Vrij baan voor berechting klokkenluider Bos

Klokkenluider Ad Bos wordt opnieuw berecht voor omkoping van ambtenaren. Het gerechtshof in Amsterdam heeft de bezwaren die zijn advocaat had aangevoerd in de bouwfraudezaak maandag voorlopig verworpen. De raadsman had onder meer gesteld dat een aantal kwesties was verjaard.

De uit 2001 daterende affaire kent een lange juridische geschiedenis. In 2005 sprak de rechtbank van Rotterdam hem vrij in een zaak. Aan de overige omkopingen werd hij schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf. Het OM ging daarop in hoger beroep, waarop het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Bos geen eerlijk proces had gehad.

Justitie had de klokkenluider volgens het Haagse hof te lang aan het lijntje gehouden zonder duidelijk te maken of hij nou verdachte of getuige is. Ook zou hij niet tijdig op zijn zwijgrecht zijn gewezen en zou de indruk zijn gewekt dat hij niet zou worden vervolgd.

Justitie ging daarop in cassatie. De Hoge Raad oordeelde in juli 2010 dat uit de communicatie tussen het OM en Bos niet blijkt dat hij erop kon vertrouwen dat hij niet zou worden vervolgd. De zaak werd naar het hof in Amsterdam verwezen.

Bos bracht in 2001 de bouwfraude aan het licht, nadat hij een schaduwboekhouding van zijn bedrijf openbaar had gemaakt, waaruit bleek dat in de bouwsector op grote schaal prijsafspraken werden gemaakt. Hierop werd een parlementaire enquête ingesteld.

Bos verloor zijn baan en kwam met zijn vrouw in een camper te wonen. In 2009 sloot hij een akkoord met het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat hem een forse vergoeding toekende omdat hij 'een onevenredig zware last' had moeten dragen.

Het hof oordeelde maandag dat zonder onderzoek van de zaak zelf nog niet inhoudelijk over de verweren kan worden beslist. Het hof beslist hier pas over bij de einduitspraak. De zaak tegen Bos wordt voortgezet met een regiezitting waarop de onderzoekswens van de verdediging, het horen van veertien getuigen, aan de orde komt.