In Memoriam: Alexander Curly

Vandaag werd bekendgemaakt dat Alexander Curly is overleden. De zanger was bij de grijze massa vooral bekend van hits zoals 'Guus Kom Naar Huus' en de voetbalhit 'Hollanders'. Toch had de man heel wat meer in zijn mars en dat is voor FOK! genoeg reden om terug te kijken op het leven van de zanger.

Harm Douwe Breemer, zoals Curly in het normale leven heette, wordt geboren op 14 augustus 1946 in Haarlem. Als hij 14 jaar oud is gaat Harm spelen in het bandje The Damiates. Later speelt hij The Maestro's, eveneens een beatbandje uit Haarlem. Samen met gitarist Theo van Pel richt hij daarna het duo Budhi op waarmee hij de single 'Preachers' maakt.


Budhi - Preachers.

Curly werkt ondertussen als steward bij de KLM maar neemt in 1972 ontslag als zijn loopbaan als zanger een serieuzere vorm begint aan te nemen. Via zanger Roek Williams komt Curly in contact met het label Negram die hem een contract aanbiedt. De zanger treedt op met Unit Gloria als begeleidingsband, samen met Robert Long en Bonnie St. Claire. Na Unit Gloria werkt Curly met de band Flying Circus, waarin we onder meer Jan en Hans de Hont (ex-Apron Strings, ZZ & De Maskers) en Wim Voorhaar aantreffen.


Samuel's Advice

Van Alexander Curly and His Flying Circus verschijnt een tweetal singles. Maar zowel 'Samuel's Advice' in 1972 als 'The Hy-Jacker' in 1973 slaan nog geen deuk in een zacht pakje boter.


"You better watch out for the hy-jacker. He carries the gun and the handgrenade".

Op 30 september 1972 scoort Alexander Curly zijn eerste nummer één hit met het nummer 'I'll Never Drink Again'. Het nummer zou daarna nog acht weken in de Top 40 staan. 'I'll Never Drink Again' is afkomstig van het debuutalbum For What It's Worth waarop we vooral de singer/songwriter kant van Curly te horen krijgen. Een heel herkenbaar nummer voor een ieder de op maandagochtend weer met een kater op zijn/haar werk zit.

Good morning what did you say.
Sure I feel strong and healthy today.
I know my face looks almost green.
I was quite interesting where I have been.

God I don't remember where I went.
Or how much money I must have spent.
I don't suppose that it was a bit.
Still got a feelin' that I am going to vomit.
(uit: I'll Never Drink Again)

In 1974 schrijft Curly het liedje Guus (Kom Naar Huus) voor het Cocktail Trio. Deze scoren er echter geen hit mee en zodoende besluit de zanger om het zelf dan ook maar op te nemen. Geen slecht plan want de zanger scoort er in oktober 1975 wederom een nummer één hit mee, ditmaal zowel in Nederland als België. Ook het album Vette Jus En Boerenjongens is een klapper en Curly ontvangt er een platina plaat voor. Curly treedt vanaf dat moment met de Utrechtse countryband Tenderfoot als begeleidingsband op. Als zijn volgende single 'De Paling' na één week alweer uit de hitlijsten verdwijnt en het succes van het volgende album Boeren burgers en buitenlui uitblijft is het een tijdje stil rondom de sympathieke zanger.

In 1976 krijgt Curly een Zilveren Harp. Een jaar later verschijnt het prachtige conceptalbum Zilverdael. Het luistersprookje is gebaseerd op het beroemde boek In De Ban Van De Ring van Tolkien, dat vanaf 1978 weer helemaal in de belangstelling staat door de eveneens adembenemende animatiefilm van Ralph Bakshi. Zilverdael is een indrukwekkend verhaal met ruzie, oorlog, kameraadschap, angst, verdriet, moed, liefde, spanning en humor. Een tijdloos album zoals je ook hieronder kan beluisteren.

In november 1981 scoort Curly zijn laatste hit met 'Hollanders'. Nadat het nummer opnieuw wordt opgenomen als voetballied wordt het toch nog één van zijn bekendste nummers, ondanks dat de 'Hollanders' nooit verder kwamen dan de 13e plaats in de Top 40. Nadat in 1983 de single 'Karel De Kever' flopt gooit Curly de handdoek in de ring en gaat zich richten op zeezeilen.

Curly trok zich terug uit de muziekwereld en verhuisde naar Ibiza waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Alexander Curly is 65 jaar geworden.