Franse socialisten halen meerderheid stemmen

De Franse socialisten van president François Hollande haalden zondag de meeste stemmen binnen. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen.

46 procent van de stemmen gingen naar de linkse partijen. Sarkozy's rechtse partij UMP en hun bondgenoten moeten het met 34 procent doen.

In hoeveel zetels in het parlement zich dat vertaalt is nog niet duidelijk. In prognoses halen de socialisten 283 tot 329 zetels van de 577 zetels. Voor een meerderheid zijn 289 zetels nodig. Met potentiële bondgenoten van de socialisten, zoals het anti-kapitalistische Linkse Front met 13 tot 20 zetels, zijn de socialisten vrijwel zeker zijn van een linkse meerderheid.

De conservatieven blijven achter met 210 tot 263 zetels terwijl extreem rechts niet verder komt dan 0 tot 3 zetels. De opkomst was 57 procent.

Elke zetel in het parlement vertegenwoordigtéén kiesdistrict. Er zijn in totaal 6600 kandidaten. In districten waar geen enkele kandidaat zondag meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, volgt een tweede ronde op zondag 17 juni. Daaraan mogen kandidaten meedoen die meer dan 12,5 procent van de stemmen krijgen.

Franse socialisten halen meerderheid stemmen
Franse socialisten halen meerderheid stemmen (Foto: ANP)