Molukkers herdenken bestorming gekaapte trein

De zes Molukse treinkapers en twee gijzelaars die in 1977 bij een bestorming door militairen omkwamen worden maandag herdacht. Bij het monument voor 'De zes van De Punt' op begraafplaats De Boskamp in Assen wordt net als ieder jaar de Molukse vlag gehesen. Het is maandag precies 35 jaar geleden dat de trein werd bestormd.

Op 23 mei 1977 kaapten Molukkers een trein bij De Punt. Een andere groep gijzelde in Bovensmilde een groep van meer dan honderd schoolkinderen en leraren. Ze eisten dat Nederland zich inzet voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Na twintig dagen bestormden mariniers de trein en werd de gijzeling beëindigd.

De herdenking is dit jaar extra beladen. Demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) kondigde vorige week aan dat de militairen die een einde hebben gemaakt aan de treinkaping en de gijzeling een insigne krijgen. Dat zette kwaad bloed bij de Molukse regering in ballingschap, die de bestorming vorige week 'buitensporig, onnodig en zelfs misdadig' noemde. De Molukse regering legt maandag in Bovensmilde een verklaring af.

Door afluisterapparatuur te plaatsen wisten de autoriteiten destijds dat de kapers niet van plan waren gijzelaars te doden. Omdat de kaping al zo lang duurde en gevreesd werd voor de hygiëne en toenemde irritaties, werd de trein toch bestormd.