Ketelmuziek

Wat is dat nou voor raar gedoe over de salarissen van die twee directeuren van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB? Ze hebben opslag gevraagd en gekregen. Iets van € 50.000 euro per persoon. Iedereen spreekt er schande van, maar is dat wel terecht?

Om te beginnen: de heren zouden redelijk in de luwte moeten hebben kunnen werken, omdat ze volgens het organisatieschema van het GVB uit de wind zouden moeten worden gehouden door een president-directeur. Maar die was er niet. Dus hebben de heren Bolier en Schotte gedurende langere tijd een extra zware verantwoordelijkheid op hun schouders moeten torsen. Is het dan onredelijk om daar ook een extra beloning voor te krijgen? We wilden het OV toch zakelijker maken? Of willen we dat alleen als dat in onze kraam te pas komt?

En dan nog. Zelf heb ik in de loop der tijden meermalen aan mijn baas om opslag gevraagd. En ’t is een wonder: soms kreeg ik die ook nog. Waarom mag een kantoormedewerker aan zijn baas om opslag vragen, waarom mag een afdelingschef aan zijn baas om opslag vragen, en waarom mogen de heren Bolier en Schotte aan hun baas dan opeens géén opslag vragen? Maar sterker nog: de hierboven aan de orde gestelde zaak is niet eens aan de orde. Immers, Bolier en Schotte hébben helemaal niet om die opslag gevraagd. De Raad van Commissarissen heeft ze dat bedrag gewoon aangeboden. Als vervangingingstoeslag. Wegens het vervangen van hun president-directeur. Gewoon volgens de cao. En tijdelijk. Alleen voor de periode dat er geen president-directeur was.

Maar daar heeft allerlei klootjesvolk, zoals onze vrienden van GeenStijl gewoon maling aan. Die lullen maar wat raak. Zoals dat in de Raad van Commissarissen een zekere Bert Veermans (voorheen NS) zou zitten. Die man heet dus Aad Veenman. Prutsers. Penose-sites als dat GeenStijl knoeien er maar wat op los met een haastig geschreven flauwekulstukje, maar hebben geen idee waar ze het over hebben. Leuk voor de heren Schotte en Bolier. Zich jarenlang uit de naad gewerkt om van dat GVB een beetje fatsoenlijk bedrijf te maken, worden ze zo overreden door de strontkar. Niet fijn.

Vervolgens roepen allerlei Amsterdamse gemeenteraadsleden van het tweede garnituur ook nog maar even dat het een schande is. Wanneer het écht om het OV gaat, staan ze -afgezien van allerlei partijpolitieke stokpaardjes- met de mond vol tanden, maar als er even makkelijk kan worden gescoord, staan de politieke kneusjes weer vooraan. Stakkers. Maar goed: die gemeenteraadsleden vinden dus dat je straffeloos en in tegenspraak met de cao medewerkers hun rechten mag afpakken. Dat u dat even weet.

De discussie over de heren Bolier en Schotte moet niet gaan over hun salaris. Veel belangrijker is de vraag, of ze de afgelopen jaren het GVB wel of niet goed hebben geleid en of ze voor de reiziger voldoende verbeteringen hebben bewerkstelligd, en dan heb ik het nadrukkelijk ook over de gang van zaken rond de invoering van de OV-chipkaart. Maar die vraag is veel moeilijker te beantwoorden. De Raad van Commissarissen zou zich daar onomwonden over moeten uitspreken. Snel, en in alle openbaarheid. En wanneer de heren Bolier en Schotte dan een voldoende op hun rapport hebben gekregen (wat ik van ganser harte hoop), dan moet het afgelopen zijn met de ketelmuziek. Klaar.

Tot slot nog even dit. Het opstappen van Jan Westerhoud uit de Raad van Commissarissen is een verkeerd signaal. Veel gebeurtenissen zijn onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd. Indien de heren Bolier en Schotte voldoende hebben gepresteerd, zou Jan Westerhoud in deze lastige tijden vierkant achter ze moeten staan. Dat doen je niet door weg te lopen. Indien Bolier en Schotte ernstige fouten hebben gemaakt, dienen alle toenmalige leden van de Raad van Commissarissen daarvoor in functie verantwoording af te leggen. Ook dat doe je niet door weg te lopen. Dus het nu opstappen van Jan Westerhoud is hoe dan ook fout.