvallers Radamel Falcao en Edinson Cavani. Dat weet Goal.com. Trainer Roberto Mancini heeft het tweetal bovenaan zijn verlanglijst staan. City wil het aantal aanvallers terugbrengen naar vier en is bovendien van plan om extra geld vrij te maken voor het riante weeksalaris van de twee Zuid-Amerikaanse spitsen.

De club is daarom bereid te luisteren naar eventuele aanbiedingen voor Carlos Tévez, Edin Dzeko, Emmanuel Adebayor, Wayne Bridge en Roque Santa Cruz. Goal.com meldde afgelopen dinsdag nog dat de interesse in Arsenal-spits Robin van Persie is bekoeld, nadat bekend werd dat de Londense club ruim dertig miljoen euro wil voor de Nederlander, die in augustus 29 jaar wordt. City dacht zelf aan een bedrag rond de achttien miljoen euro.

Ook voor Falcao en Cavani zal de steenrijke Engelse club diep moeten gaan, want beiden hebben een prijskaartje van veertig miljoen euro om hun nek hangen. Mancini probeerde Cavani, die ook sterk gelinkt wordt aan Juventus, twee seizoenen geleden al naar Manchester te halen, maar slaagde daar destijds dus niet in.

Nu Napoli zich niet heeft weten te plaatsen voor de Champions League, is het twijfelachtig of de spits nog van plan is om bij de Italiaanse club te blijven. City heeft ook goede hoop op Falcao. De Colombiaan speelt momenteel nog voor Atlético Madrid, maar gezien de benarde financiële situatie kan de Spaanse club de miljoenen goed gebruiken. Ook is er, na de transfer van Sergio Agüero, een goede band tussen City en Atlético.

'Syrië achter crash Turkse straaljager'

Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime. Dit is vrijdagavond in Ankara meegedeeld na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen. Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

'Syrië achter crash Turkse straaljager'
'Syrië achter crash Turkse straaljager' (Foto: ANP)

Aissati weer rond de tafel met Ajax

De gesprekken tussen Ajax en Aissati zijn hervat. Nadat de middenvelder eerder een aanbod van de Amsterdammers afwees, praten beide partijen nu over zijn tegenvoorstel.

Ajax wilde het contract van Aissati met drie jaar verlengen. De middenvelder wees dat aanbod naar de prullenmand en kwam niet veel later met een tegenvoorstel op de proppen. "Dat voorstel heeft Ajax nu in beraad", meldt zijn zaakwaarnemer aan het Algemeen Dagblad.

De toekomst van Aissati is nog ongewis. Een langer verblijf bij Ajax is niet langer uitgesloten, terwijl Vitesse serieuze interesse heeft om hem over te nemen. De Marokkaan speelde eerder al op huurbasis in het shirt van de Arnhemmers.

Aissati werd aan het begin van vorig seizoen in de selectie van Jong Ajax gestald. Halverwege het seizoen keerde hij door blessures terug in de hoofdmacht. Vervolgens vocht hij zichzelf terug in het eerste elftal en begon hij regelmatig vanaf het eerste fluitsignaal.

'Saxo Bank maakt maandag nieuwe co- sponsor bekend'

Saxo Bank zal komende maandag waarschijnlijk zijn nieuwe co-sponsor bekend maken. De ploeg van Bjarne Riis kampt al enkele jaren met problemen op het sponsorvlak, maar lijkt nu toch dat de ploeg een nieuwe co-sponsor gevonden heeft aldus Borsen.dk.

Teameigenaar Riis zal komende maandag een persconferentie houden om meer over de toekomst van zijn ploeg te vertellen. Mogelijk krijgt de ploeg financiële ondersteuning van een andere internationale bank. Wat al wel zeker is, is dat de ploeg kan beschikken over de diensten van Alberto Contador, die pas een driejarig contract bij het team heeft getekend.

Rutte laconiek over kritiek CDA

Mark Rutte reageert laconiek op de kritiek van het CDA dat hij met twee tongen spreekt over Europa. "Het is campagnetijd, laat ze maar", zei de demissionair premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik vind het helemaal niet erg dat het CDA profiel zoekt en dat zal ook wel een keer ten koste van mij gaan", zei Rutte. "Laat de mensen een beetje hun campagnethema's uithollen, dat is helemaal niet erg." Hij wilde niet reageren op de kritiek van één politieke partij.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet Rutte deze week dat hij twee gezichten laat zien als het over de Europese Unie gaat. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei hij in een interview. Hij zou van de VVD hierdoor een 'PVV-light' maken.

Rutte probeerde wel de kritiek te weerleggen. Hij zei dat hij het afgelopen jaar een consequente lijn heeft uitgedragen over Europa. De Zuid-Europese landen moeten hervormen en hun begrotingen op orde brengen, daarom is het goed dat de begrotingscommissaris meer macht heeft gekregen. Rutte heeft zich daarvoor persoonlijk sterk gemaakt.

Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het stimuleren van de groei in Europa, bijvoorbeeld door de interne markt beter te laten functioneren. En die lijn wordt ook uitgedragen door de CDA-bewindslieden van Financiën Jan Kees de Jager en van Europese Zaken Ben Knapen, voegde Rutte nog even fijntjes toe.

Estelle maakte nieuwe gevoelens los bij Badr Hari

Estelle Gullit maakte bij Badr Hari gevoelens los waarvan hij niet wist dat hij ze had. De kickbokser leerde zijn huidige geliefde kennen tijdens een interview, waarna de twee contact hielden. "Ik merkte na een tijdje dat zich gevoelens begonnen te ontwikkelen."

"Ik betrapte mezelf erop dat ik het, na een dag trainingskamp in Los Angeles, leuk vond om met haar te praten", vertelt Hari aan De Telegraaf. "En ik merkte aan haar woorden dat zij dat ook vond."

Een volgende ontmoeting verliep echter 'stijf' en 'stroef' omdat de twee volgens Hari niet wisten wat ze met de 'toch al verliefde situatie aanmoesten'. De ongemakkelijkheid verdween in de weken die volgden. "Ze is geweldig", prijst Hari de blondine. "Wat een ontiegelijke humor heeft ze en wat een prachtige vrouw: 1.80 meter gratie. Ik kreeg nog meer gevoel in mijn buik dat ik niet kende."

De 27-jarige Hari heeft al kennisgemaakt met de twee kinderen die Estelle met haar ex Ruud Gullit kreeg. "We doen rustig aan. Ik heb gezegd dat ze me alles mogen vragen als ze ergens mee zitten. Dan praten we rustig en leg ik uit hoe dat zit met hun moeder en mij."

De kickbokser werd zes weken geleden zelf vader van een dochter. "Uit een relatie die voorbij was", zegt Hari, die daarmee tegenspreekt dat de 33-jarige Estelle de oorzaak is van de breuk tussen hem en zijn ex. "Het belangrijkste is dat er nu rust komt. Daar is iedereen bij gebaat."

Internetters geven gepeste vrouw half miljoen

Een Amerikaanse vrouw is door een gefilmde scheldpartij een hit op internet geworden. Karen Klein (68) begeleidde een schoolbus en werd daar door de leerlingen minutenlang beledigd. Amerikanen doneren massaal geld om haar een hart onder de riem te steken. Vrijdag was al 537.000 dollar binnengekomen, omgerekend 470.000 euro.

De inzamelingsactie was gestart op de website Indiegogo.com. De initiatiefnemers hoopten op 5000 dollar voor "de vakantie van haar leven", maar het bedrag ligt nu al 100 keer zo hoog.

Het filmpje waarop Klein wordt getreiterd, was dinsdag op videowebsite YouTube gezet. Kinderen van 12 en 13 jaar oud maken haar minutenlang uit voor 'vetzak' en 'bitch'. Een van de kinderen vraagt hoeveel haar tas kost "want ik wil weten hoe arm je bent".

Een andere tegenreactie is ondertussen ook opgang gekomen, de pesters mochten al diverse doodsbedreigingen ontvangen.


Pestpubers in actie (Video: Youtube)

Del Bosque vreest Fransman Ribéry

De Spaanse bondscoach Vincent del Bosque vindt dat Franck Ribéry van grote waarde is voor de Franse nationale ploeg, maar dat de andere spelers ook niet te onderschatten zijn. Spanje en Frankrijk staan zaterdagavond tegenover elkaar in de kwartfinale van het EK.

"Het zal niet makkelijk worden om Frankrijk te verslaan", verklaarde Del Bosque aan Bild. "Ik vrees voor Ribéry, maar Karim Benzema en Samir Nasri zijn ook spelers van wereldklasse."

Voorlopig richten de Spanjaarden zich volledig op het behalen van de halve finale. Del Bosque weigert verder te kijken. "Ik ben alleen maar bezig met het treffen met Frankrijk. Als we nu al over verdere successen na zouden denken, zou dat disrespectvol zijn tegenover de Fransen."  Spanje kroonde zich met zeven punten tot winnaar in Groep C. Alleen tegen Italië werd gelijkgespeeld in de groepsfase. Daardoor staat in de kwartfinale Frankrijk te wachten, dat tweede werd in Groep D.

Nieuw record voor 'Die Mannschaft'

Met de 4-2 zege van gisteren op Griekenland heeft het Duitse voetbalelftal een nieuw record gevestigd. Het was voor Die Mannschaft de vijftiende zege op rij in een competitief duel, waarmee het Nederland, Spanje en Frankrijk voorbij streefde.

Die landen kwamen ooit tot veertien zeges op rij in kwalificatieduels en duels op eindtoernooien. Oefenwedstrijden werden hier niet bij geteld. De zegereeks begon voor de Duitsers bij de strijd om de derde plaats tijdens het WK van 2010 (3-2 zege op Uruguay, waarna tien zeges tijdens de EK-kwalificatie volgde. Ook op de eindronde van dit EK werden tot nu toe louter zeges behaald.

Martina kiest op EK voor 200 meter

Churandy Martina zal bij het EK atletiek komende week in Helsinki starten op de 200 meter en de 4 x 100 meter estafette. Hij zal zijn startbewijs op de 100 meter niet gebruiken.

Vorige week prolongeerde Martina zijn Nederlandse titel op het koningsnummer. Hij liet toen weten dat hij nog twijfelde tussen de 100 en 200 meter op de EK. Na overleg met zijn coach Dennis Mitchell besloot hij voor de 200 meter te kiezen. Op de 200 meter verbeterde hij dit seizoen het Nederlands record naar 19,94 seconden.

Tijdens de Olympische Spelen in Londen later deze zomer start Martina op de 100 en 200 meter.

Sokratis: "Grieken mogen trots zijn"

Sokratis Papastathopoulos vindt dat Griekenland een goede wedstrijd speelde tegen Duitsland, ondanks de 4-2 nederlaag.

Duitsland was het gehele duel de bovenliggende partij. Toch vindt Sokratis dat Griekenland zich niet hoeft te schamen voor de bescheiden weerstand. "We speelden tegen een van de beste ploegen ter wereld", zegt hij tegen ZDF. "We hebben twee keer gescoord. Misschien hadden we wat zorgvuldiger moeten zijn."

Sokratis twijfelt er niet over dat de Grieken vol bewondering de nationale ploeg hebben aanschouwd. "De Grieken mogen trots zijn. Ik denk dat we ze vanavond een paar mooie momenten hebben gegeven", aldus de verdediger.

Duitsland overtrof Griekenland in de tweede helft. Georgios Samaras bracht met de 1-1 de spanning terug in de wedstrijd, maar daarna walsten de Duitsers over de opponent heen. Die Mannschaft was uiteindelijk met 4-2 te sterk.

PVV wil 'kwartje van Kok' schrappen

De PVV wil dat het 'kwartje van Kok' teruggaat naar de burger. Ook moeten de plannen rond de forenzentaks worden teruggedraaid. Die maatregelen staan in het verkiezingsprogramma van de partij van Geert Wilders.

Volgens Wilders schelen de twee maatregelen samen 'drie miljard voor werkend Nederland'. "De lasten van burgers moeten omlaag, niet omhoog", laat hij zaterdag weten.

Het kwartje van Kok werd in 1991 ingevoerd en staat voor de verhoging van de accijnzen op brandstof. De maatregel was een idee van de toenmalig PvdA-minister Wim Kok om de oplopende tekorten weg te werken. De economie herstelde, maar de accijnsmaatregel werd nooit teruggedraaid.

De PVV pleitte al eerder voor het afschaffen van het kwartje van Kok. Ook de VVD en de LPF hebben zich er in het verleden hard voor gemaakt.

Justin Bieber laat albumtitel tatoeëren

Justin Bieber heeft zijn lichaam versierd met een tatoeage van zijn albumtitel Believe. Het 18-jarige popidool liet het woord Believe afgelopen week, vlak nadat de cd was uitgebracht, op zijn linkerarm zetten.

"De dag dat Believe uitkwam, was erg belangrijk voor mij", zei Bieber in de talkshow van David Letterman. "Daarom heb ik de tatoeage laten zetten." De derde plaat van de zanger kwam vrijdag binnen op de tweede plaats van de Album Top 100.

Het is niet de eerste keer dat de tienerster zijn lichaam laat opleuken met een tatoeage. Onder zijn linkeroksel liet hij 'Yeshua' zetten, het Hebreeuwse woord voor Jezus. Ook heeft hij een inktplaatje van een vogel op zijn lies.

Take Arms: Bot War nu gratis te downloaden

Discord Games heeft een offline versie van hun shooter, Take Arms, gratis beschikbaar gemaakt. De game is te downloaden via Indievania als "pay what you want", zonder minimum bedrag zodat de game in principe gratis is.

Take Arms is een indiegame, uitgebracht voor Xbox Live en pc. Het is een 2D shooter, waarin meerdere spelers het tegen elkaar opnemen. In de gratis versie, Take Arms: Bot Wars, zijn de andere spelers vervangen door bots. De game is daardoor dus offline te spelen.

"Donaties worden op prijs gesteld " staat er op de site.

Klose: "Ik ben opgelucht"

Miroslav Klose is blij met het resultaat van Duitsland tegen Griekenland en met zijn eigen optreden als vervanger van de topspits Mario Gomez. "Blij dat ik scoorde."

Klose mocht enigszins verrassend beginnen in plaats van Gomez, die al driemaal scoorde op dit EK. De spits van Lazio Roma toonde zijn klasse en pikte een doelpunt mee, waarmee hij ook bondscoach Joachim Löw gerust wist te stellen. "Ik ben zeer opgelucht dat ik gescoord heb", aldus Klose in gesprek met ZDF. "We combineerden geweldig in de eerste helft, maar hadden problemen met scoren."

"Ik was heel blij dat ik weer mocht spelen", vervolgt de 34-jarige routinier. "Onze bank is erg sterk, kijk alleen al naar de spelers die invielen. We wisten dat, als we ons spel bleven spelen, we de Grieken in de problemen konden brengen en dat is ook gebeurd. Nu zullen we Italië tegen Engeland bekijken, om te zien wie we als volgende treffen."

Bondscoach Löw was vooral tevreden met Sami Khedira en Mesut Özil. "Khedira is met een ongelooflijk goede serie bezig. Hij traint goed, wil de bal altijd hebben. Zijn teamgenoten voelen dat en vertrouwen hem. Özil was absolute klasse. Hij maakte goede loopacties en het lukte hem het team de juiste impulsen te geven."

Wargaming maakt meer vliegtuigen bekend voor World of Warplanes

Wargaming.net heeft gisteren de nieuwe "US Carrier-based Aircrafts" bekendgemaakt voor hun aankomende game, World of Warplanes. Dit type vliegtuigen wordt "carrier-based" genoemd, omdat ze ingezet worden vanaf vliegdekschepen.

Net als in World of Tanks, nemen spelers het in World of Warplanes tegen elkaar op in epische veldslagen. Niet met tanks deze keer, maar met vliegtuigen. Wargaming.net heeft nu negen nieuwe vliegtuigen aangekondigd voor de Amerikaanse tech-tree, waaronder de Grumman F2F, Chance Vought F5U en F4F Wildcat.

World of Warplanes is op dit moment in gesloten bèta. Je kunt je nog opgeven voor de gesloten bèta via de site. De trailer hieronder laat de nieuwe vliegtuigen zien.

Ook goed doel moet aan lang banknummer

Ook goede doelen krijgen in 2014 een bankrekeningnummer met achttien tekens. Daardoor verdwijnen makkelijk te onthouden nummers als Giro 555, schrijft het Nederlands Dagblad zaterdag.

De Nederlandse goede doelen onderzoeken nu samen met de banken hoe zij het minste last hebben van de nieuwe nummers. "Tijdens een hulpcampagne van Giro 555 op televisie schrijf je NL08INGB0000000555 niet snel over", aldus een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) in de krant.

Volgens de woordvoerder zijn er drie mogelijke opties. Behalve dat elk goed doel zijn eigen nummer kan gebruiken, komt er mogelijk een centraal nummer voor alle goede doelen of een combinatie van beide. Bij een overkoepelend banknummer moet dan de naam van het doel in de omschrijving worden gezet.

In februari 2014 zijn de zogeheten IBAN-nummers verplicht voor alle betalingen. Een fictief bankrekeningnummer als 138519701 wordt dan bijvoorbeeld NL18RABO0138519701. De maatregel geldt voor de hele eurozone.

Vermoeide Flipkens toch tevreden

Kirsten Flipkens kreeg tegen Nadia Petrova alsnog de kans om de finale van het toernooi in Rosmalen een Belgisch tintje te geven. Eerder op de dag zegde Kim Clijsters af wegens een blessure. Maar ook de andere Belgische tennisster haalde de eindstrijd niet. Petrova was met 6-4 en 6-2 te sterk. Toch keek Flipkens tevreden terug.

"Als je me vooraf had gezegd dat ik zoveel punten zou vergaren voor mijn ranking, had ik je voor gek verklaard", zei Flipkens. "Maar ik miste de nodige frisheid in mijn laatste wedstrijd."

Vermoeidheid speelde Flipkens vrijdag parten in Rosmalen. "Ik had gisteravond nog gespeeld, en moest die partij vandaag eerst nog afmaken, en er hoefde niet veel gespeeld te worden maar het was close. Ik moest dus wel vol aan de bak. Tussen die wedstrijd en de match tegen Petrova zat eigenlijk maar een partij. Ik heb wel kunnen rusten, maar niet genoeg. Ik hoopte stiekem dat mijn laatste wedstrijd zou worden uitgesteld vanwege het weer."

De Belgische stijgt door haar goede prestaties van de afgelopen tijd flink op de ranglijst. "Ik heb grote stappen gezet in de voorbije weken. Ik wil blijven klimmen en hard werken, dan is deelname aan de US Open zo goed als zeker."


Vermoeide Flipkens toch tevreden (Foto: Novum)

Limburger dood na mishandeling

Een 23-jarige man uit het Limburgse Munstergeleen is zaterdagochtend om het leven gekomen nadat hij op straat in Sittard was mishandeld. De politie heeft twee mannen van 22 en 23 jaar uit Sittard aangehouden.

Het slachtoffer werd even voor 03.00 uur mishandeld op de Putstraat. Hij werd zwaargewond naar ziekenhuis in de buurt gebracht, waar hij even later overleed. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Kenia vervolgt Masai voor spiezen leeuwen

De Masai-krijgers die zes leeuwen aan de rand van Nairobi aan hun speer regen worden vervolgd voor het doden van wilde dieren. Dat heeft Paul Mbugua van de Keniaanse Dienst voor Wildbeheer vrijdag gezegd.

De leeuwen werden het slachtoffer van een eeuwenoude traditie. Die houdt Masai-mannen voor dat het spiezen van een leeuw een van de grootste daden is die in een leven kan worden verricht. De krijgers hakten na afloop het staartpuntje van hun prooien af om die als trofee te bewaren.

De Masai die rond de Keniaanse hoofdstad wonen klagen al langer over de leeuwen, die zich te goed zouden doen aan hun kostbare geiten.

Ecuador roept ambassadeur terug voor overleg

Ecuador heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ambassadeur in Londen teruggeroepen om met haar te overleggen over de asielaanvraag van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Assange vluchtte dinsdag naar de ambassade van Ecuador in Londen en vroeg daar asiel aan om zijn uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt. Daar dreigt een zware straf, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.

"Wij roepen onze ambassadeur terug voor beraadslaging omdat dit een zeer serieuze zaak is", aldus de Ecuadoraanse president Rafael Correa.

Ecuador roept ambassadeur terug voor overleg
Ecuador roept ambassadeur terug voor overleg (Foto: ANP)

Nieuwegein heeft weer stroom

De stroomstoring in Nieuwegein is geheel opgelost. Vrijdagavond laat werden de laatste huishoudens en bedrijven weer aangesloten op het reguliere stroomnet, meldt netbeheerder Stedin.

De grote stroomstoring ontstond donderdagavond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend klanten in de stad zaten daardoor urenlang zonder stroom. De hele nacht en dag zijn monteurs bezig geweest om de schade te repareren. Vrijdag werden gedurende de dag steeds meer wijken aangesloten op het stroomnet. In andere wijken werd voor noodstroom gezorgd.

De storing zorgde volgens de gemeente voor veel overlast en ongemak. Zo werkten de bruggen niet en was het mobiele telefoonnetwerk tijdelijk overbelast. Er hebben zich echter niet meer ongelukken voorgedaan dan normaal.

Particulieren kunnen een beroep doen op een compensatieregeling van Stedin, omdat de storing langer dan vier uur duurde. Voor bedrijven geldt deze regeling niet. Zij krijgen het advies contact op te nemen met hun verzekering.

Stedin doet nog onderzoek naar de precieze oorzaak van de storing. De netbeheerder verwacht nog enkele dagen nodig te hebben om alle schade aan het energienet te herstellen.

'Energierekening gaat verder omhoog'

De prijzen voor stroom en gas gaan in de komende jaren fors omhoog. Dat stelt topman Peter Terium van energiegigant RWE zaterdag in het AD. Hij vreest dat de rekening voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar wordt.

"In Duitsland is nu al discussie over de vraag in hoeverre de energierekening voor de minima nog is op te brengen. Ik verwacht dat dit voor lage inkomens in Nederland ook gaat spelen", aldus Terium.

Terium denkt dat het probleem ligt bij het verduurzamen van de energiemarkt. Volgens de RWE-topman kost dat veel geld. "We willen uit de fossiele brandstoffen en uit kernenergie. Die kosten moeten ergens vandaan komen. Als het niet uit de staatskas komt, komt het vanzelf in de stroomprijs terecht."

Kamp vindt samenwerking VVD en SP onwaarschijnlijk

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) denkt niet dat zijn partij na de verkiezingen met de SP kan samenwerken. Hij ziet daar geen basis voor, zegt hij zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Kamp vindt dat de standpunten van beide partijen teveel van elkaar afwijken voor een goede samenwerking. "Ik zie dat niet gebeuren. De standpunten van VVD en SP over Europa, sanering van de overheidsuitgaven, defensiebeleid, buitenlandse politiek en de sociale zekerheid staan haaks op elkaar", legt hij uit.

In de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen gaan de VVD en de SP aan kop. Beide partijen hebben nu rond de dertig zetels. Traditioneel gezien probeert de grootste partij een kabinet te formeren, waarin meestal plaats is voor de grote winnaar. Dat zou in dit geval de SP zijn. Nu heeft de SP nog vijftien zetels in de Kamer.

Volgens het NRC speculeren leden van beide partijen de laatste tijd anoniem over een eventuele samenwerking. Ook SP-leider Emile Roemer is bereid om bepaalde punten los te laten voor een plaats in de regering met bijvoorbeeld de VVD, maar Kamp denkt niet dat dat gaat gebeuren. "Ik sluit geen enkele partij uit, maar ik zie zelf geen basis voor een samenwerking."


Kamp vindt samenwerking VVD en SP onwaarschijnlijk (Foto: Novum)

Beramer aanslag op Capitool bekent schuld

De Marokkaanse man die in februari een aanslag op het Capitool in Washington probeerde te plegen heeft in de rechtszaal schuld bekend. Amine el Khalifi hangt 25 jaar cel boven het hoofd.

Van El Khalifi's snode plannen kwam uiteindelijk weinig terecht. De FBI had de 29-jarige illegaal al maanden in de smiezen, en had hem een nep-bomvest gegeven. Toen El Khalifi dat vruchteloos tot ontploffing trachtte te brengen werd hij aangehouden.

Tientallen kindsoldaten Centraal-Afrika vrij

De rebellengroep CPJP in de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft 32 kindsoldaten vrijgelaten, 28 jongens en 4 meisjes. Dit is de eerste vrijlating na maanden van onderhandelingen met diverse groepen opstandelingen.

Dit heeft het VN-kinderfonds Unicef vrijdag laten weten. De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld en wordt al jaren verscheurd door bloedige conflicten. VN-hulpverleners proberen ervoor te zorgen dat door strijdgroepen ontvoerde kinderen naar huis kunnen terugkeren en een vak kunnen leren.

[OS 2012] De openingsceremonie


Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De openingsceremonie is het officiële begin van de Spelen. Soms zijn er vanwege het volle programma zoals bij het voetbaltoernooi, al wedstrijden voorafgaand aan de ceremonie. Toch wordt de openingsceremonie gezien als de echte start van de Spelen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.