Nieuwegein heeft weer stroom

De stroomstoring in Nieuwegein is geheel opgelost. Vrijdagavond laat werden de laatste huishoudens en bedrijven weer aangesloten op het reguliere stroomnet, meldt netbeheerder Stedin.

De grote stroomstoring ontstond donderdagavond na blikseminslag in twee transformatorstations. Ruim zeventienduizend klanten in de stad zaten daardoor urenlang zonder stroom. De hele nacht en dag zijn monteurs bezig geweest om de schade te repareren. Vrijdag werden gedurende de dag steeds meer wijken aangesloten op het stroomnet. In andere wijken werd voor noodstroom gezorgd.

De storing zorgde volgens de gemeente voor veel overlast en ongemak. Zo werkten de bruggen niet en was het mobiele telefoonnetwerk tijdelijk overbelast. Er hebben zich echter niet meer ongelukken voorgedaan dan normaal.

Particulieren kunnen een beroep doen op een compensatieregeling van Stedin, omdat de storing langer dan vier uur duurde. Voor bedrijven geldt deze regeling niet. Zij krijgen het advies contact op te nemen met hun verzekering.

Stedin doet nog onderzoek naar de precieze oorzaak van de storing. De netbeheerder verwacht nog enkele dagen nodig te hebben om alle schade aan het energienet te herstellen.