Gynaecoloog vervolgd om medische misser

Een gynaecoloog van het Westfries Gasthuis in Hoorn moet zich voor de rechter verantwoorden voor fouten tijdens een bevalling in mei 2009. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar vervolgt de man voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan de moeder en voor dood door schuld van haar baby, zo laat een woordvoerder zaterdag weten.

De verantwoordelijke gynaecoloog had vooraf afspraken gemaakt dat er zou worden ingegrepen met een keizersnede als de bevalling te lang zou duren. Dat gebeurde echter niet. De rest van het medische team werkte bovendien niet goed samen en het medisch dossier was onvolledig.

Justitie verwijt de gynaecoloog dat hij de moeder, een risicopatiënte, na de bevalling achterliet zonder duidelijke opdracht aan de verloskundige. "Thuis kon hij onvoldoende controle uitoefenen op de toestand van moeder en baby. Het OM meent dat hij daarmee het onverantwoorde risico heeft genomen dat hij te laat zou zijn met ingrijpen", aldus de zegsvrouw.

De baby overleed twee dagen na de bevalling. De ouders deden na het incident aangifte tegen de gynaecoloog, de verloskundige en het ziekenhuis. Na onderzoek besloot het OM alleen de gynaecoloog te vervolgen. De strafzaak begint op 11 september bij de rechtbank in Alkmaar.