Buurlanden boos over afzetting president Paraguay

De buurlanden van Paraguay hebben verontwaardigd gereageerd op de afzetting van president Fernando Lugo. Lugo, die met de steun van de armen het presidentschap had veroverd, kondigde vrijdagavond zijn aftreden aan nadat de senaat besloot dat hij uit zijn ambt moest worden gezet.

Door zo snel te zwichten lijkt de president een gewelddadige confrontatie in Asuncion te hebben afgewend. De woedende aanhang van de voormalige bisschop was vrijdag samengedromd in de straten van de Paraguayaanse hoofdstad. Toen enkele jonge medestanders van Lugo een politiekordon trachtten te doorbreken greep de oproerpolitie met harde hand in. Maar na de beëdiging van vice-president Federico Franco tot opvolger van Lugo droop de menigte af.

''Ik zeg als president vaarwel'', zei Lugo glimlachend na de senaatsstemming. Maar hij stelde ook dat de democratie in Paraguay 'een diepe wond is toegebracht'. Veel van zijn collega's op het continent noemden Lugo's afzetting een staatsgreep.

''Dit strekt verder dan Fernando Lugo. Dit gaat verder dan Paraguay. Dit gaat over echte democratie voor heel ons Amerika'', zei de linkse president van Ecuador, Rafael Correa. Hij kondigde aan dat Ecuador geen andere regering erkent dan die van Lugo. Argentinië en Bolivia veroordeelden de 'coup' in Paraguay evenzeer.

Ook de Venezolaanse president Hugo Chavez verklaarde dat hij 'de onwettige en valse regering' die Lugo vervangt niet zal erkennen. Zijn bondgenoot Lugo heeft 'het offer van de afgang verkozen', maar was het slachtoffer van een schijnproces.

Franco, die ooit Lugo's rechterhand was maar zich de afgelopen jaren van hem afkeerde, gordde triomfantelijk de presidentiële sjerp om. ''Op dit ogenblik hebben God en het lot gewild dat ik het presidentschap op me neem'', verklaarde hij.

De senaat boog zich vrijdag over vijf aanklachten van wanbestuur die tegen Lugo waren uitgebracht. Daaronder was ook Lugo's rol in een bloedige confrontatie tussen de politie en landloze boeren, die onlangs zeventien levens eiste.

Na vijf uur van beraadslagingen stemden 39 senatoren voor de afzetting van Lugo. Vier leden stemden tegen, twee waren afwezig.

Het was een dramatische aftocht voor de ooit zo geliefde leider die vier jaar geleden, op de golven van de linkse lente in Zuid-Amerika, aan de macht kwam. Lugo's val tekende zijn onvermogen samen te werken met zijn bondgenoten van weleer, die allengs ontevreden raakten over de linkse koers en de starre, hoekige stijl van de president.

Critici geven Lugo de schuld van het geweld dat vorige week uitbarstte toen de politie honderdvijftig boeren van een stuk land probeerde te verwijderen. Het land is eigendom van een politicus van de Colorado-partij. Aanhangers van de boeren zeggen dat de landeigenaar zijn politieke invloed heeft aangewend om het land decennia geleden, toen nog eigendom van de staat, in handen te krijgen en zijn van mening dat er nu landhervormingen moeten plaatsvinden.

Lugo zei destijds de confrontaties te betreuren. Hij aanvaardde het ontslag van zijn minister van binnenlandse zaken en de hoogste politiechef.

Lugo beloofde bij zijn aantreden 87 duizend landloze families landbouwgrond, maar kon die belofte niet waarmaken. Dat komt deels omdat zijn plannen door zijn politieke tegenstanders werden tegengehouden.


Buurlanden boos over afzetting president Paraguay (Foto: Novum)