Jazz- en bluesgitarist Pete Cosey (68) overleden

CHICAGO - Gitarist Pete Cosey, die met zijn vernieuwende gitaargeluid bijdroeg aan platen van jazzlegende Miles Davis en bluesmuzikant Howlin' Wolf, is overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Cosey is 68 jaar oud geworden. De muzikant overleed 30 mei in een ziekenhuis in Chicago aan complicaties na een operatie.

Cosey's carrière begon op jonge leeftijd. In de jaren zestig speelde hij in de band van platenlabel Chess Records in Chicago. Als lid van de studioformatie speelde hij mee op Muddy Waters' Electric Mud en op Wolfs Howlin' Wolf Album. Daarnaast werkte hij samen met Etta James en Chuck Berry.

Het gitaargeluid van Cosey viel onder meer op door zijn scheutige gebruik van het distortion-pedaal. Ook de creatieve manier waarop hij zijn instrument voorzag van snaren en deze stemde viel op. Toch was het vooral Cosey's vernieuwende geluid dat in de smaak viel bij trompettist Miles Davis. Cosey was te horen op de platen Dark Magus, Agharta en The Complete On the Corner Sessions.

In 2003 was Cosey te zien in de Martin Scorcese's documentaire The Blues: A Musical Journey. De gitarist kampte al enkele jaren met een zwakke gezondheid.


Howlin Wolf live (video: Youtube)