Weening: "Rij om kampioen te worden"

Na jaren mee moeten werken in de grote Rabobank groep kan Pieter Weening morgen bij he Nederlands kampioenschap wielrennen voor zijn eigen kans rijden. De renner van GreenEdge is ook nog in de race om een ticket voor de Olympische Spelen, maar daar is hij niet mee bezig.

"Ik rijd om kampioen te worden", zei de renner tegen De Telegraaf. "Ik ga geen koers in een koers rijden om geselecteerd te worden. Weening is vanwege een eerder opgelopen blessure nog fris en dat liet de Fries merken in de Dauphiné, toen hij met de beste mee omhoog ging."

"Of ik nog kan verbeteren, kan ik moeilijk zeggen. In de Dauphiné zag ik mezelf verbeteren, maar ik vind het moeilijk om op basis van trainingen aan te geven of ik nog een stapje kan maken. De Tour zal dat uitwijzen. Al moet je daar ook rekening houden dat mannen als Evans en Wiggins zeker nog die stap zullen zetten. Ik ga me op basis van de Dauphiné zeker niet rijk rekenen voor de Tour."

Maar de focus is eerst nog op het NK, waarin Weening nu dus wel voor de titel kan rijden. De klimmer weet wel dat het lasig wordt. "Je moet tussen de tactiek van de grote ploegen proberen door te rijden. Sommige jongens stemmen hun koers op een bepaalde renner af. Dat ga ik zeker niet doen. Ik rijd puur op mijn gevoel."