Activisten Syrië melden meer dan vijftig doden

Activisten melden dat maandag in heel Syrië meer dan vijftig mensen zijn gedood. Regeringstroepen en opstandelingen bestreden elkaar in de provincies Homs, Idlib en Latakia. Internationaal gezant Kofi Annan toonde zich 'ernstig bezorgd' over het geweld dat aan beide zijden escaleert.

Op beelden van webcams in Homs waren beschietingen te zien van woongebouwen. Het geluid van langssuizende granaten werd sporadisch onderbroken door salvo's van machinegeweren.

Syrische soldaten doodden rebellen die bij Idlib een tank in brand hadden gestoken, zei Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Bij de aanval kwamen zeven soldaten en een burger om het leven. Verder werden drie mannen en twee vrouwen gedood toen ze probeerden te vluchten.

In het nabijgelegen dorp Lag lagen elf dode mannen in een kamer, hun namen op briefjes die tussen hun kleding waren gestoken, bleek uit amateur-videobeelden. In Deir al-Zour kwamen tien mensen om door een autobom, zei Abdul-Rahman. "Wij zien felle gevechten nu het Syrische leger posities terug probeert te veroveren die in handen zijn van rebellen. Er zijn veel doden onder de rebellen", zei hij.

Gezant Annan zei dat er berichten waren over beschietingen met mortieren, helikopters en tanks in Haffa en omliggende dorpen in de provincie Latakia aan de kust. "Er zijn aanwijzingen dat een groot aantal burgers in deze plaatsen zijn opgesloten", zei zijn woordvoerder Ahmad Fawzi. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken toonde zich bezorgd dat het regime in Latakia 'wellicht bezig is een nieuw bloedbad te organiseren'.

Volgens Syrische activisten zijn sinds het begin van de opstand in maart 2011 meer dan dertienduizend mensen omgekomen. De situatie is de laatste maanden steeds chaotischer geworden en het is moeilijk vast te stellen wie voor welk bloedvergieten verantwoordelijk is. Journalisten mogen zich niet vrij door het land bewegen en het is vrijwel onmogelijk om berichten uit eigen waarneming te verifiëren.