Van Vleuten klopt Vos op NK

Annemiek van Vleuten is voor de eerste maal in haar carrière Nederlands kampioene op de weg geworden. De 29-jarige renster van Rabobank reed in de slotkilometers weg bij haar ploeggenote Marianne Vos, die op het NK haar rentree maakte na een sleutelbeenbreuk.

De voorbeslissing op het Nederlands kampioenschap viel al snel. Op het parcours met vier klimmetjes, dat vanochtend bij de beloften al erg zwaar bleek te zijn, kwam in de eerste ronde een kopgroep weg met daarbij Vos, Van Vleuten, Lucinda Brand, Amy Pieters en Anna van der Breggen. 

De voorsprong van het vijftal liep ronde na ronde op en in de achtergrond was het een waar slagveld. Halverwege de koers was de helft van de gestarte vrouwen al afgestapt. Vooraan moest Van der Breggen als eerste afhaken, waarna enkele rondes later ook Pieters het tempo niet meer kon volgen.

Met nog drie vrouwen over begon het spel van het aanvallen. Van Vleuten wist alleen weg te komen en toen de voorsprong een minuut bedroeg vond Vos de tijd gekomen om Brand achter te laten. De beste wielrenster van de wereld kwam na een lange achtervolging nog aansluiten bij ploeggenote Van Vleuten, maar op de laatste beklimming van het Duivels Bosch moest ze de winnares van de wereldbeker van vorig jaar toch weer laten gaan. Op een paar minuten werd Brand derde.