FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 juni 2012

Tussenstand in de FOK! EK Pool

Het Europees kampioenschap Voetbal 2012 is inmiddels één speelronde onderweg. De prestaties op de velden in Polen en Oekraïne zorgen ervoor dat het in de FOK! EK Pool lastig te voorspellen is. Daarom een overzicht van de managers die dit tot nu toe het beste voor elkaar hebben.

Ook is inmiddels de prijzenpagina online gegaan. Tijdsbeeld Media stelt vijf DVD-boxen beschikbaar waarin de geschiedenis van het Nederlands elftal in de negen eerdere EK-deelnames uitgebreid aan bod komt. De nummers zes tot en met tien krijgen van Uitgeverij Balans het boek Wat een goal! van Maarten Moll waarin de moderne voetbalgeschiedenis aan bod komt.

Een overzicht van de beste tien voorspellers tot nu toe

Positie Gebruikersnaam Punten
1 Reya 365
2 vic_ 295
3 Berkery 295
4 Supersteef 285
5 Len2926 280
6 Mozy 275
7 mrrrtijn1975 275
8 Harrynuggets 270
9 Roflbroek 270
10 vincebeus 270


Zodra duidelijk is welke teams er doorgaan naar de kwartfinales wordt de Pool weer opengesteld en kun jij je voorspelling voor deze wedstrijden invullen.

Tot nu toe zijn er nog geen losse vragen gesteld. Mochten deze in de loop van het toernooi wel volgen dan zullen ze in dit topic aangekondigd gaan worden.

Tot slot wensen wij jou veel plezier en succes met het deelnemen aan de FOK! EK Pool!

Prijswinnaars FOK! Voetbalmanager 2011-2012

Het spannende voetbalseizoen 2011-2012 zit er inmiddels al weer bijna een maand op. Ook in de voetbalmanager was het spannend en heeft na heel wat gepuzzel van alle managers gedurende het seizoen in totaal acht winnaars opgeleverd.

Steppenpferd met zijn team Fc Dutchy bleek uiteindelijk met 1896 punten de beste te zijn. Hij won een wedstrijdshirt aangeboden door Voetbalschoenen.com.

Ook de nummers twee en drie ElmarO (FC Bal Door Het Raam) en Pleb07 (PFT11) mogen een voetbalshirt van hun favoriete club aangeboden door Voetbalschoenen.com uitzoeken.

Voor de nummers vier tot en met acht in het klassement stelde Uitgeverij Nieuw-Amsterdam vijf exemplaren van het boek Hans Kraay jr. - Achter de kleedkamerdeur geschreven door Iwan Tol ter beschikking.

Deze prijs ging naar:
VerrekteZakHooi (Essche Boys)
Dubnobasswithmyheadman (Dubnobasswithmyteamman)
MSNMGH (OnslowAcidCrew)
CoachLB (LB United)
Bayswater (Bayself)

Alle prijswinnaars gefeliciteerd!!

Allen hebben inmiddels bericht gehad.

Max Payne duikt naar Android op 14 juni

Nog maar een paar dagen wachten (drie om precies te zijn) en dan is de Max Payne-serie ook beschikbaar voor iedereen met een Android-toestel. Voor hen verschijnt Max Payne Mobile wereldwijd op 14 juni.  

Max Payne Mobile is niet een geheel nieuw spel: het is een remake van de originele Max Payne, maar wel met opgepoetste graphics én met Rockstars Social Club-integratie. Daarnaast zijn er nog enkele gameplay-elementen veranderd en toegevoegd. De remake van Remedy's klassieker verscheen 12 april al op de iOS-apparaten. 

Hieronder een lijst met de tablets en smartphones waarop Max binnenkort in bullettime kan vliegen: 

Supported Android Phones: Motorola Razr, Razr Maxx, Motorola Atrix, Motorola Photon, Motorola Droid Bionic, HTC Rezound, HTC One X, HTC One S, HTC Evo 3D, HTC Sensation, HTC Droid Incredible 2, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Nexus S, Samsung Galaxy Note, Samsung S2, Samsung Galaxy R, Sony Xperia Play, Sony Xperia S, Sony Walkman Z Series Media Player

Supported Android Tablets: Acer Iconia, Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer Prime, Dell Streak 7, LG Optimus Pad, Medion Lifetab, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab 8.9 / 10.1, Sony Tablet S, Sony Tablet P, Toshiba Thrive, HTC Flyer, HTC Jetstream

[Euro 2012] Uitslagen groep D

Vanavond trapten de laatste 4 landen af voor hun eerste wedstrijd op dit EK. Engeland en Frankrijk speelden in Donetsk tegen elkaar, terwijl gastland Oekraïne in Kiev het opnam tegen Zweden.

Remise in warm Donetsk

Door de hitte hielden Frankrijk en Engeland het tempo in de beginfase laag. Na een half uur spelen kwam Engeland op voorsprong door een doelpunt van Lescott. Lang konden ze niet genieten van deze voorsprong, want nog geen tien minuten later zorgde Nasri dat de ploegen weer op gelijke hoogte kwamen.

Na rust nam Engeland het initiatief en werd Frankrijk teruggedrongen en kon het niets anders doen dan toekijken. In de slotfase kregen beide ploegen nog wat kleine mogelijkheden, maar gescoord werd er niet. Zo bleef het bij 1-1; een stand waar beide ploegen vrede mee leken te hebben. 

Klik hier voor het uitgebreide verslag.

Shevchenko held van Kiev

In de Oekraïnse hoofdstad Kiev zocht het thuisland tegen Zweden de aanval. Het kreeg een paar kleine kansjes, maar Andreas Isaksson kon zijn doel schoon houden. Zweden kon af en toe een tegenstoot geven, maar voor de rust werd er niet gescoord.

Kort nu rust kwamen de Zweden op voorsprong door een doelpunt van Zlatan Ibrahimovic. Een paar minuten later was de stand weer gelijk door een doelpunt van Shevchenko. Diezelfde Shevchenko zorgde niet veel later dat het stadion explodeerde door de bal opnieuw achter Isaksson te krijgen; 2-1. Zweden ging nog wel opzoek naar de gelijkmaker, maar slaagde hier niet in. Hierdoor wonnen de Oekraïners hun allereerste EK-wedstrijd en staan momenteel bovenaan in groep D.

Klik hier voor het uitgebreide verslag.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Frankrijk Engeland 1-1
Oekraïne Zweden 2-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Oekraïne 1 1 0 0 3 2-1
2. Engeland 1 0 1 0 1 1-1
3. Frankrijk 1 0 1 0 1 1-1
4. Zweden 1 0 0 1 0 1-2


Programma

Datum Thuis Uit
15/06 Oekraïne Frankrijk
15/06 Zweden Engeland

Mona Keijzer tweede op CDA-lijst

Mona Keijzer staat op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA. Het partijbestuur zette de 44-jarige Purmerendse wethouder, die positief opviel tijdens de lijsttrekkersverkiezing, direct achter Sybrand van Haersma Buma. Dat melden bronnen rond het partijbestuur.

Het 32-jarige Kamerlid Sander de Rouwe staat op nummer drie. Het partijbestuur vergadert maandagavond over de samenstelling van de lijst. Vervolgens worden kandidaten een voor een gebeld over de plek die ze toebedeeld hebben gekregen. Het kan tot ver na middernacht duren voordat iedereen is gebeld.

De verwachting is dat de christendemocraten kiezen voor vernieuwing op de lijst. Dinsdagochtend vroeg hoopt het partijbestuur de definitieve conceptkandidatenlijst te kunnen presenteren. Op zaterdag 30 juni moet het partijcongres deze goedkeuren.

Bekerfinale 2013 op Hemelvaartdag

Voetbalbond KNVB heeft vandaag het definitieve programma voor het seizoen 2012-2013 bekend gemaakt. Uit het schema blijkt dat de bekerfinale op donderdag 9 mei 2013, op Hemelvaartdag, gehouden zal gaan worden. Hierna staat nog één competitieronde gepland.

Tot aan de winterstop zullen in de Eredivisie achttien speelrondes worden afgewerkt. In de duels na de winterstop kan in verband met Europees voetbal nog geschoven gaan worden. Het jaar begint met het duel tussen Willem II tegen NAC Breda, terwijl in de eerste speelronde met Ajax - AZ ook al gelijk een topper op het programma staat.

Olifantendrama in Emmen

In Dierenpark Emmen zijn maandag twee olifanten overleden. Het gaat om de 31-jarige Htoo Khin Aye en haar zoontje dat ze op 22 mei ter wereld had gebracht. Dat heeft het dierenpark maandagavond gemeld.

Htoo Khin Aye, volgens een woordvoerder de "oma in de kudde", maakte een zieke indruk en was daarom maandagochtend samen met haar jong apart gezet. In de stal viel de moeder, die daarbij bovenop haar jong terecht kwam. Htoo Khin Aye kon nog overeind komen, viel even later weer, maar bleef toen liggen. De dierenarts constateerde dat ze dood was. Uiteindelijk werd besloten het verzwakte jong te laten inslapen.

Olifantendrama in Emmen
Olifantendrama in Emmen (Foto: ANP)

Activisten Syrië melden meer dan vijftig doden

Activisten melden dat maandag in heel Syrië meer dan vijftig mensen zijn gedood. Regeringstroepen en opstandelingen bestreden elkaar in de provincies Homs, Idlib en Latakia. Internationaal gezant Kofi Annan toonde zich 'ernstig bezorgd' over het geweld dat aan beide zijden escaleert.

Op beelden van webcams in Homs waren beschietingen te zien van woongebouwen. Het geluid van langssuizende granaten werd sporadisch onderbroken door salvo's van machinegeweren.

Syrische soldaten doodden rebellen die bij Idlib een tank in brand hadden gestoken, zei Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de aanval kwamen zeven soldaten en een burger om het leven. Verder werden drie mannen en twee vrouwen gedood toen ze probeerden te vluchten.

In het nabijgelegen dorp Lag lagen elf dode mannen in een kamer, hun namen op briefjes die tussen hun kleding waren gestoken, bleek uit amateur-videobeelden. In Deir al-Zour kwamen tien mensen om door een autobom, zei Abdul-Rahman. "Wij zien felle gevechten nu het Syrische leger posities terug probeert te veroveren die in handen zijn van rebellen. Er zijn veel doden onder de rebellen", zei hij.

Gezant Annan zei dat er berichten waren over beschietingen met mortieren, helikopters en tanks in Haffa en omliggende dorpen in de provincie Latakia aan de kust. "Er zijn aanwijzingen dat een groot aantal burgers in deze plaatsen zijn opgesloten", zei zijn woordvoerder Ahmad Fawzi. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken toonde zich bezorgd dat het regime in Latakia 'wellicht bezig is een nieuw bloedbad te organiseren'.

Volgens Syrische activisten zijn sinds het begin van de opstand in maart 2011 meer dan dertienduizend mensen omgekomen. De situatie is de laatste maanden steeds chaotischer geworden en het is moeilijk vast te stellen wie voor welk bloedvergieten verantwoordelijk is. Journalisten mogen zich niet vrij door het land bewegen en het is vrijwel onmogelijk om berichten uit eigen waarneming te verifiëren.

[Groep D] Uitslag Oekraïne - Zweden

Oekraïne heeft in de wedstrijd tegen Zweden uitstekende zaken gedaan. Het gastland kwam in de tweede helft op achterstand, maar door twee doelpunten van Shevchenko werden toch de felbegeerde drie punten gepakt; 2-1.

Oekraïne begon het duel tegen Zweden als de bovenliggende partij en kreeg via onder meer Konoplyanka en Shevchenko een paar kleine mogelijkheden. De Zweedse formatie zette daar een poging van Källström tegenover. Toch was de eerste grote kans via Ibrahimovic voor de Zweden. De aanvaller slaagde er echter niet in om de bal tot voor het doel te krijgen.

Na iets meer dan twintig minuten wedstrijd gaf Oekraïne wat gas, wat al snel in een fraaie kans voor Shevchenko resulteerde. Ook Voronin was dichtbij het doel van Isaksson, maar kwam net een teen te kort om de bal te raken. Zweden deed via Toivonen ook een poging, maar Pyatov reageerde alert. Ook in de slotfase van de eerste helft waren er kansen over en weer. Shevchenko en Ibrahimovic slaagden er echter niet in om de openingsgoal op hun naam te schrijven. Bij rust was het dan ook 0-0.


Källström in duel met Tymoshchuk (Foto: Pro Shots)

Toch waren het de Zweden die vlak na het begin van de tweede helft op voorsprong kwamen. Källström kreeg de bal tot bij Ibrahimovic die deze alleen nog maar in het doel hoefde te tikken. De verdediging van Oekraïne ging hier overigens niet vrijuit, aangezien de voorzet van Toivonen niet goed werd verwerkt.

Zweden kon overigens niet lang van de voorsprong genieten. Enkele minuten later stond het weer gelijk door een fraaie goal van Shevchenko. De aanvaller werd door Yarmolenko bediend en schoot vervolgens onberispelijk raak. Niet veel later explodeerde het stadion in Kiev, nadat Shevchenko zijn tweede goal van de wedstrijd liet aantekenen. De aanvaller van Oekraïne bleek in de lucht sterker te zijn dan Ibrahimovic en liet Isaksson kansloos.

In het vervolg ging Zweden driftig op zoek naar een gaatje in de Oekraïnese defensie, maar slaagde daar nauwelijks in. Het gastland had zijn zaakjes goed op orde. Toch kwam Ibrahimovic er uiteindelijk door en kreeg de bal bij Elm. De Zweed slaagde er echter niet in om het object hoogte te geven, waardoor Pyatov de poging al snel onschadelijk kon maken.


Shevchenko (r) werd uiteindelijk de held van de avond (Foto: Pro Shots)

Zweden bleef het in de resterende tijd wel proberen en was via onder meer Ibrahimovic, Elm, Mellberg en invaller Elmander nog dichtbij de gelijkmaker, maar Pyatov stond telkens zijn mannetje en hield zijn ploeg in de wedstrijd. Oekraïne kwam via Nazarenko ook in de buurt van het Zweedse doel, maar scoorde niet meer. Het is voor Oekraïne dus een uitsekend begin van hun eerste EK voetbal, dat ook nog eens in eigen land wordt georganiseerd.


Oekraïne

2 - 1

Zweden

55' Shevchenko
62' Shevchenko
  52' Ibrahimovic 
 
 Gele kaart: Källström, Elm (Zweden)
 
Stadion: NSC Olimpiyskiy Stadium, Kiev
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pyatov
Husyev
Mykhalyk
Khacheridi
Selin
Yarmolenko
Tymoshchuk
Nazarenko
Konoplyanka (Devich/90+2)
Voronin (Rotan/85)
Shevchenko (Mylevski/81)
  Isaksson
Lustig
Mellberg
Granqvist
M. Olsson
Larsson (Wilhelmsson/68)
Elm
Ibrahimovic
Källström
Toivonen (Svensson/62)
Rosenberg (Elmander/71)

Stekelenburg: "Sprak collega's over Deense goal"

Maarten Stekelenburg heeft met zijn collega-doelmannen Tim Krul en Michel Vorm nagepraat over de Deense tegengoal van Michael Krohn-Dehli. "Het blijft een lastige situatie."

Maarten Stekelenburg zag Krohn-Dehli na een goede sleepbeweging plotseling voor zijn doel opduiken en kon vervolgens niet voorkomen dat de linkermiddenvelder de bal tussen zijn benen door tegen de touwen schoot. Een moeilijke bal voor een keeper, zo concludeert 'Steek'. "Ik ben net als Tim Krul lang en als er dan zo'n bal recht op je benen afkomt, is dat erg moeilijk. Je hebt zo weinig tijd om te reageren."

"Ik heb het er met de andere keepers nog wel over gehad", vervolgt de doelman op de website van de KNVB. "Het blijft namelijk een lastige situatie. Er is een beetje geluk voor nodig om die bal te keren, maar fortuin hebben we als gehele ploeg niet gehad. Al had ik wel zoiets van: God, moet dat nou zo?"

Het toernooi is met het 0-1 verlies echter nog niet verloren, zo bezweert Stekelenburg. "Ik denk dat wij in de aanval en op het middenveld over voldoende kwaliteit beschikken om ook tegen Duitsland het verschil te maken. We moeten immers winnen van de Duitsers. Lang stilstaan bij de nederlaag tegen Denemarken heeft ook weinig zin, we moeten door."

Rosenthal bezorgd over gevangenen in Libië

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil dat de Libische autoriteiten zich 'maximaal blijven inspannen' voor de vrijlating van de vier medewerkers van het Internationaal Strafhof. Hij zegt bezorgd te zijn over het lot van het viertal, dat vorige week werd opgepakt. Dat laat het ministerie maandag weten.

Rosenthal sprak maandag met de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof José Luis Moreno Ocampo. De bewindsman wil dat de Libische autoriteiten samenwerken met het strafhof om de vier vrij te krijgen. De EU houdt de situatie rond de vier in de gaten.

Juriste Melinda Taylor en drie andere medewerkers van het strafhof werden in Zintan opgepakt nadat ze had gesproken met de gevangen Seif al-Islam Gadhafi. Ze wordt er van beschuldigd dat ze hem vertrouwelijke documenten heeft voorgelegd.

Benzema: "Spelen beetje zoals Spanje"

Karim Benzema zag zijn Frankrijk tegen Engeland goed spelen en zegt dat het team geïnspireerd is door de spelopvatting van het huidige Spaanse elftal. "We proberen ze na te doen."

"Frankrijk speelt nu een beetje zoals Spanje", vertelt spits Benzema na afloop aan Goal.com. "Het logisch dat we ze na proberen te doen, want Spanje speelt zeer mooi met hun stijl van twee keer raken, ze zijn zeker een voorbeeld. Maar natuurlijk, zoals Spanje ook overkomt, is het moeilijk als je tegen een team speelt dat je op staat te wachten en mensen achter de bal zet, zoals vandaag gebeurde."

Volgens Benzema is het geen toeval dat Les Bleus goed voor de dag kwamen in hun eerste wedstrijd. "We hebben een goede voorbereiding gehad, we waren klaar voor deze wedstrijd. Het is zonde dat we gelijk hebben gespeeld, maar uiteindelijk is dit een mooi punt. Het was zeer warm en fysiek was het moeilijk voor ons. We zullen proberen Oekraïne te verslaan."

Benzema, als inmiddels ervaren internationale ster, voelt zich één van de leiders van het vernieuwde Franse elftal. "Ik zie mezelf als een leider in dit team, ik coach meer dan bij Real Madrid. We zijn een goede groep en winnen voor de supporters, niet voor de pers of voor onszelf."

Advocaat: "Willen aanvallend spelen"

Bondscoach Dick Advocaat van Rusland wil met zijn team op dezelfde voet doorgaan als in het 4-1 gewonnen duel tegen Tsjechië. Polen moet het volgende slachtoffer worden. "Wij gaan proberen ons eigen spel te spelen en Polen gaat proberen zich daartegen te verdedigen", laat Advocaat op een persconferentie zijn spierballen rollen.

"We willen aanvallend voetballen, tegen de Tsjechen ging dat heel erg goed van tijd tot tijd en af en toe werkte het wat minder. Het enige dat ik kan zeggen is dat er niet veel reden is om grote veranderingen te maken."

De enige verandering die logisch zou zijn is dat spits Aleksandr Kerzhakov, die maar liefst zes kansen miste, wordt vervangen door Roman Pavlyuchenko, die een wereldgoal maakte nadat hij was ingevallen. Advocaat had eerder echter al duidelijk gemaakt dat Kerzhakov ook tegen Polen het vertrouwen weer krijgt.

Advocaat noemt zijn Rusland nog geen favoriet in Groep A. "We hebben nog maar één duel gespeeld. We zullen zien hoe het gaat. Het was belangrijk om de eerste wedstrijd te winnen, maar die wedstrijd is gespeeld en we moeten morgen goed presteren. Polen en Rusland zullen allebei voor de winst gaan en alleen tijdens het duel zullen we weten wat er gaat gebeuren. Is een gelijkspel genoeg? Ik denk het niet."

Wiltord stopt met voetballen

Sylvain Wiltord stopt met voetballen. De 38-jarige Fransman heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Als speler van Arsenal werd Wiltord twee keer kampioen in de Premier League, namelijk in 2002 en 2004. Daarna vertrok hij naar Olympique Lyon. Met die club werd hij drie jaar achter elkaar kampioen van Frankrijk. Zijn hoogtepunt beleeft Wiltord in 2000 in de EK finale tegen Italië. In 94e minuut scoorde hij de gelijkmaker. In de daaropvolgende verlenging bezorgde David Trezeguet door het maken van de golden goal Frankrijk de titel Europese titel.

Giel Beelen zoekt singer-songwriter in tv-programma

Giel Beelen gaat in een nieuw tv-programma op zoek naar de beste nieuwe singer-songwriter van Nederland. De talenten worden geholpen door bekende Nederlandse artiesten, onder wie Ilse DeLange en Tim Knol.

Ook Waylon en Miss Montreal delen hun expertise met de deelnemers. De winnaar van het programma krijgt 'gegarandeerde air- en stagetime'. "Het programma geeft nieuwe talenten de kans zichzelf te zijn en te groeien met hulp van de bekendste Nederlandse singer-songwriters", zegt Beelen. "Het gaat echt over muziek maken."

Het programma, gemaakt door de VARA en BNN, komt vanaf 25 juni op de buis. Beelen wordt in zijn zoektocht geholpen door enkele 3FM-dj's, onder wie Eric Corton en Gerard Ekdom.


Giel Beelen zoekt singer-songwriter in tv-programma (Foto: Novum)

'Depay tot 2016 bij PSV'

De kans is groot dat Memphis Depay en PSV de komende jaren met elkaar verder zullen gaan. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vandaag. De jeugdinternational staat namelijk op het punt een verbeterde aanbieding tot medio 2016 te tekenen.

Depay beleefde afgelopen seizoen zijn debuut bij PSV en liet direct zien over veel talent te beschikken. In een handjevol invalbeurten slaagde de aanvaller er namelijk in om drie keer doel te treffen.

Samen met spits Jürgen Locadia, keeper Nigel Bertrams en middenvelder Marcel Ritzmaier wordt Depay bovendien genoemd als groot Eindhovens talent.

Depay krijgt met de nieuwe overeenkomst een beloning voor zijn prestaties. Daarnaast willen de Eindhovenaren de 18-jarige voetballer langer vastleggen om zo de transferrechten langer te behouden.

Fietser dood door uitstekende stempel

Een 64-jarige fietser uit het Groningse Winsum is maandag overleden nadat hij was geraakt door de uitstekende stempel van een vrachtwagen. De 41-jarige truckchauffeur uit Prinsenbeek is aangehouden. De chauffeur verklaarde dat hij niet door heeft gehad dat hij was vergeten een voetsteun naar binnen te doen.

Het incident gebeurde even na 08.00 uur op de Oosterhoutseweg in Raamsdonksveer. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Breda, waar hij aan zijn verwondingen is overleden.

De politie kreeg later te horen dat een 15-jarig meisje uit Oosterhout ook geraakt was door het uitstekende deel toen ze naar school fietste. Zij liep diverse kneuzingen op.

Bioscoop Rotterdam ontruimd na noodweer

De Pathé-bioscoop in het centrum van Rotterdam is in verband met waterschade door noodweer ontruimd. In het oude Luxor Theater van de stad zijn de kleedkamers ondergelopen. Noodweer heeft maandag in Rotterdam geleid tot wateroverlast, zei een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Volgens haar heeft de brandweer ook heel veel meldingen binnen gekregen van wateroverlast. Daarbij gaat het vooral om ondergelopen kelders en straten die blank staan.

Hogenkamp debuteert op WTA-niveau

Richel Hogenkamp staat voor het eerst in haar loopbaan in het hoofdtoernooi van een WTA-toernooi. In het Oostenrijkse Bad Gastein won de Doetinchemse in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi van Ines Ferrer-Suarez. 

De als achtste geplaatste Hogenkamp rekende in drie sets af met de Spaanse. Het werd 6-7(6), 6-3 en 7-6(5). De Gelderse werkte in de derde set twee matchpoints weg. De partij werd gisteren afgebroken door de invallende duisternis. Vandaag lag de partij veel stil vanwege de regen. 

In de eerste ronde speelt Hogenkamp tegen de als eerste geplaatste Julia Goerges. De Duitse Georges staat op plek 27 van de WTA-ranglijst. Hogenkamp staat op plaats 211. 

Gerrard: "Tevreden met onze wedstrijd"

Het gevoel van tevredenheid dat bij zowel Frankrijk als Engeland overheerst na het 1-1 gelijkspel in Groep D heeft zich ook meester gemaakt van Steven Gerrard. "We zouden zeer blij zijn met een overwinning maar iedereen heeft vanavond gezien dat Frankrijk fantastische spelers heeft", aldus aanvoerder Gerrard.

"Ik denk dat we ze veel problemen hebben gegeven, zoals zij dat ook bij ons hebben gedaan, dus zijn we tevreden met onze wedstrijd. Ik heb ook van tevoren gezegd dat we ons - bij welk resultaat dan ook - niet mee moeten laten slepen."

De Italiaanse arbiter Nicola Rizzoli treft volgens Gerrard geen blaam. "We gaan geen excuses zoeken. Soms kregen we wat beslissingen tegen die we niet verdienden, maar we gaan niet naar de scheidsrechter kijken. We gaan onze wedstrijd analyseren om te zien wat goed en wat slecht ging."

De jonge vleugelspeler Oxlade-Chamberlain heeft het goed gedaan, aldus Gerrard. "Ze zijn jong, maar ze zijn goed. Ik denk dat Wayne Rooney jaren geleden al bewezen heeft dat als je goed genoeg bent, je oud genoeg bent. Oxlade-Chamberlain heeft vanavond laten zien dat hij goed genoeg is voor dit niveau. Hij moet nog steeds veel leren maar door met ervaren spelers te voetballen zal hij dat snel oppikken."

Twee woningcorporaties onder toezicht gesteld

Woningcorporaties Wooninvest uit Leidschendam-Voorburg en Portaal uit Baarn zijn door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege problemen met hun derivatenportefeuille. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) aan de Tweede Kamer.

De derivatenportefeuilles zijn bedoeld als bescherming tegen een stijgende rente. Nu de rente is gedaald, vragen banken echter om extra onderpand. Wooninvest had het CFV gevraagd borg te staan voor een lening van twaalf miljoen euro om aan de extra onderpandeisen te kunnen voldoen. Bij Portaal heeft de gedaalde rente nog niet geleid tot een feitelijk tekort, maar zijn de risico's wel groot, schrijft de minister.

De derivatenportefeuilles staan onder de aandacht vanwege de problemen bij Vestia. Die Rotterdamse corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond doordat meer dan een miljard euro moest worden bijgestort vanwege de dalende rente.

Spies kondigde in de brief aan de Kamer ook aan eind deze maand alle corporaties nogmaals aan een stresstest te onderwerpen. Hierbij wordt gesimuleerd wat er gebeurt met de kaspositie van de individuele corporaties, mocht de rente met een procent dalen.

De derivatenpositie van alle corporaties behalve Vestia bedroeg eind vorig jaar min 3,1 miljard euro. Hierdoor waren de woningbouwverenigingen genoodzaakt voor 226 miljoen euro bij te storten, schrijft de minister. Daalt de rente met één procent, dan stijgt het tekort naar 6,4 miljard, en stijgt het bedrag aan bijstortingen naar 569 miljoen, schrijft de minister.

De derivatenportefeuille van Vestia heeft een negatieve totaalwaarde van 2,1 miljard. In verhouding tot de andere corporaties moest Vestia echter veel meer bijstorten, namelijk 1,3 miljard euro. Eind vorige maand kwam Vestia met de banken overeen dat de corporatie voorlopig niet hoeft bij te storten, om zo een faillissement te voorkomen.

Bosbranden VS woeden voort

De autoriteiten in de VS hebben de strijd tegen grote bosbranden in het noorden van Colorado en het zuiden van New Mexico maandag verder opgeschroefd. Het lukt de brandweer niet de branden te bedwingen.

Bij de bestrijding van een bosbrand van 155 vierkante kilometer in Colorado werden tien blusvliegtuigen en vierhonderd brandweermannen ingezet. De brandweerdiensten hebben aangegeven dat ze meer hulp kunnen gebruiken, maar hebben niet gezegd wat ze specifiek nodig hebben. Eén persoon uit Colorado wordt nog vermist.

Brandweermannen in New Mexico hopen gebruik te maken van een omslag in de weersomstandigheden. Hevige winden hielden de blusvliegtuigen zondag aan de grond.

Honderden mensen zijn voor de vlammenzee op de vlucht geslagen en tientallen gebouwen zijn in rook opgegaan. De gouverneur van New Mexico, Susana Martinez, heeft aangekondigd nog eens honderd leden van de Nationale Garde in te zetten om te helpen met de evacuaties. Daarnaast worden legerhelikopters ingezet om te helpen met blussen.

Beide branden verbleken vergeleken bij een gigantische brand in het zuidwesten van New Mexico, die sinds mei 1126 vierkante kilometer bos in de as heeft gelegd. De kleinere branden in Colorado en New Mexico zijn echter van groter zorg, aangezien deze dichter bij bewoonde gebieden woeden.


Bosbranden VS woeden voort (Foto: Novum)

Blanc: "Geen slecht resultaat"

Laurent Blanc kan leven met de puntendeling van zijn Frankrijk tegen de Engelsen. De bondscoach ziet perspectieven na het openingsduel van zijn ploeg. "We hebben het ze moeilijk gemaakt", liet Blanc na afloop van het 1-1 gelijkspel weten. "We hebben een doelpunt gemaakt, dat is iets goeds."

Die ene goal van Les Bleus kwam van middenvelder Sami Nasri, die de bal hard en laag langs doelman Joe Hart wist te werken. Joleon Lescott had Engeland eerder al op voorsprong gebracht met een rake kopbal. Volgens Blanc had Frankrijk er nog een overwinning uit kunnen slepen, maar is het gelijkspel zeker geen drama. "We hadden nog een tweede doelpunt kunnen maken, ook al hadden we niet veel kansen. Er schort altijd iets als je niet wint en wij gaan proberen dat rustig te analyseren. Maar het gelijkspel is verdiend en het is geen slecht resultaat."

De Fransen treffen als volgende tegenstander in Groep D op vrijdag Oekraïne en moeten het vervolgens nog opnemen tegen Zweden.

Extra geld voor Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen ruim acht miljoen euro extra van het rijk. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) laat maandag weten dat de drie eilanden dit jaar 42,9 miljoen dollar krijgen. Vorig jaar was dit nog 34,7 miljoen dollar.

De zogeheten vrije uitkering voor de eilanden van Caribisch Nederland is vergelijkbaar met de algemene uitkering aan Nederlandse gemeenten uit het gemeentefonds. Dat dit bedrag nu verhoogd wordt heeft te maken met een onderzoek naar de taken die de eilanden moeten uitvoeren nu zij sinds 2010 bijzondere Nederlandse gemeenten zijn.

Bonaire krijgt een verhoging van 4,9 miljoen dollar naar 24,9 miljoen dollar. Sint Eustatius krijgt er 1,3 miljoen bij en ontvangt voortaan 9,2 miljoen dollar. Voor Saba gaat het om een verhoging van 1,2 miljoen dollar naar 8 miljoen. Verder wordt voor de aanpak van sociaal-economische problemen achthonderdduizend dollar beschikbaar gesteld.

Minister VS rijdt door na ongeluk

De Amerikaanse minister van handel, John Bryson, wordt ervan verdacht dit weekend te zijn doorgereden na twee ongelukken. Dat heeft de politie maandag gezegd. Een woordvoerder van het ministerie zei dat Bryson was getroffen door een beroerte.

De 68-jarige Bryson zou zaterdag in San Gabriel een auto die op een passerende trein stond te wachten van achteren hebben geraakt. Hij sprak kort met het stel in de auto en raakte de auto tijdens het wegrijden voor een tweede keer, zei de politie. Enkele minuten later zou Bryson weer een auto hebben geraakt. De politie vond Bryson na de tweede botsing bewusteloos achter het stuur van zijn auto.

Bryson heeft vrijwillig een blaastest afgelegd, waaruit bleek dat er geen alcohol in het spel was. De resultaten van een bloedonderzoek laten nog op zich wachten. Het ministerie van handel zei dat Bryson na de botsingen medicijnen heeft gekregen.

Bryson is gedagvaard voor het doorrijden na een ongeluk, aldus de politie. "De zaak wordt op een later moment doorverwezen naar de openbaar aanklager, die moet bepalen wat hem ten laste wordt gelegd", zei een politiewoordvoerder.


Minister VS rijdt door na ongeluk (Foto: Novum)

Zonderland: "Beste toernooi ooit"

Turner Epke Zonderland kijkt vol tevredenheid terug op de Challenger Cup in Gent. Hij won er zilver op brug en goud op de rekstok in een nieuw persoonlijk record.

"Ik denk echt dat dit mijn beste toernooi ooit is", aldus Zonderland, die na een teleurstellend EK net op tijd de vorm in aanloop naar de Olympische Spelen lijkt te hebben gevonden. "Ik piek denk ik niet te vroeg. Ik heb echt het gevoel dat ik nu een zware periode heb en als ik den een maand goed herstel, hoop ik dat ik een stapje vooruit heb gezet."

Zonderland heeft nu twee keer achter elkaar zijn moeilijke oefening tot een goed einde gebracht en gaat daarom vol vertrouwen naar Londen: "Ik hoop dat ik de stap kan maken om de concurrenten te verslaan. De moeilijkheid van vorige week en de netheid van deze week. Het zou mooi zijn als dat bij de Spelen samenkomt."

Bandjar en RKC nog een jaar verder

Sigourney Bandjar speelt ook komend seizoen voor RKC Waalwijk. De 27-jarige rechtsback heeft zijn aflopende verbintenis met een jaar verlengd. Bandjar kwam de afgelopen twee seizoenen tot vijftig competitieduels voor de Waalwijkers. Daarvoor speelde de verdediger zes jaar voor Excelsior.

Hoofdscout Janus van Gelder is blij dat Bandjar behouden blijft voor RKC. "De afgelopen twee jaargangen is Sigourney een erg waardevolle kracht voor RKC gebleken. Hij is een taaie back, die bovendien goed past in de spelersgroep."

Eerste blik op Michel Gondry's 'Mood Indigo'

Vandaag zijn de eerste beelden van Michel Gondry’s nieuwe kindje, Mood Indigo, online gezet. Op de beelden, afkomstig uit de Franse krant ‘Le Monde’, is goed te zien dat de regisseur zijn weg terug heeft gevonden naar de knutselfilms waar hij zo bekend mee is geworden.

Veel is er nog niet bekend over Mood Indigo; de film zou gebaseerd zijn op de Franstalige roman, L’Écume des Jours van Boris Vian, die gaat over een vrouw, genaamd Chloë, bij wie een waterlelie in haar long groeit. In de Franstalige film zijn o.a. rollen weggelegd voor Audrey Tautou (Amélie), Omar Sy (Intouchables) en Gad Elmaleh (Midnight in Paris).

Het is goed om te zien dat Michel Gondry, na de superheldenfilm The Green Hornet en de mockumentary The We and the I, weer bezig is met een typische Gondry productie.

Eerste blik op Michel Gondry's 'Mood Indigo'

[Groep D] Uitslag Frankrijk - Engeland

Frankrijk en Engeland hebben hun eerste wedstrijd op het EK voetbal gelijkgespeeld. In Donetsk werd het 1-1.

Doordat het veld was besproeid vanwege de warmte, was het op sommige delen glad waardoor een aantal spelers uitgleden. De eerste kans was voor de Fransen, maar Benzema kon de bal in de vijfde minuut niet onder controle krijgen. Ook in het vervolg waren het de Fransen die gevaarlijker waren dan Engeland. Toch waren het de Engelsen die in de vijftiende minuut het dichtst bij de openingstreffer waren. Milner verschalkte doelman Lloris maar zijn schot ging net naast.

Doordat het warm was, was het tempo in de wedstrijd laag. Tegen de verwachting in was het Engeland dat in de 30e minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap van Gerrard werkte Lescott de bal in het Franse doel. Frankrijk was in de 35e minuut dichtbij de gelijkmaker maar eerst redde doelman Hart en in de rebound kopte Diarra naast. Vier minuten later was het wel raak voor de Fransen. Nasri schoot op het Engelse doel en doelman Hart was kansloos. In het restant van de eerste helft was het Frankrijk die de beste kansen had maar tot scoren kwam het niet.

Lescott (links) en Milner (rechts) proberen Benzema van de bal te krijgen (Foto: Pro Shots)

Frankrijk en Engeland begonnen allebei ongewijzigd aan de tweede helft. Het waren de Engelsen die de regie in handen namen, terwijl Frankrijk niets anders kon doen dan toekijken. Gerrard ging vervolgens net in het strafschopgebied neer, maar scheidsrechter Rizzoli zag er geen penalty in en liet doorspelen. Benzema was in de 65e minuut dicht bij de 2-1 maar nu reageerde Hart wel alert. Beide ploegen kregen kansen, maar faalden in het afmaken.

Uit een hoekschop maakte Yohan Cabaye bijna de 2-1 maar de bal werd van richting veranderd door een Engelsman. De Fransen zetten nog een slotoffensief aan en waren ook nog een paar keer gevaarlijk. Twee minuten voor tijd was Milner dichtbij zijn tweede treffer maar Mexès haalde de bal weg. De stand bleef bij het laatste fluitsignaal 1-1.


Frankrijk

1 - 1

Engeland

 39' Nasri    30' Lescott
 
 Gele kaart: Oxlade-Chamberlain, Young (Engeland)
 
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Rizzoli (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy
Rami
Mexès
Evra
Nasri
Cabaye (Ben Afra/84)
A.Diarra
Malouda (Martin/85)
Ribéry
Benzema
  Hart
Johnson
Terry
Lescott
A.Cole
Milner
Gerrard
A.Young
Parker (Henderson/78)
Oxlade-Chamberlain (Defoe/77)
Welbeck (Walcott/90)


Venom-film staat na The Amazing Spider-man gepland

De producenten van The Amazing Spider-Man maken zich klaar voor een Venom-film. Dit blijkt uit meedere interviews die Hollywood.com heeft afgenomen.

Venom, beter bekend als Eddie Brock, werd in Spider-Man 3 neergezet door Topher Grace. Na dit derde deel is er besloten om de serie een reboot te geven onder de naam The Amazing Spider-Man. Nu blijkt dat Sony-producenten Avi Arad en Matthew Tolmach verder denken dan de rood-blauwe webslinger. Hun volgende project genaamd Venom speelt zich af in dezelfde wereld als de nieuwe Spidey-film.

"Het is een Eddie Brock-verhaal. We willen hierbij zo dicht mogelijk bij de stripboeken komen als mogelijk, vooral in het Eddie Brock-verhaal. Maar nogmaals, pseudo-wetenschap wordt nu wetenschap. Al deze onderdelen over webben en kunstmatige webben is een gigantische industrie. Spinnenwebben hebben unieke kwaliteiten dat erg goed werkt voor communicatie, fibers et cetera. Dus we richten ons op de aanpak dat we een grote, verbazingwekkende film over Eddie willen maken."

De film wordt geregisseerd door Josh Trank (Chronicle). Volgens Tolmach moeten we letten op de twee 'spinnenwerelden' die samenkomen. Let dus binnenkort tijdens The Amazing Spider-Man goed op mogelijke links naar de Venom-film.

Venom

Topher Grace als Venom in de film Spider-Man 3

Tweede zege Sagan in Ronde van Zwitserland

Peter Sagan heeft zijn tweede dagsucces in de Ronde van Zwitserland geboekt. De Slowaakse renner van Liquigas schreef maandag de derde rit op zijn naam door in Aarberg in de massasprint Baden Cooke (Orica-Greenedge) en Ben Swift (Team Sky) te verslaan. Zaterdag won Sagan ook al de proloog. De leiderstrui blijft in het bezit van de Portugees Rui Costa.

Op ruim vijftig kilometer van de meet had een opvallend incident plaats. Het peloton werd in tweeën gesplitst, nadat een deel moest wachten op een passerende trein bij een spoorwegovergang. De organisatie besloot vervolgens de koers te neutraliseren, waardoor het peloton weer kon samensmelten.

De twee koplopers, Michael Morkov en Guillaume Bonnafond, leken te kunnen profiteren. Een op het oog riante voorsprong van zes minuten op 32 kilometer van de meet verdween in de slotfase echter als sneeuw voor de zon. In de bochtige aankomst toonde Sagan zich vervolgens de sterkste.

Atlete Hak ver van limiet voor Spelen

Atlete Yvonne Hak heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen nog veel werk te verzetten. De Nederlandse 800 meter specialiste liep bij de World Challenge in Moskou een tijd van 2.06,10 en werd hiermee negende en laatste.

Om zich te plaatsen voor de Spelen is een tijd van 1.59,87 vereist, een tijd die de 25-jarige atlete al eens gelopen heeft. Ze heeft onder meer komend weekend tijdens het Nederlands kampioenschap nog een mogelijkheid om onder de limiet te lopen.

CDA stelt maandagnacht kandidatenlijst samen

CDA'ers met ambities om Kamerlid te worden wacht een lange en spannende nacht. Het partijbestuur stelt maandagavond de conceptkandidatenlijst samen. Vervolgens worden kandidaten een voor een gebeld over de plek die ze toebedeeld hebben gekregen. "Dat wordt zeker nachtwerk", aldus een woordvoerder van het partijbureau.

De vergadering van het partijbestuur is naar verwachting niet voor middernacht afgelopen. Pas daarna begint de belronde. Als kandidaten het niet eens zijn met hun plek op de lijst kunnen ze zich nog terugtrekken. Ook Kamerleden die niet terugkeren op de lijst worden hiervan op de hoogte gesteld.

Dinsdagochtend vroeg hoopt het partijbestuur de definitieve conceptkandidatenlijst te kunnen presenteren. Op zaterdag 30 juni moet het partijcongres deze goedkeuren.

Vooralsnog staat alleen de eerste plek op de lijst vast, die is voor Sybrand van Haersma Buma. Naar verwachting zal ook de Purmerendse wethouder Mona Keijzer hoog op de lijst terechtkomen.

Het is de vraag wie van de zittende Kamerleden op verkiesbare plekken wordt gezet. Mogelijk kiezen de christendemocraten voor vernieuwing en moeten huidige CDA-politici plaatsmaken voor vers bloed.

Meerdere prominente CDA'ers hebben al aangegeven niet op de lijst te willen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies, demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, onderwijsbestuurder Marcel Wintels, die alle drie opgingen voor het lijsttrekkerschap, passen voor het Kamerlidmaatschap. Ook Kamerleden Mirjam Sterk, Kathleen Ferrier en Sabine Uitslag hebben al gezegd geen behoefte aan een plek op de lijst te hebben.


CDA stelt maandagnacht kandidatenlijst samen (Foto: Novum)

Meer coffeeshops Maastricht gaan open

Een aantal coffeeshops in Maastricht overweegt weer open te gaan na een uitspraak in kort geding van de rechtbank maandag. De rechter wees daarbij een verzoek van coffeeshop Easy Going af. Eigenaar Marc Josemans van Easy Going eiste vergeefs opheffing van een door burgemeester Onno Hoes opgelegde sluiting.

Hoes sloot Easy Going begin mei wegens overtreding van de strengere regels voor coffeeshops. De rechtbank in Maastricht wees maandag de eisen van de coffeeshop af, omdat er geen spoedeisend belang is en geen sprake is van een onrechtmatige daad van de burgemeester. Bovendien mocht de coffeeshop vanaf maandag weer open wegens het verstrijken van de opgelegde sluitingsperiode.

Josemans begint als volgende stap een bodemprocedure tegen discriminatie van buitenlanders en verplichte ledenlijsten in coffeeshops, zei hij maandag. Hangende die procedure blijft zijn zaak gesloten. Een uitspraak wordt op zijn vroegst eind dit jaar verwacht.

Het kort geding was mede aangespannen door de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), waarbij 13 van de 14 coffeeshops in de Limburgse hoofdstad zijn aangesloten. Na de uitspraak maandag kwamen de leden van de VOCM voor overleg bijeen. Tijdens die bijeenkomst werd volgens Josemans duidelijk dat zeven coffeeshops dicht blijven. Vier andere overwegen weer open te gaan, drie zijn inmiddels al weer open, laat Josemans weten.

De reden waarom enkele coffeeshops hun deuren weer willen openen, heeft vooral te maken met de noodzaak van brood op de plank, en het betalen van de huur, zei Josemans. Maastricht zal de coffeeshops die weer open gaan, opnieuw controleren op het naleven van de nieuwe regels, liet de gemeente maandag weten.

Meer coffeeshops Maastricht gaan open
Meer coffeeshops Maastricht gaan open (Foto: ANP)

Van der Vaart: "Mathijsen brengt rust"

Rafael van der Vaart is blij dat Joris Mathijsen woensdag kan spelen als Nederland Duitsland treft op het EK. Voor Rafael van der Vaart, ooit bij Hamburger SV teamgenoot van de verdediger, is de terugkeer van de routinier heel belangrijk. "Het brengt een stukje rust en ervaring in je ploeg. Joris staat er altijd en is een heel belangrijke schakel. We zijn blij dat hij terug is."

De middenvelder van Tottenham Hotspur begon tegen Denemarken op de bank. Een grote schok was dat niet. "Dat weet je, dat zie je aankomen. De trainer verandert niet zo veel." Een teleurstelling was het wel. "Geknakt ben ik niet, dat is een groot woord. Maar het wordt wel steeds moeilijker, dat kan ik niet ontkennen."

Dat Nederland van Duitsland gaat winnen is voor Van der Vaart bijna zeker. "We hebben wat goed te maken." Toch beseft de oud-Ajacied dat ook de Duitsers gebrand zijn op een zege. "Ik lees niet de Duitse kranten, dan maak je jezelf alleen maar gek. Ik weet wel dat het leeft, want als ze winnen kunnen ze ons naar huis sturen en dat zouden ze wel graag willen."

Tijdens de wedstrijd op woensdag bevecht Oranje niet alleen Die Mannschaft maar ook de hitte in Charkov. In de Oekraïense stad is het 30 graden, in Krakau waar Oranje zijn basiskamp heeft slechts 18. "Dat temperatuurverschil was wel even wennen, ja", vindt Van der Vaart. "Zeker toen we daar voor het eerst gingen trainen en tijdens de wedstrijd merk je dat het een stuk warmer is. Maar ja, dat mag geen excuus zijn."

Sijsling nadert top honderd

Tennisser Igor Sijsling heeft aan het bereiken van het hoofdtoernooi van Roland Garros tien plaatsen stijging op de wereldranglijst overgehouden. De Amsterdammer ging van de 122e naar de 112e positie. Robin Haase blijft de beste Nederlander. De Hagenaar, die in Parijs net als vorig jaar de tweede ronde bereikte, zakte van de 39e naar de veertigste plaats.

Thomas Schoorel kukelde bijna uit de top tweehonderd. De Amsterdammer leverde 28 plaatsen in en is de nieuwe nummer 194 van de wereld. Vorig jaar stond Schoorel op Roland Garros in het hoofdtoernooi en dus had hij veel punten te verdedigen.

In de top van de ranglijst veranderde weinig. Novak Djokovic blijft eerste en door zijn zevende eindzege blijft Rafael Nadal Roger Federer voor. De Spanjaard en de Zwitser bleven tweede en derde. John Isner komt de top tien binnen. De Amerikaan stond elfde. Hij lost zijn landgenoot Mardy Fish die van tien naar twaalf ging af.

De jonge Belg David Goffin steeg dankzij het behalen van de vierde ronde liefst 45 plaatsen. Hij staat nu 64e.

Brits ambassadekonvooi aangevallen in Libië

Een konvooi van de Britse ambassade in Libië is maandagmiddag in de Oost-Libische stad Benghazi aangevallen. Dat heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

Het ministerie gaf geen verdere details over de aard van de aanval of over eventuele gewonden. Het ministerie zei wel nauw samen te werken met de Libische autoriteiten. Vorige week ontplofte een bom bij het Amerikaanse consulaat in Benghazi.

Tbs geëist voor ombrengen 9-jarig zoontje

Tegen een 48-jarige vrouw is maandag tbs met dwangverpleging geëist omdat ze haar 9-jarige zoontje om het leven zou hebben gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag moet de Delftse volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard.

De vrouw belde vorig jaar juli de politie omdat haar zoontje gevallen zou zijn. Toen hulpdiensten arriveerden troffen zij het levenloze lichaam van de jongen aan. Hij was door messteken om het leven gebracht. Zijn moeder werd meteen aangehouden.

De vrouw leed ten tijde van het ongeluk aan een waanstoornis en een borderline persoonlijkheidsstoornis, blijkt uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Ze dacht dat haar zoontje seksueel misbruikt zou worden bij zijn gastgezin en werd daardoor overmand door woedende verlatingsangst. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Murray praat over Ghostbusters III

Bill Murray is de afgelopen maanden zeer terughoudend geweest over het project Ghostbusters III. Na te hebben gezegd dat hij niet aan de film zou meedoen verklaarde hij gisteravond bij David Letterman iets anders.

Tijdens de talkshow van David Letterman vroeg de presentator de vraag die Murray met enige regelmaat krijgt gesteld: Hoe staat het met Ghostbusters III? Tijdens de show gaf de acteur een verrassend antwoord op deze vraag. "Weet je, je moet gewoon een goed script hebben. Het is moeilijk. Zelfs de tweede Ghostbusters was niet zoveel plezier om te maken in vergelijking met de eerste. Het is moeilijk om een vervolg te maken. Het moet erg grappig zijn, en het is zo dat de eerste verdraaid grappig was."

Letterman hoorde Murray iets meer uit, waar de volgende uitspraak uit voor is gekomen: "Ik denk...dat we het nog een keer gaan proberen. Ik blijf het altijd met enige tegenzin doen, maar ik denk..." Helaas werd Murray op dat punt afgekapt door de presentator.

De vraag wordt in onderstaande video na twee minuten gesteld. Hoewel volgens Ghostbusters- en Ghostbusters II-schijver en -acteur Dan Aykroyd het project 'schijndood' is, lijkt er dus toch enig leven te zitten in het project.

Club van Sinterklaas naar de bioscoop

De tv-serie De Club van Sinterklaas krijgt een eigen bioscoopfilm. Dit maakte uitgever Just Film Distribution vandaag bekend.

De Club van Sinterklaas is al dertien jaar op televisie te zien. In de film Club van Sinterklaas & Het Geheim van de Speelgoeddokter verdwijnt Sinterklaas korte tijd uit zijn kasteel. Als hij daarna weer opduikt gedraagt hij zich eigenaardig, maar al snel blijkt een speelgoeddokter meer met de zaak te maken te hebben.

De film wordt geregisseerd door Pieter Walther Boer. Eerder zat hij op de regiestoel bij de series De Co-Assistent en Flikken Maastricht. Het project wordt geschreven door Ingrid van Berkum en Gerben Hetebrij, die beiden afleveringen voor Goede Tijden Slechte Tijden hebben geschreven.

De film draait vanaf 3 oktober in de bioscoop.

Europese League of Legends accounts gehackt

Alle Europese League of Legends accounts zijn gehackt. Dit heeft Riot Games vandaag bekendgemaakt. Riot Games heeft maatregelen genomen en alle spelers die in de EU West en EU Nordic & East database zitten gemaild over de situatie.

"Just to be absolutely clear: no credit card, billing information, or payment related information of any kind was stolen during this hacking incident," verduidelijkt Riot Games op hun forum.

"We'll continue to invest in security measures, including password hashing and data encryption, state-of-the-art firewalls, SSL, security ninjas, and other security measures to make your info safer. We've been humbled by this experience and know that nothing guarantees the security of Internet-connected systems such as League of Legends. We can simply promise to try our very best to protect your data."

Riot Games raadt alle spelers die in Europa zijn hun wachtwoord te veranderen.

Jersey Shore-leden aangeklaagd na knokpartij

Ronnie Ortiz-Magro heeft binnenkort een aanklacht aan zijn broek hangen. De realityster, bekend van Jersey Shore, ging afgelopen weekeinde in een café op de vuist met een paar mannen. De vermeende slachtoffers laten het er niet bij zitten.

Het opstootje ontstond toen Justin Viterito, een van de vermeende slachtoffers, wat aan het drinken was met Ronnie en Roger, de vriend van Jwoww. Toen het tweede vermeende slachtoffer, Devon Chichele, zich bij de groep voegde zou hij een duw hebben gekregen. Viterito schoot Chichele te hulp, waarna Ronnie enkele rake klappen zou hebben uitgedeeld. Hij werd daarbij naar verluidt geholpen door een uitsmijter.

Viterito en Chichele laten via hun advocaat aan entertainmentsite TMZ weten dat ze niet alleen Ronnie, maar ook Roger, de bar waar het incident plaatsvond, een uitsmijter en MTV willen aanklagen. Volgens de twee promoot MTV dit soort activiteiten om de kijkcijfers op te krikken.

Ronnie en Roger zijn zich ondertussen van geen kwaad bewust en zeggen te hebben gehandeld uit zelfverdediging. Volgens ingewijden werden de realitysterren de avond van het incident juist lastiggevallen door Viterito en Chichele.

[Groep D] Vooruitblik: Oekraïne - Zweden

Om 20:45 uur starten ook de laatste twee landen aan hun EK voetbal. Dan staat namelijk de laatste wedstrijd in groep D, die tussen Oekraïne en Zweden gaat, op het programma.

Oekraïne kan voor het eerst gaan schitteren op het EK voetbal. Zes jaar geleden was het land ook te zien op het WK voetbal en reikte toen tot de kwartfinales, waar het verloor van latere winnaar Italië.

Acht spelers die in 2006 in de selectie zaten, zijn nu ook weer opgeroepen. Het gaat om Voronin, Milevskij, Nazarenko, Pyatov, Shevchenko, Rotan, Gusev en Timoshchuk. De laatstgenoemde speler was met zijn ploeg Bayern München nog actief in de finale om de Champions League.

Zweden geeft voor de vijfde keer acte de présence op de eindronde van een Europees kampioenschap. In 1992 beleefden de Zweden hun hoogtepunt door tijdens het EK in eigen land de laatste vier te bereiken. Bij de Zweedse selectie zitten vier spelers die in de Eredivisie actief zijn. Het gaat om Rasmus Elm, Ola Toivonen, Andreas Isaksson en Emir Bajrami.

De wedstrijd tussen Oekraïne en Zweden wordt gespeeld in NSC Olimpiyskiy Stadium in Kiev en staat onder leiding van de Turkse arbiter Cüneyt Çakir.



Opstellingen:

Oekraïne:
Pyatov; Gusev, Khacheridi, Mychalyk, Selin; Tymoshchuk, Nazarenko; Yarmolenko, Voronin, Konoplyanka; Shevchenko

Zweden:
Isaksson; Mellberg, Olsson, Granqvist, Lustig; Källström, R. Elm, Toivonen, Larsson; Ibrahimovic, Rosenberg

Details over Need for Speed: Most Wanted Autolog 2.0

Need for Speed: Most Wanted zal een tweede generatie van Autolog bevatten. Dit werd door Criterion bekendgemaakt. Autolog is een sociaal netwerk waar spelers zich kunnen vergelijken met andere Need for Speed-spelers.

Autolog 2.0 zal binnenkort ook online te bekijken zijn. Het zal ook verschillende races voor jou aanraden en kan je in Autolog 2.0 events taggen waardoor je later verder kan spelen. Natuurlijk kan je ook jou events en fotos delen met je vrienden en ook commentaar op geven.

Need for Speed: Most Wanted is in november dit jaar verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360, pc en PlayStation Vita.

NFS

Man plast theepotjes vol in Haagse winkels

Winkeliers in Den Haag hebben last van een man die in theepotjes en thermoskannen plast. De plassende man zou al zo'n vier winkels hebben bezocht. Het is nog niet duidelijk wie hij is, laat een woordvoerder van de politie maandag weten.

Het probleem speelt al enkele maanden. De winkeliers hebben inmiddels aangifte gedaan. Alle volgeplaste potten en kannen worden uit de winkels verwijderd en vernietigd.

Haase stuit weer op Youzhny

Tennisser Robin Haase heeft de overstap van gravel naar gras niet succesvol gemaakt. De Hagenaar verloor in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Halle met 6-3 en 6-2 van Mikhail Youzhny. De Rus versperde Haase twee weken geleden in de tweede ronde op Roland Garros ook al de doorgang.

Haase is deze week de enige Nederlandse man in een hoofdtoernooi. Bij de vrouwen speelt Michaëlla Krajicek het WTA-toernooi van Birmingham. Zij neemt het in de eerste ronde op tegen de Tsjechische Andrea Hlavackova. Richel Hogenkamp probeert via de kwalificaties het hoofdtoernooi in Bad Gastein te bereiken.

Belgische file wordt Nederlandse trucker fataal

In België is maandagochtend een Nederlandse vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. Hij was met volle snelheid op een file ingereden en overleed door de klap in zijn cabine, laat het Openbaar Ministerie in Dendermonde weten.

Het ongeluk gebeurde iets na 08.00 uur op de E17 bij Sint-Niklaas richting Gent. Een vrachtwagen was vanwege de file op de rechterrijbaan tot stilstand gekomen, waarop een tweede vrachtwagen in de remmen moest. De truck van de in 1962 geboren Nederlander reed vervolgens in volle snelheid op deze voorligger. Het middelste voertuig schampte het eerste voertuig en kwam in de middenberm terecht.

Vermoedelijk was de file veroorzaakt door een vrouw die haar wagen had geparkeerd op de vluchtstrook en onder een vrachtwagen terechtkwam. Het OM sluit niet uit dat ze zelfmoord wilde plegen. Naar beide incidenten is een onderzoek ingesteld.

Hincapie stopt aan einde seizoen

Wielrenner George Hincapie zet aan het einde van het seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat maakt hij naar verwachting maandag officieel bekend. De Amerikaan wordt aan het einde van deze maand 39 jaar. Als hij door zijn ploeg BMC voor de Tour de France wordt geselecteerd wordt het zijn zeventiende. Daarmee breekt hij het record van meeste deelnames dat hij nu samen met Joop Zoetemelk in handen heeft.

Hincapie is het bekendst als luitenant van Lance Armstrong. Die stond hij in al diens zeven tourzeges bij. Ook in de voorjaarsklassiekers staat hij echter zijn mannetje. Zo won hij in 2001 Gent-Wevelgem en vier jaar later Kuurne-Brussel-Kuurne.

In Parijs-Roubaix finshte hij zeven keer in de top tien. Zijn beste resultaat in de kasseienklassieker was de tweede plaats in 2005. Een jaar later werd hij in de Ronde van Vlaanderen derde. In 2005 won hij ook een etappe in de Tour de France.

Hincapie krijgt volgende week te horen of hij in de Amerikaanse olympische selectie zit. Als hij wordt opgeroepen worden het zijn zesde Olympische Spelen.


Hincapie stopt aan einde seizoen (Foto: Novum)

Doden bij bomaanslag Pakistan

Een bomaanslag op een passagiersbus in het zuidwesten van Pakistan heeft maandag aan drie mensen het leven gekost. Voorts raakten veertig mensen gewond. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

De bom, die was bevestigd aan een motorfiets, was gericht tegen sjiitische pelgrims onderweg naar Iran, maar trof in plaats daarvan een passagiersbus in Mastung, een district in de provincie Baluchistan.

[RG] Nadal trots op zevende titel in Parijs

Rafael Nadal schreef vandaag op Roland Garros geschiedenis door voor de zevende maal de Coupe des Mousquetaires in de lucht te kunnen houden. De Spanjaard loste hiermee Björn Borg af die op zes titels op het Parijse gravel stond. Hij noemde het een 'onvergetelijk moment'.

Nadal versloeg in de finale in twee etappes Novak Djokovic met 6-4, 6-3, 2-6 en 7-5. Na de laatste bal barstte Nadal in tranen uit en bedankte hij het publiek uitvoerig. "Voor mij is dit toernooi het belangrijkste, in mijn ogen het grootste."

Aziatische servers Diablo III offline vanwege exploit

De Aziatische servers van Diablo III zijn offline gehaald omdat er een exploit was gevonden die het mogelijk maakt items te dupliceren. Aangezien Blizzards Auction House binnenkort lanceert voor de game is deze exploit niet geheel wenselijk.

Wanneer de Aziatische gamers weer kunnen spelen is niet bekendgemaakt. Blizzard gaat de beveiliging en de regels van het spelgebruik aanscherpen met de komst van het Auction House. Hier kunnen spelers voorwerpen uit het spel te koop aanbieden en echt geld aan verdienen.

Familie Mohamed Merah dient aanklacht in

De familie van de Fransman die eerder dit jaar in Toulouse en omgeving vier joden en drie militairen doodschoot en later bij de bestorming van zijn huis omkwam, heeft een aanklacht ingediend. De familie van Mohamed Merah meent dat hij opzettelijk is doodgeschoten.

Merah schoot in maart drie joodse kinderen, een rabbijn en drie Franse militairen dood. Volgens de politie kwam Merah om toen de politie, na een belegering van 32 uur, zijn woning bestormde en er een vuurgevecht uitbrak.

Tegen wie de aanklacht wegens 'moord met verzwarende omstandigheden' is ingediend, is onbekend. Een van de advocaten van de familie zei echter dat zijn cliënten denken dat de agenten van RAID, een speciale Franse politiedienst, Merah expres hebben doodgeschoten in plaats van hem gevangen te nemen.


Familie Mohamed Merah dient aanklacht in (Foto: Novum)

'Breivik was net Hannibal Lecter'

Spreken met de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik 'was als een ontmoeting met Hannibal Lecter', de seriemoordenaar uit de film Silence of the Lambs. Dat heeft psycholoog Eirik Johannesen maandag gezegd voor de rechtbank in Oslo. Johannesen sprak 26 uur lang met Breivik om te onderzoeken of de pleger van de aanslagen in Noorwegen toerekeningsvatbaar is.

Johannesen vindt dat Breivik verantwoordelijk kan worden gehouden voor de aanslagen in en bij Oslo, waarbij vorig jaar 77 mensen omkwamen. De psycholoog is er 'volledig van overtuigd' dat Breivik niet psychotisch was. Zijn radicale meningen komen door politiek extremisme en niet door een geestesziekte, concludeert Johannesen.

Andere psychologen waren juist tot de conclusie gekomen dat Breivik geestesziek en daardoor ontoerekeningsvatbaar is. Als de rechters dat overnemen, hoeft hij niet de cel in, maar gaat hij voor behandeling naar een kliniek. Johannesen verwacht echter niet 'dat therapie of medicijnen Breivik kunnen behandelen'.

'Sledgehammer werkt aan nieuwe COD-game'

In een ondertussen al verwijderde vacature zoekt ontwikkelaar Sledgehammer een Senior FX Artist voor hun COD-ontwikkelaarsteam. De nieuw aangenomen werknemer moet werken aan de meest bijzondere real time effecten met hyper realisme voor de volgende Call Of Duty.

Sledgehammer heeft vorig jaar geholpen bij de ontwikkeling van Modern Warfare 3. Vorig jaar oktober is al aangegeven dat Sledgehammer de volgende COD-game zelf mocht maken omdat ze significant gegroeid zijn en de engine nu onder knie hebben. Informatie over het project waar ze aan werken is niet bekend.

ChristenUnie wil opheldering Leers om mensenhandel

Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) moet tekst en uitleg komen geven vanwege zijn aanpak van mensenhandel. De ChristenUnie wil de bewindsman dinsdag aan de tand voelen vanwege de kritiek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corrinne Dettmeijer op de bewindsman.

Zij hekelt het voornemen van Leers om de bedenktijd voor buitenlandse slachtoffers om aangifte te doen te beperken. Die bedraagt drie maanden en gedurende die tijd mogen de slachtoffers in Nederland blijven. Als het aan de bewindsman ligt, wordt die termijn afgeschaft voor slachtoffers die langer dan drie maanden niet meer in een 'mensenhandelsituatie' verkeren.

Dettmeijer vindt dat geen goed idee. Slachtoffers komen vaak uit traumatische situaties en hebben rust nodig om tot een 'geïnformeerde beslissing te komen of zij aangifte willen of kunnen doen'. Hun medewerking is van groot belang bij het politieonderzoek en is essentieel in de strijd tegen mensenhandel. Die drie maanden is daarom van groot belang, stelt zij.

"De minister schrijft over het beperken van kansloze aangiften van slachtoffers, maar het zou moeten gaan om de vraag hoe deze aangiften kansrijk kunnen worden!", reageert Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie). Zij wijst erop dat 'nog geen driehonderd' keer per jaar gebruik wordt gemaakt van de regeling, die volgens haar niet wordt misbruikt.

De Kamer debatteert dinsdag met demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over mensenhandel. Als het aan Schouten ligt, komt ook Leers zich tijdens dat debat verantwoorden voor zijn beleid.

Ook D66 onderstreept het betoog van Dettmeijer. Als het aan Kamerlid Magda Berndsen ligt, wordt niet getornd aan de huidige bedenktijd. Medewerking van de slachtoffers is van belang voor de opsporing, vindt ook zij. Bovendien is de opvang voor slachtoffers nog niet zo goed geregeld. Berndsen gaat tijdens het debat een motie indienen waarin wordt gepleit voor gespecialiseerde opvang voor slachtoffers.

Vijf Nederlanders in voorselectie Tour Argos-Shimano

Argos-Shimano heeft vijf Nederlandse renners opgenomen in de voorselectie voor de Tour de France. Tom Veelers, Koen de Kort, Albert Timmer, Roy Curvers en Tom Stamsnijder strijden met negen anderen om de negen beschikbare plaatsen in de Tourploeg. De Nederlandse equipe doet na 2009 voor de tweede keer mee aan de Tour de France.

Naast vijf Nederlanders heeft Argos-Shimano in Marcel Kittel, Simon Geschke, Johannes Fröhlinger en Patrick Gretsch vier Duitsers geselecteerd. Ook vier Fransen, Alexandre Geniez, Yann Huguet, Thierry Hupond en Mathieu Sprick, zitten bij de voorlopige groep. Bert De Backer is de enige Belg die namens Argos-Shimano in de Tour zou kunnen starten.

Opvallende afwezige in de voorselectie is John Degenkolb. De snelle Duitser richt zich echter op de Olympische Spelen, de Vuelta en het WK in Valkenburg. "Ik wil het in die races goed doen. Volgend jaar wil ik echter schitteren in de Tour. Dan wordt het mijn belangrijkste doel. Ik droom van de groene trui."

De Tour de France gaat dit jaar op 30 juni van start met een proloog in Luik. La Grande Boucle finisht 22 dagen later met de traditionele etappe naar de Champs Élysées in Parijs. Op 19 juni maakt de Nederlandse formatie de definitieve selectie bekend.

Vettel wederom naar Race of Champions

Tweevoudig wereldkampioen in de Formule 1 Sebastian Vettel zal aan het eind van het seizoen wederom deel gaan nemen aan de Race of Champions. Het is voor de zesde maal dat de Duitser deel gaat nemen aan het evenement dat op 15 en 16 december in Bangkok op het programma staat.

De afgelopen jaren won Vettel met Michael Schumacher de landencup, maar hij wil meer. "Ik doe al een aantal jaren mee aan de Race of Champions. De sfeer onder de coureurs is altijd erg ontspannen en het is 's avond ook vaak erg gezellig. De afgelopen jaren was ik met Michael erg succesvol in de Nations Cup, maar dit keer zou ik ook graag in de finale willen komen van de Race of Champions, zodat ik ook die een keer kan winnen."

Gewonden bij explosie Oekraïne

Bij een explosie in een tram in de Oekraïense stad Dnipropetrovsk zijn maandag negen mensen gewond geraakt. Volgens een woordvoerster van het ministerie voor noodgevallen werd de explosie veroorzaakt door buskruit.

Een jager aan boord van de tram liet een koffer met daarin het buskruit vallen, waarna dit tot ontploffing kwam, zei de woordvoerster. Negen mensen liepen lichte brandwonden op.

In april raakten 31 mensen gewond in Dnipropetrovsk toen vier bommen die verstopt waren in vuilnisbakken afgingen. Vier verdachten zijn opgepakt. Ze zouden de lokale autoriteiten voor omgerekend ruim 3,5 miljoen euro hebben willen afpersen.

Dnipropetrovsk is geen speelstad voor het Europees kampioenschap voetbal, dat momenteel in Polen en Oekraïne plaatsheeft.

'Autolijst Forza Horizon'

Fans van de Forza-serie hebben op het Forza Motorsport-forum een lijst gemaakt met alle auto's die in trailers, artwork en gameplaybeelden te zien zijn van Forza Horizon. De lijst betekent niet dat de auto's ook echt in de game zullen zitten alhoewel de kans groot is.

Alfa Romeo

  • 2007 Alfa Romeo 8C

Aston Martin

  • 2012 Aston Martin Virage

Audi

  • 1983 Audi Sport Quattro

Bentley

  • 2012 Bentley Continental GT

BMW

  • 1973 BMW 2002 Turbo
  • 1991 BMW M3 E30
  • 2008 BMW M3 E92
  • 2012 BMW M5 F10
  • 2011 BMW 1 Series M Coupe

Bugatti

  • 1992 Bugatti EB110 SS

Cadillac

  • 2011 Cadillac CTS-V Coupe

Chevrolet

  • 2010 Chevrolet Corvette Grand Sport (With top down)

Dodge

  • 1969 Dodge Charger????

Ferrari

  • 2009 Ferrari California
  • 2010 Ferrari 458 Italia
  • 1957 Ferrari 250 TR
  • 2011 Ferrari 599 GTO
  • 1995 Ferrari F50 - Alternative image
  • 1964 Ferrari 250 GTO

Ford

  • 2005 Ford GT
  • 1970 Ford Mustang Boss 409

Gumpert

  • 2010 Gumpert Apollo Sport

Honda

  • 2005 Honda NSX-R GT

Lamborghini

  • 2010 Lamborghini Murcielago LP670-4 SV
  • 1988 Lamborghini Countach LP5000 QV

Lancia

  • 1974 Lancia Stratos HF Stradale - Alternative image

Lexus

  • 2010 Lexus LF-A

Lotus

  • 2006 Lotus Exige Cup 240
  • 2009 Lotus 2-Eleven

Maserati

  • 2010 Maserati GranTurismo S

Mazda

  • 2010 Mazda MX-5 Superlight
  • 1997 Mazda RX-7 FD

Mercedes-Benz

  • 2009 Mercedes-Benz SL65 AMG Black

McLaren

  • 1997 McLaren F1 GT

Mitsubishi

  • 2008 Mitsubishi Lancer Evo X GSR

Nissan

  • 2002 Nissan Skyline GT-R V-Spec II R34
  • 2010 Nissan 370Z

Mosler

  • 2010 Mosler MT900S

Pontiac

  • 1977 Pontiac Firebird Trans Am

Radical

  • 2011 Radical SR8 RX

Renault

  • 1980 Renault 5 Turbo
  • 2010 Renault Megane RS 250
  • 2009 Renault Twingo Sport Cup

Saleen

  • 2004 Saleen S7

SRT

  • 2013 SRT Viper

Toyota

  • 1998 Toyota Supra RZ

Traffic cars

  • ???? Audi A4 Avant
  • 2004 Chrysler PT Cruiser
  • 2011 Ford SVT Raptor
  • 2010 Ford Taurus SHO
  • 2011 Toyota Prius
  • ???? Toyota RAV4
  • ???? Toyota Camry
  • 2004 VW New Beetle

Planes

  • P51 Mustang

Sex Pistols-single geveild voor bijna twintig mille

Een zeldzame vinylsingle van de Sex Pistols is afgelopen weekeinde geveild voor ruim negentienduizend dollar. Op de 35 jaar oude plaat, die werd verkocht via veilingsite Ebay, staan de hits God Save the Queen en No Feelings, schrijft veilinginformatiesite What Sells Best.

Volgens de verkoper gaat het om een van de twee exemplaren die er van de single bestaan. Tijdens de kortstondige carrière van de Sex Pistols veranderde de punkband meerdere keren van platenmaatschappij. Om die reden werden de vinylplaten maar een aantal keren gedrukt.

God Save the Queen heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige titel van het Engelse volkslied. De plaat kwam een maand voor het 25-jarige jubileum van de Britse koningin Elizabeth uit. Het was eigenlijk de best verkochte single op dat moment, maar werd van de eerste plaats geweerd omdat het nummer aanstootgevend zou zijn en er in het lied kritiek gegeven werd op het Engelse bewind.

Bleker blijft zwijgen over Hedwigepolder

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) wil niet zeggen wat het volgende kabinet moet doen met de Hedwigepolder. Dat schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet besloot onlangs het dossier te laten rusten tot na de verkiezingen, nadat bleek dat in de Tweede Kamer geen draagvlak bestond voor het alternatieve plan van Bleker om de polder voor een derde onder water te zetten. Inmiddels is zowel Vlaanderen als de Europese Commissie een procedure gestart die ertoe moet leiden dat de polder alsnog helemaal onder water wordt gezet.

Het besluit van de EC was echter reden voor Stientje van Veldhoven (D66) om opnieuw opheldering te vragen. Zij vangt echter bot. "Nu het kabinet besloten heeft geen besluit meer te nemen over natuurherstel in de Westerschelde, is het evenmin passend om de opties voor een volgend kabinet te schetsen", aldus Bleker.


Bleker blijft zwijgen over Hedwigepolder (Foto: Novum)

Cambuur trekt Schokker en Nienhuis aan

SC Cambuur heeft overeenstemming bereikt met Oebele Schokker over een tweejarig contract. De 27-jarige Fries komt over van de Harkemase Boys, maar heeft een verleden bij Cambuur. Schokker is op meerdere posities in de voorhoede inzetbaar.

Daarnaast zal Leonard Nienhuis volgend seizoen ook bij de club uit Leeuwarden gaan spelen. De doelman is voor één jaar gehuurd van FC Groningen. Nienhuis (22) keepte het gehele vorige seizoen bij SC Veendam. Hij zal de concurrentiestrijd met Dennis Telgenkamp aangaan voor een plek onder de lat bij Cambuur.

Vrij baan voor berechting klokkenluider Bos

Klokkenluider Ad Bos wordt opnieuw berecht voor omkoping van ambtenaren. Het gerechtshof in Amsterdam heeft de bezwaren die zijn advocaat had aangevoerd in de bouwfraudezaak maandag voorlopig verworpen. De raadsman had onder meer gesteld dat een aantal kwesties was verjaard.

De uit 2001 daterende affaire kent een lange juridische geschiedenis. In 2005 sprak de rechtbank van Rotterdam hem vrij in een zaak. Aan de overige omkopingen werd hij schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarop het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Bos geen eerlijk proces had gehad.

Justitie had de klokkenluider volgens het Haagse hof te lang aan het lijntje gehouden zonder duidelijk te maken of hij nou verdachte of getuige is. Ook zou hij niet tijdig op zijn zwijgrecht zijn gewezen en zou de indruk zijn gewekt dat hij niet zou worden vervolgd.

Justitie ging daarop in cassatie. De Hoge Raad oordeelde in juli 2010 dat uit de communicatie tussen het OM en Bos niet blijkt dat hij erop kon vertrouwen dat hij niet zou worden vervolgd. De zaak werd naar het hof in Amsterdam verwezen.

Bos bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht, nadat hij een schaduwboekhouding van zijn bedrijf openbaar had gemaakt, waaruit bleek dat in de bouwsector op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt. Hierop werd een parlementaire enquête ingesteld.

Bos verloor zijn baan en kwam met zijn vrouw in een camper te wonen. In 2009 sloot hij een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hem een forse vergoeding toekende omdat hij 'een onevenredig zware last' had moeten dragen.

Het hof oordeelde maandag dat zonder onderzoek van de zaak zelf nog niet inhoudelijk over de verweren kan worden beslist. Het hof beslist hier pas over bij de einduitspraak. De zaak tegen Bos wordt voortgezet met een regiezitting waarop de onderzoekswens van de verdediging, het horen van veertien getuigen, aan de orde komt.

FOK!filmtips van de dag: Escape from New York

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film. Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Escape from New York is vandaag de FOK!filmtip van de dag en deze film is te zien om 23:00 op RTL 7. Aangezien de misdaagcijfers met maar liefst 400% gestegen zijn wordt er in 1988 een muur rond Manhattan gebouwd en verandert het eiland in feite in een streng bewaakte gevangenis. In 1997 wordt vervolgens het presidentsvliegtuig gekaapt als protest tegen de politiestaat en landt het toestel met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissin moet op dat moment juist de gevangenis in en kan zijn vrijheid terugwinnen door de president de helpende hand te bieden. Overigens vormde de hoofdpersoon de inspiratie voor Solid Snake, hoofdpersoon uit de Metal Gear videospellen.

                                                    Originele trailer Escape From New York uit 1981.

Om 20:30 op RTL 8 is nog de film Death Becomes Her te zien. Helen en Madeline hebben een gruwelijke hekel aan elkaar. Om te beginnen is Madeline getrouwd met Ernest, maar hij heeft ook een relatie met Helen. Beide vrouwen zijn afhankelijk van Ernest voor de plastische chirurgie die ervoor moest zorgen dat ze er jong uit blijven zien. Als Madeline een middel ontdekt dat het ouder worden tegen gaat besluit Helen het ook te gaan gebruiken. Het middeltje werkt prima, en heeft slechts één bijwerking: de werking ervan is definitief en ze zijn onsterfelijk geworden. Of beide vrouwen hier blij mee zijn....

Veel kijkplezier vanavond!

Eerste resultaten rekentoets zwaar ondermaats

Middelbare scholieren scoren zwaar onder de maat op de nieuw in te voeren rekentoets. Dat blijkt uit een pilot onder vijftigduizend scholieren die dit voorjaar werd uitgevoerd. Ook op het mbo blijkt rekenen de grootste valkuil, meldt demissionair minister van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt (CDA) in een brief aan de Kamer op basis van de onderzoeksresultaten.

In het voortgezet onderwijs scoorde op het laagste vmbo-niveau 84 procent een onvoldoende op de rekentoets. Op de havo was dit 72 procent en op het vwo 32 procent. Relatief scoorde het hoogste vmbo-niveau het best. Van de leerlingen die de theoretische leerweg volgen scoorde 27 procent een onvoldoende.

Ook op het mbo, waar dertigduizend scholieren werden getest, blijken leerlingen in het laatste jaar slecht in rekenen. Van hen behaalde slechts zeventien procent een voldoende en was het gemiddelde cijfer een 3,6. De taaltoets werd door deze groep beter gemaakt. Daarop scoorde, met 68 procent, een ruime meerderheid van de mbo'ers uit het vierde jaar een voldoende.

Minister Van Bijsterveldt is sinds 2010 bezig met het aanscherpen van de reken- en taalniveaus van scholieren. Vanaf het schooljaar 2013/2014 moeten leerlingen in het laatste of voorlaatste jaar van het voorgezet onderwijs voldoen aan het vereiste referentieniveau voor de rekentoets en de examens Nederlands. In het mbo wordt vanaf dan zowel een reken- als taaltoets afgenomen waarop voldoende moet worden gescoord.

In aanloop naar de invoering van de reken- en taaltoetsen noemt Van Bijsterveldt de eerste resultaten 'nog niet bevredigend'. In de Kamerbrief uit ze de hoop dat scholen de uitkomsten van de pilot zien als een motivatie om extra maatregelen te nemen om de scores op te vijzelen.

Mogelijk kunnen de lage scores worden verklaard door de problemen met het afnemen van de digitale rekentoetsen en het ontbreken van specifiek onderwijs voorafgaand aan de toets. Ook verwacht Van Bijsterveldt dat wanneer de testscores daadwerkelijk meetellen voor de eindexamens, leerlingen meer gemotiveerd zullen zijn om hun best te doen op de toetsen.

Türk vertrekt naar VVV-Venlo

Oguzhan Türk speelt volgend seizoen voor VVV-Venlo. De 26-jarige middenvelder komt transfervrij over van Cambuur Leeuwarden en tekent een tweejarig contract, meldt zijn nieuwe club maandag.

Türk stond in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie nog twee keer tegenover de Limburgse ploeg. Hij scoorde in die duels twee keer. Voordat hij drie jaar geleden naar Cambuur verhuisde stond hij onder contract bij sc Heerenveen en Go Ahead Eagles.

Technisch manager Wim Dusseldorp is blij met de nieuwe aanwinst. "Türk is voor mij nog een bekende uit de tijd dat ik bij sc Heerenveen werkte. Die jongen had destijds al de potentie om door te groeien naar een volwaardige eredivisiespeler", zegt Dusseldorp.

Dodelijke aardbeving in Afghanistan

De Noord-Afghaanse provincie Baghlan is maandag getroffen door een aardbeving. Volgens de gouverneur van de provincie zijn zeker twintig huizen door een aardverschuiving bedolven. Gevreesd wordt dat tientallen mensen het leven hebben gelaten.

De beving had plaats in het afgelegen district Burka, een verzameling van bergdorpjes. Klinieken of ziekenhuizen zijn er niet te vinden.

Reddingswerkers hebben tot dusver de lichamen van twee vrouwen onder het puin vandaan gehaald. Ze verwachten dat er nog veel meer mensen door het puin van hun huizen zijn bedolven. De Verenigde Naties hebben één dode bevestigd en zeiden dat er in vijf districten huizen zijn verwoest.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS werd het Hindu Kush-gebergte in het noorden van het land maandagochtend getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4. Even later volgde een beving met een kracht van 5,7, die tot in de Afghaanse hoofdstad Kabul werd gevoeld.

Achttien aanhoudingen bij drugsactie Deventer

Bij een omvangrijke drugsactie op elf locaties in Deventer zijn zondag achttien personen aangehouden. Er werden 25 voer- en vaartuigen, contant geld en administraties in beslag genomen, meldt een woordvoerder van de politie.

Daarnaast werd een wietkwekerij met ruim 2500 planten aan de Herfordstraat en een hennepdrogerij aan de Hunneperkade bezocht, waarbij ruim 23 kilo aan henneptoppen in beslag werd genomen. Alle verdachten zitten vast. Het onderzoek loopt nog.

[Groep D] Vooruitblik: Frankrijk - Engeland

Vanmiddag om 18:00 uur beginnen Frankrijk en Engeland aan hun EK voetbal. Het is de 38e keer dat beide landen de strijd met elkaar aan zullen gaan.

Tijdens het EK van 2004 speelden Frankrijk en Engeland in de groepsfase ook tegen elkaar. De Fransen gingen er uiteindelijk met de zege (2-1) vandoor. Beide landen zouden de groep echter overleven. Daarna was het snel over, aangezien de Engelsen op strafschoppen van Portugal verloren. De Franse formatie ging tegen de latere winnaar Griekenland onderuit (0-1).

Frankrijk aast in elk geval op eerherstel. Tijdens het laatste WK en ook het laatste EK slaagden de Fransen er niet in om de groepsfase te overleven, maar zullen er nu alles aan doen om dit wel te bewerkstelligen. Bovendien ontstond twee jaar geleden een spelerstaking.

De Engelse ploeg hoopt af te rekenen met een spook. Tijdens de laatste zeven EK's werd telkens de eerste groepswedstrijd verloren. Daarnaast dateert de beste prestatie alweer uit 1996. Toen reikte het land tot de halve finales, waar Duitsland de strafschoppen beter nam. Ashley Cole en John Terry zijn in elk geval hersteld van hun blessures, waar Wayne Rooney de eerste twee groepswedstrijden vanwege een schorsing moet missen.

De wedstrijd tussen Frankrijk en Engeland wordt in de Donbass Arena in Donetsk gespeeld en staat onder leiding van de Italiaanse arbiter Nicola Rizzoli.



Vermoedelijke opstellingen:

Frankrijk:
Lloris, Debuchy, Mexès, Rami, Evra, Cabaye, Diarra, Malouda, Nasri, Benzema, Ribéry

Engeland:
Hart, Johnson, Terry, Lescott, Cole, Milner, Gerrard, Parker, Downing, Young, Welbeck

Schapen ingezet tegen seks op strand

Bezoekers van de naaktstrook op het Laakse strand bij Zeewolde die de liefde bedrijven, moeten vanaf maandag rekening houden met zachte, maar onvermurwbare controleurs. Een camping die grenst aan het strand heeft 30 schapen ingezet om de sekstoeristen af te schrikken.

Volgens Willem den Brok van recreatiebedrijf De Wielewaal neemt de overlast van naaktgangers die seks hebben op het strand en het bosgebied erachter toe en laten steeds minder 'normale' mensen en gezinnen met kinderen hun gezicht zien. De schapen lopen daarom 5 of 6 keer per week langs de rand van het strand om zo de sekstoeristen te storen.

Schapen ingezet tegen seks op strand
Schapen ingezet tegen seks op strand (Foto: ANP)

Nintendo deelt Victini uit

Bezitters van Pokémon White en/of Black: opgelet! Nintendo deelt van 12 tot en met 26 juni de legendarische Pokémon Victini uit via Mystery Gift.

Victini, nummer 494 in de Pokédex, zal na het downloaden gelijk in het team van de betreffende speler worden gezet. Dit in tegenstelling tot een eerdere distributie van Victini, toen enkel de Liberty Pass gedownload kon worden. Via de Liberty Pass konden spelers toegang krijgen tot de Liberty Garden, waar Vicitini te vangen is.

Nintendo verspreidt met enige regelmaat items of Pokémon via Mystery Gift. Zo kunnen Pokémon gevangen worden die normaal niet in het spel te vangen zijn.

Victini krijgen

Weer storing bij internetbankieren Rabobank

Klanten van de Rabobank konden maandag enige tijd niet inloggen op hun internetaccount bij de bank. Er was opnieuw sprake van een storing, meldt de Rabobank. De problemen waren rond het middaguur verholpen, maar een aantal klanten kan nog hinder ondervinden.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Vorige week kampte Rabobank ook met problemen en ook in februari en mei werd internetbankieren al getroffen door storingen.

Supporters willen Portsmouth overnemen

Een groep fans wil de noodlijdende voetbalclub Portsmouth overnemen. Dat meldt de BBC maandag. De Portsmouth Supporters Trust hoopt binnen zeven dagen met bewindvoerder Trevor Birch te kunnen praten om het aanbod van de fans te kunnen toelichten.

De in Hong Kong gevestigde zakenman Balram Chainrai deed eerder een bod op de Zuid-Engelse club. Op 25 juni stemmen de crediteuren over zijn bod. "Hopelijk hebben de crediteuren dan twee aanbiedingen om uit te kiezen", maakt woordvoerder Scott Mclachlan van de fans de intenties duidelijk.

Chainrai was al eerder eigenaar van Portsmouth, maar was dat naar eigen zeggen om zijn investering in de club te beschermen. Hij zou zeventien miljoen pond te goed hebben van de club. "Hij wil geld uit de club halen", stelt Mclachlan. "Wij willen juist geld in de club steken."

Portsmouth speelde in het seizoen 2009-2010 nog in de Premier League toen de club uitstel van betaling aan moest vragen. Dat leverde puntenaftrek op en degradatie naar het Championship was onvermijdelijk. Afgelopen seizoen ging het weer mis en nu zakte de club af naar de League One, het derde Engelse niveau.

Oranjefrustratie: 500 euro boete

Een 45-jarige inwoner van Emmeloord heeft zijn frustraties over het verlies van het Nederlands elftal zaterdag duur moeten bekopen. Een scheldkanonnade tegen twee agenten heeft hem een boete van vijfhonderd euro opgeleverd.

Volgens dagblad De Telegraaf fietste de man zaterdagavond scheldend langs een politiebureau in zijn woonplaats. Twee agenten die de beledigingen hoorden, achtervolgden de fietser. Deze stak vervolgens zijn middelvinger naar hen op.

De man verklaarde na zijn arrestatie dat hij uit frustratie over het verlies van Oranje gehandeld had. Hij werd verhoord en mocht daarna met de boete op zak weer naar huis.

Brawn geen strateeg meer bij Mercedes

Ross Brawn heeft toegegeven dat hij zich nauwelijks meer bezighoudt met de racestrategie bij het F1-team Mercedes. De Brit gold in zijn tijd bij Ferrari als strategisch brein bij de Italiaanse renstal, maar is nu bij de Duits/Britse renstal teambaas en heeft nu James Vowles voor de strategie.

Op het Finse MTV3 meldt Brawn tevreden over Vowles te zijn. "We hebben een hele goeie voor de strategie. Hij presenteert zijn ideeën aan mij om te horen wat ik er van denk. Soms kan ik door mijn ervaring een andere kijk op de zaken geven, Maar James is erg goed en ik hoef slechts zelden in te grijpen."

Xbox Live Arcade passeert de 500 games

Hoewel Microsoft het feestje onopgemerkt voorbij heeft laten gaan is een fansite er wel achter gekomen, er zijn  vijfhonderd verschillende games te downloaden via het online netwerk van de Xbox 360, Xbox Live Arcade.

Er staan op dit moment trouwens niét vijfhonderd titels op XBLA. Onder andere Midway heeft zijn collectie verwijderd waardoor er op dit moment 466 games te downloaden zijn. 

Xbox Live Arcade begon in 2005 als een iets te dure 'retro-emulator', maar is in zeven jaar gegroeid tot een volwaardig onderdeel in de gamewereld. Met titels die steeds mooier, grootser en beter worden ziet de toekomst er voor Microsofts arcade-winkel nog goed uit. Wij roepen, feest!

xbla

Peijs ontkent 'kazernedeal' Vlissingen

Karla Peijs spreekt in alle toonaarden tegen dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen een 'cadeautje' is van partijgenoot en minister van Defensie Hans Hillen (CDA). Het is een broodjeaapverhaal, verklaarde de commissaris van de koningin in Zeeland maandagmiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kazerne.

"Daar is echt geen sprake van", zei Peijs. Volgens haar heeft de minister een zakelijke afweging gemaakt, en vervolgens een 'hele goede keuze' gemaakt met zijn voornemen om de mariniers te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Een cadeautje zou ook niet logisch zijn, want de commissaris van de koningin in Utrecht is ook van CDA-huize, aldus Peijs.

De komst van de kazerne is ook geen goedmakertje voor de Hedwigepolder, bezwoer de commissaris. Zij vroeg eerder om twintig miljoen euro aan compensatie vanwege al het gedoe de afgelopen jaren rond de polder. "Hoe komt u erbij?", riep Peijs. "Ik word hier boos van. Ik vind het bijna smadelijk."

Peijs wees erop dat Vlissingen en de Hedwigepolder worden gescheiden door de Westerschelde. "Zeeuws-Vlaanderen help je niet door Vlissingen te helpen." Onder anderen Marcial Herhandez (PVV) vroeg of Peijs afspraken heeft gemaakt over de Hedwigepolder. Dat is niet gebeurd, zei ze. "Dat kan ik u verzekeren. Uit de grond van mijn hart."

Peijs verklaarde verder dat het noodzakelijk is dat de kazerne naar Zeeland verhuist. Het zou een 'superramp' zijn als de verhuizing alsnog niet doorgaat. De Zeeuwen zitten om de kazerne te springen, stelde zij. De nieuwe kazerne moet plaats bieden aan onder meer twee mariniersbataljons, delen van het gevechtssteunbataljon en het amfibisch logistiek bataljon. In Zeeland komen dan zo'n negentienhonderd mensen te werken.

Tijdens de hoorzitting bleek dat nog niet duidelijk is hoeveel de verhuizing gaat kosten. Defensie brengt momenteel het precieze wensenlijstje in kaart. De gemeente Doorn ziet de mariniers niet graag vertrekken uit de Van Braam Houckgeestkazerne. Uit een businesscase die Doorn heeft gemaakt, zou blijken dat er nog wel een toekomst voor de kazerne is weggelegd op de huidige locatie.

D66'er Wassila Hachchi vroeg zich daarom af of Defensie het verhuistraject niet 'met oogkleppen' doorloopt, met alle kosten van dien. Schout-bij-nacht Rob Bauer verklaarde echter dat Doorn met andere aannames werkt dan Defensie. "Er is een verschil van mening." Hij blijft bij het standpunt dat de kazerne te klein is en dat verhuizen daarom noodzakelijk is.

Bauer veegde ook het nieuwe haventerrein van Den Helder van tafel als mogelijke optie. Ook daar is te weinig ruimte om de mariniers te huisvesten.

Acteur Robert Pattinson denkt dat hij dom is

Acteur Robert Pattinson heeft eens wat zelfkennis en denkt dat veel mensen zijn intelligentie niet heel hoog inschatten. "Het is verrassend hoeveel mensen denken dat ik heel dom ben", zegt hij in een interview met The Guardian. "Zij denken vast dat iemand die in tienerfilms speelt een idioot moet zijn."

De Britse acteur werd bekend door zijn hoofdrol in de vampierfilmreeks Twilight. "Ik weet het niet, misschien is het echt wel zo", gaat de 26-jarige Pattinson verder. "Van sommigen van de beste acteurs blijkt dat ze niet de slimste mensen op aarde zijn als je met ze praat. Soms gaat er een wereld voor je open als je met een acteur in gesprek bent. Het zijn dan ook niet voor niets acteurs, ze doen net alsof ze een hoog IQ hebben."

Pattinson heeft inmiddels de laatste film in de Twilight-reeks opgenomen en probeert, wellicht tegen beter weten in, zijn carrière nu een serieuze impuls te geven. Zo is hij vanaf vorige week te zien in het drama Cosmopolis van David Cronenberg. "Het is iets wat ik nooit eerder heb gedaan en wat ik niet helemaal begreep", aldus de acteur.

De acteur baalt ondertussen van de bijnaam die hij in de Britse media heeft gekregen. "In de koppen staat dan 'R-Patz worstelt met geloofwaardigheid', ik snap niet wie dat heeft uitgevonden", aldus Pattinson. "Ik wil die mensen wurgen."

'Agenten' stelen sieraden op A1

Twee mannen en een vrouw zijn zondagavond op de A1 bij Naarden overvallen door vier mannen die zich voordeden als agenten. Ze moesten hun auto stilzetten waarna hun tassen met daarin sieraden werden afgenomen, meldt de politie maandag. De politie is nog op zoek naar de vier daders.

De 'agenten' probeerden het voertuig met daarin een 55-jarige man en een 48-jarige vrouw uit Zwolle en een 50-jarige Harderwijker tot stoppen te dwingen door op de snelweg naar ze te seinen en te gebaren. De inzittenden vertrouwden het niet en reden door.

Uiteindelijk waren de drie echter toch genoodzaakt te stoppen, omdat het voertuig van de vier mannen pal voor hen op de snelweg stopte. De daders boeiden de slachtoffers en sloegen hun slag.

De twee mannen en de vrouw hadden gewerkt op een bazaar in Beverwijk. De man uit Zwolle probeerde de verdachten nog tegen te houden. Hij blesseerde daarbij zijn knie.

Paris Jackson wordt gepest op school

De dochter van wijlen Michael Jackson is niet zo populair op school. Paris Jackson, die tot voor kort thuis les kreeg, zit op een privéschool, maar daar is niet iedereen even blij mee.

Het 14-jarige meisje laat weten dat veel kinderen op school haar niet leuk vinden en achter haar rug om over haar praten. "Ze denken dan dat ik het niet hoor, maar dat doe ik wel. En anders vertellen mijn vrienden me wel wat er gezegd wordt", vertelde Paris in een interview met Oprah Winfrey

Ook wordt de tiener via internet gepest. "Ze proberen me te raken met woorden, maar dat werkt niet." De talkshowpresentatrice, die uiterst verbaasd was, vroeg of andere kinderen misschien jaloers waren. "Ik weet het niet, misschien wel", antwoordde de dochter van de King of Pop.

Paris is momenteel druk bezig met het opzetten van een acteercarrière. Ze is binnenkort te zien in de fantasiefilm Lundon's Bridge en The Three Keys. Haar vader overleed in juni 2009 aan een overdosis propofol.

Afellay naar tandarts

Ibrahim Afellay bezocht vandaag in Krakau de tandarts. Dit meldt De Telegraaf. De aanvaller kwam in de wedstrijd tegen Denemarken hard in botsing met ploeggenoot Ron Vlaar en er schijnen een aantal tanden los te zitten.

Eerder vandaag trainde Afellay wel gewoon mee met de rest van de selectie en hij kan komende woensdag tegen Duitsland gewoon in actie komen. Oranje moet dat duel winnen om nog uitzicht te houden op de kwartfinales.

'Mubarak in coma'

Ex-president Hosni Mubarak van Egypte ligt in coma. Dit meldt de BBC maandag. Zondag werd bekendgemaakt dat Mubarak zich in kritieke, maar stabiele toestand bevond in het ziekenhuis van de gevangenis waar hij wordt vastgehouden.

Volgens een bron raakte Mubarak geregeld buiten bewustzijn, had hij een onregelmatige hartslag en lag hij aan de beademing.

Echtgenote Suzanne Mubarak en hun twee schoondochters kregen speciale toestemming om zondag een bezoek te brengen aan de ex-president.

Starcraft 2-units in multiplayeractie

Blizzard heeft enkele multiplayervideos vrijgegegeven voor StarCraft II: Heart of the Swarm. Eerder lieten we de nieuwe units al zien, deze keer zien we de nieuwe units in actie.

Rob Simpson, de bekende stem van meerdere battle reports, loodst ons door een potje StarCraft met de nieuwe units in actie. Verschillende strategiëen komen ter sprake. We zien dat de Protoss al eerder kan genieten van de nieuwe elementen dan de Zerg, maar de Zerg kan zich in de midgame aardig herpakken met upgrades.

De uitbreiding voor StarCraft II moet ergens dit jaar uitkomen voor pc en mac. 

Zanger 'Guus kom naar huus' overleden

Harm Breemer, beter bekend als Alexander Curly, is vorige week maandag op 65-jarige leeftijd overleden.

De zanger en filmmaker overleed aan de gevolgen van prostaatkanker en is zaterdag in besloten kring begraven. Dat maakte zijn echtgenote Myra Breemer-Tekelenburg maandag bekend.

Curly scoorde in 1972 een nummer 1-hit met I'll Never Drink Again. In 1975 behaalde hij die positie met zijn bekendste nummer Guus kom naar huus. Andere nummers waren 'Dat waren wel die Hollanders' en 'Aggesus'.

Jazz- en bluesgitarist Pete Cosey (68) overleden

CHICAGO - Gitarist Pete Cosey, die met zijn vernieuwende gitaargeluid bijdroeg aan platen van jazzlegende Miles Davis en bluesmuzikant Howlin' Wolf, is overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Cosey is 68 jaar oud geworden. De muzikant overleed 30 mei in een ziekenhuis in Chicago aan complicaties na een operatie.

Cosey's carrière begon op jonge leeftijd. In de jaren zestig speelde hij in de band van platenlabel Chess Records in Chicago. Als lid van de studioformatie speelde hij mee op Muddy Waters' Electric Mud en op Wolfs Howlin' Wolf Album. Daarnaast werkte hij samen met Etta James en Chuck Berry.

Het gitaargeluid van Cosey viel onder meer op door zijn scheutige gebruik van het distortion-pedaal. Ook de creatieve manier waarop hij zijn instrument voorzag van snaren en deze stemde viel op. Toch was het vooral Cosey's vernieuwende geluid dat in de smaak viel bij trompettist Miles Davis. Cosey was te horen op de platen Dark Magus, Agharta en The Complete On the Corner Sessions.

In 2003 was Cosey te zien in de Martin Scorcese's documentaire The Blues: A Musical Journey. De gitarist kampte al enkele jaren met een zwakke gezondheid.


Howlin Wolf live (video: Youtube)

Omstreden imam mag van rechter moskee weer in

De omstreden imam Sjeik Fawaz Jneid mag met onmiddelijke ingang de Haagse As Soennah-moskee weer in. Ook mag hij daar weer aan het werk als imam, bepaalde de rechtbank maandag in het kort geding dat Jneid had aangespannen. De imam vond dat het bestuur van de moskee hem in maart ten onrechte had geschorst als imam en ontslagen als bestuurslid.

Volgens de rechtbank in Den Haag is het ontslag van Jneid als bestuurslid terecht, maar verliep zijn schorsing als imam niet volgens de regels. Zo was Jneid niet uitgenodigd voor de vergadering waarin zijn schorsing werd besproken

Als de moskee de omstreden imam de toegang tot de moskee blijft ontzeggen, moet stichting As Soennah een boete betalen die kan oplopen tot dertigduizend euro. De rechter oordeelde verder dat drie bestuursleden niet hadden mogen worden aangesteld en uit deze functie moeten treden.

Fawaz Jneid verwierf landelijke bekendheid toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als Ayaan Hirsi Ali vervloekte.

'Epic Mickey 2 komt in november'

Disney Interactive heeft vandaag bekendgemaakt dat Epic Mickey 2: The Power of Two op 18 november uit zal komen in Amerika. Deze datum stond in een persbericht die gedateerd is van vorige week maar vandaag pas is vrijgegeven.

Het aparte is dat 18 november op een zondag valt en normaliter games in Amerika uitkomen op de dinsdag. Vermoedelijk komt de game dinsdag 20 november uit in Amerika met een Europese release op vrijdag 23 november. De game komt uit voor PS3, Xbox 360 en Wii.

Szczesny en Papastathopoulos een duel geschorst

Wojciech Szczesny en Sokratis Papastathopoulos zijn na het duel tussen hun landen Polen en Griekenland allebei een duel geschorst door de UEFA. Ze missen daardoor de wedstrijden tegen respectievelijk Rusland en Tsjechië.

Keeper Szczesny schopte aanvaller Dimitris Salpigidis vrijdag onderuit in het penaltygebied en ontving een rode kaart. Papastathopoulos moest nog voor rust met twee keer geel inrukken.

De openingswedstrijd van het EK eindigde in 1-1, onder meer omdat Griekenland de door Szczesny veroorzaakte strafschop niet verzilverde. Over de tweede gele kaart van Papastathopoulos was heel wat te doen. De Griek toucheerde een Poolse tegenstander licht en moest het veld ruimen.

De voetballers mogen wel hun laatste groepswedstrijd spelen. Polen en Griekenland staan beide op een punt, terwijl Rusland vrijdag Tsjechië met 4-1 versloeg en de groep aanvoert.


Szczesny en Papastathopoulos een duel geschorst (Foto: Novum)

PlayStation Plus krijgt alleen meer gratis games

Tijdens de E3 heeft Sony bekendgemaakt dat ze enkele veranderingen gaan doorvoeren aan de PlayStation Plus-service. Welke veranderingen dit zullen zijn was onduidelijk tot nu. Er veranderd namelijk niks behalve dat er meer gratis games toegevoegd gaan worden.

Alles wat nu aan de PS Plus-service hangt zal hetzelfde blijven maar de gemeenschap wilde meer gratis games dus voegen we die games aan de service toe, aldus Jack Tretton. Bekijk hier een aantal gratis games die al beschikbaar zijn.

Proef met internet in KLM-toestel

Passagiers die met KLM en Air France vliegen kunnen vanaf volgend jaar internetten met hun mobiel of laptop. De nieuwe wifiservice wordt vanaf februari getest tijdens langeafstandsvluchten met twee Boeings 777-300, een van elke luchtvaartmaatschappij.

Het gaat om een wereldprimeur, melden KLM en Air France maandag. Naast dataverkeer is ook sms'en mogelijk, en uiteindelijk kunnen ook liveprogramma's op tv worden bekeken. Passagiers kunnen via wifi tegen een vast tarief gebruikmaken van internet via hun smartphone, laptop of tablet.

Hoeveel kosten in rekening worden gebracht is nog onduidelijk. Het project komt van de grond in samenwerking met Panasonic.

[RG] En dat is zeven voor Nadal

Voor de zevende maal in zijn loopbaan heeft Rafael Nadal het toernooi van Roland Garros op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de Spanjaard Novak Djokovic met 6-4, 6-2, 2-6 en 7-5.

De wedstrijd werd gisteren bij een 2-1 voorsprong van Djokovic in de vierde set stilgelegd vanwege de regen. Bij de hervatting vandaag plaatste Nadal direct een break en hij behield vervolgens zijn eigen opslag. Nadal was souverein in zijn servicegames en Djokovic moest juist alles uit de kast halen om zijn opslag te behouden. Tot 5-5 ging het gelijk op maar de nummer één van de wereld moest op 5-6 capituleren met een dubbele fout op het eerste matchpoint van Nadal.

Coffeeshop Easy Going moet wietpas invoeren

De Maastrichtse coffeeshop Easy Going moet zich houden aan de strengere regels voor coffeeshops en mag alleen aan leden drugs verkopen. Dat bepaalde de rechtbank in Maastricht maandag in een kort geding. De zaak werd vorige maand door burgemeester Onno Hoes voor de duur van een maand gesloten omdat eigenaar Marc Josemans de regels rond de wietpas niet naleefde.

Door de invoering van de wietpas mag er alleen verkocht worden aan leden. Alleen inwoners van Nederland kunnen lid worden van een coffeeshop. De maatregel is onder meer bedoeld om overlastgevend drugstoerisme tegen te gaan.

Josemans weigerde mee te werken, omdat hij vindt dat de overheid hem met de maatregel dwingt te discrimineren. Toen na controle bleek dat de coffeeshop nog steeds drugs verkoopt aan niet-leden, werd die op 11 mei voor een maand gesloten. Josemans startte daarop een bodemprocedure.

In het kort geding eiste hij dat hij zich totdat de rechter uitspraak doet in deze procedure niet aan de nieuwe regels hoeft te houden. Omdat de duur van de sluiting inmiddels is verstreken, ziet de rechter geen aanleiding om aan deze eis te voldoen. Als de coffeeshop blijft weigeren de wietpas in te voeren, kan een nieuwe sluiting worden opgelegd.

In Maastricht is het overlast vanwege drugsgebruik inmiddels verviervoudigd.


Coffeeshop Easy Going moet wietpas invoeren (Foto: Novum)

Alle spelers Duitsland fit

Komende woensdag is Duitsland de tegenstander van Nederland in de tweede groepswedstrijd dit EK. De bondscoach van de Duitsers, Joachim Löw, kan overmorgen over een fitte selectie beschikken.

"Alle spelers hebben het intensieve duel met Portugal goed doorstaan," zo zei de bondscoach vandaag. "Ook Miroslav Klose, Per Mertesacker en Mario Götze, die eerder lasten hadden van kleine blessures, boeken vooruitgang en komen weer in het ritme."

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we een figurine uit Ghost Recon: Future Soldier weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Welke codenaam heeft het Ghost-team in het spel?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs

McConaughey gooit tradities overboord bij bruiloft

Matthew McConaughey en Camila Alves gooiden zaterdag alle tradities overboord bij hun bruiloft. Zo hadden de twee geen bruidsmeisjes of bruidsjonkers en werd de ceremonie geleid door zowel een pastoor als een monnik.

Bij het uitwisselen van huwelijksgeloften kozen de 42-jarige acteur en het 30-jarige model ervoor hun woorden privé te houden. "Ze praatten in elkaars oor", vertelt een bruiloftsgast aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Niemand weet wat ze zeiden, maar wat ze zeiden bracht een hoop emoties teweeg. Camila was aan het huilen."

McConaughey en Alves zijn sinds 2006 bij elkaar. Het stel heeft twee kinderen, de 3-jarige Levi en de 2-jarige Vida.

Filmproducent Jos van der Linden overleden

De Nederlandse filmproducent Jos van der Linden is zondagnacht in zijn slaap overleden. Hij is 64 jaar oud geworden. Dat meldt castingbureau Kemna maandag. De dood van de filmproducent komt onverwacht.

"We zijn geschokt, verbijsterd en verdrietig", staat in een verklaring op de website van het bedrijf van Hans Kemna. "Tientallen jaren hebben we met heel veel plezier voor en met Jos gewerkt." De producent was getrouwd met regisseuse Anne van der Linden.

Van der Linden werkte als producent aan onder meer de oorlogsdrama's Zwartboek en De Aanslag, maar ook aan films als Costa en het vorig jaar verschenen Alle Tijd. De eerste film die hij produceerde was Rooie Sien van Frans Weisz uit 1975. Daarnaast werkte hij mee aan tv-series als Wilhelmina en Shouf Shouf.

Everton-legende Gordon West overleden

Voormalig Everton-keeper Gordon West is na een lang ziekbed op 69-jarige leeftijd overleden, meldt de club uit Liverpool vandaag. West speelde in elf jaar tijd ruim vierhonderd wedstrijden op Goodison Park. Hij won met Everton twee landstitels en de FA Cup.

Everton betaalde Blackpool in 1962 27 duizend pond voor West, destijds een Brits record voor een doelman. Tijdens het kampioensjaar 1970 hield hij 21 keer de nul, een nog steeds staand clubrecord.

West kwam drie keer uit voor Engeland. In 1970 ging hij niet mee met de regerend wereldkampioen naar het WK in Mexico, omdat hij bij zijn familie in Engeland wilde blijven.

Jongerius treedt per 23 juni af bij FNV

FNV-voorzitter Agnes Jongerius treedt per 23 juni af. Zij stelt zich ook niet herkiesbaar bij de vakcentrale. Dat heeft de FNV maandag bekendgemaakt.

Ook vicevoorzitter Peter Gortzak treedt af. Hij onderhandelde binnen de FNV ook over het pensioenakkoord met werkgevers en het kabinet. Over dit akkoord ontstond een groot intern conflict binnen de vakcentrale. Jongerius stemde met een meerderheid van de FNV-bonden in met dit akkoord over het verhogen van de AOW-leeftijd. De grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, waren echter tegen.

Jongerius treedt per 23 juni af bij FNV
Jongerius treedt per 23 juni af bij FNV (Foto: ANP)

Syrisch leger opnieuw slaags met opstandelingen

Syrische militairen hebben in de stad Rastan de strijd aangebonden met opstandelingen. De militairen krijgen daarbij steun van helikopters van het Syrische leger. Dat hebben activisten maandag gezegd.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten worden ook in de centrale provincies Homs en Hama, de zuidelijke regio Daraa en de noordelijke provincie Aleppo gebieden onder vuur genomen met mortiergranaten.

Het geweld in Syrië is kortgeleden fors toegenomen, ondanks een staakt-het-vuren dat op 12 april van kracht werd.

Excuses Mercedes voor uitvallen Schumacher

Pech blijft Michael Schumacher achtervolgen in het Formule 1-seizoen 2012. Gisteren viel de Duitser uit in de Grand Prix van Canada met een defect DRS. Mercedes heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor de achtervleugel die open bleef staan. Schumi kwam voor de vijfde maal in zeven races niet aan de streep.

Mercedes-teambaas Ross Brawn legt uit wat er aan de hand was. "Door een hydraulische probleem klapte het bovenste dwarselement van de achtervleugel bij Michael niet meer terug en dat was onder die omstandigheden niet meer te repareren. Ik kan me alleen maar verontschuldigen tegenover Michael na weer een technisch mankement."

Schumacher zelf berustte in zijn lot. "Natuurlijk is het teleurstellend, maar het heeft geen zin om met een beschuldigende vinger te wijzen. Dit kan gebeuren. Ik weet dat het team zijn best doet en dat zij het zich nog meer aantrekken dan ik. In Valencia gaan we terug in de aanval."

Cameron vergeet dochter in kroeg

De Britse premier David Cameron is enkele maanden geleden zijn dochter vergeten mee naar huis te nemen nadat hij met zijn gezin de lunch had genoten in een pub. Dat heeft het kantoor van de premier maandag bevestigd.

Cameron en zijn gezin gebruikten de lunch enkele maanden geleden in een pub nabij zijn landhuis ten westen van Londen. Bij vertrek stapten Cameron en zijn lijfwacht in de ene auto, terwijl zijn vrouw Samantha en hun twee andere kinderen met een andere auto vertrokken. Beide ouders dachten dat de 8-jarige Nancy met de andere ouder meereed.

Samantha kwam er bij thuiskomst achter dat het meisje niet met haar vader was meegereden en maakte rechtsomkeert. In het café had het personeel zich in de tussentijd over het kind ontfermd.


Cameron vergeet dochter in kroeg (Foto: Novum)

School en crèche ontruimd na gaslek

In Gennep zijn maandagochtend een middelbare school en een kinderdagverblijf korte tijd ontruimd geweest vanwege een gaslek. Dat maakte de Limburgse gemeente bekend. Het lek was aan het einde van de ochtend weer gedicht, waarna de lessen voor de ongeveer vijfhonderd scholieren weer konden worden hervat.

Het gaslek ontstond bij graafwerkzaamheden aan de Stiemensweg, niet ver van beide gebouwen. Nadat monteurs herstelwerk hadden verricht wees een gasmeting van de brandweer uit dat de problemen verholpen zijn.

EK rakelt oude emoties op in Polen

Kranten in Polen hebben de denkbeeldige sabels geslepen. Met de voetbalkraker tegen het elftal van Rusland dinsdag voor de boeg wordt veelvuldig verwezen naar de Poolse overwinning op het Rode Leger in 1920. Nationalistische sentimenten worden ten volle aangeboord om de Poolse supportersscharen in de juiste stemming te brengen.

Sensatiekrant Super Express pakte op de voorpagina groot uit met een bewerkte foto van bondscoach Franciszek Smuda, die te paard, gekleed in een Pools legeruniform uit 1920 en met een sabel in de hand vooropgaat in de aanval. Daaronder de woorden 'Geloof, Hoop, Smuda', een verwijzing naar het oude legermotto 'Geloof, Hoop, Moederland'.

De wedstrijd in de voorronde van het Europees Kampioenschap valt samen met Ruslanddag, een nationale feestdag die veel Russen aangrijpen om van het centrum van Warschau, waar de wedstrijd gespeeld wordt, naar het stadion te lopen. Veel Polen beschouwen deze voorgenomen optocht als een provocatie.

Kredietwaardigheid Nederlandse bedrijven daalt

De kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald naar het laagste niveau ooit. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek door adviesbureau Graydon. Het onderzoek is gebaseerd op de methode die internationale kredietbeoordelaars als Standard & Poor's en Moody's ook gebruiken.

De gemiddelde kredietwaardigheid van midden- en kleinbedrijven (mkb) is sinds het begin van de economische crisis in 2008 gedaald van A naar BBB. Nog slechts ruim dertien procent van de Nederlandse bedrijven loopt een laag tot zeer laag risico binnen een jaar failliet te gaan.

Met name bedrijven in de financiële sector, de voedingsbranche en de zakelijke dienstverlening zagen hun kredietwaardigheid de afgelopen jaren verslechteren. Ruim twaalf procent van de Nederlandse bedrijven loopt volgens Graydon een hoog tot zeer hoog risico binnen een jaar zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat risico is het grootst in de grafische sector (19,5 procent) en de voedingsbranche (17 procent).

Volgens algemeen directeur Gertjan Kaart van Graydon Nederland trekt de afnemende kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven een stevige wissel op het herstelvermogen van de economie. "In vergelijking met 2008 is de kans dat bedrijven elkaar hun rekeningen niet meer betalen twee keer zo groot geworden", zegt Kaart. Daardoor neemt het vertrouwen dat bedrijven in elkaar hebben af, wat volgens hem funest is voor de economische groei.

Mourinho: "Spanje steriele ploeg"

José Mourinho was het niet eens met de tactiek van de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque, die tegen Italië (1-1) zonder spits aan de wedstrijd begon.

Del Bosque hield Fernando Llorente, Alvaro Negredo en Fernando Torres op de bank en gaf de voorkeur aan de 'komende' Cesc Fàbregas. De bondscoach wilde met het opstellen van de FC Barcelona-middenvelder zoveel mogelijk balbezit te hebben. Mourinho kon zich daar niet in vinden.

"Het is niet goed om maar te blijven passen tussen Xavi, Iniesta en Fàbregas zonder grote dreiging te creëren richting het doel van Buffon", uitte Mourinho kritiek. "Zonder spits was het team steriel."

Over Italië was Mourinho wel positief. "Ze speelden heel gedisciplineerd in de verdediging. Ik denk dat Italië ver kan komen in dit toernooi. Het lukte Spanje niet om Pirlo af te stoppen. En als je hem laat voetballen, kom je in de problemen."

Winkels van overschot en tekort

Er stonden ook veel werkjes die ooit door kinderen waren geschilderd, gelijmd en gezaagd ter ere van moeder- of vaderdag. Kunststukjes waaruit evenveel liefde als onkunde sprak. Waarom zijn deze persoonlijke giften gedegradeerd naar het shoppingparadijs voor armlastigen? Zou het een ouder zijn geweest uit een gebroken gezin die de erfenis uit gelukkiger tijden niet meer op zolder kon dulden? Had iemand gewoon teveel zooi in zijn huis? Of dwingt economische crisis sommigen tot het verkopen van dit soort intieme stukken? Gefascineerd door zoveel onbeantwoorde vragen besluit ik een kinderknutselartijtje mee te nemen.

Irak scherpt beveiliging pelgrims aan na aanslag

De Iraakse regering heeft maandag de veiligheidsmaatregelen in aanloop naar een belangrijke sjiitische feestdag aangescherpt. Zondagavond werd een groep pelgrims in Kazimiyah, een wijk in het noorden van de hoofdstad Bagdad, getroffen door twee mortiergranaten. Zeven pelgrims verloren daarbij het leven.

De veiligheidsdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om aanvallen te voorkomen op de tienduizenden pelgrims die verwacht worden bij een heiligdom in Kazimiyah, om er de dood van de heilige imam Moussa ibn Jaafar al-Kadhim te herdenken. Al-Kadhim is een van de twaalf belangrijkste sjiitische geestelijken.

In Bagdad zijn de afgelopen dagen al veel pelgrims aangekomen. Het hoogtepunt van de herdenking is zaterdag, wanneer de pelgrims traditiegetrouw naar het heiligdom in Kazimiyah lopen. Maandag waren alle straten in Kazimiyah afgezet om de pelgrims ruim baan te geven.

De processie ter ere van Al-Kadhim is eerder al getroffen door een tragedie. In 2005 gingen er, naar later bleek volkomen uit de lucht gegrepen, geruchten dat zich een zelfmoordterrorist onder de gelovigen had gemengd. Dit leidde tot grote paniek onder de massa pelgrims. Zij vertrapten elkaar om van een brug af te komen. Zo'n duizend mensen kwamen om het leven.

De aanslag van zondagavond lijkt er volgens regeringsfunctionarissen op gericht te zijn geweest de animositeit tussen sjiitische en soennitische moslims op te rakelen. Een medewerker van de inlichtingendienst houdt Al-Qaida verantwoordelijk voor de aanslag. Hij zei dat er meer aanslagen te verwachten zijn en dat er grondtroepen zijn ingezet en dat er vanuit de lucht bescherming wordt geboden.


Irak scherpt beveiliging pelgrims aan na aanslag (Foto: Novum)

Schoenaerts hoeft niet zo nodig naar Hollywood

De Belgische acteur Matthias Schoenaerts timmert flink aan de weg in Holllywood. Toch is hij niet van plan naar de Verenigde Staten te verhuizen. "Als je daar constant zit, ben je altijd beschikbaar en dan is de honger minder", vertelt de 34-jarige acteur aan Novum Nieuws. Zijn agent heeft hem aangeraden in Europa te blijven.

De acteur neemt in New York binnenkort de Hollywoodfilm Blood Ties op. Hij speelt daarin naast beroemdheden als Clive Owen, James Caan, Mila Kunis en Marion Cottilard. "En mijn vrouw wordt gespeeld door Zoe Saldana, goed geregeld", zegt hij met gepaste trots. "Ik speel daarin een mooie bijrol."

Schoenaerts kreeg vorig jaar internationale bekendheid door zijn rol in het drama Rundskop. Vanaf deze week is hij te zien in De Rouille et d'Os van regisseur Jacques Audiard, bekend van het gevangenisdrama Un Prophète. In die Franse film is hij te zien als straatbokser die verliefd wordt op een vrouw wier benen zijn geamputeerd, een rol van Cottilard.

De film gooide hoge ogen op het filmfestival van Cannes en ook de acteerprestaties van Schoenaerts en Cotillard werden geprezen. De Belg houdt de kritieken niet in de gaten. "Als je dat allemaal gaat lezen, word je knettergek", aldus Schoenaerts. "Waar je voor moet uitkijken is dat je daardoor geen vreemdsoortig zelfbewustzijn ontwikkelt."

Roem is de Vlaming niet onbekend, want zijn vader Julien Schoenaerts was ook acteur. "Mijn vader en moeder hebben daar zo veel mee te maken gehad en die hebben daar een grote nuchterheid in." Dat neemt niet weg dat Matthias ook geniet van zijn roem. "Je moet er ook plezier in hebben, want het is ook fijn om succesvol te zijn. Het is met succes hetzelfde als met alcohol, met mate."

De Rouille et d'Os draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Schoenaerts hoeft niet zo nodig naar Hollywood (Foto: Novum)

Mogelijk meer slachtoffers bij brand Amsterdam

De politie sluit niet uit dat bij de grote brand zondag in het centrum van Amsterdam meerdere doden zijn gevallen. Dat laat een woordvoerder maandag weten. Omdat instortingsgevaar dreigt, is de politie nog niet in het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal geweest.

Maandagochtend is een begin gemaakt met het slopen van delen van de gevel, zodat onderzoek kan worden verricht. Het onderzoek neemt naar verwachting minstens 24 uur in beslag.

Bij de brand in het historische pand, waarin kamers werden verhuurd, kwam een man om het leven, een ander raakte lichtgewond. Van de dode man is een naam bekend, maar die kon nog niet worden geverifieerd.


Mogelijk meer slachtoffers bij brand Amsterdam (Foto: Novum)

Jongen Bahrein mag rechtszaak in vrijheid afwachten

Een 11-jarige jongen uit Bahrein die ervan wordt beschuldigd te hebben meegedaan aan betogingen tegen de regering van de oliestaat mag zijn proces in vrijheid afwachten. Hij werd maandag vrijgelaten. Dat heeft zijn advocaat Mohsen al-Alawi verklaard.

De jongeman, Ali Hasan, zat een maand in de gevangenis en moest er zelfs zijn schoolexamens afleggen. Hij is een van de jongste verdachten die achter de tralies verdwenen in verband met de onderdrukking van de protesten in de Golfstaat.

Hasan moet zich op 20 juni voor de rechter verantwoorden.

Nederlander gewond bij aardbeving Turkije

Bij de aardbeving in het zuidwesten van Turkije zondag is een Nederlander gewond geraakt. De ANWB vliegt de gewonde maandag vanuit Istanbul terug naar Nederland, meldt een woordvoerder van de toeristenbond. Over de identiteit van het slachtoffer en diens verwondingen wilde de ANWB niets bekendmaken.

Ook kreeg de ANWB drie meldingen binnen van Nederlanders die huiswaarts willen keren na de aardbeving. Zij zijn doorverwezen naar hun verzekeringsmaatschappij.

De beving, die volgens het Geodynamische Instituut in Athene een kracht van 5,8 had, vond plaats op 37 kilometer onder de zeebodem, op bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Athene, tussen Rhodos en het westen van Turkije.

De beving werd onder meer gevoeld in Oludeniz, Izmir en Antalya. Er is geen melding gemaakt van doden of ernstige schade, maar zes mensen in Turkije raakten gewond toen ze in paniek uit gebouwen sprongen.

In de betreffende regio's van Griekenland en Turkije doen zich elk jaar honderden aardbevingen voor.

Spanje klaagt over grasmat

Na Nederland heeft nu ook Spanje zijn irritaties uitgesproken over de toestand van de grasmat. De Poolse voetbalbond heeft al gereageerd op de Spaanse irritaties. "Nonsens. Het gras was perfect op lengte", aldus Grzegorz Lato, de bondsvoorzitter van Polen.

Andrés Iniesta, Xavi en bondscoach Vicente del Bosque mopperden na het gelijkspel van gisteren tegen Italië over de grasmat. Het was lang en droog en hierdoor kon volgens de Spanjaarden de bal niet goed rollen.

Lato erkende wel dat er niet was gesproeid voor aanvang van het duel. "Dat gebeurt alleen als beide clubs hiermee instemmen. De Spanjaarden wilden dit graag, de Italianen niet. Dat was duidelijk een tactische zet van Italië, want zij wisten dat ze in het voordeel zouden zijn."

Beurzen schieten omhoog door steun Spaanse banken

De Spaanse aanvraag voor bankensteun afgelopen weekeinde heeft de aandelenkoersen op de Europese beurzen maandagochtend fors opgestuwd. De Amsterdamse AEX-index stond kort na opening 1,7 procent hoger op 296,63 punten. De belangrijkste indexen in Frankfurt, Parijs en Londen openden tussen de 1,7 en 2,3 procent hoger. Met name de financiële fondsen boekten een forse koerswinst.

In Amsterdam is ING met een plus van ruim 5,5 procent de grootste stijger. De bank heeft voor ruim veertig miljard euro aan belangen in Spanje. Daarbij gaat het vooral om leningen aan bedrijven en consumenten en obligaties van Spaanse banken.

Op de beurs in Madrid boekten de Spaanse banken, die nu in totaal voor maximaal honderd miljard euro aan leningen tegemoet kunnen zien om de verliezen op slechte vastgoedleningen op te vangen, ook flinke winsten. Uitschieter is Bankia, dat ruim een week geleden voor negentien miljard euro aan steun aanvroeg. Het aandeel van de bank boekte een koerswinst van ruim negentien procent.

Poulsen: "Ajax is nooduitgang"

Simon Poulsen lijkt niet langer een kandidaat te zijn voor Ajax. De speler die momenteel voetbalt voor AZ en op het EK actief is voor Denemarken liet weten dat hij Ajax ziet als nooduitgang.

"Of Ajax een stap hogerop is? Qua club misschien, maar niet qua voetbal." aldus de linksback. De verdediger liet deze uitspraken optekenen in een interview met het Deense Ekstrabladet.

"Ajax heeft een aanbieding gedaan, maar die heb ik afgewezen. Ik heb nog geen definitief nee gezegd. Nederland is mijn tweede vaderland geworden, dus ik zou hier zomaar kunnen blijven."

Afghaanse ambulance rijdt op bermbom

Een ambulance is maandag onderweg naar een ziekenhuis in de Noord-Afghaanse provincie Sar-e-Pul op een bermbom gereden. Daarbij zijn vijf inzittenden, onder wie een zwangere vrouw, om het leven gekomen. De overige doden zijn twee vrouwen en twee kinderen. Dit heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken gemeld.

In de oostelijke provincie Ghazni kwamen maandag nog twee vrouwen en twee kinderen om, toen hun huis door een mortiergranaat werd getroffen. Kennelijk hadden opstandelingen een aangrenzend overheidsgebouw op de korrel, maar misten zij doel, zei een woordvoerder van het provinciaal bestuur.

Elder Scrolls Online biedt perspectiefkeuze

Gamers kunnen de online game The Elder Scrolls Online in verschillende perspectieven spelen. De makers van het spel bieden de mogelijkheid het spel vanuit het perspectief van het gamepersonage te spelen of vanuit een schouderperspectief. Dat heeft gameontwikkelaar Brian Wheeler gezegd voor de camera van Novum Nieuws.

Voor het online spel is het volgens Wheeler handiger om het schouderperspectief aan te nemen. "Zo kan je tijdens het vechten ook zien wat er achter je gebeurt", zei hij voor de camera. Eerdere spellen in de rollenspelreeks The Elder Scrolls zijn onder meer geliefd bij fans vanwege het spelen vanuit een eerstepersoonsperspectief.

Het spel toont overeenkomsten met bijvoorbeeld de online game World of Warcraft, maar onderscheidt zich met grote veldslagen. Wheeler benadrukt dat de toevoeging van een derde ras, World of Warcraft telt twee groepen, zorgt voor interessante mogelijkheden tijdens deze gevechten. Details wilde hij niet kwijt.

Bethesda werkt sinds 2007 aan de online game. The Elder Scrolls Online werd vorige maand aangekondigd. Het pc-spel moet volgend jaar op de markt verschijnen.


Arrestatie in moordzaak Geleen

De politie in Limburg heeft vrijdag een 33-jarige man uit Sittard-Geleen aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op een 44-jarige man uit Geleen. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd vorige maand dood aangetroffen in een appartement aan de Graaflandstraat in de Limburgse plaats. Een buurtbewoner had even daarvoor lawaai gehoord en de politie gebeld.

Eerder had de politie een 22-jarige man uit Geleen aangehouden. Hij kon echter gaan toen bleek dat hij niets met de zaak te maken heeft. De bewoner heeft vrijdag de sleutel van het huis teruggekregen. Hij mocht in verband met het onderzoek zijn woning niet in. Hij was op het moment van het incident niet thuis. De bewoner en het slachtoffer zijn bekenden van elkaar.

Cosmopolis

Terwijl zijn vorige film, A Dangerous Method, nog maar een paar maanden geleden in première ging, is David Cronenberg nu al weer terug met zijn volgende film. Over deze film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Don DeLillo, waren de meningen tijdens het filmfestval van Cannes sterk verdeeld. De opzet van de film is erg simpel: de jonge succesvolle vermogensbeheerder Eric Parker (Robert Pattinson) reist in zijn limousine dwars door New York om zijn kapper te bezoeken. Tijdens die reis stappen één voor één verschillende karakters in om een gesprek (en meer) te voeren met Parker. 

Bijna tien miljoen kijkers zagen Oranje verliezen

Bijna tien miljoen Nederlanders hebben Oranje zaterdag zien verliezen tegen Denemarken. Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep maandag op basis van een eigen kijk- en luisteronderzoek. Het gaat om 9,8 miljoen kijkers die thuis, bij vrienden of buitenshuis iets van de EK-wedstrijd hebben gezien.

Thuis stemden 8,6 miljoen mensen, inclusief visite, af op het eerste duel van het Nederlands elftal in Oekraïne. Buitenshuis keken 1,2 miljoen Oranjefans in bars, pleinen of op het werk naar de voetbalwedstrijd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 41 procent van de kijkers de 1-0 voor Denemarken terecht vond. Wesley Sneijer was volgens de ondervraagde kijkers de beste Nederlandse speler van de wedstrijd. Zeven procent van de respondenten heeft er nog vertrouwen in dat Nederland het EK gaat winnen.

Zondag maakte de Stichting Kijkonderzoek bekend dat het EK-duel een kijkdichtheid had van 6,8 miljoen. Dat cijfer is gebaseerd op het gemiddeld aantal kijkers thuis op een willekeurig moment tijdens de wedstrijd. De cijfers van de publieke omroep gaan over het totaal aantal mensen dat minstens een deel van de wedstrijd heeft gezien.

Montella nieuwe trainer Fiorentina

Vincenzo Montella is de nieuwe trainer van Fiorentina. De voormalig Italiaans international tekende in Florence een contract voor twee jaar met een optie voor nog een jaar.

De 37-jarige Montella volgt Delio Rossi op. De 51-jarige Italiaan werd begin mei ontslagen nadat hij zijn eigen speler Adem Ljacic een paar klappen had verkocht. Teammanager Vincenzo Guerini stond de laatste twee competitiewedstrijden aan het roer. De club eindigde uiteindelijk op een teleurstellende dertiende plek in de Serie A.

Montella was vorig jaar een paar maanden interim-trainer bij AS Roma, de club waar hij zelf tien jaar voetbalde. Afgelopen seizoen eindigde hij als trainer van Catania op een nette elfde plaats.

Villeneuve: "Zet Hamilton, Alonso of Vettel in een Lotus"

Volgens Jacques Villeneuve kan Lotus elke race winnen als ze Hamilton, Alonso of Vettel achter het stuur zetten. De Lotus E20 wordt door sommigen in het Formule 1-paddock gezien als de beste wagen van dit seizoen.

De Canadees vindt de Lotus-bolide 'verbazingwekkend' goed, maar is ook van mening dat de coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean ondermaats presteren. "Zet Hamilton, Alonso of Vettel erin en ze kunnen elke wedstrijd winnen", aldus de wereldkampioen van 1997.

De teams McLaren, Ferrari, Mercedes, Red Bull en zelfs Williams wisten dit seizoen al een overwinning te pakken. Op de vraag waarom Lotus dit jaar nog niet gewonnen heeft antwoordt Räikkönen: "Ik denk dat we beter in de kwalificatie moeten worden. We gaan altijd voor de winst, maar soms is het beter om voor een goede positie te strijden en punten te pakken. De overwinning dient zich vanzelf wel aan."

Strengere eisen aan kinder- en traumachirurgie

Ziekenhuizen moeten binnen een jaar voldoen aan nieuwe kwaliteitseisen voor kinderchirurgie, traumachirurgie en de behandeling van maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) maandag bekendgemaakt.

Het is de derde keer dat de NVvH kwaliteitseisen opstelt voor ziekenhuizen. Eerder werden eisen gesteld aan de behandeling van vaatziekten, overgewicht en diverse vormen van kanker. De vereniging van chirurgen wil zo de kwaliteit in de Nederlandse ziekenhuizen verbeteren.

Ziekenhuizen moeten de behandelingen minimaal een paar keer per jaar uitvoeren. Als dat niet lukt, mogen ze die vervolgens niet meer doen. Ziekenhuizen worden daardoor steeds meer gespecialiseerd in bepaalde behandelingen. Ze krijgen tot 1 juli 2013 de tijd om aan de eisen te voldoen.

Zorgverzekeraar Achmea is tevreden over de aangescherpte eisen. "Het is goed dat de NVvH de vaart houdt in het ontwikkelen van kwaliteitsnormen", reageert voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea Roelof Konterman. "Voor veel zorg kan de kwaliteit nog steeds omhoog. Wij nemen deze nieuwe kwaliteitsnormen op in onze inkoopafspraken met ziekenhuizen."

Museum wil Stuka uit Oostzee takelen

Het militair historisch museum van Berlijn treft voorbereidingen om het wrak van een Stuka-bommenwerper omhoog te takelen van de bodem van de Oostzee. Het wrak, dat op tien kilometer voor de kust van het Duitse eiland Rügen op zo'n achttien meter diepte ligt, verkeert nog in goede staat.

De Stuka werd in de jaren negentig ontdekt, toen de netten van een visser verstrikt raakten in de wrakstukken. Inmiddels treffen duikers al een week onder water voorbereidingen om de romp van de bommenwerper boven water te krijgen. De motor werd vorige week omhoog getakeld.

Het militair museum wil de Stuka opknappen en in Berlijn tentoonstellen.

Nijhuis: "Kuipers had gelijk"

Opnieuw is er een Nederlandse (ex-)scheidsrechter die het opneemt voor Björn Kuipers. De Nederlandse scheidsrechter keurde een discutabele tweede treffer voor Kroatië goed. Kuipers kon rekenen op een stormvloed aan kritiek, maar dat is volgens Bas Nijhuis onterecht.

"In mijn ogen was het geen buitenspel", aldus de 35-jarige fluitist uit Enschede. "Er ontstaat een nieuw speelmoment op het moment dat de Ierse verdediger de bal verkeerd speelt. Geen buitenspel dus." Gisteren was Mario van der Ende al dezelfde mening toegedaan.

Het dubieuze doelpunt zette de Ieren vlak voor rust op een 1-2 achterstand. De wedstrijd verloren ze uiteindelijk met 1-3.

'Di Matteo blijft trainer van Chelsea'

Robert Di Matteo blijft aan als trainer van Chelsea. De Londense club biedt de uitermate succesvolle Italiaan een eenjarig contract met een optie voor nog een jaar aan, meldt The Guardian. De 41-jarige Di Matteo volgde in maart André Villas-Boas op en won vervolgens de FA Cup en de Champions League.

Chelsea en Di Matteo zijn nog in gesprek over een contract. De verwachting is dat ze deze week tot overeenstemming komen. De Italiaan was voordat hij vorig jaar assistent-trainer werd van Villas-Boas trainer van West Bromwich Albion.

Pep Guardiola is volgens de Engelse krant de eerste keus van clubeigenaar Roman Abramovich. De voormalige trainer van Barcelona wil komend jaar echter niet aan de slag als trainer, maar zou volgend seizoen weer beschikbaar zijn.

Chelsea is hard op weg het Manchester City en Manchester United volgend seizoen moeilijk te maken in de Premier League. De Londenaren kochten al Marko Marin van Werder Bremen en Eden Hazard van Lille. Ze hopen de Braziliaan Hulk van FC Porto ook nog vast te leggen voor zo'n 47 miljoen euro.

Iran ontkent ontmanteling legerbasis

Iran ontkent op een legerbasis gebouwen te hebben ontmanteld waar volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) nucleaire tests werden verricht. Dat meldt de Iraanse nieuwswebsite YJC.ir op basis van uitspraken van de Iraanse minister van defensie Ahmad Vahidi.

Het is 'irrelevant en onverstandig' om te suggereren dat Iran op de basis Parchin bewijs van zijn geheime atoomprogramma probeert te verdoezelen, aldus de minister.

Vorige maand toonde het IAEA satellietbeelden waaruit zou blijken dat er opruimwerkzaamheden hebben plaatsgevonden in Parchin. Uit een gebouw zou water stromen, terwijl diverse andere panden zouden zijn afgebroken. Ook zou er grond zijn afgegraven in het militaire complex.

Historisch veel Polen naar Nederland in 2011

Bijna negentienduizend Polen hebben zich vorig jaar in Nederland gevestigd. Daarmee vormden zij de grootste groep buiten Nederland geboren immigranten. Dat meldt het CBS maandag.

De Polen bereiken daarmee een historisch hoog aantal, dat afgelopen eeuw alleen werd overtroffen door de Surinamers, die in 1975 toen het land werd gedekoloniseerd met 39 duizend immigranten naar Nederland kwamen. De Polen laten ook de immigratiepiek van de Indonesiërs in 1962 achter zich, en de stroom Turkse en Marokkaanse immigranten in de jaren zestig en zeventig.

Sinds de toetreding tot de EU in mei 2004 is Polen het belangrijkste herkomstland van immigranten in Nederland. Per saldo vestigden zich vorig jaar twaalfduizend Polen in Nederland, omdat naast de immigratiestroom ook zevenduizend Polen vertrokken.

De herkomst van immigranten is volgens de CBS-cijfers de afgelopen vijftig jaar sterk veranderd. Een groot deel van de immigranten komt de laatste jaren uit Oost-Europese landen. Van de 64 duizend EU-burgers die in 2011 naar Nederland kwamen, veertig procent van de totale immigratie in dat jaar, kwam de helft uit Oost-Europa. Zij vervangen daarmee de klassieke immigratielanden uit de jaren zestig en zeventig zoals Marokko, Suriname, Turkije en de Nederlandse Antillen. Alleen de twee laatstgenoemden haalden vorig jaar nog de immigratietoptien.

Ook de immigratie uit de zuidelijke EU-lidstaten vertoonde afgelopen jaar een stijging. Zo kwamen er rond de drieduizend mensen uit zowel Spanje als Italië. Voor beide landen betekent dit een verdubbeling ten opzichte van 2007.


Historisch veel Polen naar Nederland in 2011 (Foto: Novum)

Olympiakos woedend op Griekse voetbalbond

Olympiakos Piraeus is kwaad op de Griekse voetbalbond vanwege de blessure van Avraam Papadopoulos. Papadopoulos liep een zware blessure op tijdens de openingswedstrijd van dit EK tegen Polen.

De club zegt het onbegrijpelijk te vinden dat Papadopoulos, ondanks dat hij toen al geblesseerd was aan zijn knie, toch nog twintig minuten heeft doorgespeeld. De blessure bleek naderhand zo ernstig dat voor de Griek het EK voorbij is. Olympiakos beschuldigt de Griekse medische staf van "criminele nalatigheid".

De zaak rond Papadopoulos lijkt op die rond Arjen Robben twee jaar geleden. Bayern München haalde toen uit naar de KNVB nadat Robben geblesseerd was teruggekeerd van het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Button radeloos na P16 in Montreal

McLaren-coureur Jenson Button is radeloos na zijn zestiende plaats gisteren in de Grand Prix van Canada. De Brit krijgt zijn bolide nauwelijks vooruit, terwijl zijn teamgenoot Lewis Hamilton de race in Montreal op zijn naam wist te schrijven.

"Ik vind het heerlijk om een Formule 1-auto te besturen en kruip telkens weer vol goede moed achter het stuur, maar na twee ronden kan ik dan vervolgens totaal geen grip meer vinden en ik weet echt niet hoe dat komt. Ik kan me niet voorstellen dat het aan de banden toe te schrijven valt. Het lijkt me onmogelijk dat ik als enige coureur totaal niet met de Pirelli's om kan gaan, ook al had ik vandaag wel enorm veel last van hoge bandenslijtage. Het gaat nu al een aantal races zo."

Button wist van de afgelopen drie races alleen in Spanje nog twee punten te scoren, terwijl hij in Monaco uitviel. Ook in die wedstrijden kwam hij veel tekort op Hamilton. "Ik kom anderhalve seconde tekort op de jongens die vooraan rondrijden, en één van die jongens is mijn teamgenoot Lewis Hamilton. Als coureur ben ik echter niet anderhalve tel langzamer dan Lewis, dat weet ik wel van mezelf, dus het moet iets met de auto zijn."

Button is samen met McLaren hard aan het werk om uit te zoeken waar de problemen vandaan komen. De Brit won in Australië de eerste race van het seizoen, maar zakte daarna weg. Hij hoopt het tij snel te kunnen keren. "We hebben wel telkens goede ideeën om uit te proberen, maar die lopen dan weer op niets uit."

Japanse ontwikkelaars spelen elkaars games

Vorige week is Tokyo Jungle uitgekomen in Japan, komende week komt daar Lollipop Chainsaw uit. Nu kunnen we hieronder bekijken hoe beide ontwikkelaars bij elkaar op bezoek komen voor een speelsessie van beide games. Helaas is alles in het Japans dus wat er gezegd wordt is een groot vraagteken.

Ontwikkelaars Tokyo Jungle bezoeken Lollipop Chainsaw


Ontwikkelaars Lollipop Chainsaw bezoeken Tokyo Jungle

CD: Infadels - The Future of the Gravity Boy

U kent ze wellicht nog wel, de Infadels. Een jaartje of zes terug waren ze hot as hell met singles als Love Like Sem-Tex en Can't Get Enough. Als het vijftal op een festival of in een uitverkochte zaal stond was de garantie dat je druipnat van het zweet uit de mensenmassa kroop na een uurtje stuiteren op hun opgevoerde post-punk-electro. Ze werden op Lowlands ook niet voor niets al eens verkozen tot beste live-act. Het leek de band voor de wind te gaan. Een overvol tourschema, uitverkochte zalen, hoge verkoopcijfers en veel plezier in het vak. 

'Tomb Raider boeiender dan Uncharted'

Gamers kunnen zich beter inleven in het verhaal van de nieuwe Tomb Raider dan in de actiegame Uncharted. De rol van de jonge, onervaren Lara Croft speelt hierbij een belangrijke rol. Dat heeft brandmanager Karl Stuart van Square Enix gezegd voor de camera van Novum Nieuws.

"De vergelijking met Uncharted zal altijd gemaakt worden, maar ons spel is persoonlijker", zegt de game-ontwikkelaar. De volgend jaar te verschijnen Tomb Raider vertelt een verhaal over het eerste avontuur dat Lara Croft beleeft.

Lara is 21 jaar en net klaar met haar studie. "Ze is nederiger dan de oude Lara, maar wel een echte vechter", zegt Stuart. Met deze nieuwe insteek wil Square Enix de weg vrijmaken voor een reeks Tomb Raider-games met de jongere versie van Lara Croft in de hoofdrol.

De nieuwe Tomb Raider werd vorige maand uitgesteld. Het actieavontuur ligt 5 maart 2013 in de winkel voor Xbox 360 en PlayStation 3.


'Tomb Raider boeiender dan Uncharted' 

DayZ-servers zijn misbruikt

De ontwikkelaars van de Arma II-modificatie DayZ gaan aangifte doen tegen een gebruiker die hun server heeft misbruikt. De persoon kreeg toegang tot de FTP van de ontwikkelaars via hun mail. Deze persoon heeft toen een kwaadaardig bestand geüpload naar deze server.

Het bestand, dayz_auto_updater.exe, is een 'backdoor/bot' en was te downloaden voor enkele gebruikers. Het bestand is inmiddels verwijderd maar er wordt geadviseerd om je computer grondig te scannen mocht je het bestand gedownload hebben. Ook wordt er geadviseerd je forumwachtwoord te veranderen omdat dezelfde gebruiker een forumaanval heeft uitgevoerd.

De ontwikkelaars zijn de gebruiker op het spoor en hebben hem al geband van het spel en het forum. Daarnaast gaat de ontwikkelaar ook aangifte doen tegen de persoon. Bekijk hier het officiële bericht van de ontwikkelaars.

EK Vandaag

Vandaag staat er opnieuw een kraker op het programma. Om 18:00 uur zal Frankrijk het opnemen tegen Engeland. Oranje zal vandaag een normale training afwerken.

Trainingen:

Nederland traint vandaag éénmaal. Deze training is niet open voor media en publiek.

Engeland werkt voor een vol stadion een training af

TV:

Tijdstip Programma Zender
15.45 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 3
16.40 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 1&3
17.00 NOS EK Journaal Nederland 1
17.20 Frankrijk - Engeland Nederland 1
19.55 NOS EK Journaal Nederland 1
20:20 Oekraine - Zweden Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio Sportzomer Nederland 1
00:15 NOS Studio Sportzomer (h) Nederland 1

Alonso: "We gingen voor de zege"

Ferrari-coureur Fernando Alonso behaalde gisteren in de Grand Prix van Canada een vijfde plaats. De Spanjaard probeerde de race met één pitsstop uit te rijden en zo te winnen, maar de banden van de Ferrari bleken in de slotfase van de race op te zijn, waardoor hij de ene na de andere coureur zag passeren.

Alonso verdedigt de gekozen strategie in Montreal. "We probeerden de race te winnen, maar onze gok om slechts één keer te stoppen betaalde zich niet uit. Het is nu makkelijk om te zeggen dat we Hamilton hadden moeten volgen, maar dan zouden we sowieso een plek aan Vettel hebben gegeven. Ik was aan het einde van de race te langzaam om mijn positie te verdedigen, terwijl mijn engineer dat wel van me vroeg!"

"De auto was verder wel erg competitief, daar lag het niet aan. Het was de strategie die het verpestte. We moeten nu werken aan de bandenslijtage. Voor het eerst dit jaar gingen we niet zozeer voor het scoren van zoveel mogelijk punten, maar echt voor de zege. Dat is een positief teken en dat moeten we in Valencia en Silverstone doorzetten."

Alonso's teamgenoot Felipe Massa werd in de race tiende. De Braziliaan spinde in de beginfase van de race, waardoor hij vanaf plaats vijf tot buiten de punten terugviel. Uiteindelijk wist hij zich nog naar één punt terug te knokken.

Zlatan vindt Oekraïne favoriet

Zlatan Ibrahimovic vindt Zweden de underdog in de eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne.

"De Oekraïners hebben elk denkbaar voordeel", vindt de vedette van de Zweedse ploeg in De Telegraaf. "Zij zijn het EK-gastland, spelen in hun eigen stadion en hebben de steun van hun eigen supporters."

Zlatan houdt zich echter vast aan de verrassende zege van Denemarken op Oranje. Dat was voor de Milan-spits een bevestiging dat alles mogelijk is. "Gelukkig zie je altijd weer verrassingen op een toernooi, want wie had gedacht dat Denemarken van Nederland zou winnen?"

Zlatan is zelf niet meer de puntspeler van Zweden. De ster krijgt een vrije rol achter de diepste spits. Het voetbal van Zweden is met die positiewisseling een stuk beter geworden. "We spelen niet meer het traditionele Zweedse voetbal. Het is niet direct sambavoetbal, maar toch voetbal van een goed niveau. We hebben veel spelers die kunnen scoren en ook wisselen we voorin vaak van positie."

Kauwboy wint weer Europese filmprijs

De Nederlandse jeugdfilm Kauwboy heeft de eerste Young Audience Award gewonnen van de European Film Academy. De prijs voor beste Europese jeugdfilm werd zondagavond bekendgemaakt. De film viel eerder al in de prijzen in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen.

Naast Kauwboy van Boudewijn Koole waren ook de Belgische film Blue Bird van Gust van den Berghe en de Frans-Zwitserse coproductie Sister van Ursula Meier genomineerd voor de prijs. De Young European Audience had zondag plaats in zes Europese steden waar de drie films werden vertoond aan jongeren van 10 tot 13 jaar, die daarna hun stem uitbrachten.

De prijs werd in het Duitse Erfurt uitgereikt aan Jolein Laarman, die samen met Koole het scenario schreef. Kauwboy gaat over een jongen die een kauw vindt en mee naar huis neemt. Hij vertelt niets over zijn nieuwe huisdier aan zijn vader, die soms nogal kwaad kan worden. De film draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.


Kauwboy wint weer Europese filmprijs (Foto: Novum)

Karadzic eist vrijspraak op alle punten

Radovan Karadzic heeft maandagochtend voor het Joegoslavië-Tribunaal vrijspraak geëist.

De VN-aanklagers hebben volgens hem onvoldoende bewijs gepresenteerd voor een veroordeling tijdens het proces voor het VN-hof in Den Haag, dat in oktober 2009 begon. Dit betoogde zijn advocaat Peter Robinson namens de voormalige president van Republika Srpska.

Karadzic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica in 1995 en oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995.

Karadzic eist vrijspraak op alle punten
Karadzic eist vrijspraak op alle punten (Foto: ANP)

Wateroverlast door scheur in aquaduct Middelburg

In het Dampoort Aquaduct bij Middelburg is maandag een lek in de zijwand ontstaan. Daardoor stroomt water op de weg. Dat meldt de politie. De N57, die onder het aquaduct loopt, is voorlopig afgesloten. Er is een omleiding ingesteld.

Hoe de scheur is ontstaan is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat onderzoekt het lek. Het aquaduct onder het Kanaal door Walcheren werd vorig jaar februari geopend.

Bilic: "Nu Spanje of Italië kloppen"

Kroatië versloeg gisteren Ierland met 3-1. De bondscoach van de Kroaten, Slaven Bilic, loofde zijn team na afloop van hun eerste duel op het EK.

"We hebben laten zien dat we heel goed kunnen voetballen. We zijn een sterk team en ik denk dat we alleen nog maar beter worden”, zo zei Bilic gisteravond. "We hoeven voor geen enkele tegenstander bang te zijn. Italië en Spanje zijn de favorieten in onze groep, maar wij kunnen één van hen verslaan en één zege is goed voor een plek in de kwartfinales."

Spanje en Italië speelden eerder op de avond met 1-1 gelijk.

FOK!sport EK-weetje van de dag

Tijdens het komende Europees kampioenschap zullen de voetballers te maken krijgen met de Adidas Tango 12. Dit is namelijk de bal waarmee op het EK zal worden gespeeld. Op 2 december 2011 werd de Adidas Tango 12 gepresenteerd tijdens een ceremonie voorafgaan de loting voor de einronde.

De Tango 12 is een moderne versie van het klassieke ontwerp. Op de nieuwe versie zijn onder meer gekleurde randen gebaseerd op de vlaggen van de gastlanden Oekraïne en Polen aaangebracht. Op de Adidas Jabulani, waar op het WK 2010 mee werd gespeeld, was veel kritiek. Zo zou de bal te veel zwabberen. Volgens Adidas is de curve van de Tango 12 echter stabiel. "Het is de meest geteste wedstrijdbal ooit."

Dibi wil plaats tien op lijst GroenLinks

Tofik Dibi wil tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede maar op de tiende plaats staan van de kandidatenlijst van GroenLinks. Dat verzoek heeft hij gedaan aan de kandidatencommissie van zijn partij, schrijft hij maandag in de Volkskrant.

Dibi wil na de verloren slag met fractieleider Jolande Sap om het lijsttrekkersschap geen nieuwe interne strijd. Volgens hem 'leidt dat de aandacht af van het grotere verhaal dat meer dan ooit de voorgrond verdient'. "Om die reden heb ik, na eindelijk wat momenten van rust, een eigenstandige afweging gemaakt", aldus Dibi.

GroenLinks heeft nu tien zetels in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen op zwaar verlies. In een toelichting aan de krant beaamt Dibi dat het inderdaad spannend wordt, maar dat hij zich niet opmaakt voor een vertrek uit de politiek. "Maar ik vind dat de partij tien zetels verdient, dat we ons niet moeten neerleggen bij de peilingen. Als je dat méént, moet je daaruit ook de uiterste consequentie trekken."

Volgens Dibi reageerden de leden van de kandidatencommissie verrast. Het partijcongres bepaalt uiteindelijk hoe de lijst eruit gaat zien. Ook op het congres zal Dibi een verzoek doen om hem niet hoger te plaatsen dan plek tien op de lijst.

Sap zei eerder Dibi op plaats twee te willen, maar nadat zij vorige week werd gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks gaf ze aan dat de partijleden daarover moeten beslissen.


Dibi wil plaats tien op lijst GroenLinks (Foto: Novum)

Arbobedrijf Verzuimreductie oogst veel kritiek

Bijna tachtig procent van de werknemers die te maken kregen met verzuimbedrijf Verzuimreductie oordeelt negatief over de werkwijze van het commerciële arbobedrijf. Dat meldt FNV Bondgenoten maandag naar aanleiding van een enquête van de bond waarop bijna vijftienhonderd werknemers reageerden. De vakbond wil dat de medische gegevens over de werknemers worden vernietigd.

Het grootste deel van de ontevreden werknemers, 72 procent, gaf aan zich onder druk gezet te voelen door medewerkers van Verzuimreductie om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Er zou onder meer gedreigd worden ziekengeld in te houden. Zieke werknemers kregen in meer dan de helft van de gevallen te weinig informatie over hun rechten en plichten en de rol van de arbodienst.

Het verzuimbedrijf zet casemanagers in die volgens de FNV ongeoorloofd het gebied van de bedrijfsarts betraden. Uit de enquête bleek dat bijna de helft van deze casemanagers de Wet bescherming persoonsgegevens overtrad. Zo werden vragen gesteld over de aard van de ziekte en werd deze medische informatie doorgespeeld aan werkgevers.

FNV Bondgenoten roept nu alle bedrijven die Verzuimreductie in de arm hebben genomen op de medische informatie van werknemers te vernietigen. Ook zou de Inspectie SZW meer middelen ter beschikking moeten krijgen om overtreders van de Wet bescherming persoonsgegevens te kunnen controleren en bestraffen, vindt de bond.

Het arbobedrijf Verzuimreductie kwam in maart in opspraak door een uitzending van Zembla. Kort daarop vertrok de directie en werden Kamervragen gesteld over de werkwijze van het verzuimbedrijf. Naar aanleiding van intern onderzoek nam Verzuimreductie naar eigen zeggen in april zelf maatregelen om de casemanagers beter te trainen en zorgvuldiger om te gaan met persoonlijke gegevens.

Hitman geeft spelers meerdere opties

De mogelijkheid een missie op meerdere manieren te spelen is een van de belangrijke aspecten van de actiegame Hitman: Absolution. Vrijheid staat dan ook centraal. Dat benadrukt game-ontwikkelaar Tore Blystad van gamestudio IO Interactive voor de camera van Novum Nieuws.

Fans van de Hitman-reeks zijn bang dat het nieuwe spel aan vrijheid heeft ingeboet in ruil voor meer actie. "We hebben meer mogelijkheden toegevoegd om doelwitten uit te schakelen, daarnaast zijn er meer wapens te gebruiken", zei Blystad. Hij denkt dat gamers tevreden zullen zijn met de mogelijkheden die Hitman: Absolution biedt.

Hitman: Absolution is vanaf 23 november verkrijgbaar voor de Xbox 360, pc en Playstation 3.


Hitman geeft spelers meerdere opties 

Campagne moet spitsstroken voller krijgen

Nederlanders rijden nog te weinig over spitsstroken. Veel mensen zijn bang om over een doorgetrokken streep te rijden, waardoor de extra rijbaan te weinig wordt gebruikt en het onnodig druk op de weg is. Rijkswaterstaat start daarom maandag met een campagne om duidelijkheid te geven over het gebruik van de spitsstrook.

Spitsstroken moeten op drukke momenten zorgen dat het verkeer beter doorrijdt. Dat is vaak de vluchtstrook aan de rechterkant van de weg of, in enkele gevallen, een extra rijstrook aan de linkerkant van de weg.

Rijkswaterstaat benadrukt in de campagne dat over een doorgetrokken streep gewoon mag worden gereden als er een groene pijl op het matrixbord boven de spitsstrook te zien is.

Nolan: Geen Batman meer

Fans die stilletjes hoopten op een vierde Batman-film van de hand van regisseur Christopher Nolan kunnen dit nu echt vergeten. In een recent interview heeft hij nogmaals herhaald dat The Dark Knight Rises zijn laatste Batman-film is.

"Ik heb geen zin om zaken achter te houden en te bewaren voor een vierde film. Toen ik aan deze serie begon heb ik altijd een trilogie voor ogen gehad", aldus Nolan. Zo neemt hij het besluit om op het hoogtepunt met deze reeks te stoppen.

De laatste Batman-film van Nolan, met Christian Bale in de hoofdrol, is vanaf 20 juli in de Nederlandse bioscopen te zien. Bekijk hieronder de laatste trailer.


The Dark Knight Rises Trailer (Video: Youtube)

Chinese Feng wint eerste major

De Chinese golfster Shanshan Feng heeft gisteren het Wegmans LPGA Championship gewonnen. De 22-jarige toonde zich met een totaal van 282 slagen (zes onder par) de beste in het Amerikaanse Rochester. Het is de eerste LPGA-titel voor een Chinese.

Feng had de laatste ronde 67 slagen nodig, het laagste van het toernooi. Door die goede ronde eindigde ze twee slagen voor Mika Miyazato, Stacy Lewis, Suzann Pettersen en Eun-Hee Ji. Ze volgt Yani Tseng uit Taiwan op als winnaar.

De Nederlandse Christel Boeljon eindigde op de 23e plaats. Ze had 291 slagen nodig (+3). De Overijsselse Dewi Claire Schreefel moest met 302 slagen (+14) genoegen nemen met de 62e plek.

Dagelijks 900.000 Android-apparaten geregistreerd

Google's vicepresident Andy Rubin heeft bevestigd dat er dagelijks nog steeds 900.000 nieuwe Android-apparaten geregistreerd worden. Zowel Android-telefoons als tablets worden meegerekend.

In februari was dat aantal nog 850.000 per dag. Toen kondigde Google trots aan dat er meer dan 300 miljoen Android-apparaten wereldwijd waren. Nu zal dat aantal dus nog een stuk hoger zijn. Een jaar geleden lag het aantal nieuwe apparaten per dag nog op 500.000. In een jaar tijd is de groei dus bijna verdubbeld.

Google heeft de nieuwe cijfers hoogstwaarschijnlijk aangekondigd om Apple voor te zijn, die vandaag op Apple's Worldwide Developers Conference ongetwijfeld ook cijfers bekend zal maken.

Huiszoekingen bij opposanten Poetin

Bij vooraanstaande opposanten van de Russische president Vladimir Poetin is maandag huiszoeking gedaan. Het gaat om tien acties in onder meer de woningen van Aleksej Nawalni, Sergej Oedalzov en Ilja Jasjin.

De oppositie wil dinsdag weer een grote betoging houden. De huiszoekingen waren volgens de autoriteiten naar aanleiding van ongeregeldheden na een demonstratie tegen de regering op 6 mei. Toen betoogden ongeveer 20.000 mensen tegen Poetin. Diens regering heeft ondertussen nog meer wetten uitgevaardigd om samenscholingen of het organiseren ervan met strenge sancties tegen te gaan.

Ontvoerde Serie A-voetballer bevrijd

Voetballer Christian Obodo is vannacht door de politie in Nigeria bevrijd. De middenvelder speelt voor het Italiaanse Lecce en werd zaterdag in het zuiden van Nigeria ontvoerd. Een paar van zijn vermoedelijke ontvoerders zijn aangehouden.

De kidknappers van de voetballer namen zaterdag, kort na zijn ontvoering, contact op met de familie van de voetballer. Ze eisten 187.500 dollar losgeld.

Obodo heeft een contract bij Udinese, maar werd afgelopen seizoen uitgeleend aan Lecce. Lecce eindigde dit seizoen als achttiende in de Serie A en degradeerde naar de Serie B.

Final Fantasy III ook op PSP

Er komt een nieuwe versie van Final Fantasy III voor PlayStation Portable. Deze versie van de game zal hetzelfde zijn als de Nintendo DS-versie uit 2006, maar geeft spelers de optie om ook de oorspronkelijke muziek uit 1990 in het spel te gebruiken.

Final Fantasy III was hier in Europa altijd al een vreemde eend. Final Fantasy VII was de eerste Final Fantasy-game die meteen in Europa werd uitgebracht. Daarna werden alle oudere games nog eens speciaal uitgebracht in Europa voor PlayStation. Alle, behalve Final Fantasy III. Pas in 2006 kwam Final Fantasy III naar Europa als een Nintendo DS-remake. In 2011 volgde nog een iOS- en Android-versie.

Het is nog niet bekend of de game ook in Europa uitkomt, maar gezien het succes dat Final Fantasy hier over de jaren heeft vergaard, lijkt het wel waarschijnlijk. Hieronder zie je de Japanse trailer voor de game. De game komt op 20 september uit in Japan.

Bruiloftsgasten Curry en Hoogendijk moeten betalen

Gasten die het bruiloftsfeest van Adam Curry en Micky Hoogendijk willen bijwonen, moeten daarvoor betalen. Genodigden tellen tachtig euro neer voor een kaartje voor het feest dat de twee donderdag geven in de Amsterdamse Supperclub.

De 47-jarige Curry en 41-jarige Hoogendijk gaven elkaar in april al het jawoord in Las Vegas, maar wilden ook nog een feest geven in Nederland. "Ze geven eerst een familiediner waar de echte naasten aanwezig zullen zijn", vertelt een ingewijde aan De Telegraaf. "Dat gasten wordt gevraagd mee te betalen aan het feest daarna is dan toch alleen maar logisch. Anders wordt het wel heel begrotelijk."

Patricia Paay liet eerder weten niet aanwezig te zijn bij het feest. De 63-jarige diva werd enkele jaren geleden door Curry verlaten voor Micky Hoogendijk.

Abvakabo wil strenger toezicht op ambulancezorg

Abvakabo FNV wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de ambulancezorg onder verscherpt toezicht stelt. De bond maakt zich zorgen over alarmerende geluiden over ziekenauto's die te laat komen bij ongevallen, verouderde voertuigen en onbekwaam personeel. Dat zegt bestuurder Fred Seifert maandag in het AD.

"We moeten nu aan de bel trekken, om erger te voorkomen", aldus Seifert. Bij de bond beklaagden zich verschillende medewerkers van meldkamers die door onduidelijkheid niet meer weten wanneer ze welk soort ambulance moeten sturen.

"Dus komen er verkeerde auto's bij een ongeluk, zoals zorgambulances die zijn ingericht op gepland ziekenvervoer. Of een ambulancemotor waar echt een klassieke ambulance nodig is", licht Seifert toe. "Bedrijven rommelen de uitruktijden dan snel uit het systeem. Dat is een teken aan de wand."

Volgens Seifert spelen de problemen een rol bij de toenemende agressie tegen hulpverleners. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de problemen maar wilde in de krant niet reageren.


Abvakabo wil strenger toezicht op ambulancezorg (Foto: Novum)

Zeventien plaatsen winst Rus

Maria Sharapova is de nieuwe nummer één op de wereldranglijst van de vrouwen. De Russin, die eergisteren het toernooi van Roland Garros won, ging Viktoria Azarenka op de ranglijst voorbij. Sara Errani, de verliezend finaliste in Parijs, steeg van de 24e naar de tiende plaats.

Beste Nederlandse op de wereldranglijst is Arantxa Rus. Rus, die op het gravel in Parijs de vierde ronde bereikte, steeg van de 88e naar de 71e plaats. Michaëlla Krajicek zakte zes plaatsen en is nu de nummer 79 van de wereld,

EA klaar voor strijd met Next Gen PES

EA Sports is klaar om de strijd met Pro Evolution Soccer voor de volgende generatie consoles aan te gaan. Officieel is er nog geen FIFA-game aangekondigd voor de volgende generatie terwijl Konami al heeft laten weten dat de volgende generatie PES-games op de Fox Engine gaan draaien.

Al hoewel het er op lijkt dat PES meer grafische pracht wil hebben voor de volgende generatie geeft Andrew Wilson van EA Sports aan dat FIFA zich meer gaat richten op de sociale interactie. Wat zal de rol worden van jouw iPhone of tablet en hoe reageren mensen op Facebook op bepaalde dingen die jij in het spel doet.

Wilson geeft aan dat de volgende generatie voor hun makkelijker wordt omdat er meer deuren open komen te staan. Daarnaast zijn ze nu al met veel features bezig voor de huidige versies zodat die later alleen maar aangepast, uitgebreid en verbetert moeten worden, de basis is er dus al.

Oranje en Duitsland trainen besloten

Het Nederlands elftal en Duitsland willen in de aanloop naar de tweede groepswedstrijd op het EK geen pottenkijkers. Beide landen trainen vandaag achter gesloten deuren.

Woensdag staat de wedstrijd tussen de twee buurlanden op het programma in Charkiv. Om 20.45 uur trappen Nederland en Duitsland af. Oranje traint vandaag om 11.00 uur in Krakau. Dan maakt bondscoach Bert van Marwijk wellicht ook aan zijn spelers bekend wie zullen starten tegen de Duitsers.

Joris Mathijsen zal waarschijnlijk tot de basiself behoren. De verdediger traint weer volledig mee na een hamstringblessure. Hij zal de plek van Ron Vlaar in het centrum van de defensie innemen.

Duitsland-aanvaller Lukas Podolski kent de belangen van Oranje. "De Hollanders staan met de rug tegen de muur. Bij verlies zijn zij zo goed als uitgeschakeld."

Prandelli: "Weet niet wat Balotelli bezielde"

Mario Balotelli kreeg gisteren de uitgelezen mogelijkheid om Italië op voorsprong te schieten tegen Spanje (1-1), maar verstijfde toen hij alleen op het Spaanse doel afstormde.

De Manchester City-aanvaller werd na die actie direct naar de kant gehaald door bondscoach Cesare Prandelli. "Ik weet niet wat Balotelli bezielde toen hij oog in oog met keeper Casillas kwam" aldus de trainer.

"Hij had twee mogelijkheden in de situatie, waarin hij zich bevond. Maar als een echte spits behoor je in je hoofd maar een optie te hebben en dat is de beste. In zijn geval was dat een pass naar Antonio Cassano, die helemaal vrij stond. Maar ik zal hem er niet voor straffen."

De vervanger van Balotelli, Antonio Di Natale, was een stuk scherper en schoot zijn eerste kans meteen in de touwen. Cesc Fàbregas trok de stand vrijwel direct gelijk.

Knie Sneijder in orde

Wesley Sneijder kan komende woensdag gewoon meespelen in de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland. De middenvelder had na het duel tegen Denemarken knieklachten, maar de schade valt mee.

Sneijder zou enkel last hebben van wat irritatie aan het gewricht door vermoeidheid. Gisteren onderstreepte hij dat de kwetsuur niet ernstig was door tijdens de training gewoon mee te dribbelen tijdens de uitlooprondjes. In het spelershotel werd hij vervolgens later uitgebreid behandeld.

Rvc-lid vervoersbedrijf GVB stapt op na fraude

Jan Westerhoud, lid van de raad van commissarissen van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB, is opgestapt. Dat heeft het bedrijf zondag bekendgemaakt.

Westerhoud vertrekt na negatieve berichtgeving over fraude binnen het GVB. Hij vindt dat het 'zuiverder' is om anderen daarop het antwoord te laten geven omdat hij langdurig voor het bedrijf heeft gewerkt.

Eind maart schreef De Telegraaf dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. De top zou daarvan op de hoogte zijn geweest. De directie heeft alle aantijgingen ontkend.

Het onderzoek dat na de berichtgeving werd gestart is vorige week afgerond. De conclusies worden momenteel met de gemeente Amsterdam, die honderd procent van de aandelen van het bedrijf bezit, besproken.

Grote brand in restaurant De Lutte

In een restaurant in het Overijsselse De Lutte is maandagochtend een zeer grote brand uitgebroken. Vanwege de hevige rookontwikkeling wordt omwonenden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond 06.30 uur uit in het restaurant aan de Bentheimerstraat. Op dat moment waren er vermoedelijk geen mensen in het pand aanwezig. De woordvoerder vreest dat het pand niet meer te redden is. Er is geen gevaar dat het vuur overslaat naar huizen in de buurt.

Vanwege de brand is de provinciale weg N735 tussen Oldenzaal en De Lutte afgesloten. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

GroenLinks wil parlementaire enquete over JSF

GroenLinks wil dat er een parlementaire enquête wordt ingesteld naar de kosten, vertragingen en andere problemen rondom de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Tweede Kamerlid Arjan El Fassed vindt dat er duidelijkheid moet komen. Hij gaat volgende maand een motie indienen om een parlementaire enquête te starten.

"Het JSF-project is een miljardenproject waar de Tweede Kamer veel te weinig grip op heeft. Het moet eindelijk eens goed zichtbaar worden hoe we in dit project verzeild zijn geraakt en wat het ons heeft gekost", zegt El Fassed maandag. "Het is de hoogste tijd dat de Kamer de onderste steen boven haalt."

El Fassed denkt steun te krijgen van de andere partijen die al langere tijd kritisch zijn over het gevechtsvliegtuig dat uiteindelijk de F-16 moet vervangen in Nederland. Voor de aankoop van 85 toestellen heeft het ministerie van Defensie 4,5 miljard euro gereserveerd. In maart bleek dat de stuksprijs van de JSF opnieuw steeg ten opzichte van 2011 en bedraagt nu 64,4 miljoen dollar door de hogere kosten van grondstoffen en arbeid en meer meegerekende inflatie.

GroenLinks wil het liefst dat het kabinet stopt met het hele project en een andere opvolger voor de F-16 zoekt. Volgens El Fassed is dat beter 'dan dat we verder verstrikt raken in dit miljoenenverslindende project zonder uitzicht op verbetering'.


GroenLinks wil parlementaire enquête over JSF (Foto: Novum)

Abu Dhabi leidt op weg naar Lorient

Abu Dhabi Ocean Racing heeft de leiding te pakken in de achtste etappe van de Volvo Ocean Race. De boot uit de Verenigde Arabische Emiraten wordt de avond na vertrek uit Lissabon op de hielen gezeten door Telefonica dat minder dan een zeemijl toegeeft. Vlak daarachter ligt Puma derde. Camper, Groupama en Team Sanya volgen op de plaatsen vier tot en met zes. De achtste etappe voert de boten naar het Franse Lorient

Zaterdag won Groupama de havenrace in Oeiras. De Fransen pakten daarmee vijf punten voorsprong op Telefonica dat laatste werd. In het algemeen klassement staat Groupama nu op 189 punten, acht punten meer dan Telefonica. Puma, de nummer twee van de havenrace, volgt op vijf punten van Telefonica. Camper is vierde voor Abu Dhabi Ocean Racing en Team Sanya.

UEFA onderzoekt Duitsland en Portugal

Na Rusland kunnen ook Duitsland en Portugal straf verwachten van de UEFA. De Europese voetbalbond verwijt de Duitsers dat hun fans voorwerpen op het veld hebben gegooid tijdens de 1-0 zege op Portugal. De Portugezen wordt verweten dat ze te laat aan de aftrap van de tweede helft stonden. Beide teams kunnen een boete tegemoet zien.

Eerder werd Rusland wangedrag van de fans ten laste gelegd. Na de 4-1 zege van de ploeg van Dick Advocaat op Tsjechië op vrijdag vielen Russische supporters de stewards aan in het stadion in Wroclaw. De Russische voetbalbond waarschuwde dat de hooligans de ploeg mogelijk punten kunnen kosten.

De UEFA onderzoekt ook racistische spreekkoren van de Russische fans. Die waren gericht tegen de Tsjechische verdediger Theodor Gebre Selassie wiens vader Ethiopisch is. Gebre Selassie liet weten de beledigingen gehoord te hebben, maar haalde zijn schouders er over op. "Het was niets extreems. Ik heb veel erger meegemaakt."

De UEFA doet over alle zaken woensdag uitspraak.

Nexon koopt groot pakket aandelen NCsoft op

Nexon, onder andere bekend van MapleStory, heeft sinds kort 14,7 procent aandelen van MMO publisher NCsoft in handen. Het zou gaan om een slordige 3,218 miljoen aandelen ter waarde van 804,5 miljoen KRW, zo'n 668 miljoen dollar. De aandelen komen uit de portefeuille van directeur en medeoprichter Taek Jin Kim.

De aankoop van de aandelen maakt deel uit van een twee jarige overeenkomst tussen de Zuid-Koreaanse bedrijven. Details over deze overeenkomst is niet bekend gemaakt. Eerder waren er ook geruchten dat Nexo EA wilde opkopen. In hoeverre dat plan nog doorgaat is niet bekend.

NCsoft

Kort geding tegen Telegraaf om tv-gids

Maandag dient in Amsterdam het kort geding dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting tegen De Telegraaf hebben aangespannen. De drie omroepverenigingen willen dat de krant stopt met het wekelijks uitgeven van een tv-gids met programmagegevens. Daar is De Telegraaf op 2 juni 2012 mee begonnen.

De drie partijen vinden dat De Telegraaf te ver is gegaan met het publiceren van tv-gegevens voor een hele week. Wel zijn er eerder afspraken met de krant gemaakt om iedere dag tv- en radio-gegevens te publiceren.

Op zijn beurt zegt De Telegraaf dat de gegevens vrij beschikbaar zijn en dat ze het dus gewoon mogen publiceren. Dat baseert de krant op een recente uitspraak van het Europees Hof in een soortgelijke zaak in Groot-Brittannië. Een woordvoerder van Telegraaf Media Groep zei dan ook de uitspraak van het kort geding met vertrouwen tegemoet te zien.

Gabe Newell maakt opwachting in Kickstarter-video

Gabe Newell, mede-oprichter van gamestudio Valve, heeft een rol gespeeld in een video ter promotie van het Kickstarter-project voor Clang. Het project is afkomstig van schrijver Neal Stephenson en is gestart om een zwaardvechtspel te maken gebaseerd op motion control.

In de video zien we Newell als smid aan het werk aan een aambeeld. Wanneer Stephenson vraagt of het al klaar is antwoordt hij: "These things, they take time."

Stephenson is een fanatiek zwaardvechter en wil een spel maken op basis van de werkelijkheid. Dit is ook de reden dat hij het spel niet wil voor de standaard controllers op consoles, omdat dit volgens hem niet past bij de nobele kunst van het zwaardvechten.

Of Clang ooit daadwerkelijk gemaakt zal worden moet blijken. Het doel is gesteld op 500.000 dollar. Met nog 28 dagen te gaan is hiervan al ruim 150.000 dollar toegezegd.

Molukkers herdenken bestorming gekaapte trein

De zes Molukse treinkapers en twee gijzelaars die in 1977 bij een bestorming door militairen omkwamen worden maandag herdacht. Bij het monument voor 'De zes van De Punt' op begraafplaats De Boskamp in Assen wordt net als ieder jaar de Molukse vlag gehesen. Het is maandag precies 35 jaar geleden dat de trein werd bestormd.

Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers een trein bij De Punt. Een andere groep gijzelde in Bovensmilde een groep van meer dan honderd schoolkinderen en leraren. Ze eisten dat Nederland zich inzet voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Na twintig dagen bestormden mariniers de trein en werd de gijzeling beëindigd.

De herdenking is dit jaar extra beladen. Demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kondigde vorige week aan dat de militairen die een einde hebben gemaakt aan de treinkaping en de gijzeling een insigne krijgen. Dat zette kwaad bloed bij de Molukse regering in ballingschap, die de bestorming vorige week 'buitensporig, onnodig en zelfs misdadig' noemde. De Molukse regering legt maandag in Bovensmilde een verklaring af.

Door afluisterapparatuur te plaatsen wisten de autoriteiten destijds dat de kapers niet van plan waren gijzelaars te doden. Omdat de kaping al zo lang duurde en gevreesd werd voor de hygiëne en toenemde irritaties, werd de trein toch bestormd.

Uitspraak in kort geding rond wietpas

De rechtbank in Maastricht besluit maandag of coffeeshop Easy Going voorlopig weer open mag gaan volgens de regels die golden voordat de wietpas werd ingevoerd. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) legde de coffeeshop 11 mei een sluiting van een maand op omdat de regels rond de wietpas niet werden nageleefd. Die maand loopt maandag af.

Door de invoering van de wietpas mogen coffeeshops alleen nog aan leden verkopen. Gebruikers kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen gemeente. De overheid wil zo overlastgevend drugstoerisme tegengaan.

Easy Going is een van de coffeeshops die weigert hieraan mee te werken omdat de maatregel discriminerend zou zijn. Toen bleek dat de coffeeshop nog steeds aan niet-leden verkoopt, werd hij gesloten. Eigenaar Marc Josemans stapte daarop naar de rechter.

Zolang die nog geen eindoordeel heeft geveld, wil Josemans open blijven volgens de oude regels. De rechter oordeelt maandag of dat mag of niet.

Lichamen gecrasht toestel Peru geborgen

Reddingswerkers hebben alle lichamen van de veertien inzittenden van de gecrashte helikopter in Peru geborgen. Onder hen is een Nederlander. De lichamen worden naar een mortuarium in Cuzco gebracht.

Volgens de autoriteiten is een DNA-test nodig om sommige lijken te identificeren. Veel lichamen zijn zwaar verminkt door de crash. Nadat de helikopter woensdag neerstortte boven Hualla Hualla explodeerde het. Het wrak werd zaterdag na een moeizame zoektocht gevonden.

Naast de 39-jarige Nederlander vlogen acht Zuid-Koreanen, een Tsjech, een Zweed en een Peruaan mee in de helikopter. Ook waren er twee Peruaanse bemanningsleden aan boord. Ze waren in Peru voor een zakenreis en waren op weg naar Cuzco.

Vier gewonden bij schietpartijen

Bij twee schietpartijen zijn zondagnacht vier gewonden gevallen. In het Brabantse Valkenswaard werd geschoten in een café, in Elst in Utrecht ging het mis op straat. Bij beide incidenten werden twee personen geraakt, meldt de politie.

De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Ze zijn niet in levensgevaar. Over de aanleiding van de schietpartijen is nog niets bekend. Ook zijn er nog geen daders aangehouden.

Dead Island: Riptide wordt een heel nieuw spel

Er heerste onder gamers een angst dat het op de E3 aangekondigde spel Dead Island: Riptide slechts een remake zou worden van het originele spel. Gamestudio Deep Silver heeft nu bevestigd dat het een volledig nieuw spel zal gaan worden.

De bevestiging komt van Deep Silvers manager of marketing and public relations Aubrey Norris. "It is a new game. Not a remake", antwoordt Norris op de vraag of het een nieuw spel wordt of dat het verwant is aan Dead Rising 2: Off the Record.

Norris heeft ook bevestigd dat het prijskaartje van 49,99 dollar dat een aantal retailers aan het spel hangen klopt. "It’s the end of a console cycle- we think this price makes a lot more sense given that."

Dead Island: Riptide komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Komende zomer worden er meer details over het spel verwacht.

Tex Murphy kan gemaakt worden

Het Kickstarter-project voor Tex Murphy - Project Fedora heeft zijn doel behaald, wat betekent dat het spel kan worden gemaakt en uitgebracht. Op dit moment staat de teller op 507.733 dollar dankzij ruim 5.700 mensen.

De makers beloven op de website dat het spel geen DRM of DLC zal gaan bevatten. Met het behalen van het eerste extra doel van 110% van het gestelde bedrag zullen de mensen van Big Finish Games een extra verhaal in het spel stoppen, voorzien van gameplay, lokaties en personages.

Zij geven ook aan dat de ontwikkeling van het spel twaalf tot veertien maanden ontwikkeling nodig zal hebben. Dit betekent dat het avonturenspel rond augustus 2013 zou moeten uitkomen.

Tex Murphy - Project Fedora gaat uitkomen op pc en Mac.

Franse socialisten halen meerderheid stemmen

De Franse socialisten van president François Hollande haalden zondag de meeste stemmen binnen. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.

46 procent van de stemmen gingen naar de linkse partijen. Sarkozy's rechtse partij UMP en hun bondgenoten moeten het met 34 procent doen.

In hoeveel zetels in het parlement zich dat vertaalt is nog niet duidelijk. In prognoses halen de socialisten 283 tot 329 zetels van de 577 zetels. Voor een meerderheid zijn 289 zetels nodig. Met potentiële bondgenoten van de socialisten, zoals het anti-kapitalistische Linkse Front met 13 tot 20 zetels, zijn de socialisten vrijwel zeker zijn van een linkse meerderheid.

De conservatieven blijven achter met 210 tot 263 zetels terwijl extreem rechts niet verder komt dan 0 tot 3 zetels. De opkomst was 57 procent.

Elke zetel in het parlement vertegenwoordigtéén kiesdistrict. Er zijn in totaal 6600 kandidaten. In districten waar geen enkele kandidaat zondag meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, volgt een tweede ronde op zondag 17 juni. Daaraan mogen kandidaten meedoen die meer dan 12,5 procent van de stemmen krijgen.

Franse socialisten halen meerderheid stemmen
Franse socialisten halen meerderheid stemmen (Foto: ANP)

Trailer: Lego Inception

Een paar dagen geleden verscheen het indrukwekkende Lego Inception. Aan het door Team Hourglass geproduceerde filmpje van dik twee minuten werd zo'n 1000 uren gewerkt en het resultaat mag er dan ook zijn.

Lego Inception laat zich bekijken als de trailer voor de succesvolle sciencefictionfilm Inception, maar dan uitgevoerd in Lego steentjes. Het filmpje werd gemaakt door VFX studenten Pedrom Dadgostar, Hollie Price, Jack Milton, Simon Stirrup, Sam Serridge, Jack Bosworth en Sidney Thibault.


Lego Inception.

Chili leidt WK-kwalificatie Zuid-Amerika

Chili staat na zes speelronden bovenaan in de strijd om de kwalificatie van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. In en tegen Venezuela wonnen ze met 2-0. Uruguay won met 4-2 van Peru.  

Chili wist pas vijf minuten voor tijd een eerste doelpunt te maken. Matias Fernandez maakte de 0-1. In blessuretijd wist Charles Aranguiz de score te verdubbelen. Uruguay speelde met Suarez en Forlan in de basis. Na vijftien minuten opende Sebastian Coates de score. een kwartier later verdubbelde Maximiliano Pereira de voorsprong van Uruguay. Peru kwam weer op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van Diego Godin en een treffer van Paolo Guerrero. De kampioen van Zuid-Amerika won uiteindelijk omdat Cristian Rodriquez en Sebastian Eguren doelman Diego Penny wisten te passeren. 

Bolivia won met 3-1 van Paraguay en Equador rekende thuis af met Colombia. In september gaat de kwalificatie voor het wereldkampioenschap verder. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Bolivia Paraguay 3-1
Venezuela Chili 0-2
Uruguay Peru 4-2
Equador Colombia 1-0

 Stand

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verloren Punten Gescoord Tegen
1 Chili 6 4 0 2 12 11 10
2 Uruguay 5 3 2 0 11 14 6
3 Argentinië 5 3 1 1 10 11 4
4 Equador 5 3 0 2 9 6 6
5 Venezuela 6 2 2 2 8 4 6
6 Colombia 5 2 1 2 7 5 5
7 Bolivia 6 1 1 4 4 7 11
8 Paraguay 5 1 1 3 4 4 9
9 Peru 5 1 0 4 3 6 11

[Euro 2012] Uitslagen Groep C

Vanavond stonden de eerste wedstrijden in Groep C op het programma. Ierland, Italië, Kroatie en Spanje kwamen voor de eerste maal dit EK in actie. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden, tussenstand in deze groep en het programma voor de komende wedstrijden.

Spanje niet langs Italië
Regerend Europees- en wereldkampioen Spanje was in het begin van de wedstrijd niet bij machte om grootmacht Italië haar wil op te leggen. De Iberiërs speelden volgens het Barcelona-systeem zonder diepe spits en met veel lopende middenvelders. Het waren echter de Italianen die via Mario Balotelli een grote kans op de 1-0 kregen, maar de spits van Manchester City faalde in de afronding, net als zijn teamgenoot Motta vlak voor rust.

Na de pauze tapte Spanje uit een ander vaatje met direct drie grote kansen. Toch waren het de Italianen die de voorsprong pakten. De net ingevallen Antonio Di Natale schatte een pass van Andrea Pirlo op waarde en krulde de bal om Iker Casillas het doel in. Lang duurde dit niet, want Cesc Fàbregas wist na een steekbal van Silva snel de 1-1 aan te tekenen. Ondanks enkele grote kansen aan beide zijden bleef het bij deze uitslag.

Lees hier het volledige verslag van de wedstrijd tussen Spanje en Italië.

Kroaten ruim voorbij Ierland

Kroatië heeft in het eerste groepsduel een relatief eenvoudige 3-1 zege op Ierland weten te behalen. Mario Mandzukic opende al na drie minuten de score voor de ploeg van bondscoach Slavan Bilic. Ierland was wakkergeschud en tekende na twintig minuten spelen via Sean St. Ledger na een vrije trap van Aiden McGeady. De wedstrijd kwam los en beide ploegen zochten veelvuldig de aanval, al waren het de Kroaten die uiteindelijk de overhand kregen. Zij scoorden vlak voor rust via Nikica Jelavic de 1-2.

Na rust gingen de Kroaten in het door Björn Kuipers geleide duel door en scoorden al snel via Mandzukic de 1-3. De Kroaten geloofden het daarna wel, terwijl de Ieren wel wilden aanvallen, maar niet bij machte waren om een gat te vinden in de defensie van hun tegenstander.

Lees hier het volledige verslag van de wedstrijd tussen Ierland en Kroatië.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Spanje Italië 1-1
Ierland Kroatië 1-3


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Kroatië 1 1 0 0 3 3-1
2. Italië 1 0 1 0 1 1-1
3. Spanje 1 0 1 0 1 1-1
4. Ierland 1 0 0 1 0 1-3


Programma

Datum Thuis Uit
14/06 Italië Kroatië
14/06 Spanje Ierland

Thornton verslaat Taylor in finale UK-open

Robert Thornton heeft de UK-open darts gewonnen door in de finale Phil Taylor met 11-5 te verslaan. In de halve finale walste Taylor nog over Denis Ovens heen, het werd 10-2. Thornton versloeg Dave Chisnall met 10-4.  

De avond werd geopend door Taylor en Ovens. The Power won de eerste zeven legs. Toen Ovens de achtste leg barstte de zaal los. Taylor maakte de partij daarna eenvoudig af. Ook de andere halve finale werd een eenzijdige wedstrijd. Tot 2-2 ging het gelijkop, maar daarna liet Chisnall het liggen. Chizzy kwam nauwelijks aan het finishen toe doordat hij nauwelijks triples gooide. The Thorn gooide de tripels en finishes wel en won de partij eenvoudig met 10-4. 

De finale werd uiteindelijk een verrassing. In het begin ging de finale gelijk op. Taylor ging met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in. De zeven legs daarna gingen naar Thornton. De Schot mistte nauwelijks een dubbel. De paar kansen die Taylor kreeg gingen mis. In de zestiende leg gooide Thornton 121 uit om zijn eerste grote titel te pakken. De 44-jarige darter wint tevens 40.000 pond en komt de top32 van de order of merit weer binnen.  

Black Mesa: Source laat weer van zich horen

Terwijl we Valve smeken om een teken van leven van Half-Life (Episode) 3, komen er uit onverwachte hoek tekenen van leven die menig Half-Life fan blij zal maken. Black Mesa: Source, een op de Source engine gebaseerde remake van Half-Life 1, is na ruim 4 jaar stilte weer actief.

Met de afwezigheid van updates werd er niet meer verwacht dat de mod ooit een speelbare versie zal krijgen, maar sinds dit weekend is er op de Facebook-pagina van de makers een belofte verschenen. Bij 20.000 likes zullen ze zogenaamde 'new media' uitbrengen, waarbij veel fans denken dat dit wel eens een releasedatum voor de mod zal bevatten.

Black Mesa: Source is sinds 2004 in ontwikkeling en heeft gaandeweg steeds indrukwekkendere trailers uitgebracht. In 2005 werd aangekondigd dat de mod in 2009 gratis zou worden gereleased, maar sinds dat jaar is niets meer van de game vernomen. 

De mod zal een remake zijn van Valve's hit Half-Life 1, die in 1998 is uitgebracht. We houden jullie op de hoogte. Geef in de tussentijd even een Thumbs Up op de Facebook-pagina van de makers. Hieronder een trailer uit 2009.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.