Rutte laconiek over kritiek CDA

Mark Rutte reageert laconiek op de kritiek van het CDA dat hij met twee tongen spreekt over Europa. "Het is campagnetijd, laat ze maar", zei de demissionair premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik vind het helemaal niet erg dat het CDA profiel zoekt en dat zal ook wel een keer ten koste van mij gaan", zei Rutte. "Laat de mensen een beetje hun campagnethema's uithollen, dat is helemaal niet erg." Hij wilde niet reageren op de kritiek van één politieke partij.

Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet Rutte deze week dat hij twee gezichten laat zien als het over de Europese Unie gaat. "In Europa wil hij meehobbelen met de stappen die worden genomen en in Nederland trekt hij er dan een heel vies gezicht bij", zei hij in een interview. Hij zou van de VVD hierdoor een 'PVV-light' maken.

Rutte probeerde wel de kritiek te weerleggen. Hij zei dat hij het afgelopen jaar een consequente lijn heeft uitgedragen over Europa. De Zuid-Europese landen moeten hervormen en hun begrotingen op orde brengen, daarom is het goed dat de begrotingscommissaris meer macht heeft gekregen. Rutte heeft zich daarvoor persoonlijk sterk gemaakt.

Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan het stimuleren van de groei in Europa, bijvoorbeeld door de interne markt beter te laten functioneren. En die lijn wordt ook uitgedragen door de CDA-bewindslieden van Financiën Jan Kees de Jager en van Europese Zaken Ben Knapen, voegde Rutte nog even fijntjes toe.