Abvakabo wil strenger toezicht op ambulancezorg

Abvakabo FNV wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de ambulancezorg onder verscherpt toezicht stelt. De bond maakt zich zorgen over alarmerende geluiden over ziekenauto's die te laat komen bij ongevallen, verouderde voertuigen en onbekwaam personeel. Dat zegt bestuurder Fred Seifert maandag in het AD.

"We moeten nu aan de bel trekken, om erger te voorkomen", aldus Seifert. Bij de bond beklaagden zich verschillende medewerkers van meldkamers die door onduidelijkheid niet meer weten wanneer ze welk soort ambulance moeten sturen.

"Dus komen er verkeerde auto's bij een ongeluk, zoals zorgambulances die zijn ingericht op gepland ziekenvervoer. Of een ambulancemotor waar echt een klassieke ambulance nodig is", licht Seifert toe. "Bedrijven rommelen de uitruktijden dan snel uit het systeem. Dat is een teken aan de wand."

Volgens Seifert spelen de problemen een rol bij de toenemende agressie tegen hulpverleners. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte van de problemen maar wilde in de krant niet reageren.


Abvakabo wil strenger toezicht op ambulancezorg (Foto: Novum)