'Kritisch rapport Zuidas achtergehouden'

Het rijk en de gemeente Amsterdam hebben een kritisch rapport uit 2003 over een miljardenplan voor de Zuidas geheimgehouden. Dat meldt het Parool, dat het rapport in handen heeft, zaterdag. Een oud-topambtenaar bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu zegt in de krant dat de conclusies op dat moment 'niet goed vielen'.

In het rapport werden de uitgangspunten van het plan om de ringweg en het spoor ondergronds te brengen en Amsterdam-Zuid en Buitenveldert via een tunnel met elkaar te verbinden in twijfel getrokken. Bovenop dit alles moest een nieuw stadshart verrijzen.

Het rapport bevatte adviezen van rijksbouwmeester Jo Coenen en architecten Vittorio Gregotti, Manuel de Sola-Morales en Kees Christiaanse. Ook directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel droeg er een steentje aan bij. In het rapport werd gesteld dat gezien de economische schommelingen de kosten en geraamde opbrengsten opnieuw tegen het licht moesten worden gehouden en werd een bescheidener aanpak voorgesteld.

Het ministerie en de gemeente hielden ondanks het kritische rapport vast aan het plan, maar vanwege bouwrisico's en financiële tekorten werd pas dit jaar definitief een besluit genomen. In dit besluit wordt uitgegaan van een bescheidener aanpak, waarbij de Zuidas in delen op de schop gaat. Ook blijft het spoor bovengronds en komt op de twee wegtunnels geen bebouwing.